Cateva
sfaturi nu strica niciodata, de aceea mi-a propus sa adun de peste tot,
idei si sfaturi, care sa ne ajute in viata de zi cu zi.
Astazi ne vom dedica bucatariei.
Aluatul pentru gogosi (haiosi) nu se lipeste de fundul tavii daca o ungem bine cu apa rece.
Aluatul
folosit la prajiturile cu fructe, trebuie presarat cu putina faina si
zahar, si copt 5 minute in cuptor. Apoi se scoate, se pun repede
fructele si se introduce din nou.
Apa in care fierbem macaroanele nu se mai revarsa, daca ungem gura oalei cu untura sau untdelemn.
Carnea
fripta la gratar pe foc de lemne dobandeste un gust excelent, daca se
presara peste carbunii incinsi frunze de dafin, rozmarin, sau boabe mici
de ienupar.
Cafeaua naturala are o aroma mai
accentuata daca, inaninte de a o folosi, o incingem putin intr-o tigaie,
impreuna cu cateva cristale de sare grunjoasa.
Capsunile si fragii pentru dulceata raman intregi si tari daca inainte de a le pune la fiert, le stropim cu suc de lamaie.
Ceapa taiata in doua tine mai mult, daca se unge pe fata interioara cu un strat subtire de unt.
Cutia pentru cuburi de gheata nu se mai lipeste de congelator, daca ii ungeti fundul cu putin untdelemn.
Faina se pastreaza mai multa vreme in conditii bune, daca e tinuta in borcane de sticla si nu in pungi de hartie.
Faina nu mai face cocoloase cand o amestecam cu apa sau lapte, daca punem in compozitie o priza de sare.
Friptura tare se stropeste cu 1-2 linguri de otet si devine foarte frageda.
Fripturile
devin cu mult mai gustoase daca inainte de a fi puse pe gratar sunt
trecute rapid printr-un clocot de apa, apoi sunt bine zvantate intr-un
prosop.
Fructele care urmeaza sa fie introduse in
budinci sau sufleuri, trebuie mai intai sa fie bine apasate cu mana
intr-un castron. Indepartarea sucului asigura o calitate mai buna a
preparatelor.
Galustele pentru supa devin pufoase, daca punem in compozitie putin praf de copt, stins cu zeama de lamaie.
Laptele nu se mai strica, oricat de cald e afara, daca se pune in el o lingurita de bicarbonat (nu-i schimba gustul).
Laptele afumat se trece repede in alt vas si se acopera cu o panza umezita.
Lamaile suculente se cunosc dupa coaja subtire.
Lichidele
fierbinti isi pastreaza multa vreme temperatura, daca inainte de a le
pune in termos, acesta se clateste bine cu apa clocotita.
Maduva
din osul de vita nu se mai risipeste in supa, daca inainte de a o pune
la fiert bagam in ea (la ambele capete) cateva bobite mari de sare
grunjoasa.
Mararul trebuie spalat cu mult inainte de a
fi folosit ca decor pentru oua umplute sau sandwch-uri. Cand e ud, se
lipeste si e urat.
Maslinele sunt cu mult mai
gustoase, daca inainte de a la pune in borcan cu ulei, le oparim de 3-4
ori (aruncam apa), apoi le racim si le punem cu ulei in borcane.
Mamaliga
nu mai face cocoloase, daca in loc sa o punem sa fiarba in apa, o
amestecam inainte (200 gr. malai cu un litru de apa, o lingurita de
untdelemn si sare) si o punem sa fiarba, amestecand din cand in cand.
Maioneza nu se taie daca inainte de a incepe sa o frecam, adaugam in compozitie si o bucatica de cartof fiert si ras.
Maioneza
nu se mai taie, daca la inceput se freaca bine galbenusul cu o
lingurita de mustar. Uleiul poate fi pus fara grija (nu picatura cu
picatura)
Mirosul de usturoi dispare, daca imediat
dupa ce l-am mancat, luam in gura si mestecam incet o lingurita de unt
proaspat sau margarina.
Mierea nou cumparata nu se pune niciodata peste mierea veche, ramasa in borcan. Fermenteaza.
Mierea
de albine se verifica, daca este naturala, cu ajutorul unui creion
chimic. Daca nu se coloreaza, inseamna ca mierea nu are nici un adaos.
Ochiurile
nu se mai lipesc de tigaie, daca inainte de a le pune, presarati in
uleiul fierbinte un praf de faina, pe care il lasati sa se rumeneasca.
Ouale crapate nu-si pierd albusul, daca sunt fierte in apa cu sare.
Omleta
si papara de ou sunt mult mai gustoase, daca in uleiul incins in care
urmeaza sa fie prajite se caleste mai inainte o ceapa tocata marunt.
O bucatica de paine infipta intr-o furculita, inlocuieste cu succes pensula cu care se ung tigaile in care se fac clatite.
Papanasii devin deliciosi, daca puneti in compozitia lor doua linguri de untdelemn.
Pestii cu solzi mici se curata mai usor, daca se tin cateva minute in apa rece.
Pestele nu se mai lipeste nici el de gratar, daca inainte de preparare se trece prin ulei cald.
Prajitura
cu branza creste foarte frumos, daca la jumatatea timpului de coacere, o
scoatem din cuptor si-i desprindem marginile cu un cutit, bagand-o apoi
la loc.
Praful de copt se cerne odata cu faina, pentru a se raspandi cat mai uniform in aluat.
Produsele
de patiserie raman fragede si rezistente mult timp, daca sunt unse pe
deasupra cu miere. Ea atrage umiditatea si ucide bacteriile.
Toate
preparatele cu spuma de albus se coc astfel: primele 5 minute la foc
mic, apoi la foc mare, pana cand suprafata se aureste frumos.
Saramura in care s-au acrit castravetii nu trebuie niciodata aruncata, fiindca da un gust minunat cand e pusa-n salate.
Salata
de castraveti devine mai gustoasa si mai digerabila, daca in sosul de
untdelemn si otet se mai adauga si o lingurita de mustar.
Salata verde ramane proaspata doua zile, daca o taiem deasupra coceanului si o punem pe o farfurie cu apa.
Sfecla fiarta se curata mai usor de coaja, daca o tineti cateva secunde sub jet de apa rece.
Usturoiul
se curata foarte repede daca se freaca capatana sub jet de apa rece sau
se tin cateii intr-un castron cu apa rece, vreme de 5-10 minute.
Vasul cu miere nu se pune niciodata alaturi de vasul cu sare, fiindca va fermenta.
Zaharul
face friptura crocanta. Inainte de a pune carnea pe gratar, presarati-o
cu un praf de zahar. Se rumeneste repede si devine crocanta, fara sa-si
schimbe gustul.
Sa aveti spor!
http://savoaresibungust.blogspot.ro
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
miercuri, 8 ianuarie 2025
Sfaturi practice I
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Se spune ca daca aceasta rugaciune pentru bolnavi este spusa cu credinta timp de 7 zile la rand, toti sfintii vor conlucra si isi vor un...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.