În perioada Crăciunului, Crăciunițele ofera o pată minunată de culoare in casele noastre. Sunt un decor ideal. In această perioada, poate fi achiziționată o gama variată de Crăciunițe din centrele comerciale și florarii. Aceste plante de culoare roșie, roz sau crem sunt pentru noi un simbol al perioadei Crăciunului la fel ca vinul fiert, pomul de Crăciun sau cozonacii. De-a lungul timpului, Crăciunițele au devenit cele mai vândute flori în întreaga lume.
Crăciunița se remarcă printr-o caracteristică specială: în preajma Crăciunului, frunzele sale își schimbă culoarea, iar planta devine o adevărată podoabă, numai bună de pus pe masa de sărbătoare sau în oricare alt loc al casei, unde să-și poată arăta frumusețea. Din acest motiv, ea mai este numită și Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, datorită așezării în formă de stea a frunzelor sale.
Numele științific al Crăciuniței este Euphorbia
pulcherrima.
Planta provine din Mexic şi mai este cunoscută și sub denumirea de Poinsettia.
Poate că ți-ai închipuit de multe ori că florile de
Crăciunițe sunt roșii. De fapt, Crăciunița face flori foarte mici, aproape nesemnificative (bobițele de culoare galbenă din vârf), iar "petalele roșii" care îi conferă aspectul său deosebit sunt, de fapt, frunze!
Achiziționarea
Trebuie sa aveti grija atunci cand achizitionati o Crăciuniță. In majoritatea supermarket-urilor, Crăciunițele sunt asezate în zonele de intrare unde sunt supuse curenților de aer rece. Crăciunițele sunt sensibile la frig si exista posibilitatea sa le cumparati deja afectate si, prin urmare sa le pierdeti. Cel mai bine este sa cumparati o Crăciuniță expusă la vanzare într-un spatiu cald sau dintr-o florarie.
Udarea
Crăciunițele trebuie să fie udate moderat. Udarea excesiva poate cauza plantei aceasta pierzandu-si frunzele. Este indicat sa udati pamantul doar atunci cand acesta este uscat. Cu toate acestea, asigurati-va ca nu se usuca complet. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Dupa udare, apa care se strange in farfuria ghiveciului trebuie indepartata pentru a se evita obturarea hidrica si putrezirea radacinilor. Daca Crăciunița incepe sa-si piarda frunzele este semna ca a i s-a pus prea multa apa si ca radacinile incep sa putrezeasca. In aceasta situatie, nu trebuie sa-i mai puneti apa o perioada. Dupa ce pamantul s-a uscat complet incepeti sa udati Craciunita moderat.
Locație
Pentru o creștere sănătoasă, Crăciunița are nevoie de un spatiu cald si luminos. Nu trebuie expusa direct la soare dar nici la curenti de aer rece. Din acest motiv, pervazul nu este solutia ideala pentru pozitionarea Crăciuniței.
In perioada verii este necesar ca planta sa nu fie explusa direct la soare. Cu toate astea, daca pervazul are umbra suficienta, se poate pune pe acesta. In timpul iernii câteva raze de soare nu-i face rau plantei. Retineti fapul ca, o Crăciuniță nu trebuie sa primaesca mai putin de 12 ore soare / lumina astfel incat, frunzele sa se poata colora.
Înflorirea
Cand zilele devin mai scurte, Craciunita incepe sa infloreasca. Pentru a putea sa infloreasca, plantele din anul precedent trebuie sa fie “pacalite” in perioada Craciunului. Deoarece, in aceasta perioada, gospodariile raman iluminate pana tarziu, planta va fi explusa la lumina mai mult timp. Puteti stimula zilele mai scurte prin plasarea Crăciuniței într-o cameră întunecată șase săptămâni timp de 12 ore sau o puteți acoperi cu o cutie de carton. Acest truc simplu, va ajuta Crăciunița sa înflorească.
STEAUA DE CRĂCIUN sau
C R A C I U N I Ț ALegenda Crăciuniței!
“ Se spune că exista o fată săracă pe nume Pepita, care nu avea niciun cadou pe care să i-l ofere pruncului Iisus la slujba de Crăciun. Fata era foarte tristă, dar prietenul ei, Pedro, a încercat să o înveselească spunându-i: „Sunt sigur că Iisus va fi fericit cu un cadou oricât de mic, atât timp cât i-l oferă cineva care îl iubește”.
Pepita nu a știut ce să ofere, așa că a cules câteva buruieni de pe marginea drumului, a făcut un buchet și apoi a intrat rușinată în biserică. În drum spre altar, și-a amintit ce i-a spus prietenul ei și a început să se simtă mai bine. Astfel, a îngenuncheat și a pus cu încredere buchetul lângă scena Nașterii Domnului.
Dintr-odată, buchetul de buruieni a înflorit, uimind pe toată lumea cu florile sale mari și roșii. Cei prezenți erau convinși că tocmai au fost martorii unui miracol și de atunci i-a rămas numele de „Flores de Noche Buena” (în română, Floarea Nopții Sfinte sau Crăciunița).
Forma florilor și a frunzelor de Crăciuniță seamănă cu o stea și din acest motiv este asociată cu Steaua de la Betleem, care i-a condus pe cei trei magi către Iisus. Frunzele roșii simbolizează sângele lui Hristos, iar cele albe – puritatea lui. “
Foarte frumos, i se mai zice si Steaua de Craciun
ȘTIAȚI CĂ
Floarea numită Crăciuniţa este una dintre singurele flori din lume care îşi schimbă culoarea frunzelor, lucru care se petrece în apropiere de Crăciun?
Potrivit legendei, doi copii săraci au dorit să îi ducă lui Iisus, de Crăciun, un dar la biserică. Însă, neavând deloc posibilități, tot ce au putut face a fost să culeagă niște crenguțe și frunze verzi de pe drum. Ceilalți au râs de cadoul lor, însă frunzele cele verzi s-au transformat în steluțe roșii scânteietoare, iar credința copiilor a fost răsplătită de Dumnezeu. De aceea, Crăciunița este un simbol al simplității și al lucrului dăruit din inimă, care poate bucura prin mesajul său.
Atunci când vei dori să alegi o floare de dăruit unei persoane dragi, amintește-ți de această poveste și alege o Crăciuniță, ca invocare a dragostei – cel mai important cadou!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.