De este preot, zice: Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin, iar de este diacon, monah sau mirean, zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Preotul: Că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Cântărețul: Amin. Doamne, miluiește (de 12 ori). Și troparele:
Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ție, ca unui Stăpân, noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.
Slavă...
Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un Milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri; că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău; toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.
Și acum..., al Născătoarei de Dumnezeu:
Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.
Apoi:
Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.
Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu fă-cut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut;
Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om;
Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat;
Și a înviat a treia zi, după Scripturi.
Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui;
Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.
Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci.
Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică;
Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor;
Aștept învierea morților.
Și viața veacului ce va să fie. Amin.
Doamne, miluiește (de 12 ori).
Apoi:
Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Slavă..., și acum..., Aliluia (de trei ori).
(Troparul)
Doamne, miluiește (de trei ori).
Apoi:
Psalmul 50
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună-voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.
(Apoi, urmează Condacele și Icoasele)
Condacul 1
Prealesule ucenic al preasfântului și de Dumnezeu purtătorului, al dascălului nostru făcător de minuni Antonie, cel ce ai urmat vieții sfinte a învățătorului tău, Preasfinte Părinte Agapit, cu cântări te preaslăvim și cu dragoste te cinstim pe tine, mijlocitorul nostru; iar tu, ca cel ce ai îndrăzneală către Stăpânul, roagă-te pentru mântuirea sufletelor noastre în ziua judecății și ne izbăvește de orice primejdii, pe noi cei ce îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Icosul 1
Din
tinerețe ai iubit curăția îngerească, binecuvântatule Agapit, cel ce
ești următor al virtuților preasfântului Antonie, și de la el dobândind
tunderea monahală, te-ai făcut următor cu sârguință a faptelor lui
preamărite; pentru aceasta, te slăvim pe tine, cântându-ți :
Bucură-te moștenitorule al virtuților și darurilor preasfântului Antonie;
Bucură-te, chip al desăvârșirii;
Bucură-te, cel ce prin rugăciunile tale stăruitoare către Dumnezeu, ai dobândit darul tămăduirilor și al facerii de minuni;
Bucură-te, căci cu suspine adânci ai dobândit curăția trupească și sufletească;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 2-lea
Cel ce ești înainte-văzător prin Dumnezeu, fapta cea bună ai lucrat, fără de osteneală, cuvioase părinte Agapit, primind binecuvântarea Preasfântului Antonie, pentru a te nevoi în peșteră. Astfel, dobândind pacea care covârșește toată mintea și lucrător virtuților arătându-te, cântai neîncetat lui Dumnezeu, în post și priveghere: Aliluia!
Icosul al 2-lea
Înțelegând
Preasfinte Agapit voia lui Dumnezeu, i-ai ajutat pe oameni să pună
început bun mântuirii și ai sădit în inimile lor dragostea cea
adevărată; cu dinadinsul i-ai săturat cu dulceți duhovnicești și le-ai
întărit credința prin minuni. Tu te-ai arătat ascultător părintelui tău
duhovnicesc, Antonie, și povățuitor lumii întregi, pentru acestea,
primește de la noi cântarea:
Bucură-te, cel ce ai deprins virtuțile Sfântului Antonie;
Bucură-te, cel ce ai trăit viața duhovnicească cu ardoare;
Bucură-te, cel ce cu dragoste de fiu l-ai iubit pe învățătorul tău;
Bucură-te, că învățătorul tău te-a iubit la fel de mult;
Bucură-te, cel ce ai urmat vieții sale sfinte;
Bucură-te, cel ce în boală i-ai fost grabnic ajutător;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 3-lea
Cel ce ai fost întărit de puterea dumnezeiască, Sfinte Agapit, viață călugărească cu nevoință ai trăit. Fie binecuvântat lucrul mâinilor tale, în numele Domnului, spre izbăvirea și tămăduirea tuturor celor ce cu nădejde și credință vin la tine, și fără trândăvie, cântă Preasfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 3-lea
Având
cuget curat, mlădiță vie a Bisericii lui Hristos, Sfinte Agapit, îți
aminteai de cuvintele Domnului: „Bolnav fiind, cercetați-Mă” și „ceea ce
faceți unuia din frații voștri mai mici, Mie îmi faceți...” și primind
sub acoperământul tău pe cei necăjiți și deznădăjduiți, te îngrijeai de
aceștia, alinându-i cu părinteasca ta mângâiere; tu ai ușurat bolile
cele grele și cu rugăciunile tale, pe cei ce ședeau în patul morții,
i-ai ridicat. Pentru aceasta, primește de la noi laudele:
Bucură-te, cel ce cu evlavie ai urmat virtutea;
Bucură-te, cel ce întru Hristos ai iubit pe toți frații monahi;
Bucură-te, slujitor neostenit al călugărilor bolnavi;
Bucură-te, cel ce pentru faptele tale bune, din viața vremelnică ai dobândit pacea și bucuria veșnică;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 4-lea
Furtuna ispitelor care ne cuprinde în fiecare zi, tu ai trecut-o cu ușurință, binecuvântatule Agapit, ajungând la limanul cel duhovnicesc căci, hrănindu-te cu poruncile dumnezeiești, ostenelile, necazurile și chinurile au devenit făclie picioarelor și lumină căilor tale către Domnul. Cel ce ești întru Împărăția Cerurilor, îndură-te de noi, ca să cântăm, împreună cu tine, Sfintei Treimi: Aliluia!
Icosul al 4-lea
Auzind
despre viețuirea ta cea sfântă, cădem înaintea ta, binecuvântatule
părinte Agapit, și urmând învățăturile tale, primim în dar dezlegare de
felurite neputințe. Alergând acum la tine, ca la un grabnic ajutător și
tămăduitor, te rugăm să vindeci toată boala și toată neputința,
lăudându-te cu cântări ca acestea:
Bucură-te, iubire negrăită, împodobită cu alese virtuți;
Bucură-te, ostaș al lui Hristos, biruitor asupra vrăjmașilor nevăzuți;
Bucură-te, doctor iscusit al celor bolnavi de păcate;
Bucură-te, mântuire a multor suflete;
Bucură-te, căci cu adevărat, iubitor al aproapelui te-ai arătat;
Bucură-te, că mijlocești, fără de osteneală, pentru mântuirea sufletească și vindecarea trupească a robilor lui Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 5-lea
Luminat fiind de Soarele Dreptății, ți-ai dăruit întreaga viață slujirii Stăpânului și a aproapelui, ostenindu-te în nevoințe și viețuind în sărăcie. Pentru aceasta te-ai învrednicit de vederea lui Dumnezeu, iar împreună cu sfinții, neîncetat Îl slăvești pe Cel ce te-a încununat, cu cântarea: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Te
cinstim, binecuvântate părinte Agapit, că ai ajuns la starea bărbatului
desăvârșit și ai fost împodobit cu darurile dumnezeiești făgăduite
credincioșilor care împlinesc Cuvântul Său. De aceea, minunându-ne de
nevoințele tale, cântăm aceste cântări de laudă:
Bucură-te, că în cămara inimii tale, Domnul Iisus Hristos a găsit o salbă de bunătăți.
Bucură-te, că n-ai încetat a rosti numele Său dumnezeiesc;
Bucură-te, cel ce ai flămânzit și ai însetat pe pământ;
Bucură-te, că te-ai învrednicit de hrana cea cerească;
Bucură-te, că ai iubit sărăcia;
Bucură-te, că purtător de grijă al celor sărmani te-ai arătat;
Bucură-te, că jugul lui Hristos l-ai purtat cu dragoste;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 6-lea
Propovăduitor al virtuților Evangheliei te-ai arătat, prin viața ta, părinte binecuvântat, și ostenindu-ți trupul prin post și rugăciune, ai viețuit pentru slava lui Dumnezeu, iar prin darul cel dat ție, nu numai că ai rușinat invidia și mânia vicleanului armean, ci l-ai și adus la lumina adevărului lui Hristos, învățându-l ca pentru toate să mulțumească și să-L laude pe Domnul, cântându-i neîncetat cântarea: Aliluia!
Icosul al 6-lea
Înălțându-te
în peștera din Lavră, ca o stea purtătoare de Dumnezeu, binecuvântate
Agapit, cu lumina virtuților tale, ai vindecat sufletele celor ce au
venit la tine cu nădejde și credință, și ai rușinat pe armeanul cel rău
și plin de invidie, vădindu-i nebunia. De aceea, ca unui slujitor
bineplăcut lui Dumnezeu, strigăm către tine, unele ca acestea:
Bucură-te, doctorul armeanului viclean;
Bucură-te, că pe cel sortit morții de același armean, l-ai ridicat din prăpastia bolii;
Bucură-te, că pe cel condamnat la moarte și adăpat cu otravă, l-ai vindecat în chip minunat;
Bucură-te, cel ce l-ai izbăvit de la moarte;
Bucură-te,
că băutura cu otravă pricinuitoare de moarte n-a fost vătămătoare,
împlinindu-se cuvântul Domnului: „Și ceva dătător de moarte de veți bea,
nu vă va vătăma”.
Bucură-te, că mânia și nebunia vrăjmașilor tăi o ai potolit;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 7-lea
Ai avut o singură dorință, părinte binecuvântat: de a bineplăcea lui Dumnezeu, mijlocind pentru mântuirea sufletească și tămăduirea trupească a credincioșilor tăi; astfel, chilia ta întunecoasă din peșteră izvor tămăduitor s-a arătat săracilor și bogaților, conducătorilor și lipsiților. Tu i-ai primit pe toți în inima ta, tămăduindu-i, fără a căuta la fețele lor și i-ai învățat să strige în taină lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Știindu-te
pe tine mare făcător de minuni, cneazul Vladimir Monomahul, care zăcea
pe patul său de boală, s-a rugat cu lacrimi, binecuvântatule, să fii
adus ca să-l vindeci; dar tu, respectând făgăduințele monahale, nu ai
părăsit zidurile mănăstirii ci ai trimis prințului, printr-un slujitor,
ierburi tămăduitoare, din care gustând cneazul, s-a însănătoșit. Atât de
mare este puterea minunilor tale, încât strigăm către tine, cântare de
laudă așa:
Bucură-te, crin răsădit în întunericul peșterii;
Bucură-te, mireasmă a harului dumnezeiesc;
Bucură-te, că nu ai tăinuit darul vindecării, încredințat ție de Dumnezeu;
Bucură-te, că nu ai încălcat făgăduințele monahale de dragul conducătorilor lumești;
Bucură-te, cel ce nu ai schimbat slava cerească pe cea pământească;
Bucură-te, că tu pe marele cneaz, Vladimir Monomahul, din patul morții l-ai ridicat;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 8-lea
Nesocotind prinosul și darurile pământești, binecuvântatule Agapit, ai lepădat grija cea lumească și bogățiile pieritoare, învățând pe cei ce veneau la tine, să-și împartă averea săracilor și să Îi cânte lui Dumnezeu neîncetat, cântare de laudă: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Cu
totul urmând poruncilor dumnezeiești, părinte Agapit, căutai comoara
cea dumnezeiască mai mult decât bogăția cea trecătoare și cugetai adesea
la cuvintele Evangheliei: „Nu strângeți comori pe pământ, unde molia si
rugina le strică, ci adunați-vă comori în ceruri”; iar tu, nedorind ca
de dragul bunătăților vremelnice să pierzi binecuvântările cele veșnice,
ai respins darurile pe care ți le-a adus cneazul și l-ai învățat să le
împartă fraților săraci și lipsiți. De aceea, noi nevrednicii, aducem
ție aceste laude:
Bucură-te, cel ce ai iubit sărăcia mai mult decât bogăția;
Bucura-te, că ai respins răsplata pentru vindecări;
Bucură-te, că ai poruncit ca darurile aduse ție să fie date săracilor;
Bucură-te, că și ultima fărâmă de pâine ai împărțit-o cu cei flămânzi;
Bucură-te, cel ce ai dobândit bucuria viețuirii în sărăcie;
Bucură-te, pildă a iubirii de Dumnezeu și a aproapelui;
Bucură-te, odor neprețuit al Lavrei Pecerska din Kiev;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 9-lea
Toți cei ce au venit în peștera unde te nevoiai, părinte binecuvântat, căutând vindecare trupească și sufletească, s-au minunat de simplitatea chiliei tale; iar tu, primindu-i cu negrăită dragoste, i-ai învățat să cânte Răscumpărătorului tuturor: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Nici
o limbă nu poate lăuda, cu adevărat, faptele tale minunate,
binecuvântate Agapit; noi însă ne mirăm de harul tău și nevrednici
fiind, îndrăznim a te lăuda cu cântări ca acestea:
Bucură-te, că ai însemnat legea lui Hristos pe tăblița inimii tale;
Bucură-te, cel ce din adâncul inimii ai revărsat învățături folositoare și mântuitoare de suflet celor ce au venit la tine;
Bucură-te, locuitor al peșterii;
Bucura-te, că ai umplut peștera de slava minunilor tale;
Bucură-te, cel ce ești iubit de Dumnezeu;
Bucură-te, binecuvântarea oamenilor;
Bucura-te, căci chipul lui Hristos, desăvârșit în tine s-a arătat;
Bucură-te, cel ce ai purtat jugul lui Hristos cu bucurie;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 9-lea
Lucrând cu dor nespus la mântuirea ta, sfinte părinte Agapit, ca grâul copt în timpul secerișului, binecuvântare ai primit, în ziua pe care Domnul ți-a vestit-o mai înainte, și ducându-te în Împărăția Cerească, ai primit răsplata din mâna cea neprihănită a lui Hristos Dumnezeu. Tu, împreună cu sfinții, cânți neîncetat, înaintea Tronului Slavei, cântarea de biruință: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Slujitor
credincios și următor al împăratului ceresc ești părinte Agapit, după
cuvântul Său nemincinos: „Cine vine după mine, robul meu va fi”; pentru
aceasta, te cinstim cu inimă curată, pe tine, cel ce slujești lui
Hristos, în locașul veșnic, îndulcindu-te de fericirea nepieritoare; iar
tu, ca un adevărat sfânt al lui Dumnezeu, primește de la noi această
laudă:
Bucură-te, că prezicerile armeanului viclean de Domnul au fost rușinate;
Bucură-te, că El ți-a vestit ziua când te vei muta la ceruri;
Bucură-te, că sufletul tău l-ai încredințat cu bucurie în mâna Domnului;
Bucură-te, că al tău chip s-a înseninat privind spre Dumnezeu;
Bucură-te, că fața ta s-a umplut de slava celui în Treime Sfânt;
Bucură-te, că trupul cel muritor a fost îngropat în mănăstire;
Bucură-te, că sufletul tău nemuritor s-a înălțat pe muntele Sionului;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 11-lea
Cântare Sfintei Fecioare, Născătoare de Dumnezeu, aduci binecuvântatule părinte al nostru, Agapit, și acum sălășluiești în biserica cea triumfătoare, desfătându-te întru ea și mijlocind pentru toți cei ce vin la tine cu dragoste. Roagă-te pentru pacea și mântuirea tuturor celor care aduc laudă lui Hristos, în Treime Sfânt, cântându-I: Aliluia.
Icosul al 11-lea
Te
slăvim, părinte binecuvântat, cel ce cu lumina faptelor tale bune te-ai
încununat, că multe minuni izvorăsc de la moaștele tale; iar tu,
noianuri de vindecări dăruiești celor ce cu credință cântă ție:
Bucură-te, înger pământesc și om ceresc;
Bucură-te, tămăduitor fără de arginți și izvor de vindecări;
Bucură-te, că prin tine, lumea este vindecată de felurite boli;
Bucură-te, tămăduitor al celor ce suferă de cancer;
Bucură-te, mângâietorul celor întristați;
Bucură-te, bucuria celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 12-lea
Cere har de la Domnul pentru noi, părinte Agapit, cei ce cinstim cu dragoste sfântă pomenirea ta și alergăm cu osârdie către cinstita raclă a moaștelor tale, din care izvorăște vindecare minunată celor bolnavi. Te rugăm ca, prin darul primit de la Milostivul Dumnezeu, să tămăduiești bolile noastre cele sufletești și trupești și să ne ajuți, ca prin mijlocirea ta să dobândim viața veșnică, și împreună cu tine să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cântând
faptele tale, părinte binecuvântat, lăudăm viața ta cea îngerească și
cinstim prin rugăciuni sfântă pomenirea ta. Căzând înaintea moaștelor
tale, te chemăm cu dragoste, grăind cu umilință unele ca acestea:
Bucură-te, vrednic slujitor al Fecioarei Maria;
Bucura-te, slava si lauda nevoitorilor din peșteri;
Bucură-te, mare ocrotitor al mănăstirii tale sfinte, împreună cu sfinții Antonie și Teodosie;
Bucură-te, mijlocitor al celor ce vin să se roage în mănăstirea ta;
Bucură-te, grabnic ajutător al închinătorilor;
Bucură-te, acoperământul celor ce iți pomenesc viața sfântă;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul al 13-lea
O, cuvioase părinte Agapit, cel ce în locașul cel dumnezeiesc sălășluiești, nu te depărta de noi, nevrednicii și păcătoșii! Întinde-ne nouă mâna ta și, prin puterea cea dăruită ție de Dumnezeu, curățește păcatele noastre și ne dă tămăduire, celor ce strigăm ție: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori)
Apoi zicem Icosul 1 si Condacul 1
Icosul 1
Din
tinerețe ai iubit curăția îngerească, binecuvântatule Agapit, cel ce
ești următor al virtuților preasfântului Antonie, și de la el dobândind
tunderea monahală, te-ai făcut următor cu sârguință a faptelor lui
preamărite; pentru aceasta, te slăvim pe tine, cântându-ți :
Bucură-te moștenitorule al virtuților și darurilor preasfântului Antonie;
Bucură-te, chip al desăvârșirii;
Bucură-te, cel ce prin rugăciunile tale stăruitoare către Dumnezeu, ai dobândit darul tămăduirilor și al facerii de minuni;
Bucură-te, căci cu suspine adânci ai dobândit curăția trupească și sufletească;
Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Condacul 1
Prealesule ucenic al preasfântului și de Dumnezeu purtătorului, al dascălului nostru făcător de minuni Antonie, cel ce ai urmat vieții sfinte a învățătorului tău, Preasfinte Părinte Agapit, cu cântări te preaslăvim și cu dragoste te cinstim pe tine, mijlocitorul nostru; iar tu, ca cel ce ai îndrăzneală către Stăpânul, roagă-te pentru mântuirea sufletelor noastre în ziua judecății și ne izbăvește de orice primejdii, pe noi cei ce îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Agapit, grabnic tămăduitor al bolilor sufletești și trupești!
Rugăciunea întâia
O, preasfinte părinte Agapit, înger pământesc și om ceresc, cădem înaintea ta cu credință și cu dragoste, rugându-te cu sârguință să ne dăruiești nouă, păcătoșilor și smeriților, mijlocirea ta cea sfântă, ca nu cumva să fim lipsiți de ocrotirea cea dumnezeiască. Roagă-te Domnului pentru sufletele noastre, ca prin bunătatea Sa cea nespusă, să ne dăruiască cele de folos sufletului și trupului nostru: Credință dreaptă și iubire nefățarnică, în suferință răbdare, celor grav bolnavi și celor ce pătimesc vindecare de boli, celor căzuți sub povara întristării și deznădăjduiți mângâiere! Nu uita, binecuvântatule părinte, de mănăstirea ta cea sfântă întru care ai locuit și pe care o avem odor neprețuit, apăr-o pe ea și pe toți cei ce se nevoiesc sau slujesc în aceasta, iar pe cei ce vin să se închine, ferește-i de ispitele și cursele diavolești. Ajută-ne, Sfinte Agapit, să lepădăm bogăția cea trecătoare, povățuindu-ne spre a aduna comori cerești. Nu ne lipsi de al tău sprijin, ci cu rugăciunile tale, adu-ne la limanul mântuirii și moștenitori ai împărăției lui Dumnezeu ne fă părtași.
O, Sfinte Agapit, căzând acum înaintea ta, cântăm și slăvim iubirea ta cea mai presus de cuvânt și lăudând mijlocirea părintească a ta, dimpreună cu Antonie și Teodosie, te rugăm să vindeci neputințele și durerile noastre cele trupești și sufletești, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.
Rugăciunea a doua
Preasfinte părinte Agapit, îndură-te de noi și ridică la înălțimile cele cerești pe cei legați de cele lumești. Tu, cel ce ai sălașul în ceruri, apleacă-te spre noi, cei de pe pământ, căci te rugăm fierbinte: Învață-ne să mergem pe calea cea strâmtă și cu chinuri, dăruiește-ne înțelepciune și povățuiește pașii noștri spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu. Căci tu, ca un bineplăcut sfânt al lui Dumnezeu, ne ești pildă de bună viețuire. Sfinte Agapit, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre cele păcătoase! Cere, prin mijlocirea ta, de la Preamilostivul Dumnezeu, pace Bisericii Sale, bolnavilor vindecare, celor ce plâng mângâiere, celor năpăstuiți apărare, celor săraci ajutor! Nu te rușina de noi, cei ce alergăm către tine cu credință, căci tu ne ești acoperământ și mijlocire! Nu te depărta de la noi, cei ce nădăjduim întru tine! Stând înaintea icoanei tale, ca și cum am fi chiar în fața ta, cădem către tine și ne rugăm: Primește rugăciunea noastră și o du la jertfelnicul lui Dumnezeu, ca prin tine să primim har și ajutor în neputințele noastre. Fii sprijinitor nouă celor împuținați la suflet, și întărește-ne credința, ca înarmându-ne cu nădejde, să ne învrednicim de mila lui Dumnezeu, prin rugăciunile tale!
O, alesule slujitor al Domnului, nouă tuturor, care venim către tine, ajută-ne cu mijlocirea ta și ne îndreptează, ca întru pace și pocăință să primim sfârșit bun vieții noastre, și să sălășluim împreună cu tine, în binecuvântatul sân al lui Avraam, unde tu te desfătezi cu bucurie, slăvind cu toți sfinții pe Dumnezeu, în Treime Sfânt: Tatăl și Fiul și Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.