miercuri, 31 iulie 2019

Reducere de 40% la toate produsele de iluminat!

Reducere de 40% la toate produsele de iluminat!

Emisiune despre nutritie la Medika TV: Pe sleau, cu Dr. Menci!

Invitatii emisiunii despre nutritie de la Medika TVaduc in atentia telespectatorilor unele aspecte importante din domeniul nutritiei si alimentatiei. In general, ei incearca sa dea un raspuns cat mai complex si documentat la intrebarea pe care ne-o punem cu totii: Ce anume trebuie sa mancam pentru a fi sanatosi? Este o tema destul de controversata, astazi, cand exista atat de multe informatii contradictorii, care vin din atatea surse... Practic, omul obisnuit nu stie ce sa mai creada despre alimentatie – ce e sanatos, ce nu e sanatos... Iar impresia generala este ca, in pofida inovatiilor tehnologice ale ultimilor ani, stiinta nu a facut pasi importanti in domeniul nutritiei.
Invitatul permanent al acestei emisiuni este Dr. Gheorghe Mencinicopschi, personalitate activa in domeniul nutritiei, binecunoscuta publicului roman si o autoritate in domeniu. Dr. Gheorghe Mencinicopschi este un renumit biochimist si cercetator roman. A fost directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a fost profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, a elaborat tratate de specialitate si a fost coautor al mai multor carti referitoare la nutritie, avand in total peste 300 de lucrari stiintifice publicate in tara si in strainatate. Este autorul primei carti de gastronomie nutritionala de la noi. Detine nu mai putin de 23 de brevete de inventii.
Dr. Gheorghe Mencinicopschi nu incurajeaza nici consumul de carne, nici alimentatia de tip raw vegan, cu argumentul ca noi, oamenii, suntem omnivori. Iar dieta vegetariana o considera extrema, prin urmare nesanatoasa. Totusi, domnia sa considera ca ar trebui sa mancam mai multe legume si fructe, chiar daca in acestea se mai gasesc uneori urme de pesticide.
Exista o serie de prejudecati si mituri pe care Dr. Menci le-a demontat, explicand cum stau lucrurile in realitate. De pilda, domnia sa spune ca se face o confuzie intre colesterol si lipoproteine. Mai mult, nu colesterolul in sine este cel care ataca inima, ci radicalii liberi din sange, pe care ii preluam din mancarea chimizata si prea procesata, din fumul de tigara si alcool. Faimosul nutritionist are o abordare de tip holistic si spune ca, intr-adevar, suntem ceea ce mancam, dar suntem si ceea ce nu mancam. In plus, suntem si ceea ce au mancat stramosii nostri. De asemenea, mancam cum gandim si gandim cum mancam. Noi, oamenii, am evoluat impreuna cu hrana, intre genetica noastra si mancarea noastra stabilindu-se o relaţie de compatibilitate.

Emisiunea Pe sleau, cu dr. Menci se difuzeaza la Medika TV vinerea de la ora 11.00 si in reluare vinerea de la ora 15.00.

Medika TV este primul post de televiziune nationala cu tematica medicala care este disponibil abonatilor operatorilor UPC, Telekom, AKTA etc. in pachetul de baza.

marți, 30 iulie 2019

RECOMAND


Ce frumos miros sapunurile Apidava ! Le-ati incercat?
Aici https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9601-o-ramura-de-maslin?fbclid=IwAR2gqpMZllrITtk9V8GR3LAJVQl5GeFMFkno4NwwkD9_JL9r_glG-NCNvZ0 cititi un articol despre Sapunul cu miere si ulei de masline din portofoliul companiei Apidava.

luni, 29 iulie 2019

Apa – miracolul vietii

Lao Tse spunea ca adevarata maretie este aidoma apei. Apa este aceea care scalda toate lucrurile. Ea alege locurile cele mai joase, dispretuite de oameni. Cu siguranta, apa este un miracol… unul din care s-a revarsat insasi viata. Suntem alcatuiti - asa cum spun specialistii – dintr-un procent foarte mare de apa. In jur de 70% suntem apa, dar uitam adesea cat de importanta este contributia acestui element primordial in sanatatea noastra. 
Cei 2 l de apa care trebuie consumati zilnic – atat de mediatizati de catre cei care promoveaza sanatatea - nu reprezinta in realitate o cantitate pe care toata lumea ar trebui sa o consume. Cantitatea de apa consumata ar trebui sa depinda de mai multi factori, printre care: greutatea corporala, activitatea efectuata zilnic, metabolismul etc. Dincolo de parerile despre factorii care determina cantitatea de apa necesara, este important de stiut nu doar faptul ca apa are numeroase beneficii pentru sanatate, ci, mai mult decat atat, este esentiala pentru viata.
Molecula de apa reprezinta mediul ideal pentru transportul de substante, de aceea un consum adecvat faciliteaza procesul de digestie, de absorbtie si de distributie a nutrientilor. Pe langa aceste procese, are loc si eliminarea toxinelor, apa fiind unul dintre cei mai buni detoxifianti.
Specialistii leaga consumul de apa de procesul de imbatranire. Studiile efectuate pe pacienti care nu au consumat suficienta apa au demonstrat ca acestia sufera de o accelerare a procesului de imbatranire. Dereglarile cauzate de consumul redus de apa duc la dezechilibre, iar pacientii acuza adesea simptome ca: dureri de cap, oboseala, schimbari bruste de dispozitie, crampe si dureri musculare.
Deshidratarea poate agrava afectiuni existente deja in organism sau poate favoriza aparitia unora noi. Cei care beau sub 3 pahare de apa pe zi ar trebui sa stie ca isi supun organismul unui risc foarte mare, nu doar de deshidratare, ci si de aparitie a altor dezechilibre: dereglari in functionarea colonului, probleme cu activitatea renala etc. 
Inlocuirea apei cu cantitati mari de cafea sau sucuri din comert nu este o solutie buna, dimpotriva, procesul de deshidratare se va accentua. Cantitatea de toxine adusa in organism va fi mai mare, iar presiunea pe activitatea rinichilor va fi supusa unui stres mai mare. Ca raspuns al lipsei de apa, organismul devine mai lenes, metabolismul devine incet, favorizand depunerile de grasime.
Tot lipsa unei cantitati suficiente de apa determina si aparitia episoadelor de carcei – acele crampe musculare extrem de neplacute si dureroase care apar mai des pe timpul zilei, dar si noaptea. Ce determina aceste crampe? Ei bine, lipsa apei determina dereglarea echilibrului electrolitic muscular. Sarurile minerale din apa sunt responsabile de mentinerea elasticitatii muschilor. 
Persoanele care sufera de retentie de apa se grabesc adesea la concluzii pripite si limiteaza aportul de apa. Aceasta nu este o solutie buna, dimpotriva! Atunci cand se reduce consumul de apa, organismul se va grabi sa isi faca rezerve, deci cantitatea de apa retinuta va creste si ea. Sistemul limfatic, denumit de catre specialisti "gunoierul organismului", va functiona mai greoi in cazul unui consum scazut de apa. In acest caz, complicatiile se vor transmite si rinichilor, care nu vor mai avea combustibilul necesar pentru a functiona optim. 
Consumul adecvat de apa – asa cum s-a constatat in urma studiilor efectuate – are un rol esential si in coeficientul de inteligenta. Oxigenarea creierului si functionarea in conditii optime au loc numai atunci cand organismul primeste suficienta apa.
Starile indelungate de stres, iritabilitate sau oboseala pot aparea tot pe fondul unui deficit de apa. Iata de ce este recomandat ca dimineata, inainte de toate, sa se bea un pahar cu apa la temperatura camerei, de preferinta cu inghitituri mici. Starea de oboseala va disparea, iar organismul va avea suficiente resurse pentru activitatea de peste zi. 

duminică, 28 iulie 2019

8 exercitii de aqua gym pe care sa le incercati vara asta la piscina

Aqua gym inseamna gimnastica in apa, adica o serie de exercitii care implica intregul corp, concepute pentru miscare in apa. Exercitiile de aqua gym au avantajul ca modeleaza formele pentru ca sunt foarte solicitante si trebuie sa depui mai mult efort pentru a te misca. Exista mai multe tipuri de exercitii de aqua gym, cu grade diferite de dificultate, insa majoritatea sunt simple, usor de efectuat, de aceea este un sport care se adreseaza tuturor, inclusiv persoanelor in varsta, femeilor insarcinate si copiilor. 
Indiferent daca doriti sa va alaturati unui curs de aqua gym tinut de un instructor profesionist sau preferati sa faceti antrenamentele in ritmul dumneavoastra, puteti sa folositi exercitiile de mai jos ca sursa de inspiratie.

Exercitiul nr. 1: Plimbare in apa
Mergeti in apa cu pasi repezi ridicand genunchii cat de sus puteti. Mainile pe langa corp. Continuati mersul grabind ritmul si tinand bratele ridicate in fata. Exercitiul tonifica muschii fesieri si gambele!

Exercitiul nr. 2: Miscari laterale cu bratele
Continuati mersul in apa cu pasi repezi, ridicand bratele in lateral. Miscati-va bratele in acelasi ritm cu picioarele. Incercati sa indepartati apa cu mainile in timpul acestor miscari.

Exercitiul nr. 3: Ridicari alternative
Stati in picioare in piscina si ridicati un picior, apoi atingeti-i degetele cu mana opusa. Schimbati mereu piciorul si faceti asta de cel putin 10 ori cu fiecare picior. Acest exercitiu este foarte bun pentru tonifierea feselor.

Exercitiul nr. 4: Fandari in fata
Mainile pe solduri. Pasiti inainte cu piciorul drept, coborandu-va corpul pana cand ambii genunchi sunt indoiti la un unghi de 90 de grade. tineti spatele drept si barbia ridicata iar muschii abdominali sa fie trasi inauntru. Repetati de 10 ori cu piciorul drept, apoi si cu piciorul stang. Fandarile in fata maresc forta si flexibilitatea picioarelor, tonifiaza muschii fesieri si ard grasimile.

Exercitiul nr. 5: Aplecari laterale
Stati drept tinand bratele ridicate si podurile palmelor lipite. Departati picioarele la nivelul umerilor. tinand spatele drept si capul sus, aplecati-va in lateral din dreptul taliei in partea stanga cat de mult puteti, apoi in partea dreapta. Repetati de 10 ori in fiecare parte. Aceste exercitii modeleaza  muschii laterali ai abodomenului.

Exercitiul nr. 6: Genuflexiuni in apa
Stati drept tinand bratele ridicate si podurile palmelor lipite. tineti picioarele departate la nivelul umerilor. Faceti genuflexiuni tinand spatele drept si capul sus. Genuflexiunile contribuie la arderea grasimilor, tonifica picioarele, fortifica musculatura partii inferioare a corpului si, totodata, modeleaza posteriorul.

Exercitiul nr. 7: Bicicleta in apa
Cu bratele rezemate de bara laterala sau de marginea piscinei, ridicati picioarele pana la suprafata apei, apoi faceti bicicleta cu miscari cat mai rapide timp de 30 de secunde. Tonifica picioarele, abdomenul si bratele.

Execitiul nr. 8: Ridicarea genunchilor la piept
Stand rezemati cu bratele de bara laterala a piscinei, ridicati picioarele la orizontala; aduceti genunchii la piept, ii tineti cateva secunde, apoi intindeti picioarele. Se executa 10 repetari.
Se incheie cu exercitii de respiratie, distractive si usoare ca sa genereze buna dispozitie si amuzament.

Despre Sanatate prin aqua gym
Proiectul de educare si promovare a sanatatii prin miscare cu titlul Sanatate prin aqua gym a fost lansat in 2018 sub forma unui program-pilot desfasurat timp de o luna, in perioada 14 august - 15 septembrie 2018.
A doua editie a programului educational se desfasoara in perioada 11 iulie - 15 septembrie 2019 si cuprinde un program de sedinte de aqua gym desfasurate la The President Pool & Lounge, precum si o serie de materiale informative referitoare la gimnastica in apa si la activitatile de combatere a sedentarismului.
Activitatile de aqua gym sunt anuntate pe pagina de Facebook si pe site-ul www.the-president.ro.
Abonatii complexului beneficiaza de participare gratuita la toate sedintele de aqua gym.
Pe durata activitatilor de gimnastica in apa, atmosfera de distractie si vacanta va fi intretinuta de partenerii proiectului: DJ Nicolow, DJ Suru, DJ Avi Pasko si DJ Nicolle B.
Proiectul „Sanatate prin aqua gym” este sprijinit de 14 parteneri media: ACC Media Channel, Bucuresti Life, Bucurestii vechi si noi, Clarissa, Dacic Cool, Fashion8, IQool, Mujer, PRwave, Restocracy, Restaurante-Bucuresti.ro, StyleAndTheCity.ro, Viata Bucurestiului, Vipstyle.

Despre The President Pool & Lounge
Situat pe malul Lacului Tei si inconjurat de vegetatia parcului cu acelasi nume, The President Pool & Lounge face parte din Centrul de Evenimente The President, un complex special amenajat pentru evenimente private sau corporate, de diferite dimensiuni. Complexul ofera servicii de 5 stele in acest sezon estival: dusuri interioare si exterioare cu apa calda, 200 de vestiare cu cheie pentru depozitarea obiectelor personale, sezlonguri si umbrele de soare incluse in pret, abonamente de sezon la preturi speciale.

Detalii si rezervari:
Telefon: 0763.550.406, 0760.087.384, 0766.747 379
office@president-events.ro
Adresa: Bdul Lacul Tei nr. 145, sector 2, Bucuresti (in Parcul Tei – pe malul lacului)
Mai multe detalii gasiti pe www.the-president.ro.

joi, 25 iulie 2019

Din Borsa catre Cascada Cailor

Statiunea Borsa este situata in sudul Maramuresului, la 850 de metri altitudine, in Muntii Rodnei, pe valea raului Viseu. Zona este cautata atat vara, pentru drumetii, cat si iarna, pentru partiile sale. Statiunea este punctul de plecare catre cea mai inalta cascada din Romania, Cascada Cailor. Cea mai usoara cale catre cascada este cu telescaunul, timp de 17 minute, si apoi pe jos, pentru circa 40 de minute, pe un traseu fermecator si lipsit de dificultate. De la statia de telescaun se intra in Rezervatia Naturala a Muntilor Rodnei.
Cascada este situata la altitudinea de 1.300 de metri si are o inaltime de circa 90 de metri. Suvoaiele de apa cad spectaculos peste stanci, impresionand turistii veniti sa o vada. Legenda spune ca se numeste Cascada Cailor, deoarece in ea se aruncau caii urmariti de ursii flamanzi.
Tarifele pentru telescaun sunt de 30 de lei pentru urcare si coborare adulti si 15 lei pentru urcare si coborare copii. Sincer, se merita, macar o data in viata! Privelistea oferita din telescaun, cat si cascada si muntii din jur sunt pur si simplu parca desprinse dintr-o pictura, una foarte reusita. In plus, odata urcat pe munte, se poate constata ca zona este foarte, foarte ingrijita, cosuri de gunoi, bancute pentru popas, curatenie. Traseul catre cascada mi-a placut mai mult decat statiunea, care este afectata de imaginea unor cladiri lasate in paragina. Dar se pare ca unele lucruri sunt in schimbare. Telegondola, cu plecare din statiune, pare ca va deveni realitate.
Muntii nostri ascund adevarate comori. Cascada Cailor este una dintre ele. Sa ne iubim muntii, sa iubim Romania, pentru ca este o tara de iubit!

miercuri, 24 iulie 2019

O ramura de maslin

Maslinele si uleiul de masline sunt, astazi, nelipsite din bucatarie, deoarece ne sunt mult mai accesibile fata de vremurile trecute. Pe langa gust, apreciem la ele beneficiile exceptionale pentru sanatate, dar si pentru ingrijirea corporala. Numele stiintific al maslinului este Olea europaea. Acest copac deosebit are nu mai putin de doua mii de soiuri si varietati diferite numai in regiunea Marii Mediterane! Practic, exista masline de toate marimile, formele si culorile (inclusiv albe!), cultivate pe toate continentele (cu exceptia Antarcticii, desigur). 
Povestea acestui copac special, maslinul, este lunga, frumoasa si plina de invataminte. In mod evident, maslinul cultivat de om provine din maslinul salbatic (Olea europaea var. sylvestris) – acest lucru se stie. Totusi, nu se stie exact momentul in care a inceput sa fie cultivat in mod regulat de catre stramosii nostri. Cea mai recenta data probabila luata in calcul este cu 6 pana la 8 mii de ani in urma, in Neolitic, in perioada migratiilor populatiilor spre bazinul mediteraneean. 
Aceasta plasare in istorie s-a obtinut in urma cercetarilor genetice efectuate pe 1.900 de mostre de maslin. Se mai stie, de asemenea, caprimele masline "domestice", care sunt mai mari si mai zemoase decat cele salbatice,au aparut in Orientul Apropiat, fie in regiunea de la granita Turciei cu Siria de astazi, fie in regiunile ocupate astazi de tari precum Israel, Palestina, Iordania. Iar urme de ulei de masline s-au gasit in Carmel, Israel, vechi de 6 milenii.
Culturile de maslin s-au raspandit apoi (mai exact, in Epoca Bronzului, adica acum 4.500 de ani) catre vest si in nordul Africii. Primele exporturi se pare ca au fost facute din Creta catre nord, vest si nordul Africii. Acest copacnu se inmulteste prin seminte, ci mai ales prin butasire, adica prin radacini sau ramuri plantate in sol sau altoite pe alti copaci. Traieste foarte mult, vreme de secole – se pare ca exista chiar si maslini care au chiar peste 2.000 de ani!
In stare naturala, maslinele sunt destul de amare, fiind aproape necomestibile pentru om.In schimb, vitele și caprele le consuma fara probleme. Dupa ce sunt tinute in saramura, lucrurile se schimba radical, maslinele devenind foarte gustoase si pentru noi, oamenii. Dar maslinul are si alte avantaje.Lemnul de maslin, de pilda, arde chiar daca este umed, ceea ce il face extrem de util. S-au gasit urme alte utilizarii acestui lemn inca din Paleolitic.
Maslinul a reprezentat un important simbol al sacralitatii, pacii si unitatii inca din vremurile biblice.Dupa marele potop, Noe a trimis trei randunici, la interval de sapte zile, ca sa vada daca aparusera zone uscate. A treia randunica nu s-a intors, astfel ca el a stiut ca pamantul era aproape. Insa a doua randunica s-a intors cu o ramura, ceea ce insemna ca apa incepuse deja sa scada, din moment ce copacii erau vizibili. Iar acea ramura era o ramura de maslin…
Maslinul era un simbol major si in Grecia antica. Este binecunoscuta povestea rivalitatii dintre zeita Atena si zeul Poseidon. Cand a fost construita o cetate noua, frumoasa si mareata, fiecare dintre cei doi dorea sa dea numele acesteia. Zeus le-a spus sa ofere, fiecare, cate un cadou cetatii, iar localnicii vor decide.
Poseidon a lovit cu tridentul sau o stanca, iar din aceasta a tasnit apa, formand un izvor minunat – un cadou important pentru o cetate care traversa multe perioade de seceta. Dar apa respectiva era… sarata, astfel ca locuitorii nu au apreciat prea mult darul sau. Apoi Atena a plantat o samanta, din care a crescut un maslin. Oamenii au iubit acest dar, deoarece copacul le dadea hrana, lemn de foc si leacuri – frunzele si uleiul din fructe. Astfel, cetatea a fost numita dupa zeita Atena.
In perioada minoica, dar mai ales in perioada civilizatiei miceniene, maslinele si uleiul de masline aveau o foarte mare importanta. Homer numea uleiul de masline "aur lichid". In secolul al VI-lea inainte de Hristos, marele Solon, conducatorul Atenei, a emis prima lege de protejare a maslinului.Uleiul de masline era folosit atat in bucatarie, cat si in scopuri medicinale.Filosofii, medicii si istoricii greci s-au ocupat intens de studierea maslinului din punct de vedere botanic, alimentar si medicinal, mai ales intre secolele VII si III inainte de Hristos. Iar cercetatorii de astazi redescopera calitatile maslinelor si inteleg ca acestea sunt responsabile, in mare masura, pentru dieta atat de sanatoasa a locuitorilor din zona mediterana.
Atuncicand au fost initiate Jocurile Olimpice(in anul 776 inainte de Hristos, in Olympia),campionii au primit o ramura de maslin, simbolizand incetarea oricaror ostilitati si pacea. Acest premiu a fost pastrat pe toata durata Jocurilor Olimpice antice. Dar campionii primeau, de asemenea, si masline! Castigatorii Jocurilor Panathenaice (acestea aveau loc o data la 4 ani, cu ocazia celei mai importante sarbatori a Atenei, Panathenea, in onoarea zeitei Atena) primeau amfore pline cu ulei de masline.
Prin urmare,acest ulei avea o valoare extrem de mare din moment ce era oferit drept premiu. In functie de sport,un campion putea castiga o cantitate uriasa de ulei de masline, de pana la 5 tone!Aici exista un fapt interesant: in acea vreme, legislatia Atenei interzicea exportul de ulei de masline. Acest privilegiu le era acordat, insa, campionilor, avand in vedere ca ei nu puteau consuma in familie cantitatile castigate. Prin urmare, acesti campioni sportivi se imbogateau cu adevarat de pe urma uleiului de masline…
Unii cercetatori sustin caoamenii au inceput sa cultive maslini la scara larga in momentul in care au descoperit ca pot obtine ulei din fructele acestuia. Cu toate acestea, dovezi ale procesarii uleiului de masline (prin presare, la rece) gasim doar mult mai tarziu, in urmă cu 2.500 de ani.
La inceput, acest ulei a fost utilizat pe post de combustibil, ca ulei de lampa. De asemenea, il regasim in multe dintre ritualurile religioase ale popoarelor mediteraneene din epoca. Mai tarziu, vechii greci si romanii isi ingrijeau pielea ungându-se cu acest ulei, de mai multe ori pe zi, indiferent de varsta, deoarece se considera ca aceia care au pielea si parul uscate sunt impuri, murdari. Uleiul de masline le conferea o infatisare placuta, radiind sanatate si prospetime.Celebra Cleopatra, la randul ei, folosea uleiul de masline ca baza in multe dintre unguentele si alifiile pe care le utiliza zilnic. Pe langa hidratare, uleiul de masline inchide porii, protejand pielea de praf.Fiind un prost conducator de caldura, acest uleiprotejeaza pielea chiar si de frig. De asemenea, oprotejeaza de radiatiile solare. Trateaza unele eczeme, acneea si hraneste firul de par
Trebuie sa stim ca abia cu 4, 5 secole inainte de Hristos a inceput sa fie folosit uleiul de masline la gatit. Astazi, exista ulei de masline extravirgin, ulei de masline obisnuit si ulei din turte de masline (obtinut din resturile ramase in urma procesarii maslinelor, care sunt tratate chimic).
Uleiul de masline este, in acelasi timp, un important ingredient in industria cosmeticaa zilelor noastre, fiind folosit mai ales in produsele cu ingrediente naturale. El contine polifenoli, care actioneaza ca antioxidanti in organismul nostru, fiind, astfel, foarte util pentru ingrijirea pielii. Sapunul cu miere si ulei de masline din portofoliul companiei Apidava nu doar curata pielea, ci o si hidrateaza si o inmoaie, conferindu-i un aspect frumos, luminos, reimprospatand-o și reintinerind-o.
Calitatile medicinale ale uleiului de maslinesunt si ele numeroase:protejeaza inima, previne obezitatea, mentine sanatatea creierului, alunga depresia, incetineste imbatranirea organismului etc.https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9601-o-ramura-de-maslin

luni, 22 iulie 2019

O ramura de maslin

Maslinele si uleiul de masline sunt, astazi, nelipsite din bucatarie, deoarece ne sunt mult mai accesibile fata de vremurile trecute. Pe langa gust, apreciem la ele beneficiile exceptionale pentru sanatate, dar si pentru ingrijirea corporala.
Numele stiintific al maslinului este Olea europaea. Acest copac deosebit are nu mai putin de doua mii de soiuri si varietati diferite numai in regiunea Marii Mediterane! Practic, exista masline de toate marimile, formele si culorile (inclusiv albe!), cultivate pe toate continentele (cu exceptia Antarcticii, desigur). 
Maslinul a reprezentat un important simbol al sacralitatii, pacii si unitatii inca din vremurile biblice
Povestea acestui copac special, maslinul, este lunga, frumoasa si plina de invataminte. In mod evident, maslinul cultivat de om provine din maslinul salbatic (Olea europaea var. sylvestris) – acest lucru se stie. Totusi, nu se stie exact momentul in care a inceput sa fie cultivat in mod regulat de catre stramosii nostri. Cea mai recenta data probabila luata in calcul este cu 6 pana la 8 mii de ani in urma, in Neolitic, in perioada migratiilor populatiilor spre bazinul mediteraneean. 
Aceasta plasare in istorie s-a obtinut in urma cercetarilor genetice efectuate pe 1.900 de mostre de maslin. Se mai stie, de asemenea, ca primele masline "domestice", care sunt mai mari si mai zemoase decat cele salbatice, au aparut in Orientul Apropiat, fie in regiunea de la granita Turciei cu Siria de astazi, fie in regiunile ocupate astazi de tari precum Israel, Palestina, Iordania. Iar urme de ulei de masline s-au gasit in Carmel, Israel, vechi de 6 milenii. 
Culturile de maslin s-au raspandit apoi (mai exact, in Epoca Bronzului, adica acum 4.500 de ani) catre vest si in nordul Africii. Primele exporturi se pare ca au fost facute din Creta catre nord, vest si nordul Africii. Acest copac nu se inmulteste prin seminte, ci mai ales prin butasire, adica prin radacini sau ramuri plantate in sol sau altoite pe alti copaci. Traieste foarte mult, vreme de secole – se pare ca exista chiar si maslini care au chiar peste 2.000 de ani!
In stare naturala, maslinele sunt destul de amare, fiind aproape necomestibile pentru om. In schimb, vitele și caprele le consuma fara probleme. Dupa ce sunt tinute in saramura, lucrurile se schimba radical, maslinele devenind foarte gustoase si pentru noi, oamenii. Dar maslinul are si alte avantaje. Lemnul de maslin, de pilda, arde chiar daca este umed, ceea ce il face extrem de util. S-au gasit urme alte utilizarii acestui lemn inca din Paleolitic. 
Uleiul de masline, folosit atat in bucatarie, cat si in scopuri medicinale
Maslinul a reprezentat un important simbol al sacralitatii, pacii si unitatii inca din vremurile biblice. Dupa marele potop, Noe a trimis trei randunici, la interval de sapte zile, ca sa vada daca aparusera zone uscate. A treia randunica nu s-a intors, astfel ca el a stiut ca pamantul era aproape. Insa a doua randunica s-a intors cu o ramura, ceea ce insemna ca apa incepuse deja sa scada, din moment ce copacii erau vizibili. Iar acea ramura era o ramura de maslin…
Maslinul era un simbol major si in Grecia antica. Este binecunoscuta povestea rivalitatii dintre zeita Atena si zeul Poseidon. Cand a fost construita o cetate noua, frumoasa si mareata, fiecare dintre cei doi dorea sa dea numele acesteia. Zeus le-a spus sa ofere, fiecare, cate un cadou cetatii, iar localnicii vor decide. Poseidon a lovit cu tridentul sau o stanca, iar din aceasta a tasnit apa, formand un izvor minunat – un cadou important pentru o cetate care traversa multe perioade de seceta. Dar apa respectiva era… sarata, astfel ca locuitorii nu au apreciat prea mult darul sau. Apoi Atena a plantat o samanta, din care a crescut un maslin. Oamenii au iubit acest dar, deoarece copacul le dadea hrana, lemn de foc si leacuri – frunzele si uleiul din fructe. Astfel, cetatea a fost numita dupa zeita Atena.
Uleiul de masline, un important ingredient si in industria cosmetica
In perioada minoica, dar mai ales in perioada civilizatiei miceniene, maslinele si uleiul de masline aveau o foarte mare importanta. Homer numea uleiul de masline "aur lichid"... In secolul al VI-lea inainte de Hristos, marele Solon, conducatorul Atenei, a emis prima lege de protejare a maslinului. Uleiul de masline era folosit atat in bucatarie, cat si in scopuri medicinale. Filosofii, medicii si istoricii greci s-au ocupat intens de studierea maslinului din punct de vedere botanic, alimentar si medicinal, mai ales intre secolele VII si III inainte de Hristos. Iar cercetatorii de astazi redescopera calitatile maslinelor si inteleg ca acestea sunt responsabile, in mare masura, pentru dieta atat de sanatoasa a locuitorilor din zona mediterana
Atunci cand au fost initiate Jocurile Olimpice (in anul 776 inainte de Hristos, in Olympia), campionii au primit o ramura de maslin, simbolizand incetarea oricaror ostilitati si pacea. Acest premiu a fost pastrat pe toata durata Jocurilor Olimpice antice. Dar campionii primeau, de asemenea, si masline! Castigatorii Jocurilor Panathenaice (acestea aveau loc o data la 4 ani, cu ocazia celei mai importante sarbatori a Atenei, Panathenea, in onoarea zeitei Atena) primeau amfore pline cu ulei de masline. Prin urmare, acest ulei avea o valoare extrem de mare din moment ce era oferit drept premiu. In functie de sport, un campion putea castiga o cantitate uriasa de ulei de masline, de pana la 5 tone! Aici exista un fapt interesant: in acea vreme, legislatia Atenei interzicea exportul de ulei de masline. Acest privilegiu le era acordat, insa, campionilor, avand in vedere ca ei nu puteau consuma in familie cantitatile castigate. Prin urmare, acesti campioni sportivi se imbogateau cu adevarat de pe urma uleiului de masline…
Unii cercetatori sustin ca oamenii au inceput sa cultive maslini la scara larga in momentul in care au descoperit ca pot obtine ulei din fructele acestuia. Cu toate acestea, dovezi ale procesarii uleiului de masline (prin presare, la rece) gasim doar mult mai tarziu, in urmă cu 2.500 de ani. 
La inceput, acest ulei a fost utilizat pe post de combustibil, ca ulei de lampa. De asemenea, il regasim in multe dintre ritualurile religioase ale popoarelor mediteraneene din epoca. Mai tarziu, vechii greci si romanii isi ingrijeau pielea ungându-se cu acest ulei, de mai multe ori pe zi, indiferent de varsta, deoarece se considera ca aceia care au pielea si parul uscate sunt impuri, murdari. Uleiul de masline le conferea o infatisare placuta, radiind sanatate si prospetime. Celebra Cleopatra, la randul ei, folosea uleiul de masline ca baza in multe dintre unguentele si alifiile pe care le utiliza zilnic. Pe langa hidratare, uleiul de masline inchide porii, protejand pielea de praf. Fiind un prost conducator de caldura, acest ulei protejeaza pielea chiar si de frig. De asemenea, o protejeaza de radiatiile solare. Trateaza unele eczeme, acneea si hraneste firul de par.  
Sapun cu miere si ulei de masline - APIDAVA
Trebuie sa stim ca abia cu 4, 5 secole inainte de Hristos a inceput sa fie folosit uleiul de masline la gatit. Astazi, exista ulei de masline extravirgin, ulei de masline obisnuit si ulei din turte de masline (obtinut din resturile ramase in urma procesarii maslinelor, care sunt tratate chimic).
Uleiul de masline este, in acelasi timp, un important ingredient in industria cosmetica a zilelor noastre, fiind folosit mai ales in produsele cu ingrediente naturale. El contine polifenoli, care actioneaza ca antioxidanti in organismul nostru, fiind, astfel, foarte util pentru ingrijirea pielii. Sapunul cu miere si ulei de masline din portofoliul companiei Apidava nu doar curata pielea, ci o si hidrateaza si o inmoaie, conferindu-i un aspect frumos, luminos, reimprospatand-o și reintinerind-o. 
Calitatile medicinale ale uleiului de masline sunt si ele numeroase: protejeaza inima, previne obezitatea, mentine sanatatea creierului, alunga depresia, incetineste imbatranirea organismului etc.
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9601-o-ramura-de-maslin

sâmbătă, 20 iulie 2019

Cele mai ciudate taxe din lume… de ieri si de azi

Ne place sau nu, suntem platitori de taxe si impozite. Fie ca platim impozit pe locuinta sau teren, pe masina sau garaj, suntem ceea ce serviciile financiare numesc „platitori de taxe”. Cu unele din ele eram familiarizati inca de mici, din vremea bunicilor nostri, altele au aparut insa odata cu trecerea anilor… aducand nemultumiri, frustrari si adieri de tristete in portofele. Iritant sau nu, exista o logica in fiecare taxa impusa… sau cel putin asa este perspectiva initiatorilor. Exista, totusi, taxe pe care platitorul le gaseste foarte greu de inteles. 
Iata cateva dintre cele mai ciudate taxe din istorie:

Taxa pe grasime. Pare greu de crezut… dar exista aceasta taxa in Japonia. Se numeste Metabo Law si obliga barbatii si femeile cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani sa se prezinte anual la un specialist pentru masurarea taliei. In cazul in care aceasta depaseste 85 cm la femei si 90 cm la barbati, acestia devin platitori de Metabo Law. Sensul acestei legi? Se pare ca initiatorul ei a fost bine intentionat si a dorit scaderea ratei de obezitate si diabet.  

Taxa pe umbra. Pentru cei care s-au minunat afland despre taxa pe grasime, ei bine, iata ca exista si o taxa pe umbra! Ea a fost initiata in 1993 si fusese destinata intregii Italii, insa - din motive lesne de inteles - toate regiunile s-au revoltat si au considerat-o absurda… exceptie face regiune Conegliano, unde vanzatorii ale caror copertine umbresc strada platesc anual 100 de euro. 

Taxa pe soare. Daca unii pun taxa pe umbra, altii pun taxa pe soare! Insulele Baleare reprezinta, cu siguranta, una din destinatiile turistice cautate de catre oameni de pe intreg mapamondul. Anual, peste 11 milioane de turisti viziteaza aceste meleaguri… asa ca, incepand cu anul 2016, cine doreste sa viziteze Majorca, Menorca, Ibiza sau Formentera plateste o taxa pe soare, cuprinsa intre 2 și 4 dolari pe zi. Autoritatile locale justifica aceasta taxa prin necesitatea acoperirii cheltuielilor cu infrastructura, cu igienizarea plajelor si refacerea echilibrului ecologic. Cat despre soare… el nu poate fi, cu siguranta, revendicat de catre pamanteni si mai ales transformat in obiect taxabil. 

Taxa pe covrigi. Exista pareri potrivit carora, in America, umbla cainii cu covrigi in coada. Ei bine… nu e chiar asa! Dimpotriva! Tocmai covrigii fac obiectul unei taxe in New York. Totul e bine daca iti cumperi un covrig simplu, insa, daca vrei sa treci de acest prag, se aplica „taxa pe covrig”, in valoare de 8 centi. Aceeasi taxa se aplica si daca vrei sa mananci covrigul in incinta magazinului (chiar daca e simplu). Exista numeroase pareri despre aceasta taxa, unele pro, altele contra… dar, dincolo de toate, sensul ei inca nu a fost elucidat.

Taxa pe junk-food… sau daca vrei sa-ti strici sanatatea ingerand alimente nocive, plateste si o taxa! E doar 20 de centi si se practica in Ungaria. Introdusa in anul 2011, taxa denumita Public Health Product Tax este pusa alimentelor procesate care au o cantitate foarte mare de zahar sau sare. Studiile arata ca, de la implementarea acestei taxe si pana in prezent, 70% din consumatori au redus drastic aceste alimente, ceea ce este imbucurator. 

Taxa pe gaze… pe gazele facute de vite. Daca v-ati minunat citind taxele de mai sus, ei bine, iata ca in Estonia exista si o taxa pe gazele facute de vite. Motivul? Prevenirea poluarii si reducerea efectului de sera… dar chiar si asa, suna ridicol! Totusi, specialistii au o explicatie: procesul de digestie a ierbii ingerate de catre o vaca produce circa 350 l de metan si 1.500 litri de dioxid de carbon pe zi. Se pare ca aceasta cantitate este foarte mare, reprezentand 15-25% din emisiile totale de gaze. 
Daca va intrebati de unde atata creativitate atunci cand vine vorba de taxe, ei bine, iata ca, si in trecut, autoritatile erau foarte inventive in acest domeniu. Iata cateva taxe care au ramas in istorie:

Taxa pe ureche. Cu radacini vechi, datand din cele mai indepartate timpuri ale Chinei, taxa pe ureche a fost reintrodusa in anul 1920 in Tibet. 
Ce presupunea aceasta taxa? Ei bine, pentru fiecare din urechile sale, omul trebuia sa plateasca un liang de argint. Ca dovada a platirii taxei, administratia locala ii oferea un cercel pe care omul il purta ca dovada a platii sale. Ce se intampla cu cei care nu plateau? Erau considerati evazionisti si li se taiau urechile!

Taxa pe palarie. Ai palarie? Platesti! In perioada 1784-1811, locuitorii din Marea Britanie care doreau sa poarte acest accesoriu, trebuiau sa plateasca taxa pe palarie. Istoricii consemneaza faptul ca aceasta taxa a adus cresteri esentiale ale veniturilor in administratia locala. 

Taxa pe WC. Vespasian, imparat roman care a domnit intre 69 si 79 d.Hr., poate fi considerat un promotor al toaletei. Astfel, el da dispozitie sa fie amenajate latrine in Roma. Pentru oamenii obisnuiti, care isi faceau nevoie in natura, aceasta inovatie este hilara, inutila… dar mai ales costisitoare, iar parerile lor exprimate liber l-au convins pe imparat ca aceasta taxa era un punct de cotitura in civilizatia umanitatii. Timpul si-a spus cuvantul, iar Vespasian a ramas in istorie pentru prima taxa pe WC impusa, dar si pentru zicala: banii nu au miros.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor