Oamenii intră în viața noastră din diverse motive. Unii dintre ei ne devin prieteni, parteneri de viață, în timp ce alții ne ajută să depășim anumite obstacole pe care le întâmpinăm în viață sau să rezvolvăm diverse probleme cu care ne confruntăm. În afara acestor persoane, binevenite în viața noastră, mai există o serie de persoane care ne fac să ne întrebăm: ”Ce caută aceste persoane în viața mea?, Ce pot învăța de la aceștia?”
Există 4 categorii de persoane toxice pe care este bine să le evităm, întrucât ne fac mai mult rău decât bine, deoarece sunt genul de persoane exagerate, plictisitoare, pesimiste sau toxice.
Cele 4 categorii de persoane toxice pe care este bine să le evităm sau, dacă există deja în viața noastră, să le excludem, sunt următoarele:
Utilizatorul sau cel care ne folosește. Acesta are o personalitate egoistă și se folosește mereu de ceilalți pentru a-și atinge scopurile sau pentru a-i fi bine, neinteresându-l niciodată de binele celorlalți. Utilizatorul este manipulator și deseori folosește înșelăciunea pentru a-și atinge scopurile, fără remușcări. De multe ori joacă rolul de victimă și abuzează de sentimentele celorlalți pentru a obține ceea ce dorește. Alteori, poate intimida sau insulta în același scop. După ce obține ceea ce dorește, utilizatorul își părăsește ”victima”, așa zisul ”prieten”, încercând apoi să lege prietenii cu alte persoane de pe urma cărora să poată profita.
”Omul de succes nu se folosește de ceilalți, ci ceilalți oameni se folosesc de omul de succes, pentru a obține și ei succesul” – Mark Caine
Bârfitorul. Oamenii care se simt nesiguri, care au mai puțină încredere în ei sau mai puține realizări sunt cei care au toate șansele să devină bârfitori. Acest lucru îi face să se simtă mai bine, mai importanți. Bârfa este o amenințare toxică pentru orice grup de oameni. Bârfitorii se hrănesc cu greșelile și ghinioanele altora, iar de cele mai multe ori distorsionează sau exagerează adevărul. Acest tip de oameni creează și inventează diverse povești despre alții din plictiseală, pentru putere sau control, din gelozie, razbunare sau pentru popularitate. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să nu participi la astfel de discuții, nu-i înuraja și nu le pune întrebări pentru a nu fi nevoiți să abereze încontinuare. Bârfitorii pot afecta 3 categorii de persoane prin discursul lor stupid și anume: pe ei înșiși, persoana care-i asculta și persoana pe care o bârfesc. Dacă nu le oprești povestea, ai toate șansele să devii următorul lor subiect de bârfa.
”Mințile luminate discută idei, mințile obișnuite discută evenimente, iar mințile superficiale și slabe discută despre oameni (bârfesc)” – Socrates
Defăimătorul/Criticul. Îl cunoști foarte bine. Toți avem în jurul nostru o astfel de persoană. Are o atitudine de victimizare și în aparență este responsabil pentru tot ceea ce face. Defăimătorul sau criticul arata cu degetul pe oricine și către oricine din jurul lor. Este, de asemenea un martir; are o lipsă de control și o stimă de sine redusă. Această persoană va face tot ce-i stă în putință să abată vina de la sine; toată lumea din jurul său este vinovată, numai el nu! Dacă aveți o asemenea persoană în jurul vostru încercați să o evitați. Nu permiteți ”criticului” să vă alimenteze cu neliniștile sale și lipsa sa de încredere. Nu uita ca nu ești responsabil pentru greșelile nimănui, ci răspunzi doar pentru propriile acțiuni. Toți oamenii greșesc, însă criticul speculează greșelile celorlalți și îi place foarte tare să le arate cu degetul, și să ”pună sare peste rană”.
”Blamarea altora înseamnă de fapt un refuz de a-ți asuma responsabilități. Atunci când o persoana nu poate accepta realitatea, atunci îi blamează pe ceilalți, aruncă vina pe alții sau pe diverse situații, în loc să-și asume responsabilități”Nemulțumitul sau cel care ”se plânge” în permanență. Cu aiguranță ai întâlnit astfel de persoane în cercul tău de prieteni, dar mai ales la locul de muncă. Pe ”nemulțumit” îl recunoști ușor după felul în care își manifestă atitudinea într-un mod dramatic. Nimic nu îl mulțumește și se plânge de orice. O astfel de persoană trebuie evitată întrucât te va încărca într-un mod negativ. Îți va vorbi mereu de supărarile sale, de nemulțumirile sale, ceea ce te va goli și pe tine de energie. Nemulțumitul ca și criticul este un vampir energetic. Va încerca mereu să te convingă că nemulțumirea sa are o cauză reală, că este un ghinionist și că totul îi merge prost, însă nu trebuie să intri în jocul său și să te sensibilizezi prea tare la problemele sale. Încearcă să-l asculți cu detașare și să-i oferi un suport emoțional doar atunci când consideri că problema cu care se confruntă este cu adevărat importantă întrucât, de cele mai multe ori, are tendința de a exagera.
”Să te
plângi mereu sau să te autocompătimești nu este cea mai bună strategie.
Cu toții avem timpul limitat și o energie limitată. De fiecare dată când
ne petrecem timpul plângându-ne de ceva, este un timp pierdut întrucât
nu ne va ajuta sub nici o formă să ne atingem țelurile. Autocompătimirea
nu ne va face mai fericiți.
Nu uitați că ”personalitatea noastră este dată de experiențele prin care trecem”"Nu lăsa pe nimeni niciodată să-ți spună că nu poți obține/face ceva.
Nici măcar pe mine. Ai un vis, trebuie să ți-l protejezi. Când oamenii
nu pot face ceva ei înșiși, îți vor spune şi ție că nu poți. Îți doreşti
ceva, du-te şi obține-l. Punct."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.