sâmbătă, 4 martie 2023

Sarindarele

 Ce este un sărindar?

Sărindarul este rânduiala de pomenire a mortilor sau a viilor la patruzeci de Sfinte Liturghii în şir. În lb. greacă „sărindar" inseamnă "patruzeci". Preotul pomeneşte sărindarele la 40 de Proscomidii săvarşite duminica, in sărbatori si in alte zile, scoţând pe Sfantul Disc miride (părticele din prescurile aduse la altar) pentru vii - respectiv pentru morţi - dupa cum este intocmit pomelnicul.

Sărindarul este de doua feluri: sărindarul de obşte si sărindarul individual.

Sărindarul de obste se săvarşeste prin slujirea de către preot a 40 de liturghii neintrerupt, in cinstea unui eveniment bisericesc cum ar fi: sfinţirea bisericii, hirotonie etc. La aceste slujbe se pomenesc pomelnice-sarindar cu rubrici pt vii si pt morti (in special aceia care au contribuit la renovarea, constructia bisericii etc....... ctitorii din vechime s.a.m.d.)

Sărindarul individual este pomenirea celor vii sau morţi la 40 de Sfinte Liturghii consecutive, pentru a cere de la Dumnezeu iertare şi dezlegare de păcate. La mânăstiri unde se săvârşeşte zilnic Sfânta Liturghie, se poate da un pomelnic sărindar în orice perioadă.

Cum se dă un sărindar?

- Mai întîi scriem pe o hartie numele celor pe care dorim să-i pomenim (vii sau adormiti)

- Pomelnicul - sărindar, scris pe hărtie se însoţeşte cu ofrande băneşti (după posibilităţi), lumânări, tămâie şi produse materiale .

- În special creştinii aduc sărindare la biserică la începutul posturilor mari ( postul Naşterii Domnului sau postul Paştilor) însoţite de prinoase ( grâu, untdelemn, vin, zahăr, făină, mirodenii şi alte daruri) necesare pregătirii colivelor şi a prescurilor din care se slujeşte Sf.Liturghie.

- Sărindarele pentru cei adormiţi sunt pomenite în posturi la Sfânta Litrghie şi la slujba litiei pentru cei adormiţi - zilnic.

- În toate sâmbetele Postului Mare, se face pomenire specială pentru cei adormiţi săvârşind slujba Liturghiei şi a Parastasului, unde se pomenesc sărindarele depuse la altar .

- Dezlegarea sărindarelor- este ziua în care se împlinesc cele 40 de zile de pomenire, şi se celebrează prin slujirea celei de-a 40-a Litrughii şi a Parastasului.

- Credincioşii care duc un sărindar la sfânta biserică trebuie să se roage individual în această perioadă la rugăciunile particulare, dar trebuie să participe la biserică în sâmbetele special rânduite pentru pomenirea morţilor şi mai ales în ziua dezlegării parastaselor, când pregătesc colivă şi alte daruri spre a fi împărţite ca milostenie.

- În Postul Mare dezlegarea sărindarelor se face în Sâmbăta Floriilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor