Una din legendele creştine despre lavandă susține că aceasta ar fi fost luată de către Adam şi Eva din Rai, fiindu-le dată de către Dumnezeu, pentru a le uşura viața pe Pământ, iar o alta aminteşte de faptul că Fecioara Maria îi usca hainele Domnului pe tufele de lavandă. Creştinii consideră, astfel, levănțica, drept o protecție împotriva răului şi deseori o agață pe perete în formă de cruce.
O altă legendă ne spune că Lavandula, o zână de o frumusețe deosebită, blondă cu ochi albaştri, se născuse printre lavandele sălbatice de munte din Lure, în Alpii francezi de sud. Într-o zi răsfoind caietul ei plin de peisaje, se opri la pagina Provence şi impresionată de terenurile sărace, necultivate, începu să plângă. Lacrimi fierbinți, de culoarea lavandei, au pătat pagina. În zadar a încercat zâna să-şi şteargă lacrimile de la ochi şi pe cele de pe hârtie, căci acestea s-au răspândit peste toate peisajele din Provence. Într-un moment de disperare, zâna a desenat un cer albastru peste întregul peisaj, în încercarea de a acoperi petele. Din ziua aceea, regiunea Provence a devenit tărâmul lavandei, iar tinerele fete blonde poartă în ochi culoarea minunatei plante.
De secole oamenii adoră lavanda şi parfumul ei meridional, are o aromă magică care ne transpune într-o stare de beatitudine şi de relaxare. Despre lavandă se crede că îți aduce fericire şi prosperitate, atrage dragostea. De aceea poți să încerci ca mereu să ții în casă flori de lavandă.
Iar pentru fetele care se mărită, o vorbă veche spune, să puneți lavandă în buchetul de mireasă pentru o căsnicie fericită !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.