joi, 15 august 2024

„De regulă, dimineaţa se face acatistul şi seara se face paraclisul unui sfânt al Mainicii Domnului sau al Mântuitorului. Dar dacă omul nu are timp, poiate să citească acatistul la prânza sau după masa“,

 

Acatistul reprezintă, în ortodoxie, calea prin care credinciosul poate cere ajutorul forţelor divine în anumite momente importante din viaţă, dar şi legătura care se creează cu lumea divină. Acatistul este o slujbă liturgică ortodoxă prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere intervenţia lui Dumnezeu şi a Sfinţilor în viaţa credincioşilor.

Primul acatist din istoria creştinismului cel al Bunei Vestiri a Maicii Domnului. „Etimologic, catisma înseamnă a şedea, iar acatism înseamnă a sta în picioare sau în genunchi, nu şezut. De aceea acatistul se face în picioare sau în genunchi. Originea acatistului este din primele secole creştine. În secolul IV se face pentru prima dată Acatistul Bunei Vestiri, după care s-au compus şi alte acatiste în cinstea Mântuitorului sau în constea diferiţilor sfinţi. Cei mai importanţi sfinţi au acatiste“, explică arhimandritul Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, din Defileul Jiului. 

Acatistele au fost scrise de imnografi. „Era o tradiţie, mai ales după decretul din anul 313 dat de Împăratul Constantin, biserica a început să-şi organizeze slujbele bisericeşti, reguli tipiconale, liturgice, dogmele bisericeşti şi atunci s-au compus şi acatistele. Imnografii care scriau cântări bisericeşti prin revelaţia duhului sfânt au fost cei care au scris acatistele“, a mai spus stareţul Mănăstirii Lainici, din Defileul Jiului. Cel mai indicat este ca acatistul să fie invocat în perioada postului şi se citeşte timp de 40 de zile. „În general, fiecare om poate să facă singur acatistul. Unii au această rânduială zilnică sau mai fac acatiste timp de 40 de zile. Se face acatistul Mântuitorului în postul Paştelui, după care face tot pe o perioadă de 40 de zile, acatistul Maicii Domnului. În cinstea Maicii Domnului sunt mai multe acatiste. De exemplu, în Muntele Athos sunt multe icoane făcătoare de minuni ale maicii Domnului şi fiecare icoană are acatistul ei“, spune arhimandritul Ioachim Pârvulescu. Potrivit acestuia, acatistele pot fi citite în biserică, dar şi acasă. La mănăstire se dă citire acatistului dimineaţa, înainte de liturghie, iar la bisericile de mir atunci când rânduiesc preoţii.

„De regulă, dimineaţa se face acatistul şi seara se face paraclisul unui sfânt al Mainicii Domnului sau al Mântuitorului. Dar dacă omul nu are timp, poiate să citească acatistul la prânza sau după masa“,

a mai spus stareţul Mănăstirii Lainici. 

În mod normal, cei care dau un acatist trebuie să şi participe la slujbă şi la citirea acestuia. „La modul general, omul dă un pomelnic. În unele biserici şi mănăstiri se pomenesc atunci când se face slujba. Terminologia e diferită. Se poate numi pomelnic, acatist sau sărindar. E bine ca atunci când se dă un acatist, persoana respectivă să fie prezentă atunci când preotul îl citeşte“, precizează stareţul Mănăstirii Lainici.

Ce se scrie în pomelnic 

Stareţul Ioachim Pârvulescu ne explică modul în care se completează un pomelnic de către credincioşi. Astfel, aceştia aceştia trebuie să menţioneze doar numele în cazul în care este vorba de deziderate generale, iar, în cazul unor solicitări particulare, acestea trebuie să fie specificate. „Se pomeneşte de preot la modul general pentru sănătate sau pentru binele casei şi atunci nu ai trebuie să se menţioneze în pomelnic.  Doar când sunt cazuri deosebite, de boală, examen sau nu se căsătoresc trebuie să se specifice la persoana respectivă în pomelnic“, ne lămureşte Ioachim Pârvulescu. 

Acatiste în funcţie de specificul problemelor

Acatistele diferă şi în funcţie de situaţia pentru care se solicită sprijin divin. Astfel, există acatiste care sunt citite pentru ajutarea persoanelor bolnave de cancer.

„Sunt unele acatiste în cinstea sfinţilor care au un scop determinat. De exemplu, pentru căsătorie şi naşteri de prunci se citeşte acatistul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, a Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. Pentru dezlegare de farmece se citeşte acatistul Sfântului Vasile cel Mare, pentru descoperirea furtului, acatistul Sfântului Mina, sau pentru luminarea minţii atunci şi ajutor la examene se citeşte acatistul Sfântului Duh. Pentru oamenii bolnavi se citeşte acatistul sfântului Nectarie din Eghina. Maie există Acatistul Maicii Domnului Pantanasa care este vindecător de cancer“,

a precizat stareţul Mănăstirii Lainici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor