duminică, 20 ianuarie 2019

Timotei, cel care il cinsteste pe Dumnezeu

Timotei este un nume precrestin, insa el a devenit cunoscut mai ales datorita Sfantului Apostol Timotei, ucenicul lui Pavel, care este amintit in Noul Testament. Acesta este sarbatorit de Biserica Ortodoxa in data de 22 ianuarie. La noi, astazi, numele este destul de rar, in comparatie cu veacurile trecute. Una dintre personalitatile nationale importante care au purtat acest nume a fost Timotei Cipariu. Ardelean, acesta a fost revolutionar pasoptist si un mare erudit, fiind considerat chiar parintele filologiei romane. 
S-a nascut in 21 februarie 1805, in satul Panade din plasa Hususau (comitatul Tarnava Mica). Scoala a urmat-o la Blaj, unde a studiat apoi filosofia (1820-1822) si teologia (1822-1825). Dupa studii a devenit profesor, predand la Gimnaziul din Blaj, din 1828 a predat filosofia, apoi dogmatica (1834-1842) si studiul Bibliei la Seminarul Teologic. Timp de 20 de ani a fost director al Gimnaziului din Blaj si inspector al scolilor din localitate. De asemenea, timp de 30 de ani a fost directorul Tipografiei Diecezane. A devenit preot greco-catolic in anul 1827, canonic in 1842, fiind apoi numit prepozit capitular al Diecezei de Alba Iulia si Fagaras.
Timotei Cipariu a fost o mare personalitate a epocii sale. Cunostea nu mai putin de cincisprezece limbi (greaca, latina, ebraica, turca, araba, persana, germana, spaniola, engleza, maghiara etc.), fiind un important lingvist, dar si istoric, pedagog, teolog si orientalist. Detinea una dintre cele mai mari si importante biblioteci din Transilvania, care includea multe carti rare. Cartile i le furniza un prieten librar din Bucuresti, care avea contacte la Cairo si Constantinopol. La moartea sa, Cipariu a donat aceasta biblioteca Mitropoliei Blajului. In anul 1848, cand au venit la putere comunistii, acestia au comasat Bisercia Greco-Catolica cu Biserica Ortodoxa si au confiscat Biblioteca Cipariu, pe care au transferat-o Academiei Romane (filiala Cluj).
Timotei Cipariu a fost, de asemenea, initiatorul unora dintre primele publicatii romanesti din Transilvania, activand si ca ziarist. A infiintat si condus primul ziar cu litere latine, Organul Luminarei (devenit apoi Organul Natiunale), in 1847, Invatatorul Poporului (1848) si prima revista romaneasca de filologie, Archivu pentru filologie si istorie (1867). A scris eseuri, studii si versuri si pentru Foaia pentru minte, inima si literatura (Brasov). Cipariu a publicat multe studii ale limbii romane, studii de gramatica, fiind considerat unul din intemeietorii lingvisticii si filologiei romane. Demersul sau a fost de a demonstra originea latina a limbii si poporului nostru, fiind influentat de Scoala Ardeleana si fiind un adept al latinismului si al ortografiei etimologice.
A fost membru fondator a Societatii Literare Romane (1866), care urma sa devina Academia Romana, iar mai tarziu a fost ales vicepresedinte al acesteia. A fost membru fondator al societatii Astra si primul ei vicepresedinte, ajungand apoi presedintele acesteia, si a fost si membru al Societatii Germane de Orientalistica.
Dar Timotei Cipariu a fost foarte activ si in viata politica si sociala, luptand pentru drepturile romanilor din Transilvania. A fost unul din cei zece secretari ai Adunarii Nationale de la Blaj (1848) si membru al Delegatiei trimise la Curtea Imperiala de la Viena pentru prezentarea revendicarilor romanilor. A fost, de asemenea, membru al Dietei Transilvaniei de la Sibiu (1863-1864). S-a stins in 3 septembrie 1887, la Blaj.
Biserica Ortodoxa il sarbatoreste in data de 22 ianuarie pe Sfantul Apostol Timotei. Acesta s-a nascut in cetatea Listra din Licaonia (Asia Mica), ca fiu al unui grec si al unei evreice, Eunice. Sfantul Apostol Pavel a ajuns, la un moment dat, in Listra, impreuna cu Barnaba, unde a vindecat un schiop din nastere. Dupa aceasta minune, Eunice i-a primit pe cei doi in casa sa si se pare ca i l-a incredintat pe fiul ei lui Pavel, in semn de recunostinta. Timotei cunostea Sfintele Scripturi inca de copil, fiind foarte respectat printre crestini. A ajuns ucenic al Apostolului Pavel, care l-a luat cu el in Efes, Corint, Macedonia, Atena, Roma, Ierusalim, Spania etc. A fost inchis pentru credinta sa crestina, de care nu s-a dezis niciun moment. Mai tarziu, Pavel l-a numit pe Timotei episcop in Efes, in anul 64, dandu-i in responsabilitate toate bisericile din Asia, desi era inca foarte tanar. Timotei l-a avut ca dascal si pe Apostolul Ioan, de care se apropiase foarte mult. A fost un bun episcop – si inainte, si dupa ce Apostolul Ioan a fost exilat de catre Imparatul Domitian in Insula Patmos. A pastrat credinta dreapta si a hirotonit multi urmasi, diaconi si episcopi. Apostolul Pavel i-a trimis doua epistole lui Timotei, una din Macedonia si una din Roma, unde era intemnitat pentru a doua oara. Acestea se regasesc in Noul Testament si din ele se vede increderea pe care marele apostol o avea in Timotei si iubirea lui fata de acesta.
Cu ocazia unei sarbatori pagane din Efes, Catagrion, din anul 97, in vremea Imparatului Nerva Traian, efesenii care se inchinau la idoli au iesit in strada, intr-o procesiune barbara, lovindu-i pe oameni cu maciuci, iar pe unii omorandu-i. Episcopul Timotei i-a dojenit, insa paganii l-au lovit si l-au ucis cu pietre si cu pari. In anul 356, moastele sale au fost transportate le Constantinopol de catre sfantul Artemie Duxul, din ordinul Imparatului Constantin, fiind depuse in Biserica Sfintilor Apostoli.

Etimologie
Timotei este in limba greaca Timótheos, cuvant care s-a format din timáō = eu cinstesc, onorez si theósDumnezeu, zeu. Exista multe alte nume formate cu theos: Teofana, Teofil, Teona, Teodor (Todor, Tudor), Filoteia, Doroteea etc. La fel, sunt multe nume formate cu timao, timo, precum Timaios, Timagoras, Timokles, Timokrates etc. Un episcop al Tomisului (secolul al V-lea) se numea Theotimus, nume format din aceleasi elemente, insa puse invers.
Numele Timotheos este precrestin, fiind intalnit si la vechii greci. A fost purtat de un sculptor foarte cunoscut din secolul IV i.H., de un general din Atena, prieten cu Platon, de un muzician talentat din Milet, apreciat de Alexandru Cel Mare etc.
Dupa martirul Timotei al Noului Testament, au existat mai multi martiri si crestini cu acest nume. La noi s-a mentinut forma din greaca, influentata de limbi slave, care insa a avut numeroase variante: Tim (atestat din secolul al XII-lea in Transilvania), Timu, Tima, Timis, Timos, Timus, Timoc, Timsa, Timca, Timcea, Timofte, Dimofte, Timofie etc. Provenite din limbile ucrainiana, maghiara, bulgara, exista mai multe forme de nume de familie sau toponime care s-au pastrat pana astazi, dar ca prenume a rezistat doar Timotei.

Nume inrudite si derivate din Timotei
Exista si varianta feminina a numelui, Timotea sau Timothea (greaca veche si greaca moderna). Acest nume apare in multe limbi europene, in diferite forme: Timothy (engleza, cu variantele Timotha si diminutivul Timmy), Timothée (franceza), Timotheus (daneza si germana, cu variantele Tim si Theus), Timoteo (italiana, portugheza si spaniola), Timot (maghiara, cu variantele Tim, Tima, Timi, Timka, Timko, Timsa, Tinka), Timotei (bulgara, cu variantele Timo si Timko), Timofei (rusa), Timofii (ucraineana, cu variantele Timo, Timko, Timociko, Timos etc.), Tymoteusz (poloneza), Timoteus (norvegiana, suedeza, finlandeza), Tiomóid (irlandeza), Timoteos (armeniana, estoniana), Timotai (mandarina), Timoti (maori), Kimokeo (hawaiana).

Predispozitii ale persoanelor cu numele Timotei
Cei ce poarta acest nume sunt deschisi, sociabili, foarte activi si dinamici. Pentru ei este foarte important sa placa celor din jur, iar acest lucru poate insemna o grija exagerata pentru infatisarea fizica, o atitudine concilianta, precum si un atasament marit fata de mediul lor familial. Foarte curiosi, cei cu numele Timotei si schimba deseori preocuparile, caci le plac schimbarile si miscarea continua. Au un ascutit simt al libertatii, nu le plac constrangerile si au o inclinatie spre superficialitate. In copilarie sunt impulsivi, agitati, nu stau locului, de aceea au nevoie de sport, dans sau alte activitati care sa le consume energia. Uneori sunt colerici, usor iritabili, nerabdatori si banuitori. Pot fi rebeli, nesupusi autoritatii, astfel ca au nevoie de disciplinare, de ordine si de rabdare. Trebuie sa li se dea, de asemenea, responsabilitati de foarte devreme, caci altfel vor deveni niste adulti destul de lenesi si comozi, care se lasa dusi de curentul vietii.
Persoanele cu numele Timotei iubesc succesul, puterea, vor sa conduca. Sunt ambitioase si isi doresc bunastarea materiala. Si banii sunt importanti pentru ele, atat pentru procurarea lucrurilor dorite, cat si pentru ajutorarea celor din jur, prieteni si apropiati, caci aceste persoane sunt de obicei foarte generoase. De altfel, au si simtul afacerilor. In dragoste, cei numiti Timotei sunt fermecatori, isi iubesc familia, isi doresc sa aiba un camin protector, caci au nevoie de siguranta in dragoste. Chiar daca sunt destul de gelosi si pasionali, ei nu sunt intotdeauna foarte fideli. Probabil ca aventura in general si aventurile amoroase ii tenteaza pentru ca le satisfac nevoie de a placea si de a seduce.
Acesti oameni n-au nimic din structura functionarilor traditionali, evident. Au nevoie de variatie, de mobilitate continua, astfel ca vor fi atrasi de vanzari, de afaceri sau de profesii care presupun multe drumuri, care au legatura cu calatoriile, intr-un fel sau in altul, precum si de ocupatii sezoniere, de sport, de o cariera in armata sau politie. (Foto: Wikipediacalendar-ortodox.ro)
https://www.daciccool.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=7316:timotei-cel-care-il-cinsteste-pe-dumnezeu&catid=497:semnificatia-numelui&Itemid=1349

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor