sâmbătă, 8 aprilie 2023

Duminica Floriilor

 Floriile deschid saptamana cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti, cunoscuta sub numele de „Saptamana Mare”, dupa cele 40 de zile de post. In Duminica Floriilor, la masa de pranz, se mananca Peste, fiind dezlegare la Peste.

Poate una dintre cele mai cunoscute traditii este cea a sfintirii ramurilor de salcie.
Credinciosii merg dimineata la Biserica si duc crengute de salcie pe care preotul le sfinteste. La terminarea slujbei, fiecare participant ia crengutele si le duce acasa. De la bunici am invatat ca aceste crengute se pun ori la o icoana, ori intr-un loc luminos si curat si au puteri miraculoase in caz de necaz.
Legenda spune ca, Fecioara Maria a vrut sa isi vada fiul care fusese rastignit insa nu a putut sa ajunga din cauza unei ape care s-a invit in drum. Ea s-a rugat de toate plantele sa o ajute insa doar salcia ar fi ajutat-o. Astfel, salcia a fost binecuvantata.

Sunt mult obiceiuri si traditii de Florii insa cateva dintre ele le puteti descoperii si in acest blog.
· Printre obiceiurile romanilor se afla punerea salciei la mormintele rudelor, pentru a anunta venirea Pastelui.
· In unele zone ale tarii, batranii ating copii mici cu ramurile de salcie sfintite. Astfel, se spune ca cei mici vor creste mari si sanatosi.
· La sat, oamenii se leaga cu salcie in jurul taliei pentru a avea putere pentru muncile campului ce urmeaza. Se mai spune ca astfel vei fi ferit de dureri.
· In duminica de Florii, se coc painici de grau, cate una pentru fiecare membru al familiei. Painicile sunt diferite ca forma si marime, in functie de varsta persoanei pentru care este coapta. Cand sunt gata, painile sunt date de pomana celor mai putin avuti, pentru a-I ferii de necazuri.
· Pentru a avea un par frumos, traditia spune ca trebuie sa firbeti, la miezul noptii, apa cu busuioc si sa va spalati cu ea pe cap a doua zi. Apa de dupa spalare, se pune la radacina unui par inflorit pentru ca oamenii sa se uite la voi, asa cum se uita si la un par inflorit.
· Si hainele trebuie pregatite pentru Saptamana Mare, astfel ca, gospodinele scot hainele la aer si le scuruta de praf, traditia spunand ca sunt curatate de rau.
· Un obicei spune ca asa cum e vremea in duminica de Florii, asa va fi si vremea in duminica de Pasti.
· Daca auziti broaste pana de Florii, var ava fi una frumoasa
· Oamenii superstitiosi vav or spune sa nu plantati pomi in saptamana de Florii deoarece acesti nu vor face fructi, ci doar flori
· Chiar daca in unele zone se spune ca trebuie sa te speli pe par cu apa si busuioc, in alte zone nu e recomandat spalatul pe par deoarece parul va albii prematur, iar in alte zone se spune ca, daca te speci pe par, pomii nu vor mai inflorii

O traditie de care nu trebuie sa uitati, este sa va sarbatoriti apropiatii care au nume de floare, ca de exemplu Florin, Margareta sau Violeta.
 

Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 12:

  1. Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi.  
  2. Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.  
  3. Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.  
  4. Iar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis:  
  5. Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor?  
  6. Dar el a zis aceasta, nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua din ce se punea în ea.  
  7. A zis deci Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat.  
  8. Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.  
  9. Deci mulţime mare de iudei au aflat că este acolo şi au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă şi pe Lazăr pe care-l înviase din morţi.  
  10. Şi s-au sfătuit arhiereii ca şi pe Lazăr să-l omoare.  
  11. Căci, din cauza lui mulţi dintre iudei mergeau şi credeau în Iisus.  
  12. A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim,  
  13. Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!  
  14. Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris:  
  15. “Nu te teme, fiica Sionului! Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei”.  
  16. Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-a preaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui.  
  17. Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat pe Lazăr din mormânt şi l-a înviat din morţi.  
  18. De aceea L-a şi întâmpinat mulţimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta. 

    Duminica Floriilor - Intrarea Domnului in Ierusalim


    Sarbatoarea Intrarii in Ierusalim a Mantuitorului este cunoscuta in popor sub denumirea de Florii. Este un eveniment care se petrece cu o saptamana inainte de Patimile Sale. Din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor, iar in biserici se savarsesc in fiecare seara Deniile.

    Domnul intra in Ierusalim calare pe un manz de asin. Intra smerit, aratandu-le celor de fata ca nu este o persoana care a venit sa stapaneasca aceasta lume. Totodata ne descopera prin acest gest, ca nu-L putem intalni pe Domnul decat in smerenie.

    Intra cu seninatate, nu cuprins de nelinisti. Aceasta intrare este drumul spre moartea de bunavoie. Chiar daca moartea Sa a fost hotarata de conducatorii carturarilor si fariseilor, Sfantul Ioan Evanghelistul vorbeste de ea ca fiind o jertfa de bunavoie. Hristos, desi avea puterea de a-i infrunta pe cei care ii doreau moartea, caci era si Dumnezeu, nu fuge de moarte. Dimpotriva, o primeste pentru a o birui din interiorul ei. Astfel, intrarea Sa in Ierusalim este o anticipare a biruintei asupra propriei Sale morti. Ramurile de salcie care sunt binecuvantate si daruite credinciosilor exprima tocmai aceasta biruinta asupra mortii. Intr-o predica rostita in duminica Floriilor, Sfantul Chiril al Alexandriei spunea: "Ieri, Hristos daruia viata unui om, adica lui Lazar, iar astazi, El insusi vine spre moarte. Ieri il invia pe mortul de patru zile, astazi vine in Ierusalim ca sa invieze din morti dupa trei zile".

    Aceasta intrare a Domnului in Ierusalim a fost vestita de proroci cu mult timp inainte de a se petrece. De aici reiese ca ea face parte din planul de mantuire a lui Dumnezeu.

    Cunoastem din Sfanta Scriptura ca Mantuitorul a plans in momentul in care a vazut ca Lazar este mort si pus in mormant. Plansul Sau ne arata ca moartea nu este o stare fireasca, ca omul nu a fost adus la existenta pentru a muri, ci pentru a trai vesnic. In Evanghelii se mentioneaza de doua ori ca Hristos a plans. Prima data, atunci cand S-a aflat in fata mortii prietenului Sau, Lazar, iar a doua oara, atunci cand venea spre Ierusalim (Luca 19, 41).

    Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este o sarbatoare a bucuriei pentru ca ea descopera biruinta lui Hristos asupra mortii lui Lazar si prefigureaza biruinta Lui asupra propriului Sau trup mort.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor