În această lună, în ziua a treizecea, pomenirea Sfântului, slăvitului şi întru tot lăudatului Apostol Andrei, cel întâi chemat.
Acesta era din oraşul Betsaida, fecior al unui oarecare Iona evreul, fratele lui Petru, cel dintâi dintre ucenicii lui Hristos. Acesta a fost mai întâi ucenic al lui Ioan înaintemergătorul şi Botezătorul. Apoi dacă a auzit pe dascălul său arătând cu degetul şi zicând: "Iată Mielul lui Dumnezeu cel ce ridică păcatul lumii", lăsându-l pe el a urmat după Hristos. Şi zicând lui Petru: "Aflat-am pe Iisus cel din Nazaret", l-a atras spre dragostea lui Hristos. Se află şi altele multe în Sfânta Scriptură despre dânsul. Acestuia, după ce a urmat lui Hristos, când a fost după înălţarea Lui de au luat sorţi apostolul, şi au mers care într-o ţară, care într-alta, atunci acestui întâi-chemat i-a căzut soarta şi a luat Bitinia şi Marea Neagră şi părţile Propontidei şi Calcedonul, Bizanţul, Tracia, Macedonia şi părţile cele ce ajung până la fluviul Dunărea, Tesalia, Grecia şi părţile Ahaiei, asemenea şi Aminsos, Trapezunta, Iraclia şi Amastris. Însă acestea le-a umblat nu aşa degrabă, cum le trecem cu cuvântul, ci în fiecare ţară răbdând multe împotrivă şi multe lucruri cu nevoi, le-a biruit pe toate cu îndemnul şi cu ajutorul lui Hristos. Dintre care cetăţi aducând una la mijloc, voi lăsa pe celelalte celor ce le ştiu. Căci mergând acesta la Sinope şi propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, a suferit multe necazuri şi torturi de la cei ce locuiau acolo, pentru că acei sălbatici oameni l-au trântit jos şi, apucându-l de mâini şi de picioare, l-au tras grăpiş, şi cu dinţii l-au scuturat, şi l-au bătut cu lemne şi cu pietre, şi l-au lepădat departe de cetate, dar el iarăşi s-a arătat cu totul întreg şi sănătos de răni, cu harul Învăţătorului şi Mântuitorului său.
Deci, sculându-se de acolo a trecut multe cetăţi şi oraşe, precum: Neocezareea, Samosata, la alani, la abasgi, zichii, bosforiţi şi hersoniţi, apoi s-a întors la Bizanţ şi acolo hirotonind episcop pe Stahie, şi colindând celelalte ţări, a venit la luminatul Ostrov al Peloponesului şi în Paleapatra, primit fiind în gazda de un om anume Sosie, care bolea greu, l-a tămăduit şi îndată toată cetatea Patrelor, a venit la Hristos. Şi Maximila, femeia proconsulului, fiind vindecată de cumplită boală şi dobândind grabnică tămăduire, a crezut în Hristos, împreună cu preaînţeleptul Stratoclis, fratele proconsulului Egheat, şi alţii mulţi ce aveau multe feluri de boli s-au tămăduit prin punerea mâinilor apostolului. Pentru aceasta mâniindu-se Egheat, şi prinzând pe apostolul Domnului şi răstignindu-l cu capul în jos pe o cruce, l-a scos din viaţa aceasta. Pentru aceasta şi el, nedreptul, dreaptă răsplătire a luat de la Dumnezeu, căci căzând într-o râpă înaltă, s-a risipit. Iar moaştele apostolului după aceea peste multă vreme au fost mutate la Constantinopol, în zilele împăratului Constantiu, fiul mai-marelui Constantin, prin porunca lui, de Mucenicul Artemie. Şi au fost aşezate cu ale lui Luca Evanghelistul şi cu ale lui Timotei în luminata biserică a Sfinţilor Apostoli.
Tot în această zi, pomenirea celui dintre sfinţi Părintelui nostru Frumentiu episcop de Inda (în Abisinia, adică Etiopia).
În zilele împăratului Constantin cel Mare, în anii 330, un filozof ce era din Tir, s-a dus să colinde în India cea mai dinăuntru, având împreuna cu el şi doi fraţi după trup tineri, ale căror nume erau Edesiu şi Frumentiu. Iar întorcându-se din India, a stat la un liman ca să ia apă, şi acolo au căzut în mâinile tâlharilor şi ale barbarilor, care pe unii din cei din corabie i-au aruncat în mare, iar pe alţii i-au tăiat. Din cei omorâţi, unul era şi pomenitul filozof. Câţi au rămas vii, între care erau şi cei doi fraţi după trup, Edesiu şi Frumentiu, au fost daţi împăratului Indiei.
Deci văzând împăratul pe aceşti doi tineri ca erau potriviţi cu scopul ce el cugeta, i-a pus pe ei supraveghetori şi iconomi împărătescului său palat. Dar şi fiul împăratului, care a moştenit împărăţia după tatăl său, a învrednicit pe tineri de mai mare cinste şi îndrăzneală. Deci fiindcă ei aveau mare putere la împăratul Indiei, pentru aceasta porunceau cu îndrăzneală neguţătorilor ce veneau din părţile romanilor ca să se adune la o biserică, după obiceiul lor, şi să săvârşească dumnezeiască liturghie. Iar trecând câţiva ani s-au dus tinerii la împăratul şi i-au cerut ca să le dea lor plata pentru dragostea cea către ei. Iar plata era ca să-i lase să se întoarcă în patria lor. Aceasta dorire dobândind-o, s-au dus mai întâi în pământul romanilor. Şi Edesiu s-a dus la Tir, ca să-şi afle părinţii şi rudeniile sale, iar Frumentiu a cinstit mai mult osârdia către cele dumnezeieşti, decât vederea părinţilor săi. Deci ajungând la Alexandria, a arătat arhiepiscopului de acolo ca indienii foarte doresc să primească lumina slăvirii de Dumnezeu şi a credinţei. La aceasta a răspuns arhiepiscopul Atanasie (căci acesta era care pe acea vreme împodobea scaunul Alexandriei): "Iubitul meu, cine este mai bun şi mai potrivit decât tine, ca să alunge din sufletele lor întunericul înşelăciunii şi să le pricinuiască lor lumina dumnezeieştii propovăduiri?" Acestea zicând, l-a hirotonit pe el arhiereu şi l-a trimis în India, ca să lucreze cu plugul învăţăturii sale, la acel neam. Deci dumnezeiescul Frumentiu, nimic socotind atunci ca să meargă spre a-şi vedea rudeniile sale, ci pentru dragostea credinţei celei drepte şi pentru binele aproapelui, lăsându-şi patria şi rudeniile, a îndrăznit să călătorească pe mare, până ce a ajuns în India.
Iar după ce a ajuns acolo fericitul, cu osârdie a bine-lucrat înţelenitele inimi ale indienilor, semănând în ele sămânţa credinţei. Drept aceea le-a şi făcut vrednice spre rodirea cunoştinţei de Dumnezeu şi a faptei bune, având împreună-lucrător harul cel dat de la Dumnezeu. Căci el, urmând toată ziua apostoleştile învăţături şi făcând minuni multe, nu numai pe cei demonizaţi îi mântuia şi tot felul de boală vindeca, ci şi din cei ce se împotriveau şi nu primeau în grabă cele de dânsul zise, iar pe alţii îi da Satanei. După cum a făcut apostolul, care zice: "Daţi-l pe el Satanei spre pierzarea trupului, ca să se mântuiască duhul lui". Iar pe alţii îi făcea să se usuce, şi altora le orbea ochii.
Drept aceea pentru această pricină, toţi au primit şi au rodit în sufletele lor sămânţa credinţei lui Hristos. Pentru care şi în puţină vreme singur sfinţitul Frumentiu, cu ajutorul şi harul lui Dumnezeu, a botezat toată latura indienilor. Şi a zidit biserici, şi a hirotonit preoţi, şi capiştile idoleşti le-a surpat, şi pe idoli i-a zdrobit. Aşadar pentru toate acestea, se minunau toţi şi însuşi împăratul, şi zicea sfântului: "Pentru care pricină, o iubitule, în curgerea de vreme a atâtor mulţi ani ce ai vieţuit mai înainte împreună cu noi, nu ai făcut niciodată vreun semn şi minune? Şi acum de unde ţi s-a dat ţie acest fel de har şi de putere, iubitule?" Iar fericitul Frumentiu a răspuns: "Nu este al meu harul, o prea cinstiţilor şi adevăraţilor ai lui Hristos prieteni, ci al preoţiei, care mi s-a dat mie de la Însuşi Hristos. Căci văzând bun cugetul vostru, lăsând pentru aceasta patria şi rudenia, după cuvântul Domnului, m-am dus la Alexandria şi, arătând cele despre voi marelui Atanasie, pastorul Bisericii aceleia, şi cu tainică ungere a arhieriei fiind hirotonit de el, şi cu harul apostolesc fiind luminat, prin rugăciunea lui către Dumnezeu, am fost trimis către voi. Iar voi cu credinţă şi cu dragoste primindu-mă, harul preoţiei, dar mai ales al lui Dumnezeu, lucrează prin mine precum vedeţi, şi face asemenea minuni".
Aşadar Frumentiu acesta întocmai cu apostolii, întru mulţi ani vieţuind cu plăcere de Dumnezeu între indieni şi, învăţându-i poruncile lui Dumnezeu, şi spre lucrarea poruncilor prefăcându-i, s-a mutat către Domnul. Ale cărui cinstite moaşte dau tot felul de vindecări celor ce se apropie de ele, întru slava adevăratului Dumnezeu. Amin.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Apostol Andrei, cel întâi chemat (+69).
Din zilele acelea, ca si ceilalti Apostoli, Sfantul Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-L pe drumurile Tarii Sfinte, adapandu-se din izvorul nesecat al dumnezeiestilor descoperiri pe care le aducea Mantuitorul. A fost martor faptelor minunate savarsite de Domnul, s-a impartasit din cuvantul dumnezeiesc, datator de viata, al credintei cele noi intemeiata de Hristos, si, mai presus de toate, a vazut Patimile Domnului, a plans moartea Lui pentru noi si s-a intarit in credinta, in ziua Invierii.
La randul ei, Traditia Bisericii ne spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui intai chemat, - i-a cazut sortul sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeia, Insa, a umblat in aceste locuri nu in graba, ci, in fiecare, zabovind si rabdand multe impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos. Tot din Traditie, mai stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Dumnezeului nostru slava!
Întru aceastã zi, cuvânt al Preacuviosului
Pãrintelui nostru Efrem Sirul,
despre lucrarea dracului, cel ce este urâtorul
binelui.
Parintilor
si fratilor, ascultati: De multe ori vrajmasul sfatuieste pe om zicand:
"Este inca tanar, indulceste-te din poftele tale. Socoteste cati nu s-au
desfatat si in lume si nici de vesnicele bunatati nu s-au lipsit. Si tu
esti tanar, mananca, bea, veseleste-te cu bunatatile lumii acesteia si
la batranetile tale te vei pocai. Ca, pentru ce voiesti de la o varsta
ca aceasta sa-ti topesti trupul tau?" Vin apoi batranetile si el, vicleanul,
aduce atunci graiuri din dumnezeiestile Scripturi si zice: "O, omule, suspini
si te indoiesti de mila lui Dumnezeu si il faci pe Dansul nemilostiv? Dumnezeiasca
Scriptura propovaduieste ca Dumnezeu este milostiv si iubitor de oameni.
Au nu cunoaste El ca esti batran, slab si neputincios? Nu stie El ca nu
poti sa postesti, nici sa priveghezi, nici pe jos sa te culci? Nu l-au
auzit pe Dansul, zicand in Evanghelie ca si cei ce slujesc din tanara varsta,
si cei din varsta de mijloc, precum si cei batrani, intocmai iau plata?
Ca asa a zis in Evanghelie: si cei ce au venit din ceasul intai, ca si
cei din ceasul al treilea, si cei din al saselea si cei din al noualea,
ca si cei din al unsprezecelea ceas, aceeasi plata au luat. Iata, si Proorocul
David a proorocit zicand: A binecuvantat pe cei mici si pe cei mari". Graiurile
acestea le zice duhul rau catre cei ce stiu Scripturile, ca nici la tinerete,
nici la batranete sa nu-i lase sa-si planga pacatele. Iar catre cei mai
simpli, batandu-i cu palosul deznadejdii, zice: "Omule, ce gandesti? Ce
te amagesti singur, zicand ca Dumnezeu este Dumnezeu al celor ce se pocaiesc?
Ai fost desfranat, ai talharit, ai ucis, ai furat, ai mintit, ai jurat
stramb! Ce nadejde de mantuire mai ai? Ai pierit. Drept aceea indulceste-te
acum de poftele tale. Pe cele de dincolo le-ai pierdut, vezi, de acestea
de aici sa nu te lipsesti!" Acestea sunt graiurile diavolului. Ale lui
Hristos sunt tocmai dimpotriva: "Ai pierit, dar poti sa te mantuiesti.
Ai fost desfranat, dar poti sa te faci intreg intelept". Cand Petru a zis:
"De cate ori voi ierta fratelui meu cand se pocaieste?" I-a raspuns Hristos:
"De saptezeci de ori cate sapte". Adica intotdeauna. Insa, omul, asa cum
va fi gasit la sfarsitul sau, asa se va judeca ori in bine, ori in rau.
Adu-ti aminte frate, cum s-au mantuit pacatosii si sa nu deznadajduiesti.
Adu-ti aminte de fericitul Manase, de desfranata, de vamesul, de talharul
si vei scapa de amagire. Cand iti va zice tie: "Indulceste-te din poftele
tale!", zi catre el: "Si oare ce folos este din necuratia dezmierdarilor,
afara de focul vesnic ce-l pricinuieste?" SI cand iti aduce tie aminte
de iubirea de oameni a lui Dumnezeu este milostiv si iubitor de oameni,
dar El este si drept Judecator. Si stiu ca nu te-a crutat nici pe tine
diavole, nici pe cei ce, dupa tine, s-au lepadat de El, ci cu focul cel
vesnic v-a osandit". Iar daca iti va zice: "Eu sunt fara de trup si nu
sunt legat cu neputinte, pentru aceasta nu m-a crutat, dar pe tine te va
cruta". Atunci raspunde-i: "Dar, de ce, atunci, nu l-a crutat pe Adam,
cel intai zidit? Nici pe Eva, nici pe Cain, nici pe cei din vremea potopului,
nici pe cei din Sodoma si nici pe ucenicul Sau Iuda? Si daca pe ucenicul
Sau nu l-a crutat, cum ma va cruta pe mine? Du-te departe de mine, lepadatule
din cer". Si pecetluieste-te pe tine cu semnul crucii si va fugi de la
tine. Fratii mei, sa nu ne plecam vrajmasului celui ce ne sfatuieste rau,
ca sa ne piarda pe noi. Ci sa credem ca este judecata si rasplatire si
pentru fapte, ca si pentru cuvinte si pentru ganduri. Acestea toate stiindu-le,
pe ele sa ne intemeiem noi insine, ca cei potrivnici, neavand ce sa zica
nici un rau impotriva noastra in ziua infricosatei judecati, sa aflam odihna
cu cei ce se tem de Domnul si impreuna cu toti acestia sa sjujim binele:
"Ca fara fapte, credinta este moarta" (Iacov 2,20) precum si faptele,
fara de credinta, moarte sunt. Ca este cu neputinta ca cineva, imbuibandu-se,
sa intre in Imparatia Cerurilor, dupa insusi graitul glas al Evangheliei
ce zice: "Luati seama la voi insiva, sa nu se ingreuieze inimile voastre
de mancare si de bautura" (Luca,21,34). Pentru aceasta se cuvine
noua sa fim gata in tot ceasul, ca nu cumva, fara de veste, fiind chemati,
sa ne aflam nepregatiti. Si vor suspina pentru noi Sfintii ingeri, cei
trimisi de noi, iar raii draci vor rade in hohote.
Sa nu ne aflam numai cu numele crestini, iar cu naravul pagani, caci, crestinatatea
insemneaza sa urmezi, dupa putinta, lui Hristos. Ca, daca ne multumim numai
cu Sfantul Botez si ne vom lenevi la implinirea celorlalte porunci, ne
vom face necredinciosi. Hristos la nimic nu ne va folosi, petrecand noi
in rautate si in pacat. Ca l-au auzit pe Dansul graind in Sfanta Evanghelie:
"Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in Imparatia Cerurilor,
ci cel ce va face voia Tatalui Meu Celui din ceruri" (Matei,7,21).
Vedeti cum au bineplacut Sfintii lui Dumnezeu, nu dormind si zacand cu
fata in sus, ci, au fost ucisi cu pietre, au fost pusi la cazne, au fost
taiati cu fierastraul, au murit ucisi cu sabia, au pribegit in piei de
oaie si in piei de capra, lipsiti si stramtorati, rau primiti. Ei, de care
lumea nu era vrednica, au ratacit in pustiu si in munti, si in pesteri
si in crapaturile pamantului. (Evr.11,37-38). Pentru aceea, iubitilor
si iubitorilor de Hristos, sa ne ostenim si noi, fiecare dupa putere, ca
nu cu totul sa ne aflam fara de roade si nu ne va primi pe noi Domnul cu
osanda cea vesnica.
Deci, precum este la voia noastra a pacatui, Dumnezeu daruindu-ne sloboda
stapanire de sine, asa si a lucra dreptatea, intru noi este, cu dumnezeiescul
ajutor. Drept aceea, sa iubim calea cea stramta si necajita, ca printr-insa,
impreuna cu Hristos vom imparati, si sa fugim de umblarile caii celei late
si desfatate, care se face noua pricinuitoare de osanda vesnica. Deci,
fratilor, sa lucram bunatatea din toata mintea noastra, sa omoram cugetul
nostru cel trupesc, ca sa nu ne aflam vrajmasi ai lui Dumnezeu, cum a zis
Pavel, marele Apostol al lui Hristos. Sa ne milostivim, sa dam paine si
sa luam cerul, sa dam un ban si vom locui in Rai, sa dam o haina sa mostenim
Imparatia Cerurilor. Sa dam putine, ca sa luam multe. Sa avem vointa si
vom putea savarsi totul. Sa avem tragere de inima si vom lua virtute. Ca,
zice Sfantul Grigorie al Nysei: "Numai fapta buna cu osteneala hraneste
puterea, neslabind-o, ci crescand-o". Sa lacrimam aici, o fratilor iubitori
de Hristos, ca sa stingem vapaia cea fara de sfarsit, ca cei ce aici se
veselesc, acolo se vor osandi, iar cei ce plang aici, acolo vor rade. Cei
ce sunt urati, acolo vor fi fericiti. Cei ce aici flamanzesc, acolo se
vor satura. Cei ce aici inseteaza, acolo se vor indestula. Sa ne trezim,
sa priveghem cu toata puterea. Sa nu ne intristam, batand in usa si rugandu-ne,
ca negresit ne va deschide Hristos Dumnezeul nostru.
Lui se cuvine slava, acum si de-a pururea si in vecii vecilor! Amin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.