marți, 27 august 2024

Fanuropita

 


Ritualul fanuropitelor pentru pomenirea mamei Sfântului Fanurie. Durează 10 zile şi îndeplineşte cele mai arzătoare dorinţeDe sărbătoarea Sfântului Fanurie, credincioşii care îşi doresc îndeplinirea dorinţelor pot face ritualul fanuropitelor, turtiţele de pomenire ale Sfântului Fanurie pentru mama sa.Potrivit unei tradiţii populare răspândite, mama Sfântului Fanurie era o foarte mare păcătoasă şi cu toate eforturile sfântului, acesta nu a reuşit să o facă se întoarcă cu faţa către credinţă.

Sfântul Fanurie a fost ucis de păgâni pentru că nu a vrut să renunţe la credinţa creştină. În momentul chinurilor sale, acesta L-a împlorat pe Dumnezeu să-i ajute pe cei care se vor ruga pentru mântuirea mamei sale.

De sărbătoarea Sfântului Fanurie cei care îşi doresc îndeplinirea tuturor credinţilor, trebuie să pregătească nouă turte, pe care să le împartă săracilor.Fanuropitele, turtiţele care se împart pentru pomenire mamei Sfântului Fanurie

Ritualul fanuropitelor durează 10 zile şi se poate face oricând. În zilele de luni, miercuri şi vineri, aluatul va fi de post, în timp ce în zilele de marţi, joi şi sâmbătă turtiţele pot fi de dulce. Duminica se face pauză de la ritualul turtiţelor Sfântului Fanurie.

Turtiţele se fac din lei de măsline, scorţişoară şi suc de portocale. Fanuropitele se fac dimineaţa şi se împart calde, la trei persoane. Acestea trebuie să spună "Bogdaproste", iar cel care împarte să aibă în gând: "Să fie pentru mama Sfântului Fanurie".

După îndeplinirea dorinţei, se va pregăti o plăcintă cu ou şi brânză. Şi aceasta se împarte la trei persoane sărace, iar cel care împarte rosteşte în gând "Mulţumesc, Sfinte Fanurie, pentru ajutorul primit!"

Mai mult decât atât, turtele se pregătesc de persoana care îşi doreşte îndeplinirea dorinţei.

Totodată, persoana respectivă va citi zilnic, de trei ori, acatistul Sfântului Fanurie, spunând la finalul acestuia dorința.

Rețeta prăjiturii Sfântului Fanurie (Fanuropita)

Fanuropita sau prăjitura Sfântului Fanurie este o prăjitură foarte populară în Grecia, aromată și foarte simplu de făcut. În timpul preparării acestei rețete, se spun rugăciuni către Sfântul Fanurie și pentru mântuirea mamei sale, pe care sfântul a iubit-o foarte mult și care a murit nepocăită pentru păcatele ei. Puteți pregăti oricând această prăjitură, și în special de ziua sfântului, împărțind-o săracilor și făcând milostenie.

Deși există mai multe varietăți cu nuci, stafide și afine uscate, sau cu unt, ouă și coniac, noi am ales să vă oferim următoarea rețetă.

Pentru început, se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte.

Într-un bol de mărime medie, se amestecă:

- 4 căni de făină

- o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu

- o linguriță și jumătate de praf de copt

- o linguriță de scorțișoară

- o cană de nuci măcinate și o cană de stafide.

Într-un bol mai mare, se amestecă:

- o cană de suc de portocale

- un sfert de cană coniac sau whisky (sau, dacă este zi de post, înlocuiți cu un sfert de cană de apă sau suc de portocale)

- o cană de zahăr

- amestecați până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugați o cană de ulei (de măsline, ca în rețeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).

Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare. Tradiția spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.

Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios.

Se adaugă aluatul în tava pregătită.

Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește – aproximativ 40 de minute. Faceți „testul scobitorii” (introduce-ți o scobitoare în mijlocul prăjiturii și, dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este coaptă). 

Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă 5 minute la răcit în tavă.

Se scoate apoi prăjitura din tavă și se lasă la răcit complet.

Când se răcește, se presară zahăr pudră. Prăjitura se va usca repede, așa că asigurați-vă că o veți pune într-un vas etanș sau acoperit bine cu folie de plastic.

Poftă bună și Sfântul Fanurie să vă răsplătească rugăciunile și milostenia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor