duminică, 2 iunie 2024

Maica Domnului "Acatist"

 


Prezența Maicii Domnului este simțită mai ales pe Muntele Athos, precum și în viețile tuturor celor care se adresează Ei. Imaginea Sfintei Fecioare pătrunde în existența noastră, inspiră, mângâie și educă: uneori direct, alteori prin intermediul imaginilor ei - sfintele icoane. Denumirile ei sunt nenumărate, la fel ca și reprezentările ei. Fiecare icoană își păstrează propria istorie a minunilor pe care le-a manifestat.

Maica Domnului "Acatist"


Icoana Fecioarei Maria se află în iconostasul Capelei "Acatist" a Mănăstirii Dionisiu, atașată în partea stângă a bisericii principale. Icoana este făcută din ceară și mastic și, potrivit tradiției, aparține scrierii apostolului Luca. Împăratul Alexius al III-lea Comnenus a înmânat icoana în dar fondatorului mănăstirii Dionisiu, în timpul întâlnirii lor de la Trapezundă din 1374. Icoana a fost numită izvorâtoare de mir, deoarece uneori emană mir, ale cărui urme sunt vizibile pe suprafața ei.

În timpul marilor sărbători, icoana este purtată în procesiunea "Drumul crucii", de la capela Acatist până la biserica principală a mănăstirii, în sunetul clopotelor. În timp ce preoții poartă icoana, călugării cântă "Vrednică Ești". În biserica principală, icoana este așezată pe un tron special, unde rămâne pentru venerare în timpul Sâmbetei din a 5-a săptămână a Postului Mare, în care cade sărbătoarea Maicii Domnului, precum și în timpul Săptămânii Sfinte, în ajunul Crăciunului și în ziua de sărbătoare a mănăstirii.

În sec. al XVIII-lea, icoana mănăstirii Dionisiu a fost încrustată într-o altă icoană care înfățișează 24 de strofe ale Acatistului.

Cântarea Sfintei Fecioare Maria - este un imn cunoscut de toți, având ca temă principală întruparea umană a divinității prin Maica Domnului. Acest imn este un tip de poezie ecleziastică care a devenit deosebit de popular în sec. al V-lea și al VI-lea. Autorul acestui imn rămâne necunoscut. Este structurat în 24 de strofe, în funcție de numărul de litere din alfabetul grecesc; fiecare strofă începe cu litera corespunzătoare, de la Alfa la Omega. Celelalte strofe încep cu cuvântul "Bucură-te".

Din păcate, icoana originală a Maicii Domnului "Acatist" a fost deteriorată în multe locuri din cauza efuziunii mirului; figurile Fecioarei și ale lui Hristos sunt practic imposibil de distins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor