duminică, 27 octombrie 2024

Sâmbăta morţilor – Moşii de iarnă

 

Mosii de iarna

Rânduiala Sărindarelor în Postul Mare

Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi, a Moşilor de iarnă, marchează începutul sâmbetelor morţilor din Postul Mare, în număr de şase, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr cel înviat a patra zi din morţi (învierea lui Lazăr preînchipuie învierea cea de obşte, a tuturor).

Cum Biserica lui Hristos este compusă din Biserica celor vii şi din Biserica celor adormiţi, cinstirea în respect şi evlavie a celor adormiţi, prin pomenirea lor specială la Slujba Sfintei Liturghii şi a Parastasului săvârşită în fiecare sâmbătă, apare deosebit de importantă mai ales în această perioadă a Postului Mare, când orice creştin caută să se înalţe el însuşi către Dumnezeu, pentru a întâmpina în lumină şi bucurie marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Pentru acest motiv, în perioada Postului Mare există şi rânduiala Sărindarelor.

Sărindarele sunt pomelnice pe care credincioşii le aduc la biserică la începutul Postului Mare pentru a fi pomenite la Slujba Sfintei Liturghii şi la Slujba Parastasului oficiate în răstimpul acestor 40 de zile ale Postului (în limba greacă „sărindar” înseamnă patruzeci).

Este bine ca aceste pomelnice să fie însoţite de prinoase (grâu, ulei, vin, făină, zahăr) precum şi de tămâie, cărbune, chibrituri, lumânări – cele necesare pentru prepararea colivei şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.

Dezlegarea Sărindarelor se face în Sâmbăta lui Lazăr (sâmbăta dinaintea Duminicii Floriilor), iar în Joia Mare, din grâul slujit la biserică pe perioada pomenirii, se pregăteşte o colivă care, după Slujba Liturghiei şi a Parastasului, se împarte împreună cu alte daruri, ca milostenie.

Credincioşii care duc un Sărindar la sfânta biserică trebuie să se roage şi individual în această perioadă pentru cei adormiţi, pomenindu-i în rugăciunile lor particulare, şi bine este să participe la biserică în sâmbetele special rânduite pentru pomenirea lor şi mai ales în ziua dezlegării Sărindarelor.

La Sărindar, ca şi la Sfânta Liturghie, nu pot fi pomeniţi cei de altă credinţă, cei care s-au sinucis şi pruncii avortaţi sau morţi nebotezaţi.

Sărindare se pot da şi pentru cei vii, pentru a fi pomeniţi în perioada Postului Mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor