luni, 7 aprilie 2025

Legenda unei Ciori...🐦‍⬛

 

"Se povesteşte că odată Cioara era cea mai fericită pasăre de pe pământ.
Până când văzu pe un lac o Lebădă... și se gândi, cu siguranță ea este mult mai fericită decât mine.
Uite cât este de albă și de frumoasă...
Prinzând puțin curaj, se apropie de Lebădă și o întrebă:
-Cred că ești cea mai fericită pasăre de pe pământ , aşa-i ?
Lebăda, scoase ciocul din apă și îi răspunse :
-Așa credeam și eu, până într-o zi când am văzut un Papagal atât de frumos, avea penele în două culori minunate... De atunci sunt sigură că Papagalul este cea mai fericită pasăre de pe pământ!
Cioara, auzind răspunsul Lebedei și văzând-o așa supărată, s-a gândit să meargă în căutarea Papagalului.
După un timp l-a găsit și i-a pus aceași întrebare:
-Papagalule, am auzit că tu ești cea mai fericită pasăre de pe pământ?
-Am fost până nu demult, când din întâmplare am trecut pe lângă o grădină zoologică și am vă un Păun, cu multe culori frumoase și atunci l-am întrebat:
Desigur tu trebuie să fii cea mai fericită pasăre de pe pământ, ai multe culori minunate, oamenii vin mereu să te admire... atunci Păunul știi ce mi-a răspuns?
-Aș fi fost cea mai fericită pasăre de pe pământ, dacă nu aș fi fost închis aici, dacă aș fi fost liber să zbor și să mă duc unde vreau, așa cum face o Cioară!
Cioara auzind răspunsul Papagalului, zbură înapoi și se gândi că Păunul are mare dreptate!"
Morala:
Așa suntem și noi oamenii, niciodată nu ne mulțumim cu ceea ce avem...
Deci, fiți mulțumiți așa cum sunteți și cu ceea ce aveți, că mereu se găsește cineva care are mai puțin decât voi!
Credinţele, superstiţiile, legendele şi simbolurile despre cioară sunt asociate cu o memorie şi o înţelepciune ancestrală, cu misterele, secretele, ocultul, moartea şi prevestirile.


În numeroase culturi, se credea că ciorile sunt păstrătoare ale unor amintiri şi învăţături străvechi, ale unor taine esenţiale. Culoarea neagră a penelor acestor păsări este corelată cu puteri oculte şi misterioase, cu moartea şi necunoscutul. Negrul simbolizează o lume stranie ce se ascunde dincolo de cea luminoasă, solară, de toate zilele. Ai nevoie de un curaj ieşit din comun, de isteţime şi voinţa de a te aştepta la tot ce este mai neaşteptat pentru a pătrunde în noaptea cea mai întunecată a sufletului. Astfel de simţăminte sunt inspirate în mitologia universală de către cioară...

Cioara este bună tovarăşă cu moartea. Miturile, legende şi superstiţiile lumii o plasează frecvent pe câmpurile de luptă, dedandu-se unor acţiuni macabre, smulgând ochii şi ciugulind până la oase trupurile ostaşilor ucişi. Faptul că se hrăneşte cu cadavre i-a adus pe alocuri renumele de "mâncătoare de moarte," o trăsătură încărcată cu un simbolism puternic. Din perspectiva superstiţiilor, a mitologiei, cine "mănâncă moartea" ia în posesie spiritul luptătorului mort şi înfrânge însăşi moartea întrucât se înfruptă de la aceeaşi masă ca şi ea, fără a-şi pierde totuşi viaţa.

Convingerea druizilor că ciorile posedă o cunoaştere secretă, o înaltă înţelepciune, i-a făcut să se străduiască să înveţe limba acestora! Deşi, în cele mai multe regiuni ale lumii, există superstiţia că ciorile aduc veşti proaste, tot druizii le foloseau drept auguri. Le urmăreau zborul, croncănitul şi comportamentul încercând să-şi descifreze astfel viitorul, evenimentele nu numai negative, dar şi pozitive ce urmau să se petreacă.

Indienii nativi americani considerau că cioara întruchipa legea spirituală şi că penele sale negre simbolizau moartea unui duşman. Pentru ei, cioara era un totem al Marelui Spirit, un însemn al vigorii creative şi spirituale. Acei indieni care aveau totemul ciorii trebuiau să-şi cântărească cu grijă vorbele şi faptele, să dea glas numai adevărului şi să-şi cunoască misiunea din viaţă.

Dacă în Grecia antică, cioara era pasărea sacră a lui Apollo, în shintoismul japonez era văzută ca un mesager al zeilor.

În mitologia din Irlanda, cioara este asociată cu Morrigan, zeiţa războiului şi morţii. Zeul Bran cel Binecuvântat, al cărui nume are semnificaţia de "cioară" ori "corb" era apropiat de moarte şi ciori. Potrivit unei legende, capul său tăiat este îngropat sub Turnul Londrei, cu faţa spre Franţa. Acest lucru poate explica tradiţia de a se ţine ciori în Turnul Londrei, păsări considerate a proteja norocul Britaniei.

Celţii aveau credinţa că ciorile reprezentau un semn al morţii şi conflictului. Ele era conectate cu tranziţia către moarte. Într-o altă superstiţie celtică, aceste păsări erau de fapt zâne sau făpturi magice care-şi schimbau forma pentru a provoca necazuri. Ele aveau înzestrările profeţiei, elocvenţei, cunoaşterii, înşelătoriei şi hoţiei.

În Evul Mediu se credea că magicienii şi vrăjitoarele foloseau simbolul labei de cioară pentru a crea farmece aducătoare de moarte.

În cea mai mare parte a Angliei, zărirea unei ciori solitare însemna manie, însă, în Northamptonshire, prevestea nenoroc. Ciorile croncănind pe o tonalitate aspră, răguşită anunţau vreme rea. O prevestire de rău augur era o cioară croncănind de trei ori în vreme ce zbura deasupra unei case.

În superstiţiile irlandeze, un stol de ciori aciuate în copaci, fără a-şi face cuibul în ele, nu erau altceva decât suflete din purgatoriu. Pe de altă parte, găsirea pe drum a unei ciori moarte prezicea noroc.

Ruşii credeau că vrăjitoarele se întrupau cel mai adesea în ciori.

În folclorul chinezesc, o cioară cu trei picioare este un simbol al soarelui.

În Wales ai ghinion dacă o cioara trece pe dinaintea ta. Dacă, totuşi, două ciori îţi încrucişează drumul, norocul revine de partea ta.

În New England, două ciori zburând una lângă cealaltă în partea stângă aduc ghinion.

În Somerset, localnicii obişnuiau să poarte asupra lor o ceapă pentru a se proteja de proastele auspicii insuflate de ciori şi cotofane.

Francezii au o zicală conform căreia preoţii răi se transformă în ciori, iar călugăriţele rele în coţofene.

Grecii spuneau "Du-te la ciori" cu sensul de "Du-te dracului."

Romanii utilizau expresia "a străpunge ochiul unei ciori" pentru ceva ce era aproape imposibil de făcut.

Dacă vezi o singură cioară, eşti pândit de un mare ghinion. Două ciori înseamnă noroc, trei ciori prevestesc sănătate, patru, avere, cinci, boală, şase, moarte!

Dacă auzi un croncănit îndepărtat, se spune că moartea este foarte aproape.

O cioara intrată în casă anunţă veşti rele.

Ciorile din biserica semnifică nenoroc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor