Manastirea Noravank
Noravank este o manastire a bisericii apostolice armeniene de secol XIII, aflata la 122 km de Yerevan, intr-un defileu ingust facut de raul Darichay, langa orasul Yeghegnadzor, Armenia. Defileul este cunoscut pentru stancile sale inalte, prapastioase, de rosu-caramiziu, aflate langa manastire. Manastirea este cunoscuta ca urmare a bisericii cu doua etaje Sfantul Astvatsatsin, accesul spre cel de-al doilea etaj facandu-se prin pietrele inguste ale fatadei cladirii.
Pentru a o distinge de Bgheno-Noravank, de langa Goris, manastirea este numita uneori Amaghu-Noravank, Amaghu fiind numele unui sat mic, distruns recent, aflat deasupra canionului. In secolele al XIII – XIV lea, manastirea a devenit o resedinta a episcopilor de Syunik, un mare centru religios si cultural al Armeniei, avand legaturi apropiate cu multe dintre institutiile locale de invatare, in special cu faimoasa universitate si biblioteca Gladzor.
Noravank a fost fondata in 1205 de catre episcopul Hovhannes, fost staret din Vahanavank. Complexul monastic cuprinde biserica Sf. Karapet, capela Sfantul Grigore cu o sala boltita si biserica Sf. Astvatsatsin (Sfanta Mama a Domnului). Ruine ale diverselor cladiri civile si pietre comemorative (khachkar) au fost gasite atat inauntrul, cat si in afara zidurilor de imbinare. Noravank a fost resedinta printilor Orbelian. Arhitectul Siranes si remarcabilul pictor de miniaturi si sculptor Momik au lucrat aici in a doua jumatate a secolului al XIII-a si inceputul secolului al XIV-lea.
Zidurile fortaretei care inconjoara complexul au fost construite in secolele XVII – XVIII. Complexul are mai multe pietre comemorative (cruci sculptate in piatra, specifice artei bisericesti armene) care au supravietuit. Cea mai complicata dintre acestea este piatra lui Momik. Pe fundalul sculptat se afla o cruce mare peste un scut cu opt colturi dispuse vertical, pe laturile sale. Partea de sus a pietrei infatiseaza o scena de rugaciune incadrata de arcade in Potentilla, simbolizand o pergola asa cum este sugerat de catre ornamentul din fundal, cu flori, fructe si frunze.
Manastirea Noravank - Biserica Astvatsatsin
Cea mai apropiata si mai mare biserica este Astvatsatsin (Maica Domnului), denumita si Burtelashen (constructie – Burtel) in onoarea printului Burtel Orbelian, finantatorul acesteia. Biserica este situata in sud-estul bisericii Sf. Karapet. Biserica, finalizata in 1339, se spune ca este capodopera talentatului sculptor si miniaturist Momik, care i-a facut design-ul. A fost ultima lui lucrare. In apropierea bisericii se afla mormantul cu crucea sa decorativa, mic si decorat modest, datand din acelasi an.
In timpurile moderne acoperisul prabusit a fost inlocuit cu un acoperis simplu, insa in 1997 acoperisul sau conic si clopotul au fost refacute pentru a reflecta gloria originala, care este inca aratata de unele fragmente. La parter se afla morminte elaborate, apartinand lui Burtel si familiei acestuia. Scarile inguste din fatada vestica conduc la intrarea in biserica/oratoriu. Este notabila sculptura in relief de deasupra usilor, Hristos flancat de Petru si Pavel.
Burtelashen este un monument artistic de valoare, ramasita a structurilor de ingropaciune, cu turn, din primii ani ai crestinitatii in Armenia. Este o biserica memoriala. Parterul, realizat intr-un plan rentangular, a fost un loc boltit, de ingropaciune a familiei, iar primul etaj (cel de-al doilea la americani), intr-un plan in forma de cruce, a fost un templu comemorativ incoronat de o rotonda cu mai multe coloane. Templul Burtelashen reprezinta structura dominanta din punct de vedere arhitectural din Noravank.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.