Maica Domnului Vimatarissa sau Ktitorissa este cea mai renumită Icoană găzduită de Mănăstirea Vatoped, considerată a fi ocrotitoarea așezământului. Este așezată în katholikonul Mănăstirii, pe scaunul arhieresc din Sfântul Altar.
Tradiția spune că Mănăstirea a fost construită de însuși Sfântul Împărat Constantin cel Mare (324-337) și distrusă apoi de Iulian Apostatul. Spre sfârșitul secolului al IV-lea, Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare, călătorind cu o corabie ce a naufragiat în apropierea Mănăstirii distruse, a fost salvat, în chip minunat, de Maica Domnului, care l-a dus la țărm, lângă o tufă de mărăcini.
Împăratul, în semn de mulțumire pentru izbăvirea fiului său, a reconstruit Mănăstirea, care s-a numit Vatoped, de la cuvintele grecesti vato (tufă) si paedion (copil), adică copilul din tufiș. Tot în semn de mulțumire, fiica împăratului, Elia Galla Placidia, a dăruit atunci Mănăstirii Icoana Maicii Domnului Vimatárissa, care a fost așezată în Sfântul Altar.
În anul 860 Mănăstirea a fost prădată de pirați și Icoana a fost ascunsă și uitată.
În anul 972, trei creștini bogați din Adrianopol, Atanasie, Nicolae și Antonie au reconstruit Mănăstirea și s-au călugărit acolo, fiind socotiți Ctitorii Vatopedului. În timpul lucrărilor de zidire au redescoperit Icoana Vimatárissa, fapt pentru care a fost numită și Ctitoriţa sau Întemeietoarea.
La sfârșitul secolului al X-lea, pirații arabi au năvălit din nou asupra Mănăstirii. Atunci, tânărul ierodiacon Sava, care se îngrijea de odoarele Mănăstirii a luat Icoana și o Cruce de preț dăruită de Sfântul Împărat Constantin și le-a ascuns într-o fântână din Sfântul Altar, punând și o lumânare aprinsă înaintea lor. Apoi a acoperit fântâna cu scânduri și lespezi de piatră, ca să tăinuiască ascunzătoarea.
Mănăstirea a fost prădată şi distrusă, călugării bătrâni au fost ucişi, iar cei tineri, între care și ierodiaconul ce ascunsese Icoana, au fost duși în robie în Insula Creta. După șaptezeci de ani, în vremea împăratului Nichifor Fokas, Creta s-a izbăvit de stăpânirea arabilor, iar ierodiaconul, ajuns acum la adânci bătrâneți, s-a întors în Mănăstirea sa de metanie.
Ajungând la Vatoped, a aflat acolo o obște nouă, care nu știa nimic despre fântână, nici despre odoarele ascunse în ea. Mergând la locul arătat de bătrânul ierodiacon, părinții au dat la o parte lespedea de deasupra fântânii și au aflat Icoana Maicii Domnului și Crucea stând drept pe apă, iar lumânarea aprinsă înaintea lor. Se petrecuse deci o îndoită Minune: prin purtarea de grijă a Maicii Domnului, Sfintele Odoare, aruncate în apă, nu suferiseră nici o stricăciune, iar lumânarea ardea de șaptezeci de ani fără a se mistui!
De atunci, până astăzi, Icoana, Crucea și lumânarea se află în Biserica mare a Mănăstirii Vatoped, unde, spre pomenirea Minunii, în fiecare luni seara se cântă Paraclisul Vimatarissei, iar în fiecare zi de miercuri se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie în katholikonul Mănăstirii.
Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.
Acatistul Icoanei Maicii Domnului Altarița sau Vimatarissa (Ctitorița sau Întemeietoarea) de la Mănăstirea Vatopedi, Sfântul Munte Athos (10 iulie, Marțea din Săptămâna Luminată)
Condacul 1
Împărătesei Heruvimilor și a Serafimilor, Stăpânei noastre împodobită cu virtutea virtuților și smerenia cea mai adâncă, celei ce este minunea lumii răsărită din pântecele sterp al Anei și a cărei strălucire n-a apus niciodată, Preacuratei Născătoare de Dumnezeu ne închinăm și aducând slavă Sfintei Treimi pentru darul Icoanei binecuvântate, ne rugăm: Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Icosul 1
Te cinstim pe tine, cămara întrupării lui Dumnezeu, poarta Luminii prin care Lumina cea neapropiată a venit în lume, ușa vieții prin care Viața Hristos a intrat, și te rugăm, Maica Domnului, să te apropii de noi cu alaiul tău de Îngeri și de Sfinți și să primești aceste cuvinte de laudă:
Eliberează-ne, punte din abisul întunecat spre zi;
Eliberează-ne, încetând potopul de vrăjmășie;
Eliberează-ne, pod către cerul dumnezeirii;
Eliberează-ne, cădelniță ce arzi solzii balaurului;
Eliberează-ne, sabie ce tai îndrăzneala diavolului;
Eliberează-ne, fulger ce încremenești puterea lui ucigătoare;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 2
S-a făcut minune mare când ai poposit pe Sfântul Munte Athos, făcând din coline verzi și păduri Casa ta, Maica Domnului, devenind Stareța nevăzută și uneori chiar văzută pentru călugării binecredinicioși care au alergat a-ți sluji cu bucurie, ducându-i la limanul mântuirii prin purtarea ta de grijă: Aliluia!
Icosul 2
Prin tine Mireasa Tatălui, Maica Cuvântului și Biserica Duhului Sfânt, Dumnezeu a binevoit a se pleca spre Mănăstirea Vatopedi, căutând cu Milă a le aduce monahilor mângâiere, dăruindu-le Sfânta ta Icoană Altarița descoperită prin minune dumnezeiească:
Eliberează-ne, cea ce l-ai salvat pe fiul împăratului de la înec;
Eliberează-ne, că el a găsit Icoana sub un tufiș;
Eliberează-ne, că nu a fost pictată de mâna omenească;
Eliberează-ne, dăruindu-ne cele de folos mântuirii;
Eliberează-ne, și curăță-ne de mândrie;
Eliberează-ne, dezvăluind adevărul cel Sfânt;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 3
Preacinstita Icoană a fost așezată în Altarul bisericii din Mănăstirea Vatopedi și după un oarecare timp Dumnezeu a îngăduit ca pirații arabi să atace mănăstirea, pe monahii bătrâni ucigându-i iar pe cei tineri luându-i în robie, căci tâlharii nu se rugau lui Hristos: Aliluia!
Icosul 3
Înainte de a fi luat în robie însă, ierodiaconul Sava a apucat să ascundă Icoana arucând-o în fântâna din Sfântul Altar împreună cu Crucea Sfântului Constantin cel Mare și cu o făclie ce ardea întotdeauna înaintea icoanei, prăvălind deasupra o lespede de piatră, iar noi bucurându-ne de aceasta, ne rugăm:
Eliberează-ne, și ferește-ne de pirații nevăzuți;
Eliberează-ne, cea ce stăpânești apele adânci;
Eliberează-ne, aducând lumină în abisul gândurilor;
Eliberează-ne, cunoscând slăbiciunea balaurului;
Eliberează-ne, învățându-ne mâinile la luptă și mintea la război;
Eliberează-ne, arătându-ne calea de a învinge;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 4
Ai vegheat mereu asupra ierodiaconului Sava și ai păzit firul vieții lui timp de 70 de ani cât a fost rob la agareni în Creta, fiindcă și el te-a ocrotit și ți-a ferit Icoana de dușmani: Aliluia!
Icosul 4
Venind împăratul Nichifor Focas la conducerea Greciei, Creta s-a izbăvit de pirați iar cuviosul Sava și-a recăpătat libertatea și deși era la adânci bătrâneți a alergat într-un suflet la Mănăstirea Vatopedi, chemându-te neîncetat:
Eliberează-ne, cea ce tai legăturile de robie ale copiilor tăi;
Eliberează-ne, rupând vălurile amneziei din mintea noastră;
Eliberează-ne, cea ce ne aduci bucuria;
Eliberează-ne, liniștirea de după furtună;
Eliberează-ne, apărătoare în cele mai grele lupte;
Eliberează-ne, că nu ne treci cu vederea lacrimile;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 5
Ajungând la Vatopedi, Părintele Sava s-a înfățișat egumenului Nicolae povestindu-i toate cele întâmplate și arătându-i unde trebuie să sape pentru a descoperi vechea fântână a Altarului: Aliluia!
Icosul 5
Călugării nu mai știau nimic de fântână, căci peste timp se pierduse urma ei și nu mai rămăsese nimeni în viață în Mănăstire după atacul piraților ca să se cunoască locul, dar Dumnezeu nu lasă nimic nedescoperit iar noi aducându-I mulțumire, ne rugăm așa:
Eliberează-ne, luminarea căii spre adevăr;
Eliberează-ne, doborând zidurile îngroșate ale mormântului idolesc;
Eliberează-ne, spulberând legăturile de moarte;
Eliberează-ne, arzând necurăția;
Eliberează-ne, prin aflarea adevărului dumnezeiesc;
Eliberează-ne, și dă-ne dragostea lui Hristos ca dar;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 6
Săpând în Altar monahii au găsit piatra prăvălită peste gura fântânii și când au dat-o la o parte – minune! Icoana Altarița statea în picioare deasupra apei fără să fi suferit vreo stricăciune, iar lângă ea se găseau Crucea Sfântului Constantin cel Mare și lumânarea care ardea nestinsă de 70 ani: Aliluia!
Icosul 6
Pentru întreita binefacere a lui Dumnezeu au dat mulțumire toți călugării, căci harul Lui păstrase odoarele neatinse de apă sau de timp, iar făclia ce ardea nemistuită era semnul că Lumina luminează veșnic în întuneric iar întunericul nu o va birui niciodată, spre bucuria celor care zic așa:
Eliberează-ne, și scoate-ne din ghearele vrăjmașilor;
Eliberează-ne, că asuprirea chinurilor ne tulbură;
Eliberează-ne, că ne-am afundat în groapa stricăciunii prin păcat;
Eliberează-ne, dându-ne mâna salvatoare;
Eliberează-ne, spulberând lespedea dăltuită de diavoli;
Eliberează-ne, ducându-ne pe culmile harului, unde nimic rău nu ne atinge;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 7
Cu mare cinste Icoana Altarița a fost așezată în Sfântul Altar la locul ei de odinioară, ocupând scaunul arhieresc și ocrotindu-i pe preoții care săvârșesc slujbele dumnezeiești cu frică și cu cutremur, iar lumânarea arde veșnic lânga ea: Aliluia!
Icosul 7
Preacurata Icoană te arată pe tine, Maică, ținând Pruncul Hristos în brațe, iar noi privind vedem Cerul și pământul: Cerul Hristos, Cel mai presus de ceruri, Ziditorul celor văzute și nevăzute, iar tu ești pământul, Stăpână, căci tu vii din neamul nostru, din seminție împărătească și arhierească, și te cinstim:
Eliberează-ne, încălzindu-ne cu razele de soare ale Duhului Sfânt;
Eliberează-ne, cea ce dezvălui lumina Cerului în întunericul ispitelor;
Eliberează-ne, mânuind Sabia dreptății pentru cei nedreptățiți;
Eliberează-ne, izbăvindu-ne din nevoi;
Eliberează-ne, scoțându-ne din fălcile balaurului;
Eliberează-ne, potolind stihiile naturii;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 8
Brațele tale sunt mai puternice decât umerii Heruvimilor și ale preafericitelor Tronuri, fiindcă Îl ții în brațe pe cel ce a făcut Cerul și pământul! Te rugăm să ne iei și pe noi în brațele tale, scăpându-ne de urgia cotropitorilor și a celor ce vor să ne robească simțurile ca noi să te putem cinsti după voie: Aliluia!
Icosul 8
Tu ești Maica Luminii ce arde nestinsă de veacuri, Maică, prin tine se luminează sufletele noastre, tu aduci deșteptarea inimii spre rugăciune și risipești norii negrii ai ispitelor diavolești, de aceea către tine strigăm:
Eliberează-ne ziua de demonul akediei;
Eliberează-ne noaptea de neliniște;
Eliberează-ne inima de lipsa de iubire;
Eliberează-ne mintea de gândurile întunecate;
Eliberează-ne sufletul de lanțurile păcatelor;
Eliberează-ne de patimi, de noi și de amintiri;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 9
Multe minuni înfăptuiești celor care se roagă cu credință la Sfânta ta Icoană Altarița, mai multe ca firul de nisip pe malul mării, căci tu ești pacea dintre valurile agitate și porumbița ce vestești pacea, aducând la orizont limanul speranței și al bunăvoirii dumnezeiești: Aliluia!
Icosul 9
Odată, un monah se străduia să înțeleagă sensul cuvintelor din Psaltire: „O mie de ani înaintea Ta sunt ca ziua de ieri” și era foarte trist pentru că nu găsea pe nimeni să îi explice, dar de Sărbătoarea Bunei Vestiri, pe când Patriarhul Chiril se închina în fața Icoanei, călugărul ți-a auzit vocea ieșind din Icoană explicându-i deplin rostul versetului, iar el te-a lăudat așa:
Eliberează-ne, arătând ce nu putem pătrunde cu mintea;
Eliberează-ne, dezvăluind tainele de dincolo de ce e scris;
Eliberează-ne, lipind firul cunoașterii de cel al înțelegerii;
Eliberează-ne, dând inimii gândire;
Eliberează-ne, trezind sufletul la viață;
Eliberează-ne, rușinând înșelăciunea lumii;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 10
Ești locul de oprire al fulgerului Dumnezeirii, Preasfântă Năsătoare de Dumnezeu, fiindcă Cel ce stăpânește fulgerele cerului s-a oprit și a locuit în tine, de aceea ții în mână toate tainele duhovnicești și le împarți celor vrednici de ele: Aliluia!
Icosul 10
Pe cei neștiutori îi faci învățați, pe cei lipsiți de înțelepciune îi faci să gândească, pe cei ce vorbesc fără a socoti mai înainte rostul cuvintelor îi faci a-și cântări glasul, aducând dreapta măsură și judecata dreaptă a celor ce te slăvesc:
Eliberează-ne, și dă-ne darul teologiei;
Eliberează-ne, pentru a înțelege scrierile duhovnicești;
Eliberează-ne, să ne desfătăm de știința Duhului Sfânt;
Eliberează-ne, să ne bucurăm de harul ascuns printre cuvintele sfinte;
Eliberează-ne, să înțelegem cărțile Sfinților;
Eliberează-ne, să putem scrie și noi ceea ce Dumnezeu voiește;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 11
Ceea ce ești cu totul fără de prihană, pe tine te rugăm, Fecioară, să ne izbăvești din nevoi căci la tine scăpând ne întindem sufletul și gândul, rugându-te să ne învrednicești de cercetarea ta cea sfântă căci tu ești bună, Născătoarea Celui Bun: Aliluia!
Icosul 11
Născându-L pe Începătorul liniștii, te rugăm Maică să liniștești și viforul sufletului nostru, să stingi flăcările pe care balaurul din adâncul le aruncă spre noi, să rupi lanțurile cu care ne-a legat și ne trage după el în abis iar noi, bucurându-ne că avem o asemenea Apărătoare, te lăudăm:
Eliberează-ne, comoară de tămăduiri minunate;
Eliberează-ne, zid folositor al celor greu încercați;
Eliberează-ne, alungând demonii de la casele noastre;
Eliberează-ne, dezlegând ce este sub și peste pământ;
Eliberează-ne, scoțând la iveală legăturile diavolești;
Eliberează-ne, punând în fața ochilor adevărul pur și curat;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 12
Ție îți spunem toate necazurile, Maică, fiindcă ești păzitoarea vieții noastre și la tine alergăm să izgonești asupririle diavolului balaur care s-a încuibat în casele și viețile noastre, și crezând cu tărie că tu ești Războinica Cerului și a pământului, ne închinăm: Aliluia!
Icosul 12
Te strigăm din adâncul inimii, Preacurată Fecioară, să ne fii zid de scăpare și de mântuire, scăpându-ne de boli, necazuri și ispite de moarte, ca să ne bucurăm de lumina ta pururea și să te cinstim:
Eliberează-ne, neîncetată rugătoare către Ziditorul Dumnezeu;
Eliberează-ne, că tu nu treci cu vederea lacrimile noastre;
Eliberează-ne, că glasul tău este auzit de Sfânta Treime;
Eliberează-ne, primind rugăciunea aceasta ca jertfă;
Eliberează-ne, nebiruită cu sabia Duhului Sfânt;
Eliberează-ne, apărându-ne veșnic de cei ce ne asupresc;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 13
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, caută cu milă spre noi și ne ridică din patul durerii, scoate-ne din ghearele balaurului, alungă-l de la noi și legă-l pe veci în pustie, ca să putem trăi în pace și în rugăciune și să ne bucurăm cu Îngerii în Ceruri: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori).
Icosul 1
Te cinstim pe tine, cămara întrupării lui Dumnezeu, poarta Luminii prin care Lumina cea neapropiată a venit în lume, ușa vieții prin care Viața Hristos a intrat, și te rugăm, Maica Domnului, să te apropii de noi cu alaiul tău de Îngeri și de Sfinți și să primești aceste cuvinte de laudă:
Eliberează-ne, punte din abisul întunecat spre zi;
Eliberează-ne, încetând potopul de vrăjmășie;
Eliberează-ne, pod către cerul dumnezeirii;
Eliberează-ne, cădelniță ce arzi solzii balaurului;
Eliberează-ne, sabie ce tai îndrăzneala diavolului;
Eliberează-ne, fulger ce încremenești puterea lui ucigătoare;
Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Condacul 1
Împărătesei Heruvimilor și a Serafimilor, Stăpânei noastre împodobită cu virtutea virtuților și smerenia cea mai adâncă, celei ce este minunea lumii răsărită din pântecele sterp al Anei și a cărei strălucire n-a apus niciodată, Preacuratei Născătoare de Dumnezeu ne închinăm și aducând slavă Sfintei Treimi pentru darul Icoanei binecuvântate, ne rugăm: Eliberează-ne, Maica Domnului Altarița, și scoate-ne din adâncul rece al împietririi duhovnicești!
Rugăciune:
Mult iubită Maică, Stăpâna vieții noastre, noianul bunătăților și al dragostei cerești, revarsă râurile minunilor tale și spre noi, îngrădește-ne cu stâlpii rugăciunii și roagă-te Fiului tău pentru iertarea păcatelor. Adapă-ne cu Apa cea curată a Izvorului tău plin de har că suntem însetați de rugăciune și inima noastră s-a uscat de seceta duhovnicească în care ne-au aruncat patimile și păcatele.
Dă deoparte lespedea împietririi de pe simțul nostru duhovnicesc, să ni se deschidă ochii spre Lumina Domnului Hristos, urechile spre auzul tainic al șoaptelor Duhului Sfânt și gustul spre dulceața ce coboară din Înalt celor vrednici a se hrăni din mana dumnezeiească a binevoirii Sfintei Treimi.
Fă dreptate dinspre cei ce pe nedrept ne chinuiesc, alungă de la noi săgețile ispitelor și ascunde-ne sub Acoperământul tău cel minunat de toate ispitele balaurului diavol, ca fiind eliberați de uneltirile lui să umblăm pe calea Adevărului și să trăim în smerenia care ridică sufletul la cer, în Împărăția Dumnezeului Tată, și a Fiului și a Duhului Sfânt, acum și în vecii vecilor. Amin.
Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!
Sfânta Icoană, Făcătoare-de-Minuni, a Maicii Domnului din Koneviţ
Cu această Icoană, de origine grecească, Ioan, egumenul uneia dintre Mănăstirile athonite, l-a binecuvântat pe Sfântul Arsenie, întemeietorul Mănăstirii Konevits (12 Iunie). Sfânta Icoană a fost proslăvită prin multe Minuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.