Legenda
În tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Cea mai cunoscută plantă din această categorie este şi mâna Maicii Domnului. Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în braţe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldaţii lui Irod când aceştia o hărţuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost, a fost caprifoiul. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aiba puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.
Cum se ingrijeste?
Nu este greu sa ai Mana Maicii Domnului in gradina, fiind o planta ce nu necesita o ingrijire deosebita, rezistenta, motiv pentru care apare si spontan. Nu trebuie sa fii un gradinar cu experinta pentru a reusi sa ai Caprifoi in ghiveci sau in gradina si vei vedea ca te poti descurca cu usurinta, chiar daca nu esti foarte priceput.
In primul rand, sa ai grija sa aiba un sol drenat, pentru ca apa sa nu balteasca, fiind un pericol pentru radacina. Chiar daca este o planta rezistenta si la seceta, daca vrei sa beneficiezi de o bogatie de flori, este bine sa o uzi regulat, mai ales vara.
Pentru ca frunzele sa se desfaca frumos si pentru a avea noi lastari, poti sa tunzi planta ocazional la varfuri. Crengile care se usuca sau se deterioreaza vor fi indepartate. La doi ani dupa ce ai plantat Mana Maicii Domnului, poti sa o tunzi si sa ii dai forma pe care o doresti.
Poti sa ai Mana Maicii Domnului in ghiveci pe balcon, dar trebuie sa folosesti vase de dimensiuni mari pentru a avea destul loc sa creasca radacinile si sa se dezvolte. Fiind mare iubitoare de soare pentru Mana Maicii Domnului plantare alege un loc luminos, in care sa poata beneficia mai multe ore pe zi de caldura si lumina naturala.
Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc.
În medicina tradiţională chineză, se spune că această plantă acţionează asupra meridianelor stomacului, plămânilor şi intestinului gros. De aceea, decoctul din floarea de caprifoi este indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dezinterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, sau pentru abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflaţi. Nu se recomandă folosirea decoctului dacă sunteţi răciţi, aveţi o digestie proastă sau diaree.
Pentru prepararea decoctului folosiţi între 9-15 grame the plante la 300 ml de apă.
Caprifoiul deţine capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui. Unii experţi cred că floarea de caprifoi poate scădea tensiunea arterială, ajută la tonifierea inimii şi reduce nivelul colesterolului din sânge. Poate calma crampe şi dureri, şi are un efect benefic asupra artritei şi reumatismului.
Acesta este, de asemenea, utilizată ca un tratament pentru mai multe tipuri de afecţiuni ale pielii, cum ar fi acnee, infecţii ale pielii, răni, abcese, cicatrici, etc.
Pentru estomparea pistruilor şi petelor de vârstă se recomandă folosirea infuziei reci de flori de caprifoi. La un litru de apă, se adaugă o ceşcuţă de flori de caprifoi şi se lasă apoi la macerat peste noapte. A doua zi se strecoară, iar cu loţiunea obţinută se dă apoi pe faţă, decolteu sau alte zone cu pistrui sau pete.
Datorită aromei dulci şi parfumului deosebit, florile de caprifoi se pot folosi ca adjuvant în combinaţie cu ceaiul verde.
Caprifoiul – contraindicații
Extractul de muguri de caprifoi nu trebuie luat pe cale orală mai mult de 8 săptămâni, deoarece nu există informații privind siguranța și reacțiile adverse ale acestuia asupra sănătății.
Aplicate pe piele, soluțiile pe bază de caprifoi pot cauza erupții, mai ales în cazul persoanelor cu teren alergic.
Gravidele și femeile care alăptează sunt sfătuite să nu consume produse pe bază de caprifoi, deoarece nu există informații privind siguranța acestora.
De asemenea, este contraindicat consumul de caprifoi, sub orice formă, în cazul persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante sau care urmează să fie operate.
Anumite medicamente pentru coagularea sângelui (aspirină, clopidrogrel, diclofenac, ubuprofen, naproxen, dalteparină, heparină, warfarină etc.) își pot diminua acțiunea ca urmare a caprifoiului. Astfel, există riscul de apariție a vânătăilor sau sângerărilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.