joi, 23 septembrie 2021

Comori ale neamului - Manastirea Sfanta Ana Rohia

 Sunt multe taine in lumea aceasta, multe conlucrari ale omului cu Dumnezeu si multe de spus despre zestrea ortodoxa cu care neamul nostru a fost daruit. Dumnezeu ne vorbeste in fel si chip, natura tese negraite frumuseti la tot pasul, iar spiritul autentic romanesc respira pretutindeni intre hotarele tarii noastre si nu numai. Desi nu se plaseaza foarte adanc in istorie, Manastirea Sfanta Ana Rohia ramane piatra de temelie a Ortodoxiei in Transilvania dupa Marea Unire de la 1918. Asezata din dorinta divina Pe-un picior de plai, Pe-o gura de rai, aceasta nestemata a spiritualitatii romanesti isi are inceputurile intre anii 1923 si 1926, cand din stradania preotului Nicolae Gherman, din satul Rohia, judetul Maramures, este inaltata pe Dealul Viilor, biserica sfintei manastiri.

Aflata la numai 50 km de Baia Mare, manastirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului este un important loc de pelerinaj in Tara Lapusului. Din cauza accesului extrem de dificil, initial aici a fost un schit, avand o bisericuta si o casa monahala, insa in timp s-a conturat ceva mai mult, inflorind treptat pana la forma de astazi. Inceputul a fost foarte greu, insa incredintat prin vis ca are aceasta inalta misiune, parintele Gherman nu s-a dat batut. Cu timpul s-a inchegat o mica obste monahala si slujirea s-a desfarurat normal o perioada. In anul 1941 intra pe poarta manastirii tanarul Ioan Chira, cel care avea sa devina indragitul Inaltpreasfintit Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului. Desi avea doar 20 de ani, avea o convingere de neclintit.
A venit si nu a mai plecat nicicum. Nici decretul 410 din 1959 nu a reusit sa-l goneasca de aici pe staretul Iustinian. Ramas singur in urma decretului ce-i alunga pe calugari din manastiri, staretul Iustinian slujeste zilnic Sfanta Liturghie ajutat de un satean ce dadea raspunsurile la strana. A urmat o perioada si mai grea, fara multa speranta, in permanenta si atenta supervizare din partea autoritatilor. Cu multe valuri tulburi in jur, cu furtuni ce au inchis zeci de manastiri si a trimis in lume sute de monahi, o candela mica, dar plina de nadejde ramane aprinsa la Manastirea Sfanta Ana Rohia. Dupa ce furtuna s-a mai potolit, lucrurile au inceput usor, usor sa reintre pe un fagas normal. Din anul 1965, aici au mai fost ridicate Casa de stejar, iar in 1968 staretia. Intre anii 1973 si 1975, locul se imbogateste, fiind construita Casa monumentala cu paraclis, ce adaposteste si o biblioteca impresionanta, al carei inceput se leaga tot de stradania parintelui Iustinian, un mare iubitor de carti.
Apoi in incinta manastirii apar alte si alte noi constructii pline de semnificatie: Casa poetului, intre anii 1977 si 1979, care adaposteste chilia lui Nicolae Steinhardt, marturisitor al temnitelor comuniste, un altar de vara, in anul 1988, Casa Alba, intre 1988 si 1992, in care se gasesc camera episcopala, chiliile si salonul de oaspeti. Tot locul capata alta dimensiune si cere de la sine o alta biserica, mai incapatoare. Noua biserica a fost ridicata pe locul celei vechi in anul 1996, sub atenta indrumare a staretului Iustin Sigheteanul. La demisol s-a construit un paraclis cu hramul Sfantul Nicolae si o sala a mormintelor. Geografia locului face ca noua biserica sa se infatiseze svelta si inalta. Pridvorul brancovenesc, primitor, ofera stabilitate si o nota romaneasca aparte. Interiorul pictat in tehnica fresco e innobilat de frumoase icoane. Un odor de mare pret care a alinat sufletul neamului nostru de cateva decenii incoace este, fara indoiala, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. O icoana deosebita, infatisand doar pe Maica Domnului indurerata, face pe orice pelerin sa-si spuna pasul, sa-si lase grijile in seama ei si sa-si continue calatoria cu mai multa speranta si incredere. Paraclisul de la demisol este nepictat, pastrand pana azi amintirea vechii biserici.
Dupa anul 2000 sunt construite Biserica de lemn ce adaposteste muzeul manastirii si o casa, luand astfel nastere Coltul Maramuresean. In anul 2008 a inceput ridicarea Centrului cultural-monahal Nicolae Steinhardt, ce cuprinde biblioteca, trapeza, muzeul si alte sali de lectura si conferinte. Lucrarile continua si astazi, iar cu binecuvantarea lui Dumnezeu, toate sporesc in buna randuiala si armonie. De aproape un secol, acest loc infloreste si tot creste. Datorita slujitorilor, a oamenilor simpli, locul se imbogaseste si nume mari odraslesc, conturand zestrea culturala si spirituala a neamului nostru. Cine nu se umple de o emotie sfanta auzind de Inaltpreasfintitul Iustinian Chira sau de arhimandritul Serafim Man? Cine nu ramane impresionat auzind povestea lui Nicolae Steinhardt, evreu convertit, botezat in inchisoarea Jilava si devenit monahul de la Rohia? Toate au o taina si un mesaj. Toate impreuna adunate contureaza o istorie frumoasa, o istorie importanta, o marturie a rezistentei si a credintei. Manastirea Sfanta Ana Rohia, cocotata Pe-o gura de rai, coboara Cerul pentru noi pe Pamant, vorbindu-ne tainic despre vointa si curaj, nadejde si dragoste, sfintenie si smerenie. 

https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/10199-comori-ale-neamului-manastirea-sfanta-ana-rohia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor