𝑻𝒓𝒂𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒊𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒄𝒖𝒍𝒐𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝑪𝒓𝒂̆𝒄𝒊𝒖𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒊̂𝒏 𝒍𝒖𝒎𝒆
Crăciunul este cea mai iubită și mai veselă sărbătoare din lume, plină de culoare, veselie și colinde care mai de care mai frumoase și mai încântătoare.
Pe lângă semnificația importantă a acestei sărbători, nașterea Mântuitorului, oamenii se bucură să primească și să ofere cadouri celor dragi. Fiecare țară are unele tradiții speciale, diferite și pline de semnificații.
Iată câteva dintre cele mai aparte tradiții de Crăciun.
În 𝐒𝐔𝐀 pregătirea pentru sărbători începe imediat după Ziua Recunoștinței, perioadă în care orașele, magazinele și casele sunt împodobite fermecător. Moș Crăciun este întâlnit în marile centre comerciale și chiar pe străzile orașelor, împărțind bucurii și daruri copiilor. Felicitările de Crăciun au un loc aparte în inimile americanilor, luând cu asalt centrele comerciale și fiind dăruite în număr foarte mare.
Tot în 𝐒𝐔𝐀, la Casa Albă, alături de bradul de Crăciun, o menoră imensă își aprinde brațele pe rând, începând cu data de 22 decembrie. Este o tradiție relativ recentă și marchează sărbătoarea evreiască Hanuka (Sărbătoarea Luminilor), reprezentată de solstițiul de iarnă.
Din 𝐆𝐞𝐫𝐦𝐚𝐧𝐢𝐚 vine mult iubitul obicei al decorării brazilor de Crăciun. Inițial, aceștia se împodobeau cu panglici colorate, lumânări și dulciuri. Colindele răsună peste tot și se organizează târguri de Crăciun, unde actorii interpretează scena nașterii Domnului, se comercializează produse tradiționale și sunt organizate spectacole diverse. O tradiție mult îndrăgită aici este pregătirea de case din turtă dulce și este una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume.
În 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚 pregătirile încep în jurul datei de 22 decembrie și sărbătorile de iarnă durează până pe data 6 ianuarie. Din casele oamenilor nu lipsesc ieslea și figurinele specifice, decorațiunile de sărbători, bunătățile tradiționale și frumoasele colinde. Și aici sunt organizate târguri, dar cadourile copiilor sunt oferite de magi, nu de Moș Crăciun. Seara de 25 decembrie este petrecută împreună cu familia, în jurul mesei cu preparate tradiționale.
În 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐚𝐥𝐢𝐚, Crăciunul este o sărbătoare foarte apreciată și așteptată cu drag, care reunește întreaga familie. Aici există obiceiul de a se face cadouri și pentru cei plecați în altă lume. În seara de Crăciun familiile se ridică de la masă fără a strânge bucatele, lăsându-le pentru ca și cei plecați dintre noi să se bucure de ele și de magia sărbătorilor.
Vâscul este nelipsit din casele englezilor și printre bucatele tradiționale se regăsesc curcanul, plăcintele și budica. În 𝐀𝐧𝐠𝐥𝐢𝐚 există obiceiul de a arde un rug din crengi de frasin, ce simbolizează lunile anului care aproape a trecut, în timp ce oamenii ascultă colinde și se bucură de sărbători. Copiii aruncă scrisorile pentru Moș Crăciun în foc, cu credința că acesta le va citi și le va aduce tot ce își doresc. Tot aici, un cadou și decorațiune nelipsită este un sul de carton ce conține o surpriză, învelit în hârtie colorată, ce poartă numele de 𝐶ℎ𝑟𝑖𝑠𝑡𝑚𝑎𝑠 𝐶𝑟𝑎𝑘𝑒𝑟𝑠.
Și în 𝐍𝐨𝐫𝐯𝐞𝐠𝐢𝐚 vâscul este nelipsit și decorațiunile feerice și colindele înveselesc orașele și casele locuitorilor. Pe lângă alte cadouri, copiii primesc păpusi care îl înfățisează pe 𝑁𝑖𝑠𝑠𝑒, o variantă locală a lui Moș Crăciun. În noaptea de Ajun, norvegienii ascund toate măturile din casă, pentru că se crede că vrăjitoarele ies să cutreiere lumea și au nevoie de mături. Pentru a le împiedica să strice magia sărbătorilor, ei respectă în fiecare an acest obicei frumos.
𝑺𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒄𝒖𝒍𝒐𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝑪𝒓𝒂̆𝒄𝒊𝒖𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊
Albul ne vorbește despre 𝐩𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞, îndeamnă la iertare, la împăcare și simplitate.
Roșul reprezintă 𝐟𝐨𝐜𝐮𝐥, 𝐬𝐚̂𝐧𝐠𝐞𝐥𝐞 și are rolul de a ne aminti de sacrificiul Mântuitorului.
Reclamele din perioada Crăciunului au expus tot mai mult această culoare, astfel că roșul a devenit culoarea cu cea mai multă popularitate prin care această sărbătoare este reprezentată.
Auriul luminițelor de Crăciun și steaua așezată în vârdul bradului simbolizează 𝐬𝐭𝐞𝐚𝐮𝐚 care le-a fost călăuză celor 3 magi, în drumul spre Isus.
Verdele reprezintă 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚, regenerarea. Este verdele crud al naturii, al tinereții, al bradului.
Argintiul creează 𝐚𝐭𝐦𝐨𝐬𝐟𝐞𝐫𝐚 𝐦𝐚𝐠𝐢𝐜𝐚̆ de iarnă și strălucirea țurțurilor de gheață.
𝐶𝑟𝑎̆𝑐𝑖𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑚𝑎𝑔𝑖𝑒, 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑙𝑎̆𝑟𝑖𝑒, 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑜𝑣𝑒𝑠̦𝑡𝑖. 𝐹𝑖𝑡̦𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑎𝑝𝑒 𝑑𝑒 𝑣𝑜𝑖 𝑖̂𝑛𝑠̦𝑖𝑣𝑎̆, 𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑟𝑛𝑒𝑡̦𝑖 𝑝𝑒 ℎ𝑎̂𝑟𝑡𝑖𝑒 𝑡𝑜𝑡̦𝑖 𝑐𝑒 𝑣𝑎̆ 𝑑𝑜𝑟𝑖𝑡̦𝑖 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡𝑎𝑡̦𝑖-𝑣𝑎̆ 𝑔𝑎̂𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑎 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑒. 𝐹𝑖𝑡̦𝑖 𝑖𝑒𝑟𝑡𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖, 𝑒𝑥𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎𝑡̦𝑖 𝑎𝑓𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑢𝑛𝑒, 𝑏𝑙𝑎̂𝑛𝑑𝑒𝑡̦𝑒 𝑠̦𝑖 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑎𝑡̦𝑖-𝑣𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑚𝑎𝑔𝑖𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑎𝑝𝑡𝑒.
𝑺𝒂̆𝒓𝒃𝒂̆𝒕𝒐𝒓𝒊 𝒄𝒖 𝒃𝒊𝒏𝒆 𝒕𝒖𝒕𝒖𝒓𝒐𝒓!
Curiozități despre Crăciun și brad
1. Împodobitul bradului face parte din tradiţiile sărbătorilor de iarnă încă de dinainte de Hristos, de pe vremea când sărbătoarea Crăciunului se numea Saturnalia.
2. Primul brad a fost împodobit în 1510, iar prima menţiune scrisă apare în Germania, în anul 1530.
3. În America Latină, se împodobeşte cactusul. Spaniolii şi portughezii au introdus pomul de Crăciun în această zonă, dar cum acolo nu cresc conifere, sud-americanii decorează cactuşi, pini sau brazi din plastic.
4. În Spania, mai există o variantă a pomului de Crăciun: un pom natural în care sunt atârnate cadouri şi dulciuri, iar copiii trebuie să arunce cu pietricele pentru a-şi lua cadourile.
5. În Grecia, nu există obiceiul împodobirii bradului, pentru că aici nu există brazi, ei fiind înlocuiţi cu crenguţe de măslin.
6. În Brazilia, Crăciunul cade vara (fiind în emisfera sudică). Pentru a reda impresia de zăpadă, bradul este împodobit cu bucăţele de zăpadă artificială.
7. În China, bradul de Crăciun se numeşte „pomul luminii”, dar nu este împodobit decât de un procent mic al populaţiei.
8. În Africa de Sud, obiceiul împodobirii bradului nu este prea întâlnit, în schimb, ferestrele sunt împodobite cu vată şi beteală.
9. În Arabia Saudită, nici un obicei de Crăciun nu este văzut prea bine. De aceea, este o sărbătoare privată, iar bradul nu trebuie expus la vedere.
10. În Montreal, Canada, există o adresă oficială a lui Moș Crăciun, unde nu doar primește scrisori de la copii, ci și răspunde acestora. Această adresă a luat naștere oficial în anul 1983, după ce timp de nouă ani, poșta locală primea o sumedenie de scrisori dedicate Moșului, iar angajații oficiului răspundeau în numele Moșului, pentru a nu-i dezamăgi pe cei mici.
11. Prima felicitare de Crăciun din lume a fost tipărită în anul 1846, la Londra.
12. Cel mai popular colind din lume nu este „Silent Night“ sau „Jingle Bells“, așa cum consideră foarte multă lume, ci „White Christmas“, cântat de către Bing Crosby.
13. Conform tradiției, împodobirea pomului de Crăciun trebuie să aibă loc în noaptea 24 spre 25 decembrie. În multe țări, încă se consideră că Moș Crăciun este cel care aduce bradul copiilor.
14. Bradul împodobit trebuie păstrat până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie, pentru ca prosperitatea să abunde în casă tot timpul anului.
15. Se spune că Moș Crăciun intră pe hornul casei pentru a lăsa cadourile pentru copiii cuminți sub brăduț. Tradiția însă spune că, de fapt, Moșul se strecoară în case pe ușa din față, care trebuie lăsată descuiată.
16. Nasul roșu al lui Rudolph, renul care conduce săniuța lui Moș Crăciun, are rolul de a lumina traseul pe care îl parcurge Moșu în noaptea de Ajun.
17. Știai că pentru a putea fi folosit pe post de pom de Crăciun, un brad are nevoie de aproape 10 ani ca să crească?
18. Celebrul costum rosu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, in anul 1860.
19. Îți vine să crezi că celebrarea Crăciunului a fost interzisă, în anul 1552, în Anglia, de către puritani? Obiceiul a fost reluat abia în 1660, odată cu instalarea în tron a lui Charles al doilea.
20. Data oficială a Crăciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n, de către episcopul Romei, Papa Julius I.
21. Roșul, verdele și auriul sunt considerate culori tradiționale de Crăciun. Verdele simbolizeză viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timp ce auriul este considerat simbolul luminii și bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorararea pomului de Crăciun.
22. Beculețele pentru pomul de Crăciun au fost inventate de catre Edward Johnson. În 1882, acesta inventează prima instalație electrică pentru brad.
23. Specialiștii au făcut tot soiul de calcule și au descoperit că dacă fiecare copil din lume și-ar dori de la Moș Crăciun o simplă ciocolată de 100 de grame, sania acestuia ar cântări în jur de 240 de tone și ar avea nevoie de mai mult de 1000 de reni pentru a o deplasa în toate colțurile lumii.
24. Moș Crăciun lucrează 31 de ore datorită diferențelor de fus orar pe glob. Un inginer finlandez a calculat că Moș Crăciun trebuie să zboare cu 5800 km/secundă pentru a duce cadouri tuturor copiilor.
25. În Suedia, bradul rămâne împodobit încă 20 de zile de la Crăciun.
26. În Ajunul Crăciunului, în anul 1914, trupele britanice, franceze și germane de pe frontul de vest au făcut un armistițiu – au pus arma deoparte și au cântat colinde, au împărțit cadouri și au stat de vorbă.
27. Probabil cea mai tare glumă dintotdeauna a fost făcută de doi astronauți în spațiu, în timp ce reveneau pe Pământ. În anul 1965 ei au transmis prin radio la Centrul de Control, frenetic, că au văzut ceva în spațiu, urmând niște clipe de tăcere. Câteva secunde mai târziu au început să cânte Jingle Bells.
28. Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a patra mare sărbătoare după Paști, Rusalii și Vinerea Mare.
29. De Crăciun este tradițional ca oamenii să se sărute sub ramuri de vâsc. În Scandinavia antică vâscul era asociat cu pace și prietenie, ceea ce ar putea explica obiceiul modern.
30. În anul 1856 a fost împodobit primul brad în fața Casei Albe, de către președintele Franklin Pierce.
31. În Etiopia, de Crăciun se sfințesc apele. Oamenii arunca flori în răuri sfințite, apoi intră în apele acestora pentru a fi binecuvantați.
32. Peste 200.000 de locuri de muncă sezoniere, numai în Europa, sunt efectul bradului de Crăciun.
33. Primul brad artificial a fost fabricat în Germania. Bradul a fost făcut din pene de gâscă şi a fost vopsit în culoarea verde pentru a-i da efectul de brad de Crăciun. Actualii brazi artificiali sunt realizaţi din material plastic.
34. În America, există mai mult de 4.000 de programe de reciclare a brazilor. Aici se merge din ce în ce mai mult pe ideea brazilor în ghiveci, care sunt închiriaţi în perioada de Crăciun pentru 10-14 zile. Ulterior, sunt replantaţi.
35. Cel mai vândut brad de Crăciun este molidul din Norvegia.
36. Cei opt reni ai Moșului au apărut pentru prima dată în celebra poezie „’Twas the Night Before Christmas”. Aceștia au fost inspirați din imaginea lui Odin, zeul germanic. Legenda lui Odin spune că acesta obișnuia să călărească pe un cal cu 8 picioare, iar copiii care lăsau mâncare pentru calul acestuia erau recompensați cu cadouri. Nu se știe în ce moment cele 8 picioare ale calului au fost transformate în poveste în cei 8 reni.
37. Moș Crăciun a fost burlac până la sfârșitul secolului XIX. Prima mențiune a Crăciuniței a fost făcută în 1849, într-o poveste numită „Legenda Crăciunului” de James Rees.
38. Crăciunul este uneori prescurtat în engleză drept X-mas. Acest lucru se datorează faptului că X în greacă îl reprezintă pe Isus Hristos, înlocuind astfel „Christ” din numele sărbătorii.
39. În multe țări europene exista tradiția că spiritele, malefice sau benefice, sunt foarte active în perioada celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă. Aceste spirite au evoluat, în cele din urmă, în spiridușii lui Moș Crăciun, mai ales sub influența poemului scriitorului american Clement C. Moore, „Noaptea dinaintea Crăciunului” (1823), care este, potrivit cercetătorilor, cea mai îndragită poezie în Statele Unite.
40. Crăciunul a fost declarat sărbătoare oficială în Statele Unite abia în 1907.
41. În Finlanda şi Suedia, cele 12 zile dinaintea Crăciunului sunt declarate ca fiind zilele păcii şi ale dreptăţii. De aceea, nelegiuirile săvârşite în această perioadă sunt pedepsite mai aspru decât în mod normal.
42. În Norvegia în Ajunul Crăciunului se ascund toate măturile din casă pentru că în trecut se credea că vrăjitoarele şi spiritele rele intrau în casă şi furau măturile pentru a zbura cu ele.
43. Crăciunul în Republica Moldova este celebrat la 7 ianuarie în fiecare an, pe stil vechi, la fel ca în Rusia sau Ucraina. O parte a populației sărbătorește (și) pe stil nou, la 25 decembrie, această dată fiind declarată oficială de către parlament.
44. În Cehia, ajunul Crăciunului se numeşte Stedry den (ziua mâinii deschise), iar seara se fac cadouri. Cadourile sunt aduse de Jezisek (Micul Iisus), care-şi anunţă venirea cu un clopoţel după care dispare. Cadourile se aşează sub Pomul de Crăciun şi sunt deschise după cina din seara de Ajun.
45. Oamenii au văzut la început în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis și au atârnat în el mere roșii, simbol al păcatului originar.
46. În urma unei analize a datelor adunate din postările pe rețeaua de socializare Facebook, cele două săptămâni care preced sărbătoarea Crăciunului se numără printre perioadele din an cu cele mai multe despărțiri. Totuși, trebuie spus că 25 decembrie este una dintre zilele cu cele mai mici rate ale separărilor amoroase.
47. Moș Crăciun locuiește în Munții Korvatunturi din Lapland, Finlanda, pe granița fino-rusă.
48. Se spune că Moș Crăciun a existat cu adevărat în trecut, acesta fiind o referire la Nikolas din Myra, un episcop de pe teritoriul Turciei de astăzi, care a fost sanctificat după moartea sa. Se spune despre acesta că ar fi împărțit cadouri săracilor, iar numele Moș Crăciun sau Santa Claus ar proveni de la numele sfântului – Niklaus.
49. Moș Crăciun nu mănâncă doar fursecuri și lapte. În Suedia se delectează cu budincă de orez, în Australia și Marea Britanie cu brioșe, iar în Irlanda chiar și cu o halbă de bere.
50. O ultimă curiozitate despre Crăciun are în vedere existența unor locuri care poartă denumirea sărbătorii iernii, și anume două insule ale Crăciunului, dintre care una se găsește în Oceanul Indian, iar cealăltă – în Oceanul Pacific.
Tradiții-și-obiceiuri-de-Crăciun
Cea mai frumoasă si așteptată sărbătoare este Crăciunul.
Sacrificarea-porcului
Obiceiul sacrificării porcului de Ignat, pe 20 decembrie, încă se mai practică prin satele noastre românești, pe acolo unde gospodarii cresc porci în propriile curți, pentru ca la Sărbătorile de iarnă să aibă carne proaspătă din care să-și prepare tradiționalele mâncăruri romanești: toba, răcitura, tochitura, cârnați.
Dupa tranșarea si sortarea cărnii, gazda pregătește, afară aproape de locul sacrificiului, o masă mare, pentru toți oamenii care au ajutat la tăierea porcului. Felul de mancare, tradițional numit "pomana porcului", este obținut prin prăjirea, într-un ceaun mare, de tuci, a bucăților de carne tăiate din toate părțile porcului sacrificat: bucăți de mușchi, ficat, slănină, coastă, falcă.
Se vestește Nașterea-Domnului
Înainte de Crăciun, preotul umblă cu icoana din casă în casă, pentru a vesti Nașterea Domnului. Aceasta este o practică extrem de veche, de fapt, o vizită pe care preotul o face credincioșilor săi. Preotul poartă cu el o icoană care înfățișează scena nașterii Mântuitorului și, în fiecare casă cântă troparul sărbătorii, dând icoana credincioșilor ca să fie sărutată.
Împodobirea_bradului
Tradiția împodobirii bradului și a casei cu crenguțe de brad este un obicei relativ nou, preluat pe la jumătatea secolului al XIX-lea de la țările germanice. Prin forma sa triunghiulară, bradul simbolizează Sfânta-Treime, iar podoabele cu care bradul este împodobit semnifică bogăția și cunoașterea, ca și pomul sacru din Grădina Edenului.
În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit una dintre cele mai iubite datini, atât în mediul rural, cât și urban, odată cu așteptarea în seara de Ajun a lui Moș Crăciun.
Copiii știu că Moș Crăciun aduce cadouri mai multe celor care au fost foarte cuminți. Acesta este și astăzi un argument foarte serios și este o motivație puternică pentru copii, care se străduiesc să devină mai cuminți, mai harnici și mai ascultători pentru ca anul viitor să primească mai multe daruri.
Colindatul
In ajunul Crăciunului există obiceiul de a merge cu colindul. Colindele sunt cântece tradiționale formate din urări de bine si belșug pentru toți cei ce le ascultă. În ziua de Crăciun, colindele revin, de astă dată copiii cântând "Steaua". Prin acest colind, ei anunță venirea pe lume a pruncului Iisus Hristos.
Sunt zone în țară unde tradiția Crăciunului încă se păstrează cu sfințenie și se transmite nealterată, din generație în generație. Oamenii de la sate au obiceiuri specifice de la care nu se abat de aceea, în prag de sărbători, auzim de tradiții și superstiții de care mulți dintre noi n-au auzit niciodată.
Împrumuturi-și-noroc
În unele locuri, în ajunul Crăciunului, gospodarii își strâng de prin sat toate lucrurile pe care le-au dat cu împrumut. În alte locuri, în ajun de Crăciun nu se dă nimic cu împrumut pentru ca cei care iau cu împrumut fac asta numai ca sa aibă noroc la hoții în anul viitor. De asemenea, tradiția spune că cei care dau lucruri din casă, alungă norocul din cămin. În unele sate, în vasul cu apă, în care familia se spală, se pun nuci, pentru ca oamenii să fie sănătoși peste an.
Tot la sate încă se mai păstrează obiceiul ca in ajunul Crăciunului cetele de colindători să meargă din poartă în poartă ca să vesteasca venirea pe lume a Pruncului Iisus.
Crăciunul sau Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este o sărbătoare foarte importantă a creștinătății, dar mai este și o stare de spirit!
De Crăciun toate drumurile vor duce acasă (fizic sau cu gândul) și MEREU în această perioadă ne amintim că suntem doar trecători în această viață și contează doar să dăruim și să fim mereu aproape de familie și de oamenii dragi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.