miercuri, 28 februarie 2024


 Dacă avem îngeri păzitori, să fim treji, căci ei, întocmai ca și un pedagog, sunt necontenit lângă noi. Este de față și diavolul, și de aceia tocmai ne rugăm și cerem înger de pace, și peste tot locul cerem pacea. Și în adevăr că nimic nu este egal ei.


De aceea în Biserici cerem pace, în rugăciuni, în litanii, și chiar în salutările noastre zilnice cerem pace. De aceea proestosul bisericii și odată, și de două ori, și de trei ori și în fine de multe ori ne recomandă și ne dă pacea. "Pace vouă" zice, "Pace tuturor" Pentru ce? Pentru că pacea este muma tuturor bunătăților, pentru că ea este obiectul bucuriei și a veseliei sufletești.


De aceea și Hristos poruncește apostolilor ca intrând în casele oamenilor, imediat să le anunțe pacea, ca un simbol al bunătăților. "Intrând în casă să-i urați ei grăind: Pace casei acesteia" (Mat. 10, 12), căci dacă nu este pace, toate celelalte sunt de prisos. De aceea și zicea Hristos ucenicilor săi: "Pace las vouă, pacea mea dau vouă" (Ioan 14, 27).


Pacea este care pregătește calea iubirii. Și vedeți că proestosul bisericii nu zice simplu "Pace", ci "Pace tuturor". Pentru că ce folos este dacă cu unul avem pace, iar cu celălalt luptă și război?


Sfântul Ioan Gură de Aur

Ganduri Ortodoxe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor