miercuri, 1 ianuarie 2025

Prima lună a anului în calendarul

 IANUARIE  este prima lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.Ianuarie începe (astrologic) cu soarele în semnul Capricornului și sfârșește în semnul Vărsătorului. Din punct de vedere astronomic, luna ianuarie începe cu soarele în constelația Săgetătorului și se sfârșește cu soarele în constelația Capricornului.

Numele lunii ianuarie (latină: Ianuarius) vine de la zeul Ianus din mitologia romană, zeu cu două fețe: una orientată spre anul care se încheie și alta spre anul care vine.

Luna Ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numește Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri și practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obțină, prin diferite practici magice, prosperitate, sănătate, liniște și pace.Ianuarie începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Octombrie într-un an obișnuit și ca Aprilie și Iulie într-un an bisect.

Durata zilei......Soarele 

-  la începutul lunii ianuarie Soarele răsare la 7:52 și apune la 16:47, 

-  iar la sfârșitul lunii răsare la 7:35 și apune la ora 17:23.

EVENIMENTE ȘI TRADIȚII

Anul Nou.....

- 1-  ianuarie: Sfântul Vasile

- 5 -  ianuarie: Ajunul Bobotezei

- 6 - ianuarie: Botezul Domnului

- 7 - ianuarie: Ioan Botezătorul

- 30 -" ianuarie: Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și loan Gură de Aur

SCURTĂ ISTORIE A ZILEI DE 1 IANUARIE, PRIMA ZI A NOULUI AN.....

Ziua de 1 ianuarie este ziua care marchează începerea unui nou an calendaristic, numai că această zi nu a fost întotdeauna așa, deoarece de-a lungul  istoriei  „ noul an” începea la date diferite, date ce s-au tot schimbat odată cu trecerea timpului. De altfel stabilirea unui calendar a fost un obiectiv important pentru toate civilizațiile lumii deoarece în funcție de calendar si deci de „noul an” se planificau toate activitățile  din viața oamenilor.  Astfel, se știe că ANUL NOU a fost celebrat pentru prima dată în BABILONUL antic acum circa 4000 de ani. De altfel, în calendarul babilonian NOUL AN  se sărbătorea imediat după prima lună plină după SOLSTIȚIUL de IARNĂ , ocazie cu care se făceau rugăciuni către zei pentru  îmbunarea acestora si pentru recolte bogate.  

ROMANII sărbătoreau ANUL NOU la început în luna martie, prin așa numitele CALENDE (petreceri specifice acestei zile),care durau trei zile și unde oamenii își ofereau daruri simbolice pentru a avea În ceea ce privește REVELIONUL , primele petreceri ale acestei sărbători din ROMÂNIA s-au organizat acum peste 120 ani, obiceiul venind din FRANȚA, unde încă de acum peste trei secole se țineau lungi festinuri nocturne la trecerea dintre ani. 

De altfel, prima petrecere grandioasă de REVELION a fost organizată la finele anului 1903, în Ploiești.

În perioada interbelică , de REVELION, bucureştenii erau atraşi de restaurantele de lux de pe CALEA VICTORIEI, unde se semnau contracte de închiriere ori se făceau rezervări cu câteva luni înainte. 

În comunism REVELIONUL era o sărbătoare foarte importantă, dar nu mulți mergeau la restaurant, deși uneori se mai organiza REVELIONUL în cantinele fabricilor mari sau în clubul uzinei. În general, REVELIONUL se făcea acasă sau la prieteni și nu era ceva neobișnuit ca într-un apartament să fie și peste 15-20 de oameni, tradiția fiind ca fiecare să aducă diverse feluri de mâncare ce erau apoi puse la comun. Erau nelipsite platourile cu ouă umplute, cu salată boeuf sau tartine cu pateu. La restaurant se serveau preparate precum cotlet de porc, friptură de curcan, ciorbă de potroace, plăcintă cu răvașe, file de șalău, sau tort de ciocolată. Și pe atunci se pleca la munte de REVELION, dar nu erau multe locuri de cazare și foarte puțini puteau pleca în străinătate. Exista obiceiul de a cumpăra lozuri în plic pentru toată familia pentru a le deschide în noaptea de ANUL NOU și mulți purtau în acea noapte o haină nouă sau un accesoriu nou, pe ideea de a avea noroc tot anul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor