vineri, 22 noiembrie 2024

CORTIZOL

😓  Grăsimea abdominală și creșterea inexplicabilă în greutate pot fi legate de stresul cronic și nivelurile ridicate de 💇👍. 👩🏻‍⚕️
Cum sunt acestea două conectate?
➖Hormonul stresului, cortizolul, crește nivelul zahărului din sânge și poate duce la rezistență la insulină.
➖Din cauza răspunsului redus al celulelor la insulină, excesul de glucoză rămâne în circulația sanguină și se transformă de obicei în grăsime.CORTIZOLUL ŞI SEROTONINA
Te-ai gândit vreodată de ce, atunci când ai o zi grea, dai iama în ciocolată şi chipsuri? Această nevoie de „bunătăţi“ e dictată de producerea în exces, de către glandele suprarenale, a hormonului de stres numit cortizol. în cantităţi mici, acesta îţi dă energie să lupţi cu obstacolele de peste zi, dar poate atinge niveluri exagerate ce induc pofta de dulce şi de alimente bogate în carbohidraţi. Cortizolul în exces conduce la formarea de colăcei în talie prin acumularea de grăsime abdominală. Hormonul care poate ţine piept cortizolului e serotonina, ce alungă stresul şi reglează apetitul.
Cum echilibrezi balanţa: pentru a contracara efectul cortizolului ce face din zahăr un adevărat drog, când eştistresată, consumă alimente bogate în acid folic: ficat, linte, spanac, sparanghel, broccoli. Creierul utilizează acest tip de vitamină B pentru a produce serotonină, hormonul stării de bine. Te ajută şi să dormi cât trebuie (minimum şapte ore), pentru că, după o singură noapte albă, nivelul de cortizol din organism se dublează.
INSULINA
Ori de câte ori participi la un festin cu mulţi carbohidraţi, corpul tău răspunde atacului eliberând insulină, un hormon ce are rolul de a îndepărta excesul de glucoză din circuitul sangvin. O dietă bogată în pâine, paste făinoase şi dulciuri (deci multe zaharuri) face ca secreţia în exces de insulină să ducă la stocareacaloriilor sub formă de grăsime. Iar când se acumulează prea multe kilograme în plus, se instalează rezistenţa la insulină (celulele refuză ajutorul dat de acest hormon) şi apare pericolul de a face diabet.
Cum echilibrezi balanţa: controlezi cantitatea de insulină, dar mai ales modul cum reacţionează celulele în prezenţa ei renunţând la alimentele prin care introduci dintr-odată mari cantităţi de zahăr în organism. Băuturile răcoritoare sunt cele mai periculoase. Apoi, încearcă să înlocuieşti pâinea şi pastele albe cu variantele din cereale integrale ce conţin fibre care încetinesc absorbţia zahărului din sânge. Nu răbda de foame ca să mănânci mult doar o dată pe zi, ci hrăneşte-te puţin şi des, pentru a menţine constante nivelurile de glucoză şi insulină!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor