Dacă ești pasionat de plante, e important să știi că există peste
20.000 de mii de specii de orhidee. De aceea ne-am gândit că ar fi
interesant ca în acest articol să abordăm diferite sfaturi pentru a avea
grijă de orhidee. Sunt mulți oameni care consideră că acest tip de
plante sunt destul de dificil de crescut. Adevărul este că a învăța să
ai grijă de ele nu e chiar atât de greu pe cât ai auzit.
Cum să ai grijă de orhidee
Orhideele ca orice plante au nevoie de atenție și consistență. Nu
trebuie să fii un expert, e doar un număr de pași ce trebuie să
repetați o perioadă mai lungă de timp. Esși curios să afli ce sfaturi
poți folosi pentru a avea grijă de orhidee? Aici sunt câteva dintre ele:
1. Alege ghiveciul potrivit
În primul rând, prima greșeală pe care mulți dintre noi o fac când se
decid să crească orhidee este faptul că nu aleg ghiveciul potrivit
pentru ele. În sălbăticie ele deobicei cresc pe scoarța copacilor, de
aceea în loc de pământ simplu e important să folosim un mix pentru a
avea grijă de ele. În același timp va trebui să schimbi ghiveciul cam la
un an fiindcă ea va crește destul de rapid.
2. Alege un loc unde orhideea primește lumină indirectă
Orhideele iubesc lumina soarelui. Ele sunt mulțumite chiar și cu un
loc unde primesc lumină pe parcursul întregii zile. Tot ce trebuie să
ținem minte este că ele tolerează doar o lumină intermediară, una prea
directă sau puternică s-ar putea să le facă să se usuce destul de
repede.
Ferestrele orientate spre est sunt cele mai potrivite deoarece
primesc lumină puternică din plin în timpul dimineții. Când vine prânzul
alături de lumina puternică deja ele sunt mai protejate. Ideal ar fi bine să le udăm cam o singură dată pe săptămână. Care e
tehnica cea mai potrivită? Apa să fie lăsată să curgă ușor fără multă
presiune. Asta înseamnă că ai suficient timp să te prinzi când e prea
puțină sau prea multă apă în vas.
4. Poți încerca un umidificator
Orhideele au o origine tropicală la bază, deci le place lumina din
belșug cât timp nu e prea puternică și directă. Dacă ai un umidificator
acasă asta poate fi un plus destul de mare pentru orice orhidee. Ele în
mod natural sunt adaptate la medii unde nivelul de umiditate e foarte
ridicat. Însă asta nu e o regulă obligatorie și dacă nu ai unul nu
trebuie să cumperi neapărat.
5. Nu scurta rădăcinile
S-ar putea ca la diferite orhidee sa vezi cum rădăcinile lor ies la
suprafață și continuă să crească. Nu le tăia. Este în regulă dacă acest
lucru se întâmplă. Dacă vei dori să le tai s-ar putea să afectezi
sănătatea plantei tale.
Concluzie
În concluzie, cu siguranță exista multe sfaturi la care poți apela
atunci când te decizi să crești propria ta orhidee. Folosește această
listă ca și primi pași pentru a avea grijă mai bună de orhideele tale în
general și de ce nu, împărtășește cu prietenii tăi ce ai aflat.
9 sfaturi care vor asigura înflorirea orhideei pe parcursul întregului an
Diferite soiuri de orhidee înfloresc după ce ating vârsta de 1.5-3 ani. De aceea, trebuie să vă asigurați că planta este suficient de matură, ca să înflorească. În acest scop trebuie să calculați numărul lăstarilor. Planta adultă, pregătită pentru înflorire, trebuie să aibă 5-8 lăstari.
Orhideea nu iubește nici măcar deplasările nesemnificative, deoarece reacționează la poziția față de lumină. Dacă trebuie să mutați ghiveciul plantei, așezați-l cu aceeași parte (ca și anterior) spre lumină. De asemenea, nu trebuie să mișcați orhideea în timpul irigării. Deplasările influențează negativ creșterea plantei, îndeosebi în momentul apariției tijei.
Rădăcinile orhideei participă activ la procesul de fotosinteză. De aceea, este important să vă asigurați că au acces la suficientă lumină. Având în vedere faptul că nu se recomandă mutarea frecventă a orhideei, trebuie să aveți grijă în prealabil de rădăcini. Cel mai bine ar fi să folosiți recipiente transparente de plastic, dotate cu un număr mare de orificii de drenare, în locul ghivecelor de ceramică. Nu se recomandă plantarea orhideelor în recipiente cu pereții denivelați, deoarece rădăcinile lor au proprietatea de a concrește cu suprafețele grosiere. Pe lângă aceasta, marginile ascuțite pot traumatiza sistemul radicular.
Dacă nu vor avea parte de o zi însorită completă (10-12 ore), orhideele nu vor înflori. De aceea, toamna și iarna, când lumina firească este de scurtă durată, florile trebuie iluminate suplimentar cu ajutorul lămpilor. Dacă orhideea a eliberat tije în timpul toamnei sau iernii, aveți grijă ca acestea să nu se usuce din cauza zilei luminoase scurte. Uneori este suficient să organizați iluminarea doar pentru vârfurile tijelor. Cel mai important este să urmăriți ca planta să nu se încălzească.
5. Temperatura diferita de la zi la noapte
Catalizatorul înfloririi multor soiuri de orhidee este diferența nesemnificativă dintre indicii diurni și nocturni de temperatură. De aceea, pentru ca orhideea să înflorească, temperatura nocturnă trebuie să fie cu 4-6°С mai mică decât cea diurnă. De la începutul primăverii și până la începutul toamnei orhideea poate fi ținută în aer liber, unde oscilația termică este atinsă în mod firesc. Când vremea este mai răcoroasă, încăperea, în care se află orhideele, trebuie aerisită, fără să se permită apariția curenților de aer.
Orhideele trebuie udate doar după ce substratul lor se usucă complet: astfel veți evita posibila putrezire a rădăcinilor. După ce se va termina perioada de înflorire, trebuie să întrerupeți irigările orhideei pentru aproximativ o lună. Iar înainte și în timpul înfloririi, orhideea necesită o irigare mai intensă decât în mod obișnuit.
Încă o condiție importantă este umiditatea aerului. Dacă aerul nu este suficient de umed, se pot produce stagnarea creșterii sau uscarea precoce a bobocilor și florilor. Ca să creșteți gradul de umiditate din încăperea, în care se dezvoltă orhideea, puteți să puneți o farfurie cu apă lângă plantă. În perioadele deosebit de uscate (când locuința începe să fie încălzită) planta trebuie stropită. Umiditatea optimă a aerului pentru orhidee este minim 60%.
Ca să fertilizați orhideele, se recomandă folosirea unor compuși cu fosfor și potasiu, care stimulează dezvoltarea mugurilor de înflorire. Pe lângă aceasta, utilizarea unor asemenea îngrășăminte garantează dezvoltarea florilor sănătoase și puternice. Iar îngrășămintele cu azot trebuie evitate: acest element inhibă dezvoltarea tijelor.
Uneori, ca să determinați orhideea să înflorească, trebuie să o expuneți la un stres mic. Când se simte prea bine, planta își îndreaptă toată energia spre creșterea părții vegetative. Una dintre metodele de stimulare a înfloririi este „șocarea” ușoară a orhideei: reducerea irigării sau mutarea ghiveciului într-un loc mai răcoros.
Orhideea – simbolul iubirii, al luxului și, uneori, al forței. În lume există aproximativ 30.000 de specii de orhidee, împreună cu soiurile hibride. Desigur, conceptul de frumusețe poate fi diferit în funcție de persoană și gusturi, totuși frumusețea acestor flori nu a pus-o nimeni la îndoială.
Sfaturi esenţiale pentru a îngriji cele mai frumoase orhidee.
Adesea primim în dar nu clasicul buchet de flori, ci o minunată plantă în ghiveci. Orhideea este printre preferate,
iar oferta supermarket-urilor, foarte diversă. Deşi pare greu de întreţinut, orhideea nu este o plantă atât de pretenţioasă, dacă ajungem să o „înţelegem“.
Lumina, apa şi aerul fac parte din parametrii pe care să-i ţinem permanent sub control.
Specialiştii consideră lumina, alături de fertilizant, drept factor determinant pentru înflorire. Lumina trebuie să fie suficientă, deşi razele puternice ale soarelui nu ar trebui să afecteze direct planta.
Orhideea se simte cel mai bine la fereastră, de preferinţă orientată sudic (următoarea variantă ar fi vest, urmată de est şi nord). În zilele toride de vară va trebui, ne sfătuiesc pasionaţii, să nu permitem plantei să atingă fereastra, putând să apară arsuri. Că lumina este deosebit de importantă ne dăm seama şi din necesitatea plantei de a se dezvolta într-un ghiveci transparent, pentru că şi rădăcinile au nevoie de ea. O plantă care are suficientă lumină are frunzele de un verde deschis, pe când plantele private de ea, deşi par sănătoase, de un verde intens, nu ne vor oferi prea curând flori.
Apa este un alt factor important care menţine orhideea frumoasă. Lipsa apei duce la uscarea rădăcinilor, dar şi apa din abundenţă afectează cel puţin la fel de rău planta, rădăcinile putrezind. Unii iubitori de plante udă orhideea direct în vas (vasul în care creşte orhideea are orificii multiple, pentru un bun drenaj), având grijă ca apa să se scurgă în totalitate. Alţii preferă să pună apă în tăviţă, nu foarte multă, şi să lase planta să-şi extragă după nevoi. Ne dăm seama dacă planta are sau nu nevoie de apă fie verificând substratul, fie observând vasul. La plantele de-abia udate condensul se observă până aproape de marginea superioară a vasului, în timp ce la planta care trebuie udată în curând condensul se mai observă la bază.
O altă metodă de a-i da orhideei apa necesară este imersia ghiveciului într-un vas cu apă. Se lasă, astfel, în apă câteva minute, după care avem grijă să scurgem apa excedentară. Important este ca apa să nu ajungă la baza frunzelor, pentru că acestea pot putrezi. Această grijă va trebui să o avem şi atunci când pulverizăm apă pe frunze.
Pentru orhideele care au crescut şi au nevoie de un vas nou va trebui să ne orientăm tot către unul transparent, cu dimensiuni nu mult mai mari decât actualul. Subtratul gata preparat există în magazinele de profil. În plus, pasionaţii ne recomandă să tranplantăm orhideea în intervalul februarie – august, de preferat când nu are flori. La schimbarea vasului vom îndepărta rădăcinile uscate şi pe cele putrezite. Rădăcinile se spală cu apă călduţă, după care planta se aşează în noul vas.
La udare vom folosi apă plată, apă de ploaie sau apa de la robinet, pe care am lăsat-o cel puţin 24 de ore, pentru a scăpa de clor. Temperatura apei nu trebuie să fie foarte scăzută, altfel rădăcinile şi baza frunzelor vor avea de suferit.
Dendrobium nobile este o specie de orhidee epifită/litofită la fel de frumoasă ca și orhideea Phalaenopsis. În plus, această orhidee formează foarte multe flori parfumate, fie albe, fie colorate în galben, roz sau combinații ale acestor culori. Din punctul meu de vedere ea nu trebuie să lipsească din colecția unui iubitor de orhidee. La fel ca toate orhideele și Dendrobium nobile poate să nu înflorească, dacă nu-i sunt respectate cerințele legate de
ciclul biologic. Înainte de toate, trebuie să-ți spun că această floare se încadrează în categoria orhideelor de seră rece, asta înseamnă că preferă și mediile cu temperaturi mai reduse.Ca și regim de îngrijire te sfătuiesc ca pe parcursul perioadei de creștere vegetativă, atunci când formează noi rădăcini și noi tulpini, să beneficieze de un loc unde să primească multă lumină. În perioada de primăvara și toamnă ar fi ideal să ocupe o expoziție sudică, estică sau vestică. În perioada de vară trebuie avută grijă ca soarele să nu-i ardă frunzele, motiv pentru care te sfătuiesc s-o amplasezi într-un loc cu semiumbră. Pentru a verifica dacă primește suficientă lumină, poți urmării gradul de colorație în verde a plantei. Dacă este verde închis înseamnă că nu primește suficientă lumină, în schimb dacă frunzele sunt verde pal, atunci cantitatea de lumină primită este suficientă.Trebuie să mai știi că în această perioadă de toamnă, una activă pentru plantă, udarea se face regulat, lăsând totuși substratul să se usuce ușor între două udări. În perioada de vară, atunci când temperaturile sunt mai ridicate, întrucât suportă și astfel de temperaturi, orhideea Dendrobium nobile are nevoie de mai multă apă. În ceea ce privește gradul de umiditate atmosferică să știi că nu reclamă mari pretenții, suportând foarte bine și mediile mai uscate.Ce este important pentru o astfel de orhidee, sunt curenții activi de aer, preferând o bună circulație a acestuia, motiv pentru care îți recomand s-o amplasezi undeva afară în grădină, dacă există sau într-un balcon deschis. În toată această perioadă de creștere, de formare a tulpinilor este bine să-i aplici un îngrășământ special pentru orhidee, dar care să aibă un conținut mai mare de Azot. Azotul va ajuta la formarea mai multor tulpini si frunze viguroase, capabile să susțină o înflorire bogată. Aplicarea acestui tip de fertilizant se stopează începând cu luna august, moment în care se începe o nutriție cu mai mult Fosfor și Potasiu. În acest fel vei ajuta la formarea mai multor boboci.În momentul în care observi că procesul de formarea a tulpinilor si frunzelor s-a oprit, asta înseamnă că au ajuns la maturitate, subliniind faptul că planta se pregătește pentru următoarea etapă a ciclului biologic. Din acest moment este important ca udarea să se reducă gradual până la punctul de a fi udată aproximativ o dată pe lună. Un alt aspect important este ca orhideea în perioada de toamnă să surprindă căderea temperaturilor undeva la 12-15℃.Atât stresul hidric cât și temperaturile reduse, mai ales cele din timpul nopții vor fi determinante în inițierea procesului de înflorire. Așadar, dacă nu sunt respectate aceste două cerințe s-ar putea ca înflorirea să se lase așteptată mult timp la această orhidee. În final, sper ca informațiile mele să-ți fie de folos și dacă nu ai o orhidee Dendrobium nobile, crede-mă pe cuvânt ca merită să o ai în colecție!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.