Iarba grasă (Portulaca oleracea) este o plantă mică ierboasă din familia Portulacaceae. Crește îndeosebi prin zona Olteniei și Munteniei, unde era în trecut folosită des la ciorbe. În Dobrogea, se fierbea și se adăuga la plăcinte împreună cu ștevia și urzica. Din nefericire, în ziua de azi, la noi în România, iarba grasă nu este apreciată la adevărata sa valoare. În alte țări, aceasta este foarte prețuită pentru conținutul său ridicat de Omega-3. Așadar, haideți să aflăm mai multe despre această “iarbă minune”.
Alte denumiri populare: grașiță, buruiană grasă, iarba porcului, pita porcului, iarba urechii.
Cum ne hrănește: Iarba grasă este bogată în acizi grași Omega-3, vitamine din complexul B, precum riboflavină, folați sau niacină, dar și vitamina A și C. Iarba grasă conține și minerale și electroliți precum fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu și mangan.
Unde o găsim: Poate crește spontan prin locuri cultivate, motiv pentru care este considerată și tratată ca o buruiană invazivă. O vom găsi prin curți, grădini, pe lângă drumuri și ziduri, de la câmpie până în zona de deal și podiș (0 – 800 metri altitudine). Preferă solurile nisipoase și iubește soarele, iar în România este răspândită în principal în sudul și estul țării.
Cum o recunoaștem: Florile sunt galbene, uneori pot fi și roșiatice; prezintă 5 petale și sunt mici, abia se zăresc dintre frunze. Iarba grasă crește întinsă pe sol, din tulpini ramificate care pot forma un covor verde pe sol și prezintă frunze ovale, lucioase și cu un aspect cărnos, de unde îi vine și denumirea de iarbă grasă sau grașiță.
Cum o culegem: Iarba grasă apare vara, când pot fi culese tulpinile, frunzele și florile. Nu aveți nevoie de ustensile speciale, doar de puțină atenție și tandrețe. Este important să alegeți doar tulpinile și frunzele tinere și fragede. Acestea sunt comestibile și se pot adăuga crude la salate sau pot fi gătite în tot felul de tocănițe și preparate pe care le vom expune la capitolul rețete. Crude, frunzele au o textură crocantă, catifelată și ușor suculentă.
Atenție! Se poate confunda cu: Se poate confunda cu specia înrudită Portulaca umbraticola, care este cunoscută popular și ca floare de mătase. Aceasta are însă flori mai mari, este o plantă ornamentală și nu se prea găsește în flora spontană de la noi din țară.
Precauții de consum: Iarba grasă este o plantă sigură pentru consum. Nu se recomandă însă pentru persoanele care suferă de boli de rinichi sau diferite afecțiuni digestive. Aceasta conține destul de mult acid oxalic.
Rețetă:
Salată de vară cu iarbă grasă
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 1-2 minute
Timp total de preparare: 12 minute
Porții: 4
Ingrediente:
● 400 de grame de frunze de iarbă grasă
● oțet după gust
● o jumătate de ceapă roșie mărunțită
● un cățel de usturoi pisat
● 200 de grame de roșii tăiate mărunt
● o jumătate de linguriță de ulei vegetal (de preferat de măsline)
● sare, după gust
● pătrunjel sau coriandru tocat, pentru condimentare
● 200 de grame de brânză de capră răzuită (opțional)
Ustensile necesare:
● oală pentru fierbere
● strecurătoare
● bol mare
● lingură
Mod de prepare: Este vorba de o salată foarte ușor de preparat și foarte gustoasă. Pentru a găti mai multe porții, păstrați proporția ingredientelor.
Pasul 1: Fierbeți o oală de apă până dă în clocot, opriți focul și opăriți iarba grasă pentru 1-2 minute.
Pasul 2: Scoateți frunzele de iarbă grasă într-o strecurătoare și uscați-le pe cât posibil într-un șervețel.
Pasul 3: Spălați și tocați celelalte ingrediente și adăugați-le într-un bol mare.
Pasul 4: Adăugați și frunzele de iarbă grasă, uleiul de măsline și oțetul după gust.
Pasul 5:
Amestecați bine, condimentați cu sare, piper, pătrunjel sau coriandru
tocat, după gust. Puteți să răzuiți și puțină brânză de capră peste
salată.
Mod de servire: Se poate servi ca aperitiv sau ca garnitură pentru preparatele principale. O puteți păstra și la frigider pentru o zi sau două.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.