duminică, 22 septembrie 2024

Nu există LUPT PENTRU RELAȚIE DOAR EU, CELĂLALT LUPTĂ ÎMPOTRIVA MEA.


 Când este o relație toxică, indiferent cât de multe avantaje sau beneficii ar fi, pleci. Când nu este o relație toxică, indiferent cât de multe obstacole sau probleme ar apărea, rămâi şi lupţi pentru relaţie.
Când este relație toxică?
Când tu sau celălalt manipulaţi, mințiți, şantajaţi emoţional partenerul. Vă faceţi rău în mod perseverent, până tu sau celălalt nu mai aveți identitate proprie, sunteți doar o grămadă de aşteptări nerealiste proiectate de celălalt asupra voastră. În relația toxică nu lipseşte doar iubirea, ci şi implicarea, grija, empatia: nimic din suferinťa celuilalt NU TE MIŞCĂ, nu te emoționează, nu te transformă. Orice repari la relaţia asta, a doua zi se strică, e la fel. Torni iubire într-o găleată spartă. În fiecare zi, tot ce era ieri rău, azi e dezastruos, eşti mai frustrat decât ieri.
Rămâi în această relație=te pierzi în fiecare zi, pe tine. Pleci=începi să te reconstruieşti şi să vezi cum pot resursele tale de energie şi viață să meargă către o direcție care te hrăneşte şi pe tine?

Când NU este relație toxică?
Când tu sau celălalt aveți anumite răni emoționale din trecut, familie toxică, frici necontrolate, bagaj emoțional neprocesat DAR!! nu folosiți nimic din toate acestea să îl pedepsiți pe partener şi să îl faceți vinovat de ele. Când ies la suprafață rănile, poate prin furie, respingere, abandon, există conştientizare ulterioară, responsabilitate pentru faptele proprii şi încercarea de a repara ce s-a stricat pentru că nu vrei ca celălalt să sufere. Orice se petrece între voi este discutat, starea celuilalt după un conflict este verificată, vă puteți cere scuze când simțiți că ați depăşit o anumită limită emoțională. Când relația nu e toxică, pe parcurs vezi îmbunătățire, receptivitate, ameliorare, poate nu în tot, dar anumite aspecte care țin de emoția celuilalt sunt diferite. În fiecare zi, tot ce era ieri rău, azi e un pic mai bine, chiar dacă e un "bine" greu de sesizat pentru alți oameni, eu îl văd şi îl simt.
OK, am intrat cu probleme în relația asta. Ce fac? Le rezolv +le rezolvăm. Şi viceversa. Toxicitatea nu poate rezista acolo unde există compasiune, "te văd", "te cred", "te pricep".
Lupți pentru relație=angajament de ambele părți că împreună vă armonizați, vindecaţi, ajutați, ori de câte ori unul din voi cade sau nu mai poate. Nu există LUPT PENTRU RELAȚIE DOAR EU, CELĂLALT LUPTĂ ÎMPOTRIVA MEA.
Relația se repară din ambele părți, până se ajunge la spațiu emoțional comun sigur, de unde ne hrănim individual, dar şi în cuplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor