sâmbătă, 4 mai 2024

În superstițiile, credințele și tradițiile occidentale se spune că

 


Vinerea Mare - Tradiții, superstiții și obiceiuri

Se zice că, în ultima vineri, dinaintea Paștelui, numită Vinerea Mare sau Vinerea Seacă, se adună toate zilele de vineri din întregul an.
În această zi, a fost străpunsă pe cruce inima lui Iisus Cristos, iar sângele scurs din trupul Mântuitorului a ajuns pâna în iad, îndemnând toate sufletele de acolo să își ceară botezul.

Cine munceste de Vinerea Seacă îi merge tot anul numai a sec. Adică rau!
Daca se așează ouăle sub cloști, acestea nu scot pui, dacă pui vreun răsad, nimica nu rasare.

Vinerea Mare este dedicată scăldatului. Poți face baie in liniște..!
O parte din români spuneau că oricine se îmbaiază într-un râu (ținând în mână un ou, căruia apoi îi dă drumul în apă), este ferit de boli întregul an, în vreme ce, alții recomandau această zi numai celor ce voiau a se lecui de bube.
Unii își scăldau copiii, în această zi, pentru a-i feri de boli, mai ales de friguri, în decursul anului ce stătea înainte.
Cea mai eficientă metodă presupunea o triplă îmbăiere, înainte de răsaritul soarelui.

Casa, livezile si vitele sunt ferite de rele daca se afuma de trei ori (simbolizandu-se astfel Sfanta Treime).

De asemenea, după ce te întorci de la slujba de la biserică, ar trebui să ocolești casa de trei ori, cu lumânarea aprinsă și să faci cu ea cruci de fum pe pereți, astfel încât, locuința să fie protejată împotriva fulgerelor, bolilor și focului. Ouăle de Paște se colorează în Vinerea Mare, potrivit tradiției, în roșu, întruchipând sângele dăruit de Iisus Cristos oamenilor, pentru care s-a sacrificat în această zi
Se zice că, în ultima vineri, dinaintea Paștelui, numită Vinerea Mare sau Vinerea Seacă, se adună toate zilele de vineri din întregul an.
În această zi, a fost străpunsă pe cruce inima lui Iisus Cristos, iar sângele scurs din trupul Mântuitorului a ajuns pâna în iad, îndemnând toate sufletele de acolo să își ceară botezul.

Cine munceste de Vinerea Seacă îi merge tot anul numai a sec. Adică rau!
Daca se așează ouăle sub cloști, acestea nu scot pui, dacă pui vreun răsad, nimica nu rasare.

Vinerea Mare este dedicată scăldatului. Poți face baie in liniște..!
O parte din români spuneau că oricine se îmbaiază într-un râu (ținând în mână un ou, căruia apoi îi dă drumul în apă), este ferit de boli întregul an, în vreme ce, alții recomandau această zi numai celor ce voiau a se lecui de bube.Tot acum se face și pasca.

Daca îți dorești să ai multă poamă la toamna, adică o recoltă bogată de struguri, ia un ou vopsit și îngroapă-l în vie, ca să nu vină piatra peste ea.


Este păcat să se mănânce urzici, întrucât cu aceste ramuri usturătoare a fost bătut peste trup Domnul Iisus, în sfânta zi de vineri.

În vinerea dinaintea Paștelui se bate la biserica clopotul, pentru a crește mare și frumoasă cânepa.

De Vinerea Mare nu se coace pâine, și după unii, cu atât mai mult, nu se face cozonac.

Toate dihăniile din lume, șopârlele, șerpii, vârcolacii se îndreaptă către pâinea coaptă în Vinerea Seaca!
Vinerea Mare se respectă pentru a fi ferit de gândaci, de sluțenie, de necazuri în casă, precum și a fi binecuvântat cu noroc si belsug.În superstițiile, credințele și tradițiile occidentale se spune că
Un copil, născut în Vinerea Mare și botezat în prima sâmbătă de după Paște, este înzestrat cu darul de vindecător.

Pescarii nu își întind plasele în această sfânta zi.

Pâinile, cozonacii și prăjiturile ce se fac în această vineri nu mucegăiesc niciodată.

Daca te tunzi în Vinerea Mare, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinți, vreme de un an.

Cine moare în ziua în care Iisus Cristos a fost răstignit pe cruce, merge direct în rai, fără a mai zabovi în purgatoriu.

Ouăle culese din cuibare în Vinerea Mare nu se strică niciodată.

In această zi, nu este recomandat nici să semeni, nici să înfingi vreun fier în pămant, fie el plug, sapă sau hârleț.

De Vinerea Mare este oprit a se face vreo vărsare de sânge, adică a se tăia vreun animal și se interzice a lucra cu ciocanul, cuiele ori lemnul.

Vinerea Mare, zi de post negru

Potrivit obiceiurilor creștine, în Vinerea Mare se ține post negru, iar la Denia Denia Prohodului Domnului, se ia anafură de la biserică. Se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf.

Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză, reprezentând punerea în mormânt a Domnului, care este aşezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă. Potrivit tradiţiei, credincioşii sărută Sfântul Epitaf şi trec pe sub masa pe care acesta este aşezat.

După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.Vinerea Mare, zi de doliu, tăcere și meditație, abundă în tradiții și superstiții strămoșești. Încă din zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gânganiile și lighioanele să nu se apropie de ea. Tot în Vinerea Mare există credința că dacă plouă, va fi un an bun, iar dacă nu, anul va fi secetos. Este bine ca în Vinerea Patimilor să te scunzi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătos tot anul.

Femeile nu au voie să lucreze astăzi și nu umplu borș, ca nu cumva necuratul să se scalde în el. În Vinerea Mare, treburile casei trebuie finalizate deoarece este interzis să coci pâine, cozonaci, ca nu cumva să ardă mâinile Maicii Domnului. Nimeni nu coase în Vinerea seacă, ca să nu orbească. De asemenea, în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, nu țese, nu se spală, pentru o nu o mânia pe Sfânta Vineri. Gospodinele care nu au finalizat pregătirile pentru masa de Paște, o pot face în Sâmbăta Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor