Înainte să începem unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserica
Ortodoxă pe parcursul unui an (Postul Nașterii Domnului, al Sfintelor
Pasti, al Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Adormirii Maicii
Domnului), există o zi care marchează sfârșitul perioadei în care mai
putem mânca de dulce și care poartă numele de „lăsatul secului”.
Singurul post precedat de două astfel de zile este cel al Sfintelor
Paști, cu o primă etapă în care se lasă sec de carne (în Duminica
Înfricoșătoarei Judecăți) și cea de-a doua, a lăsatului sec de pește,
ouă și lactate (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai). Cu toate că
această rânduială este considerată ca fiind o formă de pregătire fizică
și trupească a creştinilor pentru postul care va veni, se pare că găsim o
altă explicație a originilor Duminicii lăsatului sec de carne, la
începutul secolului VII d. Hr. Atunci, împăratul Heraclius I a hotărât
introducerea unei săptămâni neutre sau de delimitare, în care să nu se
mănânce carne, ci numai lactate, pentru a pune capăt conflictului dintre
cei care susțineau că Postul Mare trebuie să dureze şapte, respectiv
opt săptămâni. Deși cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este
înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime,
liturgistul Badea Cireșanu afirmă că acesta provine, mai degrabă, din
deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar
secolul, adică veacul, timpul secular, lumesc. Astfel, pe lângă postul
alimentar, cu bucate uscate, suntem chemați să lăsăm viața seculară și
preocupările noastre lumești. Potrivit părintelui Ene Braniște
(„Liturgica generală”, EIMBOR, 1985), Postul Mare a fost rânduit de
Biserică în vederea pregătirii catehumenilor (n.r. candidații la botez
de odinioară) care urmau să primească botezul de Paști, dar și ca un
mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu
vrednicie a Patimilor și Învierii Domnului. De asemenea, acesta ne mai
aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitorul înainte de
începerea activităţii Sale, de unde i s-a dat şi denumirea de Păresimi
(de la latinescul quadragesima) sau Patruzecime (Τεσσαρακοστή).
(Cătălin Acasandrei | doxologia.ro)
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.