Pentru multe persoane, cafeaua de dimineata este singura modalitate de a se trezi cu adevarat pentru a-si incepe activitatea in mod normal. Daca faci si tu parte din aceasta categorie, inseamna ca, mai pe scurt spus, fara cafea nu poti functiona. Ce te faci, insa, daca ai probleme de sanatate care nu iti permit sa consumi cafea, cum ar fi hipertensiunea? Desigur, ai putea apela la o varianta fara cofeina a acestei bauturi, insa nimeni nu iti garanteaza ca este, intr-adevar, lipsita de componenta nociva. Ei bine, exista un inlocuitor care, pe langa un gust deosebit, te va ajuta sa iti imbunatatesti si starea de sanatate.
Ce trebuie sa stii despre cafeaua de cicoare
Cicoarea, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cichorium inthybus, este o planta pe care cu siguranta o vezi adesea pe camp sau in gradina, insa nu ii acorzi atentie. Florile ei sunt albastre si sunt inflorite in perioada iulie-octombrie, iar frunzele sunt lanceolate.
Cicoarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta, printre acestea numarandu-se:
- reglarea tranzitului intestinal; - protectia ficatului, gratie proprietatilor sale de detoxifiere;
- imbunatateste functionarea fierii normalizeaza nivelul glicemiei;
- este un bun stimulent al sistemului nervos, fara insa a fi excitant, asa cum este cofeina;
- cicoarea este PRIETENA SILURTEI, ea fiind de mare ajutor in curele de slabire.Cafeaua de cicoare - inlocuitorul perfect
Daca vrei sa iti prepari o cafea de cicoare, trebuie ca, mai intai, sa achizitionezi aceasta planta de la un magazin cu produse naturiste. O vei gasi sub forma de granule solubile sau de pulbere, asemenea cafelei clasice. Aceasta din urma trebuie preparata dupa cum urmeaza (poti alege varianta preferata):
1. O lingura rasa de cicoare se pune la fiert in 200 ml de apa, pana cand da in primul clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se adauga o lingura de miere. Acest indulcitor natural are rolul de a diminua gustul amar, tipic cicorii. La final, poti adauga, daca doresti, un varf de cutit de scortisoara, pentru un plus de savoare.
2. Pune cicoarea la fiert in 200 ml de lapte, lasa-l sa dea in clocot si asteapta pana se raceste. Daca ti se pare ca bautura este prea amara, poti adauga, si de aceasta data, o lingura de miere.
Datorita proprietatilor medicinale, cicoarea este considerata un excelent remediu natural.
Dintre beneficiile aduse de consumul regulat de cicoare, mentionam: previne formarea calculilor renali, sustine efortul intelectual si reduce stresul, are efect sedativ in cazul persoanelor ce sufera de insomnie sau sau se confrunta cu tulburari nevoase pe baza de stress, trateaza problemele digestive, elimina toxinele din organism.
Inlocuitor excelent al uneia dintre cele mai consumate bauturi din lume, bautura pregatita din amestecul de cicoare are rolul de a alunga oboseala fizica si nervoasa. Consumata inainte de masa, previne indigestia si balonarea. Pe langa faptul ca invioreaza mintea si psihicul, reprezinta o excelenta bautura care purifica organismul si scade nivelul colesterolului din sange.
Pulberea magica, cu efecte tonice digestive si nervoase este obtinuta din radacina de cicoare, care se prajeste, apoi se macina. La o cana de apa fierbinte de adauga 2 lingurite de pudra de cicoare. Totul se fierbe timp de 3 minute, dupa care se mai lasa 1 minut la infuzat. Cafeaua obtinuta se strecoara si se indulceste cu zahar brun sau miere, dupa preferinte.
Spre deosebire de cafeaua obisnuita, cafeaua din cicoare nu creeaza dependenta, astfel persoanele care nu au voie sa consume cofeina sau carora nu le este indicata cofeina pot folosi cicoarea cu succes pentru ritualul cafelei de dimineata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.