duminică, 7 aprilie 2024

Sinaxar 9 Aprilie

 

În această lună, în ziua a noua, pomenirea sfântului mucenic Eupsihie cel din Cezareea.

Acest sfânt a fost din Capadochia, şi având viaţă curată fără prihană, şi-a luat femeie după lege. Înfierbântându-se de dumnezeiască râvnă şi luând cu dânsul pe mai mulţi creştini, a sfărâmat din temelie capiştea, ce se cheamă a norocului, la care cu totul se dăduse Iulian Apostatul, aducând în toate zilele jertfe. Şi dacă s-a vădit lucrul, fără de zăbavă a poruncit a izgoni pe toţi creştinii şi a fi daţi la multe feluri de chinuri, iar mucenicului Eupsihie, întrucât era vinovat de o faptă ca aceasta, să i se taie capul; şi aşa s-a luat sfârşitul vieţii sale.

Tot în această zi, pomenirea preacuviosului Vadim Arhimandritul şi a celor şapte ucenici ai lui.

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici cei ce s-au săvârşit în robie în Persida.

Sapor împăratul persienesc, pe la al cincizeci şi treilea an al împărăţiei sale, venind asupra pământului romanilor, a stăpânit cetatea numită Vizada. Omorând pe ostaşii de acolo şi pe cei ce puteau purta arme, pe cealaltă nerăzboinică gloată, împreună cu bătrânii, copiii şi femeile, pe episcopul Iliodor, şi pe Disa şi pe Maniav prezbiterii, şi pe toţi cei ai clerului i-a lăsat în pace. Când fu aproape de sfârşit, episcopul Iliodor a hirotonisit în locul său, pe prezbiterul Disa. Şi înălţându-se de către cei bisericeşti obişnuita doxologie, mai marele vrăjitor Adelfor, a înştiinţat pe Sapor, că creştinii lăsaţi în pace de el, înaintând pe Disa, hulesc asupra împăratului şi asupra credinţei lui. Atunci din porunca împăratului au fost aduşi trei sute de bărbaţi şi, neplecându-se a aduce cinste soarelui şi focului, li s-au tăiat capetele. Din care douăzeci şi cinci de iubitori de viaţă, spre pierzarea lor, s-au alipit de împăratul şi au alergat la el, plecându-se lui. Însă unul cu numele Avdiisus, neprimind rană de moarte, nu a murit împreună cu ceilalţi. Care în urmă bărbăteşte propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, oarecare păgân năvălind asupră-i, l-a omorât cu sabia, şi a primit tăierea cu plăcere. Căci se necăjea şi suspina, rămânând singur cu cei împreună mucenici.

Tot în această zi, pomenirea sfântului Avdiisus, care prin sabie s-a săvârşit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Acatistul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei (9 aprilie)

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul 1

Celui ce i-a urmat Sfântului Simon Zelotul făcând din nunta sa prilej de mântuire, care prin curajul primit de la Însuși Domnul Iisus Hristos a risipit cetele demonilor norocului și i-a rușinat pe cei ce credeau în destinul diavolesc, Sfântului Mucenic Eupsihie ne rugăm, și aducându-i cuvinte pline de laudă nădăjduim în mijlocirea lui la Tronul Sfintei Treimi și îl strigăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Icosul 1

Izbăvitorului și Dumnezeului nostru să Îi cântăm, căci El a sădit pe pământ mlădițe strălucite ale Viei Lui celei Sfinte, și tu Sfinte Eupsihie te-a numărat printre cele mai roditoare răsaduri mucenicești, dobândind aripi îngerești:

Bucură-te, mugur înflorit al credinței;

Bucură-te, vlăstar înmiresmat al dragostei;

Publicitate
Setări confidențialitate

Bucură-te, împărățind asupra patimilor;

Bucură-te, zdrobind ispitele;

Bucură-te, îndrăznire către cele bune;

Bucură-te, cel călăuzit de har, nu de mândrie;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 2

Te-ai născut și ai crescut în Cezareea Capadociei din părinți de neam bun care aveau dregătoria de patricieni, crescând în întreaga înțelepciune creștinească și rugându-te lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Trăind fără prihană și ajungând la vârsta potrivită, te-ai însoțit cu o femeie credincioasă după legea nunții, prăznuind cu mare veselie ceea ce Dumnezeu a unit pe pământ și în Ceruri:

Bucură-te, cântând Domnului cântarea bucuriei;

Bucură-te, mire pământesc;

Bucură-te, că mai apoi te-ai dus în Cămara de Nuntă a mucenicilor;

Bucură-te, că Dumnezeu te-a binecuvântat întreit;

Bucură-te, că nunta ți-a fost prilej de mântuire;

Bucură-te, că ai alergat la Domnul, nu la slava lumească;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 3

În ziua nunții tale, însă, păgânii din cetate aveau mare sărbătoare în capiștea zeului Fortuna (Tisis) care se tâlcuiește ”noroc”, și capiștea aceea era vestită fiindcă acolo însuși împăratul Iulian Apostatul își aducea necuratele lui jertfe când mergea în Cezareea, căci nu vroia să se închine Adevăratului Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Auzind tu, Sfinte Eupsihie, că elinii duc jerfă de oameni la zeul lor, te-ai aprins cu râvnă pentru Domunl și luând cu tine tot alaiul de la nuntă cu mulțime de creștini te-ai dus și ai sfărâmat capiștea Fortunei dărâmând-o până în temelii, iar credincioșii te lăudau:

Bucură-te, că ai oprit omorul;

Bucură-te, că i-ai eliberat pe sărmani de la moarte,

Bucură-te, că ai distrus chipul pângărit al demonului norocului;

Bucură-te, că ai prăbușit falsa credință în destinul diavolesc;

Bucură-te, că numai al lui Dumnezeu este viitorul;

Bucură-te, că îi spulberi pe cei ce lucrează cu unelte vrăjitorești;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 4

Ai urmat întocmai îndemnului Mântuitorului: ”Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă”, și de la propria nuntă ai pornit precum Simon Zelotul să Îl urmezi pe Domnul Hristos, propovăduind prin fapte credința în El și salvând suflete de la moarte: Aliluia!

Icosul 4

De îndată păgânii l-au înștiințat pe împăratul Iulian, iar tu Sfinte Eupsihie știind că vei pătimi pentru cele ce ai făcut, ai împărțit săracilor averea, ți-ai îmbrățișat soția și te-ai pregătit pentru nevoința mucenicească petrecând în post și rugăciuni, iar noi te lăudăm:

Bucură-te, că așteptai durerea trupului cu veselie;

Bucură-te, că nu te înspăimânta gândul pătimirii;

Bucură-te, că alergai spre Dumnezeu;

Bucură-te, că Domnul Hristos era cu tine;

Bucură-te, că te gândeai la dulceața Raiului;

Bucură-te, cel viteaz;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 5

Ai câștigat nemăsurat comoară în Ceruri dând toată averea săracilor, făcându-ți din milostenie scară spre Rai, Sfinte Mucenic, și în vremea când încă mai erai liber cugetai la cele dumnezeiești și te întăreai cu duhul, rugându-te la Dumnezeu să te ajute să Îl mărturisești până la capăt: Aliluia!

Icosul 5

Împăratul Iulian s-a mâniat amarnic auzind că ai dărâmat capiștea, Sfinte Eupsihie, și a poruncit multe și grozave pedepse pentru toți creștinii din cetate: pe unii cu moartea să îi pedepsească, pe alții să îi trimită în sughiun și să le ia averile, și multe altele nenorociri:

Bucură-te, că pe clerici a vrut să îi ia în armată;

Bucură-te, că a vrut să ia averile tuturor bisericilor creștinilor din cetate;

Bucură-te, că a vrut să schimbe numele cetății în ”Maza”;

Bucură-te, că Dumnezeu l-a oprit însă înainte de a săvârși toate acestea;

Bucură-te, că diavolul este neputincios în fața lui Hristos;

Bucură-te, că puterea este a lui Dumnezeu, oriunde și oricând;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 6

Iulian se făgăduia cu jurământ că nu va înceta să facă rău cetății aceleia și nici nu îi va lăsa pe galileeni – cum îi numea el pe creștini – cu capul pe umeri dacă nu vor ridica din nou capiștea, și mulți iubitori de Hristos au primit atunci moartea mucenicească: Aliluia!

Icosul 6

Construind împăratul apostat capiștea din nou, te-a prins și te-a dus în lanțuri în fața zeului Fortuna, Sfinte Mucenic, ispitindu-te să jertfești demonilor ca să te ierte de fapta ta, însă tu Sfinte erai neînduplecat în credința ta în Dumnezeu:

Bucură-te, că ai înfruntat diavolul fățiș;

Bucură-te, că păgânii vroiau să îți stăpânească mintea;

Bucură-te, că te momeau cu foamea și cu setea;

Bucură-te, că aveai bună stăpânire a trupului;

Bucură-te, că judecata ta era peste neputințele vremelnice;

Bucură-te, că nu te-au înfricoșat defel;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 7

Fiind tu cel dintâi risipitor al zeului Fortuna, Sfinte Eupsihie, Iulian te prigonea mai mult decât pe ceilalți creștini, fiindcă tu erai vârful de lancie al distrugerii demonului, și prin tine au prins curaj și restul credincioșilor căci te făcusei conducător de oaste și exemplu de credință: Aliluia!

Icosul 7

Părăsind nunta te-ai aruncat la război duhovnicesc și pentru curajul tău păgânii te munceau zii și noapte, ținându-te în legături în temniță. Te scoteau adesea la întrebări, te chinuiau și apoi te sileau la slujirea diavolească, iar noi minunându-ne de tine te chemăm:

Bucură-te, că se prefăceau că te iartă dacă primești a jertfi demonului;

Bucură-te, că viclenia diavolului nu te-a înșelat;

Bucură-te, că știai că prietenia cu păgânii înseamnă osândire;

Bucură-te, că stăteai cu bărbăție în fața lor;

Bucură-te, că nu te-ai supus necredincioșilor;

Bucură-te, că există un singur Adevăr: Iisus Hristos;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 8

Te-au înfometat în temniță, Sfinte Mucenic, dar un Înger al Domnului te cerceta și îți aducea mâncare și băutură și te vindeca de răni, așa încât nu slăbeai deloc cu trupul ba erai mai puternic și mai întărit în mărturisire: Aliluia!

Icosul 8

Văzând Iulian că nu te poate birui, a poruncit să te spânzure pe un lemn și să fii strujit cu pieptenii de fier până la cele dinăuntru, dar Îngerul Domnului era lângă tine și prin mila lui Dumnezeu nu simțeai nici o durere trupească.

Bucură-te, că unghiile de fier îți erau trepte spre Rai;

Bucură-te, că te-ai despărțit de carne;

Bucură-te, că te-ai ridicat cu mintea la Dumnezeu;

Bucură-te, că aveai în gând Crucea Mântuitorului de pe Golgota;

Bucură-te, că vedeai aievea pătimirile Domnului Hristos;

Bucură-te, că atunci chinurile tale îți păreau nimic;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 9

După multe și grele munci, păgânii ți-au tăiat capul cu sabia dar Dumnezeu a făcut o minune și în loc de sânge a curs din răni lapte și apă, arătându-se sfințenia ta: Aliluia!

Icosul 9

Creștinii au luat preacuratele tale moaște și le-au îngropat cu cinste, Sfinte Eupsihie, iar noi amintindu-ne de pătimirile tale și cunoscând trecerea pe care o ai la Tronul lui Dumnezeu, îndrăznim să te cinstim:

Bucură-te, răbdător a toate chinurile;

Bucură-te, risipind negura minciunii prin adevăr;

Bucură-te, biruitorul celor înșelați și înșelători;

Bucură-te, chemându-L pe Hristos ajutător;

Bucură-te, cel neslăbit în tărie;

Bucură-te, cel ce ne dăruiești și nouă lumină;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 10

După săvârșirea ta, Sfinte Mucenic, cetatea se chinuia rău de mânia tiranului Iulian Apostatul, care vroia cu tot dinadinsul să risipească orașul până la sfârșit, dar Sfântul Vasile cel Mare care viețuia în Capadocia l-a întâmpinat pe când trecea cu oaste mare la război cu perșii, și l-a înfruntat în numele lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 10

Iulian, înverșunat de mânie, i-a spus Sfântului Vasile cel Mare care îl întâmpinase cu pâine de orz, adică hrana de toate zilele a poporului, că va ara cetatea până la temelie fiindcă poporul, ascultând de sfatul Sfântului Vasile, a stricat chipul și capiștea zeului Fortunii, adică a ”Norocului”.

Bucură-te, Sfinte Eupsihie, că te-ai rugat la Dumnezeu din Cămara de Nuntă din Cer;

Bucură-te, că ai mijlocit la El izbăvirea cetății de prigoană;

Bucură-te, că Sfântul Vasile cel Mare s-a rugat și el de pe pământ;

Bucură-te, că Iulian Apostatul a pierit pe câmpul de bătălie;

Bucură-te, că Dumnezeu l-a trimis din Cer pe Sfântul Mucenic Mercurie;

Bucură-te, că acesta a adus sfârșitul prin sabie celui tiran și necredincios;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 11

După uciderea lui Iulian, poporul împreună cu Sfântul Vasile cel Mare au zidit o biserică mare și frumoasă deasupra mormântului tău, Sfinte Eupsihie, și au pus la mare cinste spre închinare moaștele tale spre slava lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11

Multe și minunate vindecări a făcut Dumnezeu pentru cei ce se apropiau cu credință de Sfintele moaștele tale, Sfinte Eupsihie, acestea fiind izvor de tămăduiri pentru cei care ți se roagă:

Bucură-te, luminoasă stea pe cerul minții noastre;

Bucură-te, felinar veșnic aprins pentru cei ostenitori;

Bucură-te, doctorul sufletelor chinuite de diavol;

Bucură-te, cel ce faci a se împlini voia lui Dumnezeu, nu a oamenilor;

Bucură-te, că faci de rușine cititorii în stele și a celor ce cred în ”noroc”;

Bucură-te, că aduci sănătatea trupului muncit de demoni;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 12

Te numeri în Cer împreună cu cetele de Îngeri și de Sfinți Mucenici, auzind lacrimile noastre ce nu se mai opresc, cunoscând dorul nostru de Dumnezeu și mijlocind la Hristos să ne deschidă porțile biruinței: Aliluia!

Icosul 12

Ușile cerului ți s-au deschis, Sfinte Eupsihie, căci spulberând demonul norocului și al destinului diavolesc ai arătat vădit că înșelăciunea este biruită de Adevărul Dumnezeu, iar noi mânați de dragostea pentru tine te slăvim:

Bucură-te, aducând ca răsplătire biruința;

Bucură-te, cel rugător pentru noi din Ceruri;

Bucură-te, cercetându-ne împreună cu Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Mucenic Mercurie;

Bucură-te, că războiul e aprig, dar cu Domnul Hristos și cu Sfinții biruim;

Bucură-te, că ești apărătorul nostru, unit fiind cu Oștile Cerești;

Bucură-te, făcător de minuni și grabnic ajutător;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 13

Sfinte Mucenice Eupsihie, prin rugăciunile tale către Dumnezeu amintește-ți și de noi și vino degrabă să ne ajuți, dărâmă capiștile demonului norocului și a celor ce cred în destinul diavolesc și biruiește toate uneltirile viclene ale celor care caută să ne surpe viața, să se facă Voia lui Dumnezeu în toate căci doar ale Lui sunt cele de acum și cele ce vor veni și doar Lui ne închinăm: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).

Icosul 1

Izbăvitorului și Dumnezeului nostru să Îi cântăm, căci El a sădit pe pământ mlădițe strălucite ale Viei Lui celei Sfinte, și tu Sfinte Eupsihie te-a numărat printre cele mai roditoare răsaduri mucenicești, dobândind aripi îngerești:

Bucură-te, mugur înflorit al credinței;

Bucură-te, vlăstar înmiresmat al dragostei;

Bucură-te, împărățind asupra patimilor;

Bucură-te, zdrobind ispitele;

Bucură-te, îndrăznire către cele bune;

Bucură-te, cel călăuzit de har, nu de mândrie;

Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Condacul 1

Celui ce i-a urmat Sfântului Simon Zelotul făcând din nunta sa prilej de mântuire, care prin curajul primit de la Însuși Domnul Iisus Hristos a risipit cetele demonilor norocului și i-a rușinat pe cei ce credeau în destinul diavolesc, Sfântului Mucenic Eupsihie ne rugăm, și aducându-i cuvinte pline de laudă nădăjduim în mijlocirea lui la Tronul Sfintei Treimi și îl strigăm: Bucură-te, Sfinte Mucenice Eupsihie, alungând întunericul și înșelăciunea celor nesfințiti!

Rugăciune:

Sfinte Mucenice Eupsihie, cel ce ai îndrăznire la Tronul Sfintei Treimi, coboră din Înaltul Cerului împreună cu Cetele de Sfinți Mucenici Ostași și Războinici și biruiește lupta aceasta pe care a pornit-o împotriva noastră diavolul cu slujitorii lui.

Oprește bătaia, îneacă uneltirile demonilor în adâncul cel mai adânc, prăbușește altarele idolești și pune stavilă blestemelor, vrăjilor, descântecelor, fermecăturilor și la orice forma de magie cunoscută și necunoscută, ca să se rușineze toate cetele diavolești și cei care le cheamă, să rămânem liberi în suflet și în cuget a ne ruga necontenit lui Dumnezeu, să ducem o viață evlavioasă și curată așa încât să ne primească în Împărăția Lui cea Cerească acum și în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei

Troparul Sfântului Mucenic Eupsihie din Cezareea Capadociei, glasul al 4-lea:

Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

 

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scă­pând israeliteanul striga: Izbăvitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu îndrăznire cântând chinurile tale, Fericite Eupsihie, mă rog ţie, ca unuia ce ai îndrăznire, răpeşte sufletul meu de la tirania patimilor, Mucenice.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Gândul tău cu plecarea cea către Dumnezeu s-a lepădat de toate cele desfătătoare ale vieţii şi cu totul frumos s-a arătat, împărăţind asupra patimilor, Sfinte Fericite Eupsihie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ţesându-ţi ţie haină de fapte preaalese şi roşind-o muceniceşte, te-ai împodobit cu ea şi stai înfrumuseţat înaintea Domnului, Sfinte Eupsihie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născându-Se Stăpânul din tine după asemănarea trupului, a înnoit firea noastră cea învechită, Fecioară tânără şi pe noi cei muritori ne-a făcut cereşti.

 

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti Întărirea...

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cei fără de minte te-au clevetit pe tine, cel ce erai cu minte, la dregătorul cel vrăjmaş, care slujea fără de minte demonilor.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătându-se ţie îngerul când pătimeai, te-a întărit la înălţimea muceniciei, purtătorule de chinuri, Sfinte Eupsihie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cântând Domnului tău cu adevărat te-ai umplut de toată bucuria, Mucenice înţelepte. Pentru aceea tu ţi-ai şi săvârşit mucenicia cu bună îndrăznire.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Laudă de mulţumită cântă ţie ceata pătimitorilor, Fecioară Cinstită, făcându-se purtători de biruinţă cu îndrumările tale.

Irmosul:

Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, că Tu eşti Lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu.

 

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Auzit-am, Doamne, Taina iconomiei Tale, înţeles-am lucrurile Tale şi am preaslăvit Dumnezeirea Ta.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu bucurie ţi-ai împărţit săracilor toate averile, câştigând în locul acelora adăpostul cel fericit al muceniciei şi bucuria nemuri­toare, Sfinte Mucenice Eupsihie.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te, Sfinte, ai înfierat întunericul celor nesfinţiţi, care încercau să te ispitească a te supune înşelăciunii celei diavoleşti.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Nici foamea, nici moartea, nici îndulcirea dezmierdării celei de acum nu au putut să te îndepărteze de dragostea Celui Ce te-a zidit, Mucenice Eupsihie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce eşti mai înaltă decât puterile cele cereşti, arată cugetul meu, Fecioară, mai înalt decât patimile cele trupeşti.

 

Cântarea a 5-a.

Irmosul:

Luminează-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale şi cu braţul Tău cel înalt pacea Ta dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răbdat-ai chinurile trupului cu foarte mare răbdare, spânzurat fiind asemenea ca Stăpânul a toată zidirea, Mucenice Eupsihie.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Şuvinţându-ţi-se coastele şi luându-ţi-se pielea, lăudai pe Hristos cu cuget mult răbdător, Sfinte Mucenice Eupsihie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Negura minciunii ai risipit prin adevăr, cu înţelepciunea cuvin­telor tale, Mucenice, arătând neînţelepţi pe cei ce grăiau ritoriceşte cu înşelăciune.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Roagă-te, Stăpână, neîncetat pentru toţi, cei ce avem nădejdile noastre la tine, ca să ne izbăvim de osânda cea viitoare.

 

Cântarea a 6-a. Irmos: Rugăciunea mea voi vărsa...

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mărimea chinurilor te învifora, dar n-a putut să te înece, Fericite, căci ai avut pe Hristos Dumnezeu ocârmuitor şi ajutor, Care te îndrepta către limanul cel lin al Împărăţiei Lui, Sfinte Mucenice Eupsihie.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătând potrivnicilor starea cea frumoasă a sufletului tău, Mucenice, te-ai arătat lor groaz­nic, înspăimântând cu răbdarea cugetul lor cel rău şi ai primit de la Hristos răsplata biruinţei nevoinţelor tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Socotind tiranul că va fura comoara sufletului tău, s-a apucat de tine cu meşteşugiri, prin daruri. Şi prin gânduri de chinuri încerca să-ţi slăbească tăria, Mucenice; dar tu, răbdând cu putere, ai biruit, Strălucite Mucenice Eupsihie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Îndreptează-mă pe mine, care am căzut cu totul, ca unul ce am deschis uşa patimilor şi cu bună mijlocirea ta du-mă la intrările pocăinţei şi mă miluieşte, Ceea ce ai născut pe Mântuitorul şi Domnul a toată lumea.

Irmosul:

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune necazurile mele, că s-a umplut sufletul meu de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad şi ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.

 

CONDAC, glasul al 2-lea. Podobie: Cele de sus căutând...

Ca o luminoasă şi neînşelătoare stea te-ai arătat lumii, care cu razele sale a vestit mai înainte pe Soarele Hristos şi a stins toată înşelăciunea şi a dăruit nouă lumină, rugându-te neîncetat pentru noi, rabdătorule de patimi, Sfinte Mucenice Eupsihie.

 

Cântarea a 7-a.

Irmosul:

Tinerii evreieşti au călcat în cuptor văpaia cu îndrăzneală şi focul în rouă l-au schimbat, strigând: Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeule, în veci.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Număratu-te-ai cu mulţimile mucenicilor şi cu cetele dumneze­ieştilor îngeri, defăimând patimile trupului, de trei ori fericite şi biruind cu tărie prin har, pătimitorule al lui Hristos.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

O, cât este de bună neguţătoria ta, că pentru o mână de sânge ai primit în schimb Împărăţia cea de sus, înţelepte, întru care şi cânţi: Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeule, în veci.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Uşile cerului ţi s-au deschis când te suiai, fiind tăiat cu sabia şi cetele îngerilor te-au întâmpinat, de trei ori fericite, strigând: Binecuvântat eşti, Doamne Dumneze­ule, în veci.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Daniel Prorocul, prin dumneze­iescul Duh, munte te-a numit, Fecioară, din care Piatra Hristos s-a tăiat fără de mână şi a făcut sfărâmare idolilor înşelăciunii.

 

Cântarea a 8-a. Irmos: Cei ce s-au făcut cu harul...

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcutu-te-ai biruitor tiranilor şi duhurilor celor necurate şi luminezi pururea inimile oamenilor celor credincioşi. Pentru aceea, lăudându-te toţi cu mulţumită pe tine, Măritule, binecuvântăm pe Hristos în veci.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Râurile minunilor tale vărsându-se, Mucenice cugetătorule de Dumnezeu, vindecă, cu harul patimile bolnavilor şi bolile sufletelor. Pentru aceea noi credincioşii, mărind pomenirea ta, lăudăm pe Hristos în veci.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Cu bărbăţie răbdând chinurile, Mucenice Eupsihie, ai fost zdrobit până la încheieturi şi până la cele dinlăuntru, dar te-ai arătat cu totul neplecat şi neclintit; pentru aceea ai primit răsplătire cununile biruinţei.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Milostiveşte-te, Fecioară, ceea ce ai născut pe Cuvântul Cel Preamilostiv. Milostiveşte-te în dar spre mine cel nemilostiv, care sunt deznădăjduit de păcate nemăsurate şi nu mă întorc, ci în lenevire îmi cheltuiesc viaţa mea.

Irmosul:

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dînsul întru toţi vecii.

Cei ce s-au făcut cu harul Tău biruitori tiranului şi văpăii, tinerii cei ce au păzit foarte poruncile Tale, au strigat: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul şi-L preaslăviţi întru toţi vecii.

 

Cântarea a 9-a. Irmos: Cu adevărat Născătoare...

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe Cruce ai fost spânzurat, închipuind Patima Celui fără de patimă, Care a împuţinat cu milostivire patimile celor binecredincioşi, Mucenice Eupsihie.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Minune mare s-a văzut la sfârşitul tău, căci tăindu-ţi-se capul, în loc de sânge a curs lapte împreună cu apă, Sfinte Mucenice Eupsihie.

Stih: Sfinte Mucenice Eupsihie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Unitu-te-ai, Fericite, cu oştile cereşti şi te veseleşti cu cetele mucenicilor, purtând cunună şi acum te bucuri împreună cu dânsele.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Prin rugăciunile tale cele către Dumnezeu, adu-ţi aminte de noi, care te pomenim şi săvârşim sfinţită pomenirea ta, Sfinte Mucenice Eupsihie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu lumina pocăinţei luminează-mă, Fecioară, pe mine cel întunecat de noaptea păcatului şi acoperit de ceaţa lenevirii.

Irmosul:

Cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărturisim pe tine, Fecioară Curată, noi cei mântuiţi prin tine, cu Cetele cele fără de trupuri, mărindu-te pe tine.

 

SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

Cu bun curaj săvârşind lupta, ai biruit pe vrăjmaşul cel războinic, Mucenice, primind dar de minuni de la Dumnezeu. Pentru aceasta toată Biserica credincioşilor te fericeşte cu un glas în ziua aceasta, Sfinte Mucenice Eupsihie.

 

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

Bucuraţi-vă oamenilor împreună cu Maica lui Dumnezeu, lăudaţi-o pe dânsa puterile cerurilor. Măriţi pe Preacurata cei ce împărăţiţi pământul. Veniţi toate popoarele iubitorilor de praznic să zicem Născătoarei de Dumne­zeu cu un glas: Bucură-te, veselindu-ne cu credinţă.

 

SEDELNA Sfintei Cruci şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

O, minune nouă! O, taină înfricoşătoare, striga Fecioara cea curată şi fără prihană, dacă a văzut întins pe lemn pe Domnul, Cel Ce poartă toate în palmă şi că este pedepsit ca un osândit de judecătorii cei fărădelege.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor