miercuri, 5 iunie 2024

Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Igorevskaia”


 Numele acestei Icoane a Maicii Domnului provine de la Marele Cneaz al Kievului, Igor Olegovici, mult-pătimitorul, care a fost martirizat în fața Icoanei pe 19 Septembrie 1147. Cneazul Igor Olegovici a fost una dintre victimele luptei pentru tron din Rusia. El a fost întemnițat de Marele Cneaz Iziaslav II Mstislavici în Mănăstirea Pereiaslavl – a Sfântului Ioan.

Departe de idolii acestei lumi și grav bolnav, el a început să se pocăiască de păcatele sale și a cerut permisiunea de a fi tuns în monahism. Pe 5 Ianuarie 1147 a fost tuns în monahism de către Episcopul Eftimie de Pereiaslavl, primind numele Gabriel. La scurt timp după tunderea în monahism el s-a însănătoșit și s-a transferat la Mănăstirea Theodorov din Kiev, unde a devenit Schimonah. Departe de jocurile politice, Igor s-a dedicate, în întregime, nevoințelor monahale.

Cu toate acestea, noii conducători de la Kiev se gândeau la uciderea călugărului, de teama ca să nu revendice Cnezatul. În ziua de 19 Septembrie 1147, Marele Cneaz Igor a fost ucis în momentul în care se ruga înaintea unei Icoane a Maicii Domnului în timpul Sfintei Liturghii.
Multe au fost după aceea urgiile care au căzut asupra locuitorilor Kievului din pricina acestei crime.

Cu binecuvântarea Mitropolitului Clement Smoliatic, egumenul Anania al Mănăstirii Theodorov a îngropat trupul mult-pătimitorului Igor în Biserica Mănăstirii Simonov din Kiev.

Deasupra mormântului acestui fericit Monah se vedeau adesea lumânări care se aprindeau singure, iar deasupra Bisericii în care era înmormântat s-a văzut un stâlp de foc, care urca până la cer.

La data de 05 Iunie 1150, Sfintele Moaște ale Sfântului Igor au fost mutate în mod solemn la Cernigov – regiunea sa natală, unde au fost așezate într-o Raclă, în Catedrala Hristos Mântuitorul. Icoana înaintea căreia s-a rugat Sfântul Igor înainte de martiriul său a primit numele „Igorevskaia” și a fost mutată în Catedrala Sfântul Ioan, a Lavrei Pecerska din Kiev, unde a rămas până la începutul secolului XX. Icoana Maicii Domnului „Igorevskaia” este o variantă restrânsă a Icoanei Maicii Domnului din Vladimir, înfățișând doar partea superioară a Icoanei „Vladimirskaia”.

Această Icoană a PreaSfintei Născătoare de Dumnezeu (a Sfântului Igor) a circulat prin intermediul a mai multe copii, chiar înainte de a fi foarte cunoscută Icoana Maicii Domnului din Vladimir.

La fel ca și celelalte Icoane de tip „Eleousa” (Milostiva), atenția se concentrează pe Chipurile Maicii și a Pruncului. În timpul ocupației Kievului, în 1941, Icoana a dispărut, dar amintirea și cinstirea ei s-au păstrat.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor