De este preot, zice: Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin, iar de este diacon, monah sau mirean, zice: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție!
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne, miluiește (de trei ori), Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău.
Preotul: Că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Cântărețul: Amin. Doamne, miluiește (de 12 ori). Și troparele:
Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ție, ca unui Stăpân, noi, păcătoșii robii Tăi, miluiește-ne pe noi.
Slavă...
Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un Milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri; că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău; toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.
Și acum..., al Născătoarei de Dumnezeu:
Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu Fecioară, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.
Apoi:
Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor.
Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, iar nu fă-cut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut;
Care pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om;
Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat;
Și a înviat a treia zi, după Scripturi.
Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui;
Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit.
Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin proroci.
Întru una, sfântă, sobornicească și apostolească Biserică;
Mărturisesc un Botez întru iertarea păcatelor;
Aștept învierea morților.
Și viața veacului ce va să fie. Amin.
Doamne, miluiește (de 12 ori).
Apoi:
Psalmul 142
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Slavă..., și acum..., Aliluia (de trei ori).
(Troparul)
Doamne, miluiește (de trei ori).
Apoi:
Psalmul 50
Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată, întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată, adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop, și mă voi curăți; spăla-mă-vei, și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta. Că de ai fi voit jertfă, Ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit, inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună-voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.
(Apoi, urmează Condacele și Icoasele)
Condacul 1
Prăznuiește astăzi întreaga creștinătate strălucitul praznic al pomenirii tale celei de lumină purtătoare, chemând la sine toată latura creștinească; și se bucură, căci a dobândit vistierie mare, prin dumnezeieştile tale cântări și laude, Părinte Andrei, cele cu dulceaţă alcătuite. Pentru aceasta, toţi grăim către tine: nu înceta să te rogi pentru noi toţi, care cu mulțumire strigăm ție: Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Icosul 1
Prin
limba ta cea insuflată de Dumnezeu, Duhul Sfânt a grăit Bisericii lui
Hristos, arătând credincioșilor în veci puterea mântuitoare a dreptei
credințe, Andrei, părinte cuvioase! Pentru aceea, într-un cuget îți
strigăm ție:
Bucură-te, păstor dumnezeiesc;
Bucură-te, ierarh atotînțelept;
Bucură-te, vlăstar de Dumnezeu sădit al Damascului;
Bucură-te, lauda dăruită de Dumnezeu insulei Creta;
Bucură-te, gură mișcată de Duhul Sfânt care ai izvorât învățături de Dumnezeu insuflate;
Bucură-te, liră bine viersuitoare a cântărilor de miere curgătoare;
Bucură-te, sfânt organ cu bună glăsuire al Bisericii;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 2
Din patimi, din primejdii și nevoi, din tot felul de ispite, de boli și nenorociri, păzește-ne nevătămați cu rugăciunile tale, Andrei părinte. Și stând în ceruri împreună cu corurile cele netrupești ale sfinților, nu ne uita pe noi, cei care cu credință alergăm la tine, ca să te rogi către Domnul pentru noi, cei ce cântăm: Aliluia!
Icosul 2
Prin
calda ta rugăciune și harul luminos, cu dragoste ai alcătuit stihirile
de pocăință; vino și întru întâmpinarea rugăciunilor credincioșilor care
se roagă ție cu credință și cer să îi izbăvești din felurite patimi și
dureri, și din toată deznădejdea, din furtuna și toată nenorocirea, pe
cei care aleargă la curată rugăciunea ta pururea și care te laudă pe
tine așa:
Bucură-te, propovăduitor al pocăinței celei adevărate;
Bucură-te, dreptarul cuvioasei nevoințe;
Bucură-te, temelie neclintită a credinței;
Bucură-te, icoană a desăvârșitei petreceri;
Bucură-te, luminător al învățăturii celei duhovnicești;
Bucură-te, propovăduitor și cântăreț al pocăinței;
Bucură-te, călăuzitor inimilor și cugetelor tuturor credincioșilor;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 3
Te-ai arătat propovăduitor și cântăreț al pocăinței, călăuzind inimile și cugetele tuturor credincioșilor, ocrotitorule al celor ce se pocăiesc, lauda credincioșilor celor din Creta și întărirea lor, părinte. Mântuiește, sfinte Andrei, pe toți cei ce aleargă cu dor la acoperământul tău, ca la unul care ai dobândit har cu îmbelșugare de la Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!
Icosul 3
Întărindu-ți
pașii gândului pe piatra dragostei lui Hristos, părinte, nicicum nu
te-ai clătinat de suflarea vânturilor celor potrivnice. Pentru aceasta,
strigăm către tine:
Bucură-te, că în biserici și astăzi se cântă cântările tale, Sfinte;
Bucură-te, că ele străpung inimile tuturor credincioșilor și le veselesc;
Bucură-te, că noi, cântând cu evlavie Canonul tău cel Mare, nădejde dobândim;
Bucură-te, că prin el suntem aduși la pocăință cu multă străpungere;
Bucură-te, că pe tine, Sfinte Părinte Andrei, te fericim;
Bucură-te, că ai lăudat pe Domnul Hristos și pe Născătoarea de Dumnezeu;
Bucură-te, Andrei preaînțelepte, că îi veselești pe credincioși prin cântările tale;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 4
Mare păzitor te-am dobândit pe tine noi, credincioșii, și la acoperământul tău alergăm, înțelepte, știindu-te pe tine ajutor și acoperitor, strălucind pe pământ cu feluritele tale minuni, Părinte, alungând întunericul patimilor și micșorând întunecarea demonilor. Pentru aceea, izbăvește-ne pe noi și ne ocrotește o, Andrei, cu rugăciunile tale către Domnul, căruia Îi cântăm: Aliluia!
Icosul 4
Nu
înceta, o, Părinte, să mijlocești către Domnul pentru noi, cei care
pururea cerem ajutorul tău, căci ție ți s-a dat de la Dumnezeu să
împlinești cererile credincioșilor. Drept aceea, îți cântăm unele ca
acestea:
Bucură-te, cel care ne izbăvești din toată furtuna vieții și din toată întristarea;
Bucură-te, izbăvitorule din toată nenorocirea și nevoia;
Bucură-te, că ne ești sprijin tare atunci când ne rugăm ție;
Bucură-te, preacinstite Părinte, care liniștești în pace toată viața noastră;
Bucură-te, ajutorul grabnic al celor ce te cinstim pe tine din tot sufletul și cerem mijlocirea ta;
Bucură-te, cel ce cu înțelepciune ai păstorit turma ta cea din Creta;
Bucură-te, că ai dus-o pe aceasta la pășunea mântuirii;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 5
Cu canoanele și cântările tale, Sfinte Andrei, ai strălucit în Biserica lui Hristos și ai veselit inimile credincioșilor, chemat fiind să-i izbăvești grabnic pe cei ce sunt în primejdii și în tot felul de necazuri. Roagă-te, cuvioase Andrei Domnului, pentru noi care Îi cântăm neîncetat: Aliluia!
Icosul 5
Toată
dorirea ta punând-o în Domnul, te-ai făcut pe sineți, Părinte, organ al
Duhului Sfânt: ai îndestulat pe săraci, ai tămăduit pe bolnavi, părinte
orfanilor te-ai făcut, toată Creta ai umplut-o de minuni, fericite, și
toată Biserica ai împodobit-o cu cuvintele și cu cântările tale; de
aceea, ție îți cântăm, Părinte Andrei, unele ca acestea:
Bucură-te, prietenul cel adevărat întru Hristos;
Bucură-te, că ne pomenești și pe noi înaintea Lui, cei ce te cinstim pe tine;
Bucură-te, că poți să ne ajuți pe calea mântuirii prin părinteasca ta purtare de grijă;
Bucură-te, cel care nu treci cu vederea pe cei ce ne rugăm ție din suflet;
Bucură-te, slobozitor din tot felul de dureri ale sufletului;
Bucură-te, că tu ești ocrotitorul nostru neadormit;
Bucură-te, doctor și tămăduitor al celor bolnavi;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 6
Pe doctorul, pe ocrotitorul și izbăvitorul credincioșilor celor din primejdii, pe păstorul Cretei, pe Andrei cuvântătorul de Dumnezeu, să-l rugăm toți ca să fim izbăviți din chinuri, din rele întâmplări și din boli. Și astfel să putem cânta pururea lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Arhiereu
al Cretei, dar ocrotitor și mijlocitor al lumii ești, pentru aceea
Biserica te laudă pe tine, Andrei. Cu rugăciunile și mijlocirile tale,
izbăvești o, Părinte, din multe primejdii, sminteli și nenorociri pe cei
ce cad la tine cu credință. Dăruiește-ne plinirea cererilor noastre
prin purtarea ta de grijă părintească și păzește-i pe toți cei ce sărută
sfântă icoana ta și îți cântă:
Bucură-te, cârmuitorul cel bun;
Bucură-te, milostiv ierarh, ocrotitorul tuturor credincioșilor care se pocăiesc cu evlavie;
Bucură-te, grabnic ajutător al celor ce se roagă ție cu credință;
Bucură-te, Arhipăstorule al Cretei, care tămăduiești sufletele noastre;
Bucură-te, acoperământ tare și păzitor al celor ce cântă Canonul cel Mare;
Bucură-te, fluierul dumnezeiesc al dreptei credințe;
Bucură-te, psaltire desfătată a Bisericii;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 7
Gândul tău fiind împodobit cu Dumnezeieştile însuflări, Părinte Andrei, vrednicule de minune, te-ai arătat tuturor, stea cu totul luminoasă, luminând totdeauna cu minuni, pe credincioşii care te laudă pe tine și cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 7
Ai
deschis vistieria cea bună a inimii tale și ai scos dintr-însa cuvinte
bune, pline de darul Duhului Sfânt. Pentru aceea, cu înțelepciune, cu
pricepere și cu dumnezeiască insuflare, ai alcătuit cărți prin care
te-ai arătat ritor iscusit și sfințit cuvântător insuflat de Dumnezeu.
Iar noi îți cântăm așa:
Bucură-te, timpan care dai sunet de dumnezeiască glăsuire;
Bucură-te, că ai lăudat strălucit pe Preacurata Maică a Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu;
Bucură-te, că a lăuda Sfânta și de viață făcătoarea Cruce a Mântuitorului te-ai învrednicit;
Bucură-te, că a lăuda încă și alte stăpânești praznice ai fost tocmit;
Bucură-te, că pe lângă acestea, a lăuda și pe unii sfinți ai ajuns;
Bucură-te, că ai alcătuit cu mult meșteșug în versuri și muzică multe canoane și tropare;
Bucură-te, că prin acestea luminezi praznicele și îndemni pe creștini la pocăință, la dumnezeiasca veselie și bucurie;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 8
Nu numai cu cuvintele tale ai împodobit păstoria ta și ai veselit orice Biserică a creștinilor, ci și cu lucruri și cu isprăvi de mare cuviință. Iar noi cu mulțumire îți strigăm ție: Aliluia!
Icosul 8
Ca
un ierarh dumnezeiesc, preafericite, luptându-te păstoreşte, ai alungat
de la biserica strămoșească năvălirile vrăjmașilor răpitori, ca unul
care porți numele bărbăţiei, Sfinte Andrei. Pentru aceea, noi îți
cântăm:
Bucură-te, vistieria milei lui Dumnezeu;
Bucură-te, că ne lăudăm acum cu învăţăturile tale;
Bucură-te, că ne îndulcim cu cântările cele de Dumnezeu insuflate;
Bucură-te, că luminându-te cu raza Dumnezeiescului Duh, preasfinţite, ai lăudat cetele sfinţilor;
Bucură-te, că te-ai învrednicit de pecetea vieţuirii sfinte, Părinte Andrei, grăitorule de cele dumnezeieşti;
Bucură-te, că ai avut cuvântul împodobit cu viaţa, arătându-te dreptar al teologiei celei adevărate;
Bucură-te, că prin cuvânt ne-ai descoperit slava Prealăudatei Treimi;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 9
Ai purtat grijă de mireni, învățându-i să aibă dragoste și râvnă către Dumnezeu, iar nu către trup și către lume; să defaime dezmierdările cele lumești, iar poruncile lui Dumnezeu să le păzească și să se nevoiască pentru mântuirea lor. Pentru aceasta, pururea te lăudăm, Părinte Andrei, și lui Dumnezeu îi cântăm: Aliluia!
Icosul 9
Pe
cei tineri îi înveți ca pe niște copii, iar pe cei bătrâni îi
înțelepțești. Pe cei păcătoși îi întorci la pocăință și dai nădejde de
mila lui Dumnezeu celor ce se pocăiesc. Îndemni la nevoințele faptelor
bune pe cei ce se nevoiesc. Pe cei ce sunt luptați, îi ajuți; pe cei ce
se află în primejdia căderii în păcat, îi sprijini; pe cei căzuți îi
ridici. Pentru aceasta și noi îți strigăm:
Bucură-te, grabnic ajutătorule;
Bucură-te, că celor neputincioși le dai putere;
Bucură-te, celor întristați, mângâiere;
Bucură-te, celor deznădăjduiți, ridicare;
Bucură-te, văduvelor părtinitor;
Bucură-te, sărmanilor, tată;
Bucură-te, celor săraci, vistierie; celor flămânzi, hrană și celor goi îmbrăcăminte;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 10
Precum Domnul se va face în veacul ce va să fie, lumină sfinților, viață, slavă, hrană, îmbrăcăminte și bucurie, tot în acest chip, prin viețuirea întru Hristos, te-ai făcut și tu, Sfinte Andrei, tuturor celor care aleargă la Dumnezeu. Pentru care noi cântăm: Aliluia!
Icosul 10
Cei
ce ne lăudăm acum cu învăţăturile tale şi ne îndulcim cu cântările cele
de Dumnezeu insuflate, cinstim pomenirea ta, Sfinte Andrei,
Preafericite, strigând ție:
Bucură-te, preasfinţite;
Bucură-te, preaînţelepte;
Bucură-te, glasul dumnezeieștilor cuvinte;
Bucură-te, că ai stins tulburarea patimilor şi ai ajuns la viaţa nepătimirii;
Bucură-te, că ţi-ai luminat viaţa cu strălucirea faptelor;
Bucură-te, că acum se veseleşte Ierusalimul, căci te-a trimis în lume luminător cu multă lumină, pe tine, fericite;
Bucură-te, cântarea cea nouă în biserica cuvioşilor;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 11
Privind neabătut la înălțimea cunoașterii și scrutând adâncul fără fund al înțelepciunii, ai împodobit lumea cu învățăturile tale, părinte Andrei, pentru aceea, roagă-L pentru noi pe Hristos să se mântuiască sufletele noastre, ierarhule al Cretei, ca să cântăm așa: Aliluia!
Icosul 11
Lipsindu-te
de toată grija cea lumească, te-ai pătruns de dumnezeiasca cugetare,
nevoindu-te cu postiri, cu privegheri și cu lacrimi. În acest chip s-a
curățit trupul tău, s-a sfințit sufletul și s-a luminat mintea, și
asemănându-te lui Dumnezeu, te-ai unit tăinuit cu Dânsul și ai dobândit
arvuna bunătăților cerești. Pentru aceasta, îți strigăm:
Bucură-te, cel care ai sfărâmat capul cel diavolesc prin rugăciunile tale;
Bucură-te, că ai ajuns la măsurile cele desăvârșite ale faptei bune;
Bucură-te, cel înțelepțit în lucrarea virtuților și în cuvintele insuflate de Duhul Sfânt;
Bucură-te, părinte hrănitor al sărmanilor;
Bucură-te, cel vrednic de toate minunile;
Bucură-te, că ai ajuns mitropolit în vestita insulă a Cretei;
Bucură-te, că ai ajuns păstor și dascăl al Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 12
Cu dumnezeiască cuviinţă rânduind faptele bunătăţii, Preafericite Andrei, ai lăudat nevoinţele sfinţilor Bisericii. Acum și noi îți înălțăm ție rugăciuni de laudă, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 12
Vestirea
cuvintelor tale, frumuseţea şi curăţia dogmelor s-au răspândit peste
tot pământul, Sfinte Andrei, Fericite. Pentru aceasta, cu diadema bunei
cuviinţe te-a încununat Hristos, Împăratul tuturor, iar noi îți cântăm:
Bucură-te, înger pământesc care ne ajuți la dobândirea vieții celei veșnice;
Bucură-te, că îndulcindu-te întru unirea cea dumnezeiască, de strălucirea Luminii celei neajunse te-ai împărtășit;
Bucură-te, tăinuitorule al lucrurilor dumnezeiești;
Bucură-te,
că păzeşti de primejdii acum, prin rugăciunile tale, pe cei ce cu
dragoste şi cu râvnă săvârşesc sfinţită pomenirea ta;
Bucură-te, că te veseleşti în ceruri cu cetele celor fără de trup;
Bucură-te, căci te-ai arătat propovăduitor preaales al credinţei celei adevărate;
Bucură-te, grăitorule de cele descoperite ție de la Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 13
O, Părinte Andrei, săvârşind astăzi sfinţită pomenirea ta, ca o zi de praznic plină de veselie, cu credinţă grăim ţie; cu rugăciunile tale cele către Dumnezeu, izbăveşte-ne pe noi toţi de primejdiile vieţii și de uneltirile celui viclean, ca să putem cânta pururea: Aliluia! (de trei ori).
Apoi, Icosul 1
Prin
limba ta cea insuflată de Dumnezeu, Duhul Sfânt a grăit Bisericii lui
Hristos, arătând credincioșilor în veci puterea mântuitoare a dreptei
credințe, Andrei, Părinte cuvioase! Pentru aceea, într-un cuget îți
strigăm ție:
Bucură-te, păstor dumnezeiesc;
Bucură-te, ierarh atotînțelept;
Bucură-te, vlăstar de Dumnezeu sădit al Damascului;
Bucură-te, lauda dăruită de Dumnezeu insulei Creta;
Bucură-te, gură mișcată de Duhul Sfânt, care ai izvorât învățături de Dumnezeu insuflate;
Bucură-te, liră bine viersuitoare a cântărilor de miere curgătoare;
Bucură-te, organ sfânt cu bună glăsuire al Bisericii;
Bucură-te, Sfinte Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Condacul 1
Prăznuiește astăzi întreaga creștinătate strălucitul praznic al pomenirii tale celei de lumină purtătoare, chemând la sine toată latura creștinească; și se bucură, căci a dobândit vistierie mare, prin dumnezeieştile tale cântări și laude, părinte Andrei, cele cu dulceaţă alcătuite. Pentru aceasta, toţi grăim către tine: nu înceta să te rogi pentru noi toţi, care cu mulțumire strigăm ție: Bucură-te, Părinte Andrei, om ceresc și înger pământesc!
Rugăciune către Sfântul Ierarh Andrei Criteanul
O, Părinte Andrei, vas ales al luminărilor celor de taină și al darurilor celor nematerialnice ale Mângâietorului ți-ai făcut sufletul prin viețuirea fără prihană, părinte, și ai strălucit în Biserică precum un soare luminos, luminând mulțimile credincioșilor cu razele virtuților și cu lumina învățăturilor și cu fulgerele laudelor duhovnicești și al cântărilor tale, ducându-ne pe noi la lumina cea adevărată a vieții celei în Hristos ca să ne facem și noi fii ai luminii. Te lăudăm pe tine, Cuvioase Andrei, ca pe un ierarh de un chip cu Dumnezeu și învățător al tainelor celor de sus și adevărat iconom al feluritului har al Duhului. Cine va putea spune învățăturile tale, ierarhe al Domnului, piatra de temelie a Cretei, Andrei, de Dumnezeu fericite? Căci ai răsunat ca o alăută și i-ai învățat pe toți să cinstească pe Hristos în două firi, ca Dumnezeu și om desăvârșit, pătimind cu trupul, dar cu dumnezeirea rămânând nepătimitor.
Părinte Andrei, tu ești țarina aleasă a sădirii lui Hristos, brazda multroditoare a arăturii Aceluia, pământul udat tainic cu tainicile picături ale dumnezeieștilor cuvinte, tu ești mlădița sădită de Dumnezeu a viței celei cuvântătoare a Bisericii care pârguiești strugurii copți ai propovăduirii, limba cea de Dumnezeu grăitoare, gura cea fără de tăcere a teologiei, tăblița scrisă de Dumnezeu a cereștilor cuvinte. Pentru aceea, și acum bucurându-ne, noi clerul, călugării și credincioșii, să te cântăm după vrednicie, izbăvește-ne de tot răul acestei vieți, învață-ne să ne pocăim și ajută-ne să dobândim smerenia și dragostea cea întru Hristos, Domnul nostru. Amin!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.