marți, 19 septembrie 2023

PIPER

 Piperul stimulează papilele gustative prin creşterea cantităţii de acid clorhidric secretate.

📛 În absența unei cantități optime de acid clorhidric, alimentele rămân mai mult timp în stomac, provocând arsuri sau indigestie.

💨 Tot piperul ajută la prevenirea formării de gaze intestinale.

💊 Este apreciat și pentru efectelele sale antioxidante, antiinflamatorii şi antibacteriene.

💪 Prin descompunerea celulelor de grăsime, piperul ajută la menţinerea siluetei oferind, în acelaşi timp, și energie

 

Piperul este unul dintre cele mai intrebuintate condimente la nivel mondial. Negru, alb, verde sau rosu, piperul este un produs ce ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Componentele bioactive prezente in piper au potential terapeutic impotriva unei game variate de afectiuni de sanatate. Piperul negru este cel mai cunoscut condiment ce ofera avantaje pozitive sanatatii, dar si celelalte tipuri de piper amelioreaza unele simptome neplacute. 

Piperul contine in principal piperina, un compus activ cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii, care contribuie si la stimularea functiei creierului. Prezentam in continuare tipurile de piper, beneficiile, proprietatile si utilizarile acestui condiment. 

Tipuri de piper

Piperul negru este cel mai cunoscut condiment si cel mai utilizat in bucatarie, dar alaturi de acesta se regasesc si alte tipuri de piper alb, verde si rosu. Piperul negru are un gust puternic si este obtinut din boabele de piper verde care sunt spalate si lasate la uscare. Varianta de piper verde este reprezentata de boabele proaspete care nu s-au copt. 

Piperul alb este obtinut tot din boabele de piper proaspete, care sunt spalate, uscate si decorticate, adica li se inlatura coaja, miezul alb fiind cel care este utilizat drept condiment. Boabele de piper rosu sunt obtinute prin uscarea la soare a piperului ajuns la maturitate.

Beneficii pentru sanatate si proprietati deosebite ale piperului

Bogat in antioxidanti

Radicalii liberi sunt molecule care pot deteriora structura celulelor. Excesul de radicali liberi provine din factorii externi precum poluarea, fumul de tigara sau razele soarelui, iar problemele de sanatate ce pot sa apara pe fondul acumularii in organism sunt multiple, de la imbatranirea prematura a pielii, la inflamatii si chiar la aparitia si dezvoltarea unor tipuri de cancere. 

Piperul contine un compus activ numit piperina care in laborator a confirmat faptul ca are actiuni puternic antioxidante. O dieta bazata pe alimente bogate in antioxidanti poate preveni si chiar intarzia efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Studiile de laborator au aratat ca piperul macinat administrat soarecilor a redus daunele provocate de radicalii liberi in organismul lor.

Proprietati antiinflamatorii

Inflamatia cronica netratata conduce la boli de inima, diabet, artrita, astm, cancer. Cum compusul piperina poate lupta impotriva inflamatiei, cercetarile de laborator au aratat ca aceasta poate reduce umflaturile articulare, concomitent cu diminuarea markerilor inflamatiei din sange. Sunt necesare studii amanuntite pe oameni pentru a demonstra stiintific efectele benefice ale piperului negru si piperinei in ceea ce priveste reducerea inflamatiei. 

Imbunatateste functia creierului

Extractul de piperina din piper negru folosit in cercetarile de laborator a scos in evidenta un fapt deosebit de important. Acest compus poate sa influenteze pozitiv functia creierului in boala Alzheimer sau in Parkinson, prin diminuarea placilor de amiloid care sunt de fapt aglomerari de fragmente proteice daunatoare pentru creier si are posibilitatea de a imbunatati memoria. 

Sustine echilibrul zaharului in sange

Unele studii realizate au aratat ca piperina ar putea imbunatati glicemia, dar si sensibilitatea la insulina pentru a putea elimina glucoza din sange. (4)

Practic, piperina exercita un control asupra metabolismului zaharului din sange, dar nu se stie daca este doar meritul ei deoarece in unele studii acest compus din piperul negru a fost administrat in laborator in combinatie cu alti compusi activi din plante. (3), (5)

Creste absorbtia nutrientilor

Despre piperul negru se crede că are o capacitatea deosebită de a se combina cu alte alimente pentru a produce efecte benefice la nivelul organismului. Acest condiment are posibilitatea de a creste absorbtia anumitor nutrienti precum calciu, seleniu, turmeric, ceai verde. (4), (5)

Poate scadea nivelul colesterolului

Un nivel crescut de colesterol poate insemna risc mare de aparitie a bolilor de inima, una dintre cauzele majore de deces. La animalele de laborator supuse testarii care au primit o dieta bogata in grasimi alaturi de administrarea de extract de piper negru s-a inregistrat scaderea nivelului colesterolului din sange, inclusiv a colesterolului "rau" LDL. (5)

Proprietati de lupta impotriva cancerului

Piperina din piper ar putea sa combata eficient unele tipuri de cancer prin proprietatile antioxidante si antiinflamatoare pe care le are. Potrivit unor studii, piperina a suprimat dezvoltarea celulelor canceroase in cancerul de san, cel de prostata si colon. Intr-un alt studiu, piperina si-a evidentiat avantajele in ceea ce priveste actiunea de agent terapeutic in tratarea osteosarcomului, un tip de cancer osos. (5)

Utilizari si atentionari in privinta consumului de piper

Piperul este un condiment prezent in bucatariile si gospodariile din intreaga lume. Gustul si savoarea preparatelor nu ar fi la fel fara piper. Acest produs este utilizat in cele mai variate combinatii posibile, de la gustari pana la feluri principale si chiar in desert. Desi exista peste 600 de soiuri numai de piper negru, destul de putine sunt utilizate la gatit, fiecare in parte are o aroma unica, aciditate si dulceata deosebite. 

Pot exista alergii la piper manifestate prin mancarime sau senzatie ciudata resimtita la nivelul cavitatii bucale, urticarie, dureri abdominale, greata, varsaturi, dificultati respiratorii, umflarea buzelor, a limbii si a gatului.

Unele studii au relevat ca piperina are efecte stimulante in ceea ce priveste absorbtia unor medicamente precum antihistaminicele, dar inainte de a lua suplimente alimentare cu piperina este bine sa discuti cu medicul curant care iti cunoaste problemele de sanatate.

Acest articol despre piper este strict informativ. Daca te confrunti cu probleme de sanatate, consulta medicul si respecta recomandarile acestuia! Nu uita ca o dieta echilibrata inseamna o alimentatie diversificata, fara excese!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor