duminică, 29 octombrie 2023

Găsești pacea atunci cănd îți urmezi sufletul.


1. Durere este un cuvânt cu greutate ce declanșează sentimente puternice – frică, furie, neputință, panică și chiar mâhnire.

2. Mai multe persoane suferă de dureri cronice decât de diabet, cancer și boli de inimă cumulat.

3. Durerea are un impact major asupra calității vieții la orice vârstă și poate interfera cu somnul, munca, activitățile și timpul petrecut cu prietenii și familia.

4. Durerea este, în primul rând, un semnal ce ne anunță că am fost răniți sau că suntem bolnavi.

5. Durerea este o parte esențială a sistemului nostru natural de supraviețuire, avertizându‐ne că ceva nu este în regulă și motivându‐ne să acordăm urgent atenție corpului nostru.

6. Evenimentele traumatice sunt, în principiu, de două tipuri – un singur incident (precum un accident sau traumatism) sau evenimente multiple, continue, precum cele legate de abuzuri emoționale, fizice sau sexuale repetate din copilărie și/sau de neglijență.

7. Pentru a‐ți convinge corpul să te ajute să te eliberezi de durere, primul pas este să înveți cum să comunici cu acesta astfel încât să poți crea un parteneriat caracterizat prin vindecare și colaborare.

8. Pentru a ieși din capcana durerii trebuie să trecem de la „eu sunt durerea“ la „eu experimentez durerea“ și apoi la „eu experimentez senzațiile ce se află în spatele durerii“.

9. Antidotul principal pentru persoanele care se confruntă cu durerea și traumele este să învețe cum să regleze experiențele emoționale și senzoriale și să se calmeze singure. 

10. Abilitatea elementară de autoajutorare care‐ți va permite să te reconectezi la corpul tău este dezvoltarea atenției, astfel încât să devii un observator mai bun al experienței propriului trup.

11. Atunci când te afli într‐un ocean dezlănțuit de traume, anxietate, frică sau durere, poți găsi o mică insulă pe care să te retragi, fie și numai pentru o clipă de odihnă. O variantă este să găsești locul de odihnă din corpul tău.

12. Sentimentul de furie poate avea o funcție revigorantă, ajutându‐ne să rămânem puternici în loc să devenim copleșiți de sentimentul de neajutorare.

13. Conștientizarea întrupată (corpului) reprezintă un instrument fundamental pentru îmbogățirea personală și descoperirea de sine.

14. Gândurile sunt interpretări și evaluări ale sentimentelor și senzațiilor noastre. Nu putem schimba sentimentele și senzațiile cu ajutorul gândurilor, însă sentimentele pot să ne schimbe gândurile.




15. Corpul și mintea învață unul de la celălalt.

16. Neuroștiința sugerează că durerea emoțională și cea fizică implică aceleași părți ale creierului.

17. Majoritatea experților sunt de acord că semnul distinctiv al traumei este de a fi înghețat, blocat sau prins în frică, deznădejde neputincioasă, disociere, teroare și furie.

18. Cea mai eficientă cale spre o vindecare de durată este să acționezi de la nivelul cel mai primitiv al corpului înspre sentimente, gânduri și percepții.

19. Atunci când oamenii suferinzi învață să nu‐și mai evite experiența corporală pentru a preveni suferința, ei încep să aibă încredere și să lege o legătură de prietenie cu înțelepciunea corpului lor.

20. Interesant este că, atunci când oamenii trec printr‐un proces de vindecare autentic, aproape că nu vor observa că o durere sau un simptom s‐a diminuat sau chiar a dispărut.

21. Practica recunoștinței este una dintre cele mai bune modalități pentru a cultiva bucuria, acceptarea și compasiunea față de tine însuți.

22. Recunoștința și aprecierea față de sine și față de alte persoane sunt printre cele mai concrete și mai simple sentimente pozitive pe care le putem genera pentru a depăși emoțiile stresante și dureroase.

23. Oamenii care au dureri întâmpină în mod special dificultăți în a se iubi pe ei înșiși, pentru că durerea le înlătură plăcerea și echilibrul din viață.

24. Printre cele mai frecvente dureri sunt cele de umăr, ceea ce este foarte neplăcut, pentru că sunt cele mai mobile articulații din corp, folosite în mod repetat pentru atât de multe mișcări necesare.

25. Migrenele apar în urma unei dereglări fundamentale a sistemului nervos autonom. Se știe că acestea par a fi cauzate de o constricție a vaselor de sânge din cap, urmată de o dilatare sau expansiune precipitată a acestora.

26. Practica bazată pe mindfulness poate fi utilă în cazul oricărui tip de durere.

27. Depresia cronică este o suferință emoțională legată adesea de separare, pierdere, abandon și relații nesigure de atașament.

28. Știm că gândurile schimbă realmente chimia creierului. Cercetările indică faptul că structura chimică a corpului se poate schimba în raport cu un anumit gând în decurs de 20 de secunde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor