În aceastã lunã, ziua a zecea, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Haralambie, şi a celor ce au crezut şi s-au sãvârşit împreunã cu el: Porfiriu şi Vaptos, care s-au sãvârşit de sabie, şi sfintele trei femei muceniţe care s-au omorât de sabie pentru cã au crezut în Hristos, prin sfântul Haralambie.
Sfântul
Mucenic Haralambie, Episcopul Magnesiei, împreunã cu martirii Porfirie
şi Vaptos şi cele Trei Muceniţe au suferit în anul 202.
Sf. Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mica) a rãspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Hristos, cãlãuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Vestea despre practicile lui Haralambie a ajuns la urechile ighemonului Lucian şi a comandantului de armatã Luchie, care l-au arestat pe sfânt şi l-au adus în faţa judecãţii, unde el şi-a mãrturisit credinţa în Hristos, refuzând închinarea la idoli.
În ciuda vârstei înaintate (sfântul avea 113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile. I-au rupt carnea cu cârlige de fier şi l-au jupuit de piele, timp în care sfântul le mulţumea torţionarilor sãi, spunând: "Vã mulţumesc, fraţilor, cã mi-aţi reînnoit sufletul care doreşte sã se uneascã cu veşnicia!"
Vãzând cã sfântul rabdã durerile fãrã sã scoatã vreun cuvânt rãu, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tãierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au vãzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lãudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.
Luchie a turbat de mânie la vederea celor întâmplate şi a apucat el instrumentele de torturã, începând sã-l rãneascã pe sfântul martir, când deodatã mâinile i-au cãzut ca secerate de sabie, rãmânându-i atârnate de corpul sfântului. Apoi guvernatorul l-a scuipat în faţã pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafã.
Luchie l-a implorat pe sfânt sã-l salveze cu rugãciunile sale şi sã se milostiveascã de el, iar martirul în bunãtatea sã s-a rugat pentru cei doi şi s-au vindecat pe loc. La vederea acestor minuni, mulţi din cei prezenţi au trecut la creştinism, printre care şi Luchie, care a cãzut la picioarele sfântului episcop şi l-a rugat sã-l boteze.
Luchie i-a spus despre cele întâmplate împãratului Septimiu Sever (193-211), care se afla atunci în Antiohia (vestul Asiei Mici). Împãratul a ordonat sã fie adus Sf. Haralambie la el în Antiohia. Soldaţii i-au legat barba în jurul gâtului şi l-au tras de ea pe drum. Apoi i-au înfipt un piron de fier în trup dar împãratul nu s-a mulţumit şi le-a cerut sã-l chinuie şi mai mult, arzându-l încetul cu încetul. Dar Dumnezeu l-a ocrotit pe sfânt şi acesta a rãmas nevãtãmat.
La cererea pãgânului împãrat, ca sã-i dovedeascã puterea Dumnezeului sãu, Sf. Haralambie a fãcut multe şi mari minuni cu harul lui Dumnezeu, înviind din morţi un tânãr şi izgonind diavolul dintr-un om chinuit de 35 de ani, astfel încât mulţi oameni au crezut în Hristos Mântuitorul. Chiar şi fiica împãratului, Galinia, a trecut la creştinism zdrobind cu mâinile ei pe idoli, de douã ori la rând, într-un templu pãgân. Împãratul a mai dat ordin sã-i zdrobeascã sfântului gura cu pietre şi sã-i ardã barba dar sfântul a întors flãcãrile asupra chinuitorilor sãi.
Plin de rãutate drãceascã Septimiu Sever împreunã cu un eparh numit Crisp au hulit numele lui Dumnezeu, îndrãznind sã-L provoace pe Dumnezeu şi sã-L cheme sã vinã pe pãmânt sã-i înfrunte pe ei, cei puternici. Atunci Domnul a dat un cutremur înfricoşãtor, ridicându-i pe cei doi pãgâni în aer şi nu i-a lãsat pe pãmânt pânã când Sf. Haralambie nu s-a rugat pentru ei. N-a trecut mult şi dupã ce şi-a revenit din sperieturã, împãratul a dat din nou ordine sã-l tortureze pe sfânt.
În cele din urmã, Sf. Haralambie a fost condamnat la tãierea capului cu sabia. În timpul rugãciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a vãzut pe Mântuitorul şi pe îngerii sãi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu sã aibã grijã de locul unde vor rãmâne moaştele sale, ca acel loc sã nu sufere niciodatã de foame sau boli, sã aibã prosperitate, pace, abundenţã de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc sã fie mântuite. Domnul i-a promis cã o sã-i îndeplineascã dorinţele şi S-a ridicat la cer împreunã cu sufletul martirului Haralambie. Din mila Domnului, sfântul a murit înainte de a fi executat. Galinia a îngropat trupul martirului cu multã onoare.
În hagiografia şi iconografia greacã Sfantul Haralambie este reprezentat ca preot, pe când sursele ruseşti îl prezintã ca episcop.
Tot în aceastã zi, pomenirea sfintelor muceniţe şi fecioare: Enata şi Valentina şi a mucenicului Pavel.
Dintre aceste douã fecioare, Enata era din ţinutul Gaza, iar Valentina din Cezareea. Când ighemonul Firmilian sta la judecatã, a fost adusã viteaza fecioarã Enata, care fiind întrebatã dacã se leapãdã de Hristos, şi ea mãrturisind cã Hristos este Dumnezeu, a fost chinuitã cumplit. Atunci cinstita Valentina şi ea fecioarã fiind şi nesuferind sã vadã neomenia şi cruzimea celor sãvârşite, s-a umplut de îndrãznealã, şi când i s-a poruncit ca sã aducã jertfã idolilor, cãci acolo lângã scaunul de judecatã, se gãsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele şi l-a surpat împreunã cu focul ce era pe el. Atunci tiranul mânuindu-se, a chinuit-o cumplit şi pe ea. Şi încetând a le mai chinui, a hotãrât sã fie arse în foc. Dupã aceasta a fost adus la pãtimire sfântul Pavel. Şi dupã ce a suferit mai multe chinuri şi s-a arãtat mai presus de patimi, cu harul lui Hristos, a fost osândit la moarte de sabie. Iar el, mulţumind lui Dumnezeu şi rugându-se pentru cei de o credinţã cu el, a primit tãierea cinstitului sãu cap, dându-şi duhul în mâinile lui Dumnezeu.
Tot în aceastã zi, pomenirea celui dintre sfinţi pãrintelui nostru Anastasie, arhiepiscopul Constantinopolului.
Tot în aceastã zi, pomenirea preacuviosului pãrintelui nostru Zenon.
Cuviosul pãrintele nostru Zenon era de neam din Cezareea Capadociei, fiu de pãrinţi bogaţi şi vestiţi. Fãcea parte dintre ostaşii care duceau cu cea mai mare grabã scrisorile împãrãteşti. Dar înţelegând nestatornicia şi puţinãtatea vieţii, a lepãdat brâul cel ostãşesc şi a intrat într-o peşterã (cãci sunt multe astfel de peşteri în muntele de lângã Antiohia), ca sã-şi cureţe sufletul prin osteneli sihãstreşti. Nu avea nici sfeşnic, nici ladã, nici masã, nici aşternut. Aşternutul lui era o grãmãjoarã de fân, pusã peste pietre. Drept hainã avea o rasã veche; hrana lui era o pâine pentru douã zile; iar apa şi-o aducea singur de departe. Prin asemenea osteneli el a dobândit mult har de la Dumnezeu. Astfel, când isaurii au nãvãlit odatã asupra locurilor acelora, au junghiat pe mulţi sihaştri. Dar el numai prin rugãciunea sa, a întunecat vederile acelora. Dupã aceasta însã nu a mai trãit, cãci ostenelile lui au luat sfârşit, mutându-se cãtre cereştile locaşuri.
Tot în aceastã zi, pomenirea icoanei preasfintei de Dumnezeu Nãscãtoarei, stãpânei noastre, cea din Areovind.
Cu ale lor sfinte rugãciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Acest
Sfant Grigorie era frate mai tanar, dupa trup, cu Sfantul Vasilie cel Mare.
Si-a facut invatatura cartii la scolile din orasul sau, Cezareea Capadochiei,
dar, prin setea lui de cunoastere si prin marea putere a gandirii si a
scrierilor sale, a ajuns a fi cel dintai mare dascal, parinte si teolog
slavit al vietii duhovnicesti ortodoxe. In tineretea sa, a fost o vreme
cand a intrat in slujba bisericii, in treapta de citet, dar, in loc sa
ramana in biserica el s-a facut profesor. A fost casatorit cu fericita
Teosva, pe care Sfantul Grigorie de Nazianz a cinstit-o cu multe laude,
numind-o: "podoaba Bisericii, frumusetea lui Hristos si cea cu adevarat
sfanta sotie de preot", fiind ea diaconita a Bisericii, iar Sfantul Grigorie,
barbatul ei, fiind preot.
Si murind Teosva, pe vremea imparatului arian Valens, Sfantul Vasilie,
ce era atunci arhiepiscop in Cezareea Capadochiei, a chemat pe fratele
sau Grigorie la lupta cu cea din urma mare infruntare a arianismului contra
Bisericii: l-a facut episcop si i-a incredintat scaunul cetatii din Nyssa,
din Capadochia. Nu era o cetate de seama, dar Sfantul Vasilie voia oameni
cu o credinta ortodoxa nesovaielnica in jurul sau: "Este mai bine ca episcopul
sa dea cinste scaunului sau, decat sa capete cinste episcopul de la scaun",
zicea el. Si, in aceasta lupta, Sfantul Grigorie a fost izgonit din scaunul
sau vreme de patru ani, de arienii lui Valens. Dar primirea ce i-au facut
credinciosii, cand s-a intors, arata cat era de iubit de pastoritii sai.
A fost insarcinat de Sinodul din Antiohia sa mearga in Arabia si Palestina,
ca sa aduca pace bisericilor tulburate de eretici. A luat parte la cel
de al doilea Sinod ecumenic, in anul 381, alaturi de Sfantul Grigorie de
Nazianz, statornicind credinta in Duhul Sfant. E vremea cand legatura cu
el era un semn de ortodoxie.
Scrierile sale au facut din el un "Parinte al parintilor" si un "stalp
al Ortodoxiei", fiind scrieri de temeinica putere de gandire ortodoxa si
de inalta traire launtrica, precum: Marea Cateheza, Facerea omului,
Viata lui Moise, Cantarea Cantarilor, Fericirile, Asezamantul crestinesc.
S-a mutat la Domnul catre anul 400, in ziua de 10 ianuarie, lasandu-ne
marturie toata masura marilor sale daruri.
Întru aceastã zi, pomenirea Cuviosului Pãrintelui nostru Dometian, episcopul Melitinei (+601).
Acest placut lui Dumnezeu, Dometian, s-a nascut
pe cand imparatea Iustin cel Tanar (565-578), din parinti credinciosi,
Teodor si Evdochia si, strabatand invatatura cartii, s-a insurat. Insa,
degraba, mutandu-se sotia lui din viata aceasta, indata s-a indreptat spre
duhovniceasca filosofie si, lasand lumea, pentru dragostea lui Dumnezeu,
isi petrecea viata sa in pustnicie.
Voind insa Dumnezeu, la treizeci de ani ai vietii sale, a fost pus episcop
al Bisericii din Melitina. Si era pastor nu numai turmei sale, ci si altor
popoare era luminator si ajutator, iar, pentru imparatia greceasca foarte
trebuitor, ca un purtator de grija al binelui celui de obste. Ca, de multe
ori, era trimis de imparatul Mauriciu (582-602) in Persia, in slujba poporului;
tot asa, si lui Cosroes i-a fost mijlocitor, in imparatia persilor, si,
de multe ori, intaritor asezamintelor celor de pace intre greci si intre
persi. Iar cand stapanitorul Varam s-a ridicat contra lui Cosroes si se
intinsese, cu indrazneala, pana si la vrednicia imparateasca din Persia,
pe acela l-a surpat din stapanire si l-a facut supus si birnic grecilor.
Si era iubit prieten imparatului Mauriciu, de la care daruit fiind cu mult
aur si averi, pe toate acestea le-a impartit la sfintele biserici si la
casele de oaspeti, spre hrana saracilor. Si, venind in Constantinopol,
a trecut la Imparatul Ceresc, din cele de aici. Si cinstit a fost trupul
lui de sobor imparatesc si bisericesc si a fost adus intru a sa cetate,
Melitina. Si mult bine a facut in viata si dupa mutarea sa, intru slava
lui Hristos, Dumnezeul nostru.
Întru aceastã zi, pomenirea celui întru Sfinti Pãrintelui nostru Marcian, preotul si iconomul Bisericii celei mari din Constantinopol (474).
Pe cand imparateau Marcian si Pulheria (450-457),
a inflorit cu bunatatile in Constantinopol, preaminunatul barbat Marcian
Fericitul, care avea ca patrie Roma cea veche, din parinti credinciosi
fiind si de bun neam. Si, mutandu-se ei din Roma cea veche in cea noua,
au adus cu ei si pe acest fiu al lor Marcian, copil tanar, care bine strabatea
invatatura cartii si se deprindea la bune obiceiuri si dorind el sa se
daruiasca Casei lui Dumnezeu, venea totdeauna, cu sarguinta, la cantarea
bisericii. Si era iubit de patriarhul din acea vreme si l-a randuit pe
el intre clericii sai, iar, nu dupa multa vreme, vazandu-l pe el, desi
tanar cu anii, dar batran prin curatia vietii si cu intelegerea, ca adevarata
caruntete este intelepciunea oamenilor si viata nespurcata este varsta
batranetilor, l-a judecat pe el a fi vrednic de randuiala preotiei, iar,
mai apoi, si iconomul Bisericii celei mari l-a pus. Si, mutandu-se parintii
lui din cele de aici, multe averi dupa dansii au ramas Fericitului Marcian,
pentru ca le era unul nascut si, pentru aceasta, lui unuia i-au intrat
in maini, ca mostenire, toate bogatiile parintilor, pe care nu la cele
lumesti le-a cheltuit, ci lui Dumnezeu pe toate le-a dat, pe cei saraci
indestuland si bisericile Domnului cele vechi innoindu-le si biserici noi,
din temelie, zidind si impodobind.
Deci, a zidit o biserica noua, preafrumoasa si cu multa cheltuiala, Sfintei
Mucenite Anastasia. Iar, cand cineva din prietenii lui se mira de atata
cheltuiala pentru zidirea si infrumusetarea ei, Sfantul a zis catre dansul:
"De as avea o fiica si as voi ca sa o logodesc pe ea mireasa, cuiva din
cei mari, au n-as cheltui multime de aur, ca sa o infrumusetez pe ea? Au
nu este Biserica mireasa lui Hristos?"
Asa, Fericitul, indurat si datator de buna voie, era spre podoaba sfintelor
biserici, iar pentru el era scump si nemilostiv, ca nu numai ca se imbraca
in haine proaste, ci, uneori, si de aceste proaste haine dezbracandu-se,
le daruia celor ce le trebuiau, precum arata cuvantul.
Ca sosind ziua sfintirii bisericii zidita de el, la ziua insasi intru care
Sfanta Anastasia muceniceste s-a savarsit pentru Hristos, adica la 22 decembrie,
pe cand se facea mutarea moastelor de la biserica cea mica, veche, in biserica
cea noua, zidita de Marcian, mergand inaintea carului cu Sfintele Moaste
patriarhul Ghenadie, cu tot clerul, si imparatul, cu toata curtea lui,
iar Marcian, in felon, mergea in rand cu ceilalti preoti, un sarac s-a
apropiat de el si cerea de la dansul milostenie.
Iar el, neavand la sine nimic si nevrand sa lase neajutorat pe acel sarac,
tainuindu-se de toti, a mers la un loc ascuns si, dezbracandu-si haina
sa, a dat-o saracului si a ramas gol, numai in felon imbracat, dupa cuvantul
Domnului: "Celui ce cere de la tine, da-i", nestiind nimeni ceea ce se
facuse.
Deci, pentru viata lui cea atat de imbunatatita, i-a dat Dumnezeu lui darul
facerii de minuni: darul sa izgoneasca dracii si sa tamaduiasca pe cei
cei bolnavi. Si a zidit Cuviosul Marcian si alta biserica, Sfintei Mucenite
Irina, iar bisericile Sfantului Teodor si a Sfantului Isidor le-a innoit.
Si umbla noaptea pe uliti, ajutand pe saraci, tamaduind pe bolnavi, imbracand
pe cei morti, izgonind duhurile din cei indraciti, intorcand la viata,
dupa legea lui Dumnezeu, pe cei pacatosi. Caci cu totul era in Dumnezeu
si Dumnezeu intru el. Iar, la sfarsit, a grait cuvintele acestea: "Doamne
in mainile Tale dau amandoua acestea, sufletul, pe care Tu Insuti l-ai
zidit si bisericile pe care, cu a Ta voie, le-am zidit si le-am innoit."
Si asa, plin de ani si de fapte bune, s-a mutat la Dumnezeu.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.