miercuri, 6 noiembrie 2024

Palamida, buruiana cu efecte miraculoase





 

Totul despre pălămidă. Particularități, creștere și moduri de eliminare

Pălămida este una dintre buruienile care afectează serios productivitatea. Află totul despre cele mai bune modalități de a o înlătura

Buruienile concurează cu plantele pentru resursele solului și pot compromite culturile, iar pălămida este una dintre cele mai greu de înlăturat.

Ce este pălămida și de ce este dăunătoare

Pălămida (Cirsium arvense) este o plantă erbacee ce face parte din Fam. Asteraceae. Este o buruiană dicotiledonată perenă, cu rădăcină pivotantă adâncă și drajoni profunzi.

La fel ca și alte buruieni, pălămida este dăunătoare deoarece concurează cu plantele de cultura pentru hrană, lumină și apă. Astfel absoarbe din sol substanțe nutritive precum azot, fosfor sau potasiu, care sunt necesare pentru dezvoltarea plantelor din cultură. Practic, buruienile preiau într-o cantitate mai mare și într-un ritm mai alert nutrienții din sol, astfel încât plantele din cultură sunt private de substanțele necesare dezvoltării.

Foarte bine adaptată la condițiile de climă și sol, pălămida are o creștere accelerată și rădăcini adânci, astfel încât preia rapid apa și minerale importante din sol. Totodată, pălămida poate să sufoce plantele din cultură și să împiedice lumina să ajungă la ele, afectându-le dramatic capacitatea de creștere. Un alt aspect demn de luat în seamă este și faptul că pălămida, precum și alte buruieni, pot contribui la transmiterea bolilor și dăunătorilor, atrăgând în cultură insecte capabile de pagube importante.

Alături de costrei și pirul târâtor, pălămida este una dintre cele mai păgubitoare buruieni pentru că, pe lângă efectele negative enumerate deja, poate chiar să întârzie și să îngreuneze activitățile agricole, ducând astfel la pierderi de producție semnificative.

Aspectul pălămidei

Pălămida formează colonii datorită sistemului radicular pivotant, care se ramifică pe orizontală și formează tulpini în fiecare primăvară. Tulpinile ajung și până la 1,5 metru înălțime, sunt fine și striate. Frunzele au ghimpi pe suprafața lor, ajung până la 15-20 cm lungime și 6-7 cm lățime, sunt lipsite de pețiol și sunt mai mici în partea superioară a tulpinii florale.

Planta înflorește vara, inflorescența are 10-20 cm diametru, iar florile au o culoare intens violacee, cu organele mascule și femele separate pe indivizi diferiți. Denumirea științifică a pălămidei este Cirsium arvense. Semințele au 4-5 mm lungime, cu un smoc de perișori așezați de o parte și de alta, ca firele unei pene, fapt care ajută la diseminarea lor cu ajutorul vântului.

Fiecare plantă produce între 1.000 și 5.000 de semințe, însă apte de germinare sunt foarte puține dintre acestea. Semințele sunt verzi oliv, fine, cu coroană de păr mătăsoasă moale și penată și ȋși păstrează în sol facultatea germinativă până la 20 de ani. În limbaj popular, semințele pălămidei sunt cunoscute sub denumirea de „norocei”.

Ce culturi sunt afectate de pălămidă

Culturile cele mai afectate de această buruiană sunt cerealele păioase, leguminoasele, porumb, cartofi, rapiță, floarea-soarelui.

Cum combatem eficient pălămida

Pălămida este un inamic important în mai multe culturi, astfel încât pentru cultivatori trebuie să fie o prioritatea eliminarea ei. Utilizarea produselor menite să îi inhibe dezvoltarea este în mod cert soluția cea mai simplă, dar și cea mai eficientă. La fel de importantă este și evitarea apariției acestei buruieni, nu doar îndepărtarea ei când și-a făcut apariția.

Buruienile și alte organisme dăunătoare pot înjumătăți producțiile, astfel încât devine imperativ pentru orice cultivator luarea unor măsuri de combatere cât mai eficiente.


Utilizarea în medicina alternativă a pălămidei

Deși în agricultură are efecte distructive, pălămida este utilizată în medicina alternativă. Este, de altfel, una dintre puținele buruieni care are și proprietăți benefice pentru sănătate. Vestea bună este că odată ce îi descoperim aceste proprietăți, este extrem de simplu să o găsim, pentru că împânzește câmpurile vara și o vedem la tot pasul. Ceai de Pălămidă (Cirsium arvense)
Pălămida, cunoscută și sub numele de Cirsium arvense, este o plantă medicinală cu proprietăți terapeutice valoroase, utilizată în mod tradițional pentru susținerea sănătății.
Beneficii principale:
– Susține funcția hepatică și biliară
– Promovează sănătatea digestivă
– Acțiune diuretică și detoxifiantă
Recomandată pentru:
– Ameliorarea tulburărilor digestive minore
– Susținerea proceselor de detoxifiere ale organismului
– Îmbunătățirea funcției renale și hepatice
– Stimularea metabolismului
Utilizare recomandată: 1 linguriță de plantă uscată infuzată în 250 ml apă fierbinte.
Plantele sunt recoltate manual la momentul optim și uscate cu grijă pentru a-și păstra intacte proprietățile benefice, aroma distinctă și calitățile terapeutice.
Produsul este ambalat într-o pungă premium cu sistem de închidere ermetică (ziplock), care asigură prospețimea și închiderea ermetică după fiecare utilizare.
Cantitate: 20 g sau 40 g
Tradițional, fără chimicale, departe de poluare! Din natură cu drag pentru tine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor