sâmbătă, 29 iunie 2024

La mulți ani! tuturor celor ce poartă numele Sfinților Pentru și Pavel!


 

Sfintii Petru si Pavel - Apostolii iubirii Adevarului

Sfintii Petru si Pavel - Apostolii iubirii Adevarului  


„În vremea aceea, venind în părţile Cezareii lui Filip, a întrebat Iisus pe ucenicii Săi, zicând:

- Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?

Iar ei au răspuns Lui:

- Unii zic că eşti Ioan Botezătorul, alţii Ilie, iar alţii Ieremia sau unul dintre proroci!

Atunci Iisus le-a zis:

-Dar voi cine ziceţi că sunt Eu?

Şi răspunzând Simon Petru, a zis:

- Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu!

Iar Iisus răspunzând, i-a zis:

-Fericit eşti tu Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, cel din ceruri.

Şi Eu îţi spun ţie că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui!

Şi-ţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ, va fi legat şi în ceruri; şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri” - Evanghelia după Matei 16: 13-19

Sfinții Apostoli Petru și Pavel
sunt prăznuiți pe 29 iunie, martirizaţi la Roma, în anul 67 (d. Hr.) în timpul împăratului Nero, potrivit www.crestinortodox.ro. Din viața acestora aflăm că tot omul este chemat la mântuire. Uneori spunem despre cei cu studii ca nu pot gusta viața dumnezeiască, pentru că pun mai mult preț pe mintea lor și mai putin pe lucrarea lui Dumnezeu, dar e dovada înțelepciunii să luăm seama la Pavel, persoană foarte cultivată. Alteori grăim ca e greu pentru un om lipsit de studii să înteleagă tainele lui Dumnezeu. Aceste ganduri nu trebuie cultivate, privind exemplul lui Petru, un simplu pescar.

Sântul Apostol Petru, născut cu numele de Simon, a fost fratele Sfântului Apostol Andrei, originari din Betsaida (în Galileea Palestinei), fiind pescari de meserie. Numele de Petru îl primeste de la Hristos, atunci când i-a devenit ucenic. A vestit Evanghelia în Ţara Sfântă, în oraşele din Asia Mica şi a ajuns până la Roma. A fost răstignit pe cruce cu capul în jos (la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos), lângă fostul circ al lui Caligula, din afara zidurilor de atunci ale Romei.

Sfântul Apostol Pavel, născut cu numele de Saul, în oraşul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mică). Mântuitorul i-a schimbat numele în Pavel atunci când l-a chemat să fie Apostol al neamurilor. Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, întrucât era cetățean roman și avea dreptul la o moarte mai demnă, care să nu fie asemănătoare cu moartea sclavilor.

Așa au intrat Sfinții Apostoli Petru și Pavel în „Împărăția lui Dumnezeu”, unde așteaptă sufletele credincioșilor spre rasplata veșnică, existând credința că Sf. Petru ține cheile Raiului. În Împărăția Cerurilor poate ajunge orice om care a respectat legile nescrise ale Divinității, indiferent de naționalitatea sau religia în care s-a născut. De aceea, Biserica se roagă pentru „pacea lumii", a tuturor credincioșilor.

În Biserică, cei ce se dușmănesc sau sunt străini, pot deveni rude, mădulare ale aceluiași trup, având același Dumnezeu.

Să ne amintim de Pavel, care a fost și cetațean roman și a luptat împotriva lui Hristos până la convertirea sa, devinind frate al lui Petru în dragostea pentru Hristos.
În Biserică nu poti închide ochii atunci cand vezi că un frate întru credință este bolnav la trup sau împărtășește o învățătură diferită de cea a Bisericii.

Iar acest lucru ne descoperă Pavel, atunci când il ceartă pe Petru în Antiohia, pentru că refuza să stea la masă cu cei de alt neam decât cel iudeu, dar botezați în numele Sfintei Treimi.

Așadar, nu putem face compromisuri de credință și să acceptăm minciuna în locul adevarului.

Petru, care deși I-a urmat lui Hristos de la începutul propovăduirii Sale, s-a lepădat de Hristos de trei ori, după cum a proorocit Însuși Mântuitorul în grădina Ghetzimani. Să ne ferească Domnul să murim în lepădare fată de El, să murim în lepădare fată de omul cel vechi.

În Împărătia Cerurilor poate ajunge orice om, indiferent de naționalitatea sau religia în care s-a născut. De aceea Biserica se roaga pentru „pacea a toată lumea". În Biserică, cei ce se dușmănesc, cei ce iși sunt străini pot deveni rude, frați întru credința lui Htistos, așa cum Pavel, care a fost și cetățean roman și a luptat împotriva lui Hristos până la convertirea sa, și devine frate al lui Petru în dragostea pentru Hristos.

Faptul că Petru este răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i se taie capul, arată ca nu toți suntem chemați să murim în același chip. Unii trec la cele veșnice dupa o grea suferință, alții lipsiți de chinuri.

Important e să murim întru credința lui Hristos, nu îndepartat de ea. În acest sens, cei doi apostoli sunt reprezentați în iconografie ținând între ei Biserica intemeiată de Hristos.

Chipurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sunt descrise astfel: Sfântul Petru, bătrân si cu barba rotundă, iar Sfântul Pavel plesuv, cu barba cenușie. E minunat ca se pastreaza distinctiile personale. Există, însă, icoane în care cei doi apostoli stau îmbrățișați. Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru putere, să trăim viața lui Hristos ca pe propria noastră viață și întreaga lume să fie reprezentată într-o imensă îmbrățișare.

Există persoane care spun că doar monahii sunt foarte apropiați de Dumnezeu, dar trebuie să avem în vedere că tot omul se poate uni cu Dumnezeu.

*Rugăciunea este scara credinței către Dumnezeu și ferice de cel care știe să urce pe ea, pentru a primi iubirea divină!

Sa ne rugăm la Dumnezeu, să ne dea putere să trăim viata în credința lui Hristos ca să-i închinăm propria noastra viață și, astfel, întreaga lume sa fie reprezentată într-o mare îmbrațișare, a unicei credințe - Biserica - așa cum sunt reprezentați Sfinții Apostoli Petru și Pavel în iconografie .

Doamne ajută-ne!
Amin!

La mulți ani sărbătoriților cu numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor