sâmbătă, 4 ianuarie 2025

ORIGINILE LUI „PI”.


 -De-a lungul istoriei, au existat mulți matematicieni din diferite civilizații care au încercat să stabilească valoarea lui „pi”, unii cu mai mult succes decât alții.
-Cele mai vechi referințe despre care avem dovezi, datează cu aproape 2000 de ani înainte de Hristos.
-O tăbliță de lut din Babilonul antic, datată între 1900 și 1600 î.Hr., dă lui „pi” o valoare de 3,125, iar papirusul egiptean AHMESAHMES, un document matematic de mare importanță istorică (conservat la British Museum din Londra), îl stabilește la 3.16, acest papirus este din anul 1.650 î.Hr., dar a fost la acea vreme copiat dintr-un alt document și mai vechi, din 1.850 î.Hr.
-De fapt, există egiptologi care cred chiar că MAREA PIRAMIDĂ din GIZA a fost construită cu secole mai devreme folosind proporțiile lui „pi”, deși alți experți în EGIPTUL Antic nu împărtășesc această părere.
-Sumerienii, chinezii și indienii, printre alții, și-au făcut și variantele lor reprezentative ale lui „pi”, și chiar și Biblia i-a dat o valoare de 3 într-unul dintre pasajele din VECHIUL TESTAMENT.
-Cu toate acestea, matematicianul grec ARHIMEDE a fost cel care a făcut descoperirea creării primului algoritm cunoscut pentru a descifra „pi” în 250 î.Hr.
ARHIMEDE a folosit poligoane pentru a arăta că „pi” avea o valoare minimă de 3, (10/71) și o valoare maximă de 3 (1/7), iar descoperirea sa a fost principalul exponent al lui „pi” pentru următoarea mie de ani.
-Secole mai târziu, matematicianul chinez ZU ZU CHONGZHI a fost primul care a descoperit primele 7 zecimale ale lui „pi”, stabilind cifra la 3,1415926 în anul 480 d.Hr.
-Un mileniu mai târziu, în 1400, matematicianul indian MADHAVA din SANGAMAGRAMA a depășit această reusita descifrând 10 zecimale, dezvoltând seria de puteri cunoscută acum ca seria LEIBNIZ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor