Din bătrâni se povestește…Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în noapte de Revelion pentru a avea noroc anul care vine.
Ce este bine să faci de Revelion…
- este bine sa ai bani în buzunar în noaptea dintre ani pentru a avea o situație financiară mai bună în anul următor;
2.este bine sa avem vâsc pe masă în noaptea de Revelion (vâscul este considerat aducător de noroc); - este bine să lăsam o lumânare (sau o lampă) aprinsă până dimineața pentru a avea un an luminos și bun;
- este bine să avem vâsc deasupra ușii de la intrare ( se spune că aduce noroc, spor în casă, sănătate, atrage îngerii și pune bolile pe fugă)
- în noaptea de Revelion este bine sa purtam ceva roșu (se spune ca aduce noroc);
- la miezul nopții ușile se deschid larg că să iasă anul vechi și să intre cu bine - și cu toate cele bune - anul cel nou;
- la ora 00.00 țineți aproape ce doriți mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu șampanie pentru veselie;
- sărutul de sub vâsc de la miezul nopții simbolizează nu doar sentimentele pe care le avem fata de cineva, ci și modul în care vor evolua relațiile cu persoanele apropiate în anul care vine;
- noaptea de Revelion trebuie petrecută cu zgomot, pentru alungarea spiritelor rele;
- puneți-vă o dorință în noaptea de Revelion: se spune că ar avea cele mai multe șanse să se împlinească;
- pe 1 ianuarie purtați haine noi pentru a avea noroc întregul an.
… și ce nu e bine să faci la cumpăna dintre ani12. nu este bine să dai bani pe 31 decembrie și 1 ianuarie (fiindcă riști sa nu ai spor la bani întregul an); - nu este bine să agățăm noul calendar înainte ca anul să se incheie (aduce ghinion);
- nu este bine ca Anul Nou sa ne găsească cu datorii neachitate (se spune că “așa o vom ține tot anul");
- nu trebuie să aruncam nimic în prima zi a anului, nici măcar gunoiul;
- în prima zi a anului nu se mătura și nici nu se spală (pentru a nu atrage sărăcirea casei);
- în prima zi a anului nu se folosește foarfeca ( se spune că “îți tai norocul");
- cine va dormi în ziua de Sfântul Vasile (prima zi a anului), va fi leneș tot anul;
- ca să ai liniște în suflet și în casă, în această zi nu plânge și nu te certa cu nimeni.
Masa de Revelion trebuie să fie una extrem de îmbelșugată.
Când vine vorba de masa de Revelion mulți români respectă superstiții, așa că strugurii și peștele sunt nelipsite din meniul tradițional.Țuica e și ea un must have, dar să vedem o listă completă a preparatelor despre care se crede că ne aduc noroc în noul an!
Mămăligă: Mămăliga este un aliment tradițional românesc, iar consumul său în noaptea de Revelion simbolizează prosperitatea și bogăția. Se crede că mămăliga aduce un an plin de abundență și belșug.
Sarmale: Sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, constând în foi de varză sau viță de vie umplute cu carne și orez. Consumul sarmalelor în noaptea de Revelion este asociat cu norocul și bucuria. Se spune că acestea aduc împliniri și realizări în noul an.
Porc și Cârnați: Carnea de porc, în special în formă de șuncă sau cârnați, este adesea prezentă în mesele de Revelion. Porcul este considerat un simbol al norocului și al belșugului în multe culturi, iar consumul acestor alimente în noaptea de Revelion este menit să aducă prosperitate și bunăstare în gospodărie.
Pește: Consumul de pește în noaptea de Revelion este asociat cu norocul și abundența. Peștele simbolizează fertilitatea și bogăția, iar un anumit obicei constă în a păstra oasele de pește sub farfurie sau sub sosul de pește pentru a atrage norocul.
Fructe Uscate și Nuci: Fructele uscate, cum ar fi prunele uscate sau caisele, precum și nucile, sunt considerate simboluri ale longevității și sănătății. Consumul acestora în noaptea de Revelion este asociat cu trăirea unui an lung și sănătos.
Dulciuri și Plăcinte: Plăcintele cu brânză, mere sau nuci sunt adesea prezente în mesele de Revelion. Consumul de dulciuri în această noapte este legat de speranța de a avea un an dulce și plin de momente frumoase.
Băuturi Spirtoase: Țuica sau alte băuturi tradiționale românești sunt adesea incluse în sărbătorirea noii vieți. Se spune că un pahar de țuică băut în noaptea de Revelion aduce curaj și forță în noul aN .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.