duminică, 12 mai 2024

Plopul Negru (Populus Nigra) se folosesc atât scoarța, cât și mugurii.


 

In scopuri medicinale, de la plopul negru se folosesc mugurii.

Produsele din muguri folosite intern au o actiune astringenta, antiinflamatoare, antiseptica, cicatrizanta, diuretica, calmeaza inflamatiile cailor urinare.

Daca aceste produse sunt utilizate pentru afectiuni externe ele vor aduce o imbunatatire ca antiseptice si calmante.

Infuzia preparata din muguri de plop negru constituie un remediu natural in tratamentul bronsitelor, afectiunilor renale, reumatismului.

Se recomanda a se bea doua cani de ceai in fiecare zi.

 Infuzia poate fi folosita si extern, sub forma de bai, pentru tratarea hemoroizilor, si a ranilor produse in urma unor arsuri.

Alaturi de alte plante aromatice, constituie un excelent antireumatic.

Alifia din muguri de plop negru este foarte eficienta in tratarea hemoroizilor.Plopul Negru (Populus Nigra) se folosesc atât scoarța, cât și mugurii. Scoarța era des folosită în tratamente, datorită calităților ei antiinflamatorii, antireumatice și antiseptice, iar mugurii erau folosiți ca alifie, în tratarea afecțiunilor hemoroidale, datorită calităților calmante și balsamice.  

Rețet remediu:

Alifie de muguri de plop negru

Administrare externă – Afecțiuni: iritații ale pielii, hemoroizi  
Ustensile necesare: făcăleț, tifon, cutii din sticlă cu capac  
Ingrediente:  
● 200 grame muguri de plop uscați  
● 500 grame untură nesărată  
● 50 grame ceară de albină

Mod de preparare: Zdrobiți mugurii de plop negru uscat cu facălețul până ce sunt mărunțiți foarte bine. Aceștia se adaugă într-un recipient împreună cu 500 grame untură de porc nesărată și 50 grame ceară de albină. Se fierb la foc mic și se amestecă foarte bine până se omogenizează. După omogenizare, amestecul trebuie trecut printr-un tifon și turnat în cutii din sticlă cu capac, pentru depozitarea și folosirea lui ulterioară.

Mod de administrare: Alifia de muguri de plop se aplică extern, local de 2-3 ori pe zi, la nivelul zonelor afectate până la tratarea completă și dispariția simptomelor.

Poate cauza reacții alergice de contact. De asemenea, este contraindicată folosirea preparatelor din scoarță de plop în același timp cu medicamente ce au în componență salicilați.

Cum e folosită în zilele noastre:

Hemoroizi: Datorită calităților antiinflamatorii, extractele pe bază de plop negru sunt eficiente și împotriva hemoroizilor.

Studii științifice care confirmă proprietățile medicinale:

Studiile au demonstrat ca mugurii de plop negru sunt o opțiune foarte promițătoare ca sursă suplimentară sau alternativă în tratarea multor probleme de sănătate, având diverse proprietăți benefice, printre care proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice, antidiabetice, antitumorale, hepatoprotectoare și efecte asupra producției de melanină.

Concluzia care se poate trage din toate acestea este că mugurii de plop negru sunt o sursă valoroasă și semnificativă de compuși bioactivi care au o gamă largă de utilizări terapeutice.

Unde o găsim: Diversele sub-specii de plop au o răspândire mare atât în Europa, cât și în Africa centrală. La noi în țară este întâlnit îndeosebi în apropierea apelor, de-a lungul văilor râurilor. Se găsește, așadar, începând cu zona litoralului Mării Negre, cât și în zonele de câmpie și deal din restul țării. Este o specie de arbore foarte rezistentă la secetă și ger. Nefiind un arbore pretențios la tipul de sol în care crește, este o alegere populară în decorarea parcurilor și locurilor de agrement din spațiile urbane.

Cum o recunoaștem: Plopul negru este un arbore înalt, ce poate crește până la 30 de metri. Mugurii acestuia sunt alungiți și lipicioși, generând un miros plăcut și aromat. Despre frunzele acestuia este important de notat că sunt rombice și ascuțite spre vârf, având o culoare verde închis pe ambele părți. În primii ani de existență, scoarța arborelui este netedă și cenușie, aceasta devenind mult mai scorburoasă și închisă la culoare odată cu trecerea timpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor