sâmbătă, 30 decembrie 2023

Uleiuri esentiale utilizate ca remedii pentru sforait

Sforăitul, acel zgomot aspru care apare atunci când aerul trece pe lângă țesuturile relaxate din gât, făcându-le să vibreze în timp ce respiri, este o afecțiune des întâlnită. Aproape toată lumea sforăie din când în când, dar pentru unii oameni poate fi o problemă cronică. Uneori poate indica și o problemă gravă de sănătate. În plus, sforăitul poate fi o pacoste pentru partenerul de viață.

Există o serie de factori de risc pentru sforăit, cum ar fi anatomia gurii și a sinusurilor, consumul de alcool, alergii, răceală și greutatea coprorală. Când se trece de la somnul ușor la un somn profund, mușchii de pe cerul gurii, limba și gâtul se relaxează. Țesuturile din gât se pot relaxa suficient încât să-ți blocheze parțial căile respiratorii și să vibreze. Cu cât căile respiratorii sunt mai îngustate, cu atât fluxul de aer devine mai puternic. Acest lucru crește vibrația țesuturilor, ceea ce face ca sforăitul să devină mai puternic.

Sforăitul te poate face să te trezești de nenumărate ori în fiecare noapte, chiar dacă nu deschizi ochii în mod conștient sau nu te miști, ceea ce duce la un somn neodihnitor (te trezești obosit dimineața). Mai important, sforăitul cronic poate crește în mod semnificativ riscul de hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral.

Încearcă uleiurile esențiale ca remedii pentru sforăit

Schimbările în stilul de viață, cum ar fi pierderea în greutate, evitarea consumului de alcool aproape de ora de culcare sau dormitul pe o parte pot ajuta la oprirea sforăitului. În plus, sunt disponibile unele dispozitive medicale și intervenții chirurgicale care pot reduce sforăitul, însă acestea nu sunt potrivite sau necesare pentru toate persoanele care se confruntă cu această problemă.

Printre remediile populare pentru sforăit poate fi și utilizarea uleiurilor esențiale. Acestea sunt relativ inofensive, ușor de găsit, simplu de utilizat și pot fi extrem de eficiente atunci când sunt aplicate corect. Printre cele mai eficiente uleiuri esențiale utilizate ca remedii pentru sforăit sunt uleiul de mentă, de salvie, de eucalipt, de lavandă, de lămâie, de arbore de ceai și de lemn de cedru.

Uleiul de mentă

Sforăitul corelat cu congestia nazală primește multă atenție, deoarece multe persoane au această problemă. Menta, așa cum se arată în anumite cercetări, are potențialul de a reduce sforăitul. Impactul antiinflamator și calmant al acestui ulei poate funcționa extrem de rapid.

Cum se utilizează uleiul de mentă pentru sforăit? O metodă folosită de unii oameni este să masezi câte o picătură de ulei de mentă înainte de culcare pe fiecare parte a nasului pentru a îmbunătăți respirația și fluxul de aer. Alți oameni folosesc o strategie diferită și pur: pun câteva picături de ulei de mentă într-un vas cu apă fierbinte și stau deasupra vasului pentru a inspira aburii.

Uleiul de salvie

Una dintre cele mai utile proprietăți ale uleiului de salvie este efectul pe care îl poate avea asupra căilor respiratorii. Salvia poate reduce inflamația, ajutând în același timp la calmarea rapidă a infecțiilor sinusurilor, ceea ce o face soluție potențial eficientă pentru sforăitul acut cauzat de o boală temporară.

Cum se utilizează uleiul de salvie pentru a atenua sforăitul? Pune 5 picături de ulei esențial de salvie într-o linguriță de ulei de cocos și masează amestecul pe piept sau pe gât înainte de a merge la culcare. Acest lucru te poate ajuta să îți cureți sinusurile în timp ce dormi și să îți întărească sistemul imunitar împotriva infecției de bază.

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt are proprietăți descongestionante și expectorante, deci poate desfunda nasul și poate subția mucusul, permițând o respirație mai ușoară și atenuând simptomele sforăitului. De asemenea, poate reduce inflamația în căile respiratorii, ceea ce eliberează și mai mult fluxul de aer.

Cum se utilizează uleiul de eucalipt pentru a atenua sforăitul? Pentru cele mai bune rezultate, poți aplica două picături din acest ulei direct deasupra buzei superioare sau pe ambele părți ale nasului. Unii oameni îl consideră cam prea puternic pentru acele zone, caz în care se poate folosi diluat într-un ulei bază (de cocos, de jojoba etc.) și masat pe piept. 

Uleiul de lavandă

Acest ulei esențial poate fi folosit pentru multe probleme, dar mai ales în caz de insomnie și anxietate, și, de asemenea, este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru sforăit.

Cum se utilizează uleiul de lavandă împotriva sforăitului? Unii oameni aleg să pună câteva picături din acest ulei esențial pe pernă pe timp de noapte pentru a putea respira mai ușor și pentru a avea un somn fără stres, dar se poate folosi și pentru masarea pieptului (4-5 picături diluate într-o linguriță de ulei de cocos) înainte de culcare.

Uleiul de lămâie

Dacă suferi de probleme respiratorii cronice, cum ar fi astmul, uleiul de lămâie poate fi un stimulent revigorant, ajutând la creșterea nivelului de energie și la îmbunătățirea stării de sănătate a sistemului respirator.

Cum se utilizează uleiul de lămâie ca remediu pentru sforăit? Ca și în cazul altor uleiuri folosite ca remedii pentru sforăit, și cel de lămâie se poate aplica sub nas (o picătură-două) înainte de culcare.

Uleiul de arbore de ceai

Având în vedere natura antiinflamatoare și antiseptică a acestui ulei, printre multe alte proprietăți, uleiul de arbore de ceai poate calma rapid căile respiratorii și poate induce respirația normală, în același timp contribuind la eliminarea infecțiilor care pot cauza producția de mucus în exces.

Cum se utilizează uleiul de arbore de ceai împotriva sforăitului? Difuzează-l în camera în care dormi. Cu jumătate de oră înainte de culcare, aprinde o lampă de aromaterapie și pune în vasul cu apă 4-5 picături de ulei esențial de arbore de ceai pentru ca aroma să se răspândească în dormitor. Nu uita să stingi lampa înainte de culcare!

Uleiul de lemn de cedru

Stimulând atât sistemul imunitar, cât și pe cel respirator, acest ulei poate contracara factorii care duc la sforăit. Poate reduce inflamația pentru a menține căile respiratorii deschise, oferind în același timp un somn de calitate superioară.

Cum se utilizează uleiul de lemn de cedru? Acest ulei poate fi amestecat cu un ulei bază și apoi aplicat pe gât și pe piept, înainte de culcare.

 

Leacuri Bătrânești pentru Sforăit

1. Consumul de Miere și Scorțișoară

Amestecul de miere și scorțișoară poate reduce inflamația gâtului și a căilor respiratorii, diminuând sforăitul. Luați o linguriță de miere și o jumătate de linguriță de scorțișoară înainte de culcare.

2. Inhalarea Vaporilor de Eucalipt

Vaporii de eucalipt pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii și pot contribui la un somn mai liniștit. Adăugați câteva picături de ulei esențial de eucalipt în aparatul de aromaterapie din dormitor.

3. Consumul de Ceai de Mentă

Ceaiul de mentă are proprietăți de relaxare a mușchilor gâtului și a căilor respiratorii, reducând astfel sforăitul.

4. Cataplasmă cu Ulei de Măsline și Lavandă

Masați ușor ulei de măsline și ulei de lavandă pe zona gâtului înainte de culcare pentru a relaxa mușchii și pentru a reduce sforăitul.

5. Consumul de Ceai de Sunătoare

Sunătoarea are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației în gât și căi respiratorii.

Leacuri-Batranesti-pentru-Sforait

6. Inhalarea Vaporilor de Rozmarin

Vaporii de rozmarin pot contribui la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea sforăitului. Adăugați ulei esențial de rozmarin într-un bol cu apă fierbinte și inhalați vaporii.

7. Consumul de Ceai de Ghimbir

Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea mușchilor gâtului și a căilor respiratorii.

8. Inhalarea Vaporilor de Busuioc

Busuiocul are proprietăți calmante și poate ajuta la relaxarea mușchilor gâtului și a căilor respiratorii. Inhalarea vaporilor de busuioc înainte de culcare poate reduce sforăitul.

9. Consumul de Ceai de Lavandă

Ceaiul de lavandă are efecte relaxante și poate ajuta la ameliorarea stresului, care poate contribui la sforăit.

10. Consumul de Ceai de Tei

Ceaiul de tei are proprietăți de calmare și poate ajuta la relaxarea mușchilor gâtului și a căilor respiratorii.

11. Consumul de Apă Caldă cu Lămâie și Miere

Un pahar de apă caldă cu lămâie și miere înainte de culcare poate calma gâtul și poate ajuta la reducerea sforăitului.

12. Inhalarea Vaporilor de Mușețel

Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și de relaxare. Inhalarea vaporilor de mușețel înainte de somn poate contribui la reducerea sforăitului.

13. Consumul de Ceai de Anason și Miere

Ceaiul de anason are proprietăți expectorante și poate ajuta la calmarea mușchilor gâtului și a căilor respiratorii.

14. Cataplasmă cu Ulei de Mentă și Miere

Masați ulei de mentă și miere pe piept și gât înainte de culcare pentru a relaxa mușchii și a diminua sforăitul.

15. Consumul de Ceai de Salvie

Ceaiul de salvie are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea inflamației în gât și căi respiratorii, contribuind astfel la reducerea sforăitului.

Sforăitul poate afecta atât pe cel care sforăie, cât și pe cei din jurul său. Cu toate acestea, există numeroase remedii naturiste și leacuri bătrânești care pot contribui la reducerea sforăitului și la obținerea unui somn liniștit. Fiecare persoană este diferită, deci poți încerca mai multe dintre aceste remedii pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru tine. Înainte de a începe orice tratament nou, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist medical pentru a elimina posibilele cauze medicale ale sforăitului. Cu gânduri bune și sprijin empatic, poți să treci peste această provocare și să te bucuri de un somn odihnitor.

Turmericul sau curcuma

O postură deficitară în timpul somnului sau anomalii ale ţesuturilor moi din gât pot limita fluxul de aer prin nas şi gură, din cauza inflamaţiei şi îngustării căilor respiratorii. Caracteristicile anti-inflamatorii ale curcumei sunt folositoare în lupta cu inflamaţia, în special când este vorba de sforăit.

Specialiştii în medicină naturistă spun că ingredientul activ care se găseşte în turmeric - curcumina - este un antioxidant şi totodată un puternic factor anti-inflamator care luptă împotriva inflamaţiei fără să aibă efecte secundare dure şi ameliorează durerea în mod natural şi sigur.

 Carnea de peşte

Trecerea de la carnea roşie la carnea de peşte poate face diferenţa atunci când vrei să ai un somn de calitate în timpul nopţii şi să scapi de sforăit. Grăsimile saturate din carnea roşie, după cum se ştie, inflamează căile nazale deoarece generează cantităţi mai mari de acid arahidonic, ceea ce înseamnă că poate duce la îngroşarea şi umflarea ţesuturilor din gât şi sinusuri.

În comparaţie, consumând proteine precum cele din peşte şi legume, aceste alimente îţi oferă o sursă bună de proteine, fără cantităţi mari de prostaglandină (n.r. un compus care poate determina umflarea sau lărgirea ţesuturilor din gât şi sinusuri). Aceşti acizi graşi din peşte de fapt ajută la reducerea inflamaţiei ţesuturilor, spun experţii.

 Ceapa

Ceapa poate fi "mortală" în cazul respiraţiei tale urât mirositoare, dar îţi poate fi un erou salvator când este vorba de problemele cauzate de sforăit.

Ceapa, după cum se ştie, ajută la ameliorarea simptomelor răcelii şi gripei. Ceapa are proprietăţi anti-inflamatorii, dar este şi un bun decongestionant şi îţi poate curăţa căile nazale pentru a permite unei cantităţi mai mari de aer să treacă prin ele, spun specialiştii. (Sursa)

Reduceți consumul de lapte pentru a scapă de sforăit

S-ar putea să fiți șocat să șțiți că produsele lactate pot provoca și sforăit, deoarece crește flegma. Acest lucru se întâmplă deoarece anumite proteine din laptele de vacă pot provoca reacții alergice ușoare până la severe, care favorizează congestia și închid căile nazale și sporesc sforăitul. Schimbă-ți laptele de vacă cu lapte de soia sau renunță să mai consumi.

Ulei de măsline este un excelent leac bătrânesc pentru sforăit

Mâncărurile cu ulei de măsline extravirgin înainte de culcare pot, de asemenea, elibereze căile respiratorii. De asemenea, împiedică mușchii gâtului să blocheze gâtul atunci când dormiți. În acest mod veți avea un somn liniștit și odihnitor, ață voi cât și partenerul vostru.

Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi



Multe plante aromatice au proprietati medicinale. In plus fata de a da o aroma mai buna alimentelor, acestea pot ajuta organismul sa faca fata diferitelor afectiuni, putand sa amelioreze unele simptome, inclusiv cele aparute in tractul respirator. Iata o serie de plante care exercita actiuni benefice pentru sistemul respiratorꓽ

Rozmarin
Rozmarinul relaxeaza si amelioreaza sarcina musculara, astfel incat ajuta la relaxarea muschilor cutiei toracice in cazurile de dificultati respiratorii.

Ghimbir
Este un ingredient star al gastronomiei asiatice, insa la noi se utilizeaza si in scop terapeutic. Este o planta cu o aroma foarte puternica, usor iute, care are proprietati multiple pentru sanatate. Cel mai frecvent mod de a folosi ghimbirul este ca ajutor in unele tratamente pentru ameliorarea cailor respiratorii, deoarece are proprietati expectorante si antiinflamatoare.

Oregano
Este folosit in intreaga lume, insa ceea ce putini stiu despre oregano, este ca, daca este consumat in scop medicinal, este bun pentru tratarea bolilor respiratorii sau a infectiilor stomacale, deoarece are proprietati antivirale si antibacteriene.

Menta
Menta este ideala pentru cazuri de sinuzita nazala sau bronsita. Produce prospetime imediata, cu un efect tonic care imbunatateste circulatia locala a sangelui, desfunda sinusurile si ajuta la eliminarea mucusului. Are proprietati antiseptice, amelioreaza durerea, iritarea si inflamatia, prin urmare, este folosita pentru a calma atat disconfortul gripei, cat si al bolilor respiratorii.

Respirati mai bine cu ajutorul eucaliptului
Uleiul esential pe care il contine eucaliptul ajuta la eliminarea mucusului si la ameliorarea inflamatiei gatului. Eucaliptul este planta cea mai recomandata in orice afectiune respiratorie, deoarece este expectorant (ajuta la expulzarea mucusului) si bronhodilatator. Originar din Australia, proprietatile eucaliptului au fost bine cunoscute in multe comunitati, care l-au folosit pentru a vindeca ranile, pentru a trata infectiile, dar si pentru a-l inhala, deoarece amelioreaza congestia, racelile si febra. Astazi, eucaliptul este un ingredient comun in pastilele de tuse sau siropuri, iar eficacitatea sa se datoreaza cineolului (eucaliptol), o terpena cu mare potential medicinal, care va fi de mare ajutor in cazuri de sinuzita, bronsita sau astm bronsic.

Cimbru
Cimbrul a fost folosit timp de sute de ani pentru a intari sistemul imunitar si a reduce infectiile respiratorii datorita uleiurilor sale esentiale puternice bogate in monoterpene, cum ar fi timolul si carvacrolul, care au proprietati antiseptice si capacitatea de a elimina virusi si bacterii. Cimbrul are un efect expectorant si antiseptic, care ajuta la combaterea infectiilor respiratorii si la expulzarea mucusului. De asemenea, ajuta la calmarea tusei si la combaterea congestiei nazale.

Patlagina
Este bogata in mucilagii, care calmeaza, inmoaie si hidrateaza mucoasa respiratorie, lucru deosebit de util in cazuri de bronsita. Patlagina este indicata in cazuri de astm pulmonar si bronsic, tuberculoza, faringite. Planta este un adjuvant benefic in tusea seaca sau productiva, precum si in decongestionarea cailor respiratorii, dar, totodata, ajuta si la normalizarea secretiilor bronsice.

Echinacea
Are o mare putere imuna, protejeaza organismul prin imbunatatirea functiei leucocitelor si este, de asemenea, un bactericid extraordinar. Utilizarea sa cea mai raspandita este de a trata boli respiratorii tipice, cum ar fi cele aparute in gripa, raceala, sinuzita, laringita, eliminand simptomele acestora, deoarece exercita o actiune expectoranta si, in acelasi timp, ajuta organismul sa lupte impotriva microorganismului care provoaca boala.

Muguri de pin
Antiseptic puternic, util in caz de bronsita, laringita si gripa, extractul de muguri de pin amelioreaza tulburarile respiratorii, contribuie la atenuarea tusei persistente, precum si la curatarea cailor respiratorii. In plus, mugurii de pin reduc inflamatia prezenta in tractul respirator inferior si superior, dar au, de asemenea, si proprietati antibacteriene.

Salvie
Ceaiul de salvie este un remediu natural impotriva iritatiei plamanilor, in special la pacientii care fumeaza. Compusii sai antibacterieni si depurativi ajuta la eliminarea substantelor toxice care sunt retinute in tesuturi, oferind, de asemenea, o imbunatatire a respiratiei.

Lobelia
Conform credintelor populare, caii care mananca lobelia pot respira mai adanc. Dar beneficiile sale nu se limiteaza la cai. De fapt, se considera ca aceasta planta este una cu proprietati benefice si pentru organismul uman. Lobelia se poate utiliza sub forma de ceai, pentru a trata tusea sau bronsita, precum si astmul si pneumonia.

Plamanarica
La inceputul secolului XVII, oamenii credeau ca plantele care seamana cu anumite atribute fizice umane ar putea fi benefice pentru partea corpului cu care au asemanari. Plamanarica a fost considerat a semana cu tesutul pulmonar uman si a fost astfel folosita ca un remediu eficient pentru bolile respiratorii. Astazi este foarte apreciata de catre botanisti pentru continutul sau bogat in flavonoide, cum ar fi quercetol si kenferol, ceea ce face planta un ”scut” eficient pentru a proteja membranele mucoase ale cailor respiratorii, in plus fata de furnizarea unui efect expectorant.

Radacina de lemn-dulce
Lemnul dulce este una dintre cele mai consumate plante medicinale din lume. In medicina traditionala chineza, este prezentat in mai multe formule decat orice alta planta, deoarece se crede ca armonizeaza actiunea tuturor celorlalte. Lemnul dulce este foarte linistitor si inmoaie iritarea membranelor mucoase ale gatului si in special a plamanilor. Actiunea sa expectoranta este produsa de saponine, triterpene, astfel incat organismul va fi capabil sa elimine mai usor mucusul. Preparatele pe baza de extract de lemn-dulce actioneaza ca un antibiotic natural care protejeaza, de asemenea, mucoasa inflamata si diminueaza tusea.

Dafin
Dafinul a fost folosit in mod traditional ca un remediu pentru ameliorarea iritatiei cailor respiratorii. Pe de alta parte, au fost publicate mai multe studii care evidentiaza proprietatile sale antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii ale frunzelor de dafin. Acest lucru ar putea explica efectele benefice ale acestei plante asupra sanatatii respiratorii.

Castan salbatic
Castanul salbatic, datorita substantei denumite escin, a fost utilizat pe scara larga in domeniul clinic ca un medicament antiinflamator foarte puternic in unele tari, cum ar fi China. Ulterior, au fost efectuate mai multe studii, inclusiv un studiu publicat in 2013, care confirma proprietatile antiinflamatorii ale castanului salbatic, similare cu cele ale glucocorticoizilor, indicate in caz de astm, tuse sau bronsita.

Turmeric
Turmericul a fost utilizat ca remediu pentru tratamentul bronsitei si astmului, datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare. In plus, turmericul a fost descoperit ca are un efect bronhodilatator asupra bolilor pulmonare obstructive, potrivit unui studiu recent. Desi plantele pot ajuta sistemul respirator, daca tusea persista ori daca aceasta vine insotita de alte simptome neplacute, se recomanda consultarea medicului.

Cum te pot ajuta plantele medicinale sa scapi de crizele de apnee

Apneea in somn poate avea cauze anatomice, precum deviatie de sept nazal, congestie nazala, leziuni ale corzilor vocale sau poate fi consecinta unei alte afectiuni, precum accidentul vascular cerebral, infectia tractului respirator superior sau a unui tratament medicamentos cu sedative. Sunt si o serie de factori care tin de stilul tau de viata si care pot incuraja dezvoltarea apneei in somn, precum fumatul, greutatea in exces sau consumul abuziv de alcool.

Simptomele apneei in somn se manifesta atat in perioada somnului, cat si pe parcursul zilei. Cele nocturne se manifesta prin episoade de oprire a respiratiei, sforait, somn agitat, mictiuni frecvente sau transpiratie. In timpul zilei poti sa experimentezi stari de oboseala cronica, dureri de cap, mai ales dimineata, ameteala, dificultati de concentrare si de atentie, pierderi de memorie sau stari de iritabilitate, anxietate sau depresie.

Tratamentul dispneei va depinde de cauza aparitiei acesteia. Prin urmare, atunci cand un individ se confrunta cu o problema de respiratie, este important sa se evalueze cauza de catre un specialist pentru a oferi tratamentul adecvat. Astmul poate fi o problema cronica si o urgenta pe termen scurt, in functie de natura starii pacientului si de disponibilitatea unui inhalator pentru a trata un atac brusc. Daca aveti astm bronsic, discutati cu medicul despre cum sa raspundeti la simptome si ce puteti face pentru a preveni problemele de respiratie. Tratarea dispneei inseamna, de obicei, tratarea cauzei sale de baza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor