Degeraturi
- Imbracati haine din fibra naturala (lana, bumbac), feriti-va sa aveti picioare umede si reci. - Tratati-va circulatia periferica deficitara, daca stiti ca suferiti de asa ceva. - Daca degeratura s-a instalat, se pot face bai alternante calde-reci, in care se pune cimbru si se fac frectii cu alifie cu vasc. - Bai, cataplasme cu infuzie preparata din 15-20 g de flori de galbenele la 1 litru de apa. - Comprese cu 10 ml tinctura de galbenele la 100 ml apa fiarta si racita. - Bai locale sau prisnite cu infuzie din 20 g schinel la 1 litru de apa. - Bai locale cu decoct din 20-30 g coaja de stejar la 1 litru de apa. - Comprese locale de infuzie din urmatoarele plante: 10 g flori de musetel, 20 g galbenele, 20 g menta, 25 g coaja de stejar, 25 g radacina de tataneasa, se fierbe 10 minute, la foc domol, se prepara din 2 linguri de amestec de plante, la o cana de apa. - Fierbeti timp de o ora in 3 litri de apa o telina mare cu frunze cu tot. Strecurati lichidul, apoi lasati-l sa se raceasca pana cand temperatura va deveni suportabila pentru o baie cat mai calda a locului vatamat. Muiati picioarele sau mainile si stati asa 10-15 minute. Baia se poate repeta de trei ori pe zi. Tineti picioarele infasurate intr-o patura.
Raguseala
1. Sirop de brad. Intr-o oala de lut se asaza in straturi muguri, conuri de brad si miere. Se acopera cu un capac, apoi se sigileaza cu un prosop mai gros si se lasa intr-o camera intunecata timp de 2-3 saptamani. Se bea cate o lingurita de sirop de 4 ori pe zi. 2. Ridiche neagra. Se curata si se taie felii subtiri o ridiche neagra. Se pun intr-un vas de portelan, cu zahar intre ele. Dimineata vom gasi un suc din care se iau cate 5-6 linguri pe zi. 3. Cimbrisor. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta uscata in 200 ml apa fiarta. Se bea indulcita cu miere o cana dimineata, pe stomacul gol. 4. Podbal. Se face un ceai de podbal dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa. Se ia cate o lingurita, din ora in ora. Pentru efect mai puternic, se amesteca si cu flori uscate de soc. 5. Tei. Se face ceai de tei cu lamaie si se bea dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul-dejun. Cu ceai de tei in care s-a pus o lingura de sare se poate face gargara. 6. Ghimbir. Siropul de ghimbir ajuta la recapatarea vocii. Se spala bine radacinile de ghimbir si apoi se dau prin razatoarea mica, dupa care imediat se pun intr-un borcan si se adauga miere de albine. La o lingurita de ghimbir ras se pune o lingurita de miere. Se lasa doua saptamani, dupa care se filtreaza, obtinandu-se un sirop semi-limpede, cu gust puternic picant si parfumat. Se iau 3-4 lingurite de sirop pe zi. 7. Hrean. Siropul drege vocea, daca se iau cate doua linguri pe zi. 8. Gargara cu apa calda si putina sare face minuni. 9. Faceri inhalatii cu ulei de salvie sau de lavanda (3-4 picaturi la un pahar cu apa). .10. Se unge gatul cu gaz, de doua ori pe zi. Nu se bea si nu se mananca dupa aceea timp de o ora.
Medicamentele, pline de E-uri
Cele mai multe pastile din farmacie contin substante daunatoare sanatatii
Atunci cand avem probleme de sanatate, apelam la medicamente. Vestea proasta este ca toate sunt pline de E-uri si, in loc sa ne protejeze sanatatea, ne imbolnavesc. Acelasi lucru este valabil si pentru vitaminele si suplimentele nutritive pe care le luam in speranta ca vom deveni mai rezistenti in fata bolilor. Mai mult, cosmeticele pe care le folosim sunt si ele pline de E-uri daunatoare, la fel ca alimentele cu aditivi. E bine sa citim compozitia acestor pastile inainte de a incepe tratamentul si sa le evitam macar pe acelea care s-au dovedit a fi adevarate cocteiluri de E-uri. Aprobate, dar periculoase
E-urile intra in compozitia excipientilor, invelisul care protejeaza substanta activa a pastilei si au rolul de a asigura un termen de valabilitate mai mare. Cantitatile sunt calculate astfel incat sa nu afecteze pacientii, daca urmeaza recomandarile de pe prospect si durata tratamentului. Agentia Nationala a Medicamentului verifica toate medicamentele, pentru ca ele sa nu contina aditivi neaprobati sau aprobati, dar in cantitati prea mari. Totusi, persoanele mai sensibile pot reactiona negativ la aceste E-uri. Femeile insarcinate care isi bombardeaza organismul cu suplimente pentru a aduce pe lume copii sanatosi, dau nastere unor bebelusi cu malformatii. Batranii spera ca, luandu-si medicamentele prescrise, stopeaza evolutia bolii. Dimpotriva, se pricopsesc cu altele, care le inrautatesc si mai mult starea de sanatate. La copii, E-urile pot produce deficiente in ritmul de crestere si de dezvoltare. Patru din zece medicamente destinate copiilor contin aditivi care conduc la comportament hiperactiv, arata un studiu britanic. E-urile din medicamente le pot produce copiilor iritatii la nivelul ochilor, probleme stomacale, tulburari de memorie si lipsa de concentrare. Unele E-uri pot dezvolta, la copii si adulti, alergii, migrene, palpitatii, anxietate, halucinatii, forme de cancer, tulburari intestinale si metabolice si probleme ale tiroidei. Efectele adverse sunt multiple pentru ca intr-un medicament nu gasim un singur E. De exemplu, Intr-o banala tableta de Propolis cu vitamina C, se regasesc nu mai putin de 5 E-uri.
Topul otravurilor care incep cu litera E
- E-210 (acid benzoic). Poate provoca stm bronsic, iritatii ale pielii, ochilor si mucoaselor, poate genera chiar si cancer.
- E-213 (benzoat de calciu). Este un conservant artificial, care favorizeaza tumorile si produce astm.
- E-102 (tartazina) induce tumori tiroidiene si poate genera chiar distrugeri cromozomiale.
- E-200 si E-203 (saruri ale acidului sorbic). Sunt conservanti care pot provoca urticarii de contact si alte alergii.
- E-951 (aspartam). Acest indulcitor este raspunzator pentru tulburari digestive, diaree, dureri de cap si fenilcetonurie (la pacientii cu gusa endemica).
- E-420 (sorbitol). Este un indulcitor din drajeurile pentru supt incriminat ca ar provoca iritatii gastrice, balonare, dureri de stomac.
- E-104 (galbenul de chinolina). Poate provoca alergii de contact pana la reactii severe de urticarie. In SUA si Australia e interzis in industria alimentara si farmaceutica, fiind considerat o substanta cancerigena.
- E-127 (eritrozina), E-131 (albastru patent), E-124 (rosu de Cosenila), E-132 (indigotina) sInt alti coloranti toxici care apar In medicamente.
Cititi si Parabeni
18 leacuri cu miere si scortisoara
Artrita: Se amesteca o parte miere si doua apa calduta, apoi se adauga o lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare. Durerea cedeaza in 15 minute.Caderea parului: Se aplica pe scalp o pasta formata din ulei de masline, o lingura de miere, una de scortisoara. Se lasa sa actioneze 15 minute, apoi se spala parul.Infectii urinare: Doua linguri de scortisoara si o lingurita de miere se dizolva intr-un pahar de apa calduta. Se bea acest lichid care va distruge germenii din vezica urinara.Dureri de dinti: Se face o pasta din cinci lingurite de miere si una de scortisoara cu care se imbraca dintele care doare.Colesterol: Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml de ceai, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in 2 ore.Raceala: O lingura de miere calduta, cu un sfert de lingurita de scortisoara vor vindeca orice tuse cronica, raceala si va curata sinusurile.Infertilitate: Doua linguri de miere inainte de culcare rezolva problema. La femei, fortifica uterul.Ulcer stomacal: Mierea si scortisoara vindeca problemele stomacale si balonarea.Boli cardiovasculare: Se face o pasta din miere si scortisoara, apoi se unge cu ea o felie de paine si se mananca la micul-dejun cu regularitate. Reduce colesterolul din artere si salveaza pacientul de riscul unui atac de cord. Reduce dispneea si intareste ritmul cardiac.
Imunitate: Utilizarea zilnica a scortisoarei pudra intareste sistemul imunitar si protejeaza de atacul bacteriilor si virusurilor. Consumul regulat de miere intareste corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile si afectiunile virale.
Longevitate: Ceaiul cu miere si scortisoara, consumat cu regularitate, incetineste efectele imbatranirii. Proportia ideala: 4 linguri miere, o lingura scortisoara, 3 cani de apa.
Acnee: Formati o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scortisoara pudra. Se aplica peste cosuri inainte de culcare si se spala dimineata cu apa calduta. Dupa doua saptamani, acneea nu va mai recidiva.
Infectiile pielii: Eczemele, herpesul si toate infectii pielii se vindeca prin aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe zonele afectate.
Cure de slabire: in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul-dejun si seara inainte de culcare, beti miere si scortisoara fierte intr-o cana de apa. Remediul previne depunerea de grasimi, ajutind si in cazul obezilor.
Cancer: Mierea cu scortisoara ajuta in tratarea cancerului stomacal si osos. Se iau o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara, de trei ori pe zi, timp de trei luni.
Oboseala: O jumatate de lingura de miere intr-un pahar cu apa, presarat cu pudra de scortisoara consumata zilnic, dimineata dupa ce ne spalam pe dinti, ajuta la recapatarea vitalitatii.
Halena: Gargara cu o lingurita de miere si scortisoara in apa fierbinte inlatura mirosul neplacut al gurii pentru o zi intreaga.
Auz: Mierea cu scortisoara pudra luate zilnic in cantitati egale duc la refacerea auzului.
Cand si cum e bine sa bem apa?
Apa se bea mai degraba inainte de masa decat dupa. Lichidele reci dauneaza digestiei
Apa are un rol esential in mentinerea sanatatii. Chiar daca doi litri de lichide par o cantitate imensa, trebuie sa stim ca aportul de apa este esential in eliminarea toxinelor. Organismul nu trebuie bombardat cu o cantitate mare de apa dintr-o data, este recomandabil sa bem in cantitati mici pe parcursul intregii zile. Prea multa apa ingurgitata in timp scurt provoaca diluarea brusca a sucurilor gastrice. In plus, vezica urinara si rinichii vor fi suprasolicitate. Acestia vor filtra mai mult, dar cantitatea de toxine eliminata ramine aceeasi. Apa va trece prea repede prin organism, acesta nu va beneficia de calitatile ei. Prea multa apa poate determina asa numita „intoxicare cu apa“. Simptomele sunt similare cu cele ale deshidratarii: apatie, confuzie mentala, stari de ameteala, oboseala. Daca nu bem apa destula, apar durerile de cap si riscul de infectii urinare si pietre la rinichi. Putem afla daca avem destule lichide in organism, controland culoarea urinei. Daca are culoarea galben-pai, putem sta linistiti, insa daca e tulbure, e clar ca aportul de lichide e insuficient. Daca e limpede, inseamna ca beti prea multe lichide.Chiar si in timpul mesei
Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei. La unele popoare, gazda te asaza la masa, iti pune in fata toate bunataturile, dar apa deloc. Asa sfatuiesc si nutritionistii: in timpul hranirii, nu se bea apa. Exista insa si pareri care sustin ca si in timp ce mancam e bine sa bem apa, mai ales daca avem probleme cu constipatia. Acest sfat e recomandat mai ales atunci cand mancarea nu este bogata in legume si fructe, care au un continut bogat de apa. Dar in niciun caz nu e bine sa bea apa la masa persoanele care sufera de tulburari digestive. Apa ingreuneaza digestia, diluand enzimele digestive si diminunandu-le eficacitatea. Astfel, apare senzatia de ingreunare. Pentru obezi e bine. Daca beau apa intre mese, se satura mai repede, in acest fel apa asociata cu mancarea e chiar recomandata in curele de slabire. Persoanele energice trebuie sa bea mai multa apa in prima parte a zilei, cand consumul hidric e mai mare. Seara nutritionistii ne sfatuiesc sa nu bem multa apa, deoarece activitatea gastrica este redusa in timpul somnului si corpul va avea tendinta sa elimine apa prin transpiratie.
Nu apa rece!
Multa lume prefera un suc dupa masa. Foarte gresit! Bauturile carbogazoase si alcoolul dau impresia falsa ca taie setea, in scurt timp veti fi si mai deshidratat. in plus, aduc un aport mare de calorii. Sanatos e sa bem apa plata sau ceaiuri neindulcite din plante. Dar nu rece. Apa rece dupa masa solidifica hrana uleioasa pe care tocmai ati inghitit-o si va incetini digestia si metabolismul. Mai mult, apa rece consumata imediat dupa ce mancam ingrasa si poate duce la cancer, in timp. Se spune ca e mai bine sa bem un ceai fierbinte dupa ce mancam, asa cum fac, de pilda, chinezii. Apa cu gheata pe timpul caniculei e periculoasa, conducand la soc termic sau atac de cord la persoanele cu boli cardiovasculare. Specialistii mai spun ca e bine sa bem o cana cu apa cu o jumatate de ora inainte de masa. in acest fel, sangele se hidrateaza, putind face fata aportului de calorii din alimentatie. in plus, acest truc va conduce la diminuarea apetitului, obiectiv extrem de util persoanelor care vor sa slabeasca.
Dieta cu apa calda
• Foarte la moda este dieta cu apa calda, care se pare ca provine din medicina traditionala chineza. Aceasta presupune sa bem zilnic un pahar cu apa calda (la temperatura corpului), cu inghitituri mici, zilnic, timp de o saptamana, dimineata, la trezire. La fel, inainte si dupa fiecare masa. Aceasta dieta extrem de simpla, cu care se pare ca dispar repede kilogramele in plus, poate fi si periculoasa. intrebati medicul cum se face corect si ce regim trebuie sa urmati!
Cafea falsa din sfecla rosie
Medicul spune ca e bine sa bem doi litri pe zi de lichide, de preferat apa plata. Dar cand e mai bine sa bem apa, inainte, dupa masa, in timp ce mancam sau intre mese? Apa rece sau la temperatura camerei? Iata cateva intrebari pe care ni le-am pus de multe ori. si iata ce ne sfatuiesc specialistii.Doi litri, dar putin cate putin
In locul cafelei, contraindicata persoanelor cu hipertensiune, puteti incerca un inlocuitor care are si rol terapeutic: cafeaua falsa din sfecla rosie prajita. Seamana la gust cu obisnuita cafea din comert, nu produce arsuri stomacale si, pastrand o buna parte din componentele sfeclei proaspete, devine o sursa de vitamine si minerale. Nu dauneaza la hipertensiune, boli cardiace. Este contraindicata pentru diabetici, deoarece sfecla pastreaza un continut mare de zahar. Cafeaua falsa se pregateste din sfecle micute si proaspete, curatate, taiate felii si apoi in fisii de 1 cm latime. Bucatelele de sfecla se insira pe ata si se lasa sa se usuce natural, la soare sau in curent de aer. Sunt suficient de uscate cand devin casante. Scoase de pe ata, se coc in cuptor, intorcandu-se periodic. Cand s-au rumenit, se pot stropi, pentru aroma, cu esenta de rom. Dupa ce s-au racit, se macina. Ca sa nu se umezeasca sau sa-si piarda aroma, se pastreaza in vase nemetalice bine inchise. Cafeaua falsa nu se fierbe. Pentru fiecare cescuta de apa in clocot se adauga o lingurita cu varf sau o lingura rasa de pudra de sfecla prajita. Dupa o infuzare de 5 minute, se poate consuma. indulcita cu miere, are un gust foarte placut. Poate fi consumata inclusiv seara, pentru ca nu produce insomnii.
Leacuri populare pentru negi
Nu incercati sa puneti acizi pe piele, mai bine folositi preparate din plante
Negii sunt provocati de un virus. Infectia se transmite prin contact direct de la persoana bolnava la cea sanatoasa sau prin obiecte. Evolutia bolii este favorizata de traumatizarea pielii, uscaciunea ei, reducerea pH-ului stratului de apa si grasime al pielii. Perioada de incubatie dureaza intre cateva saptamani si cateva luni.
Mai multe feluri de negi
Exista negi simpli (rrucae vulgares), mai frecventi la copii si tineri, fiind raspanditi pe maini, picioare si, mai rar, pe fata. Suprafata capata un aspect granulos, zgrunturos. Se pot forma adevarate conglomerate. Negii juvenili apar ca niste protuberante pe piele, au contururi poligonale sau circulare, suprafata neteda, consistenta unor noduli, cu dimensiuni de la cele ale unui graunte, pana la ale unui bob de linte. in unele cazuri, negii au culoarea pielii normale, in altele, sunt roz-galbui sau brun-galbui. De obicei, apar pe dosul palmei, in regiunea fruntii, gat, antebrate, mai rar fiind posibila dispunerea lor lineara. Negii tari (rrucae tares) sunt o varietate a celor vulgari. La formarea lor contribuie presiunea permanenta exercitata de incaltaminte, unele leziuni ale talpilor, transpiratia abundenta a picioarelor. Au o culoare maro-galbuie, contururi rotunde sau ovale si ingreuneaza deplasarea, din cauza durerii la mers, amintind de bataturi. Condiloamele lunguiete (condilomata acuminata) apar la persoanele care nu respecta regulile de igiena. Se localizeaza cel mai frecnt pe organele sexuale, in zona anusului, rareori la subsuoara sau deasupra glandelor mamare, la femei. Se formeaza mici noduli scamosati, fara consistenta, de culoare roz.
Sucuri proaspete si alifii
Pentru tratarea afectiunilor virale ale pielii, in particular a negilor, se folosesc plante medicinale cu proprietati antivirale, cum ar fi: pinul, papadia, mesteacanul, sunatoarea, pelinul, nucul, urzica, tuia, brandusa, teiul, brusturele, calendula, ienuparul. in medicina populara, se recomanda decoct din bobite de scorus rosu aplicat pe timpul noptii sub forma de comprese. Se mai spune ca semintele pisate de busuioc, amestecate cu unt de vaca nesarat, scot negii. Se stoarce suc proaspat de papadie. Un decoct tare de pelin (50 grame la un pahar cu apa), fiert timp de 10 minute, ajuta la disparitia negilor. Se foloseste sub forma de prisnite. Cu suc de rostopasca se sterg zonele afectate, de 2-3 ori pe zi. Se amesteca lastare de tuia si ienupar cu vodca, in proportie de 1:5. Se lasa la macerat 3 saptamani, dupa care se filtreaza. Se aplica tinctura obtinuta, de 2 ori pe zi. O cura dureaza 3-5 saptamani. Se pun comprese cu usturoi, mar sau cartof ras pe eruptii, o data pe zi. Cura este de 3-5 saptamani. Negii se mai ung de 2-3 ori pe zi cu suc de laptele-cucului. Pentru negi, dar si pentru bataturi, se foloseste suc proaspat sau alifie din usturoi si slanina proaspata de porc, in proportie de 1:1. Se iau doua linguri din urmatorul amestec: 15 g muguri de mesteacan, 20 g melisa, 30 g bobite ienupar, 10 g pelin si 25 g cimbru. Se oparesc cu 2 pahare cu apa clocotita, se infuzeaza o ora, se filtreaza si se bea pe parcursul unei zile. O cura dureaza 2-5 saptamani.
Secretele alimentatiei tibetane
Medicina tibetana detine cateva secrete ale alimentatiei sanatoase: ce, cum, in ce succesiune si cand trebuie sa mancam. Toate aceste detalii au importanta egala. Iata cateva sfaturi ale vracilor din Tibet, zona in care populatia nu se plange de maladii grave, iar longevitatea nu este o exceptie. - Lapte proaspat muls, baut zilnic, cate o jumatate de pahar, vindeca dispneea si naduful. - Gris cu lapte. Oricine a trecut cu bariera celor 40 de ani trebuie sa manance zilnic macar cateva linguri de gris cu lapte. Acesta are o actiune benefica asupra oaselor, muschilor si tractului digestiv. - Caise uscate. Sunt un aliment benefic pentru forta fizica a barbatilor. - Ciorba de peste, mai ales cea de stiuca, este foarte buna pentru orice organism slabit. - Nuci, stafide. Consumul lor zilnic tonifica sistemul nervos, alina oboseala, durerile de cap, intareste muschiul inimii si sistemul nervos. Sunt foarte utile in afectiunile hepatice. Se recomanda zilnic o portie a 30 g nuci, 20 g stafide si 20 g cas. - Branza dulce de vaci. in fiecare zi se recomanda cate 100 g branza de vaci proaspata, fara sare, in ateroscleroza, boli de inima sau hepatice. - Lamai si portocale. Sunt recomandate in fazele incipiente de hipertensiune si hipertiroidie. Se rade cate o jumatate de lamaie cu coaja si se amesteca apoi cu zahar. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi. Se pot manca peste zi doua-trei portocale, ca vitaminizant si diuretic.
- Fragi. O jumatate de pahar de fragi, de sase ori pe zi, ajuta la eliminarea calculilor hepatici.
- Mere. Aceste fructe sunt bune in tratamentul gutei si al sclerozei vaselor sanguine.
- Patrunjel. Se recomanda sa fie consumat, verde si radacini, in tot timpul anului. Este un agent coagulant, contine multa vitamina C si se recomanda in boli ale sangelui si anemii.
Cele zece reguli ale frigiderului sanatos
Felul in care aranjam alimentele in frigider contribuie la pastrarea lor fara riscuri pentru sanatate
Modul inadecvat in care sunt pastrate alimentele duce adesea la aparitia infectiilor alimentare, riscul fiind cu atat mai crescut cu cat mancarea este tinuta mai mult timp la temperatura camerei. Refrigerarea incetineste sau impiedica dezvoltarea celor mai multi microbi. De aceea, mancarea trebuie pusa la rece la cel mult doua ore dupa preparare. O conditie esentiala de a preveni imbolnavirea este sa respectam cateva reguli elementare de depozitare a aliementelor:
1. O data pe saptamana, rafturile se sterg cu apa calduta si detergent de vase. Daca sertarele s-au ingalbenit in timp, curatati-le cu o solutie preparata din apa, otet si inalbitor. 2. Pentru a evita ca in frigider sa domine mirosurile neplacute, puteti aseza pe raftul din mijloc o ceasca cu otet si cateva cuisoare. Otetul poate fi inlocuit cu bicarbonat de sodiu diluat in apa sau cu apa simpla in care ati adaugat praf de scortisoara. Acelasi efect il are si un recipient cu cafeau macinata. 3. Frigiderul trebuie dezghetat o data pe luna sau macar o data la doua luni. Este indicat sa incepeti de la congelator si sa incheiati cu compartimentele de jos. Se foloseste apa calduta cu putin detergent de vase, in care se adauga bors sau zeama de lamaie.
4. Masurati temperaturile cu un termometru, la diferite nivele. in general, partea inferioara, situata chiar deasupra cutiilor de legume, este cea mai rece. Aici se pun alimentele cele mai vulnerabile la contaminare bacteriana: peste, carne, preparate pe baza de produse de origine animala (maioneza, oua, sosuri cu carne). in zona mai putin rece se pun produsele lactate, pestele afumat, produsele conservate in otet. intre cele doua zone, se pun semipreparatele. Fructele si legumele (cu exceptia cartofilor) se vor aranja numai in cutiile speciale din josul frigiderului. Aceasta e zona cea mai calda, favorizand pastrarea aromelor din vegetale.
5. Recipientele in care se pastreaza alimentele trebuie sa fie curate si sa se inchida ermetic. O solutie buna este acoperirea vaselor cu capace sau folie de plastic.
6. Nu se pastreaza carnea sau legumele nespalate langa mancarea gatita, deoarece o pot contamina.
7. Aruncati alimentele expirate sau alterate.
8. Nu recongelati! Odata dezghetate, alimentele se pot contamina cu bacterii. Puneti-le in congelator in pachetele mici, de cate o portie.
9. Nu decongelati la temperatura ambianta, acest lucru va favoriza inmultirea bacteriilor. Solutiile cele mai bune pentru decongelare sunt: la frigider, la microunde sau in apa rece. Punga in care congelati alimente trebuie insotita de un biletel pe care sa notati data.
10. Este recomandat sa se pastreze spatiu in jurul alimentelor, pentru ca aerul rece sa poata circula liber.
11. Mancarea preparata termic sau gatita in frigider, chiar la temperaturi foarte joase, se poate invechi.
12. Ouale se spala cu detergent si abia apoi se depoziteaza la rece.
13. Produsele lactate se asaza pe rafturile din mijloc si nu pe usa frigiderului, unde este mai cald.
14. Nu puneti alimente calde in frigider.
15. Asigurati-va ca usa frigiderului sta bine inchisa si evitati sa o deschideti prea des.
16. Carnea tocata conservata in congelator nu rezista mai mult de doua luni. Bucatile de carne se pastreaza maximum 6 luni.
17. Mancarea se altereaza daca este bagata la frigider cat este calda.
18. Nu depozitati in acelasi loc fructele si legumele, deoarece fructele pot cauza ingalbenirea legumelor.
19. Preparatele cu maioneza nu se pastreaza mai mult de 24 de ore.
20. Inainte de a pleca in concediu asigurati-va ca ati golit frigiderul. Ca sa fiti siguri ca o sa dispara orice urma de miros, scoateti-l din priza si puneti in el o farfurie cu lapte fierbinte. Cititi si Pastrarea alimentelor
20 de secrete ale merelor verzi
Merele acre sunt ideale pentru diminuarea colesterolului, greturi si albirea dintilor
Au aparut merele verzi! Desi in aceasta perioada se gasesc multe fructe mult mai atractive, nu lasati sa treaca pe langa dumneavoastra ocazia de a face o cura cu mere acre. Contin multe vitamine si minerale: betacaroten, vitamina C (mai multa decat merele rosii), acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor si potasiu. Trebuie mancate cu tot cu coaja, dar bine spalate. Iata la ce sunt folositoare merele verzi:1. - diminueaza colesterolul, ajutand astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare
2. - prin continutul bogat de fibre, marul verde este un laxativ usor si astfel combate constipatia
3. - regleaza functiile pulmonare
4. - scade riscul formarii de calculi urinari
5. - stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni
6. - fortifica sistemul imunitar
7. - asigura energia pentru intreaga zi. Un mar verde mancat dimineata ne trezeste mai eficient decat o cafea.
8. - cel mai simplu si natural mod de a inlatura imediat refluxul alimentar, este marul verde. Combate greturile in timpul sarcinii.
9. - in cosmetica, marul verde este un bun aliat impotriva sebuumului in exces.
10. - au un continut redus de zaharuri, fiind recomandate si diabeticilor.
11. - merele verzi curata ficatul si bila, ajutand la micsorarea pietrelor care apar la nivelul bilei.
12. - cura cu mere verzi previne cancerul, in special cel de colon si cel de plamani
13. - pe timp de vara, sucul de mere verzi este un excelent racoritor
14. - diminueaza febra
15. - mancand mere verzi, facem un masaj eficient al gingiilor, dar mai ales curatam dintii si le redam culoarea alba. Merele verzi curata si tartrul, prin acizii pe care ii contin. Ajuta si la prevenirea cariilor.
16. - merele verzi ajuta la intarirea oaselor
17. - dezintoxica organismul si dizolva acidul uric, usurand durerile in caz de reumatism sau guta
18. - merele verzi reduc nervozitatea si irascibilitatea. Consumate cu doua ore inainte de culcare, induc un somn linistit. Ceaiul de mere calmeaza nervii.
19. - merele verzi sunt hipoalergene, fiind astfel mai usor de tolerat de catre persoanele alergice
20.- sucul de mere verzi cicatrizeaza ranile si poate fi utilizat ca antiseptic.
Mustarul si hreanul, doua leacuri uitate
Cu aceste doua leacuri se vindeca astmul, reumatismul, nevralgiile
Nelipsite candva din farmacia gospodariilor taranesti, mustarul si hreanul au fost detronate de medicamentele moderne. Dar n-au disparut si, atata timp cat ne sunt la indemina, e bine sa le cunoastem proprietatile vindecatoare. Iata cele mai cunoscute intrebuintari ale acestora:
1. Radacinile hrean rase se pun intr-un borcan pana se umple o treime. Se completeaza cu alcool alb de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presind amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita, de 3-4 ori pe zi, pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pe zonele dureroase pentru tratarea reumatismului.
2. O radacina de hrean rasa se amesteca cu 4 linguri de miere si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, iar siropul obtinut se amesteca cu resturile fierte. Se iau trei linguri pe zi in: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii.
3. Intr-un litru de vin rosu natural se pun 15 linguri de hrean ras. Se astupa sticla si se lasa la macerat 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, este si tonic sexual.
4. O radacina de hrean rasa se amesteca cu otet de mere intr-o sticla. Se lasa la macerat intr-un loc cald, timp de zece zile. Otetul este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.
5. Intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean ras. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi, pentru tratamentul reumatismului si gutei.
6. Intr-o basma se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica pe zona fruntii atat timp cat nu apar arsuri. Este un leac clasic pentru sinuzita. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se caile.
7. Mestecand hrean ras indelung, se amelioreaza parodontoza.
8. Pentru constipatie cronica: se iau zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, cu apa.
9. Bronsita, astm, pneumonie: se aplica o cataplasma cu faina de mustar negru pe zona toracelui. Cataplasma se prepara din 3-4 linguri de faina de mustar si apa, amestecate pana se obtine o pasta. Pasta se pune intr-un saculet, care se va aplica pe piele, atia timp cat suporta pacientul.
10. Dureri reumatice, nevralgii: in apa fierbinte din cada se pune un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Se lasa circa 10 minute, dupa care se indeparteaza. Se fac bai generale de 10 minute.
20 de alimente care te spala pe dinti
In lipsa periutei de dinti, puteti rontai legume si fructe
Un zambet stralucitor este un semn de sanatate. Dar programul aglomerat nu ne permite sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa. Ce-i de facut in acest caz? Apelam la guma de mestecat sau mancam o leguma care curata dintii si improspateaza respiratia. Exista nenumarate plante care joaca rolul pastei de dinti. 1. Merele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, dar si o pasta de dinti naturala, care curata petele de pe dantura. Cel mai eficient soi este marul verde. 2. Pe linga faptul ca este o leguma extrem de sanatoasa, un morcov crud, consumat zilnic, ne ajuta sa scapam de placa bacteriana de pe dinti. 3. Se freaca dintii cu un piure din capsune. Apoi, clatiti intens gura, acidul din capsune putand dauna smaltului si gingiilor. 4. telina protejeaza impotriva cariilor. Prin mestecare, neutralizeaza bacteriile care produc carii, dar ajuta si la curatarea gingiilor si a limbii prin folosirea ei in amestec cu alte legume abrazive. 5. Patrunjelul este cea mai buna apa de gura. Zdrobiti intre dinti citeva frunze de patrunjel. Actioneaza ca un dezinfectant excelent asupra cailor respiratorii medii si superioare. Se recomanda ca tratament celor care sufera de halena, precum si celor cu boli respiratorii cronice. 6. Lamaia (sub forma de suc proaspat) sau frecarea dintilor cu o felie de lamiie, ajuta la albirea danturii. Nu folositi foarte des acest remediu, acidul citric ataca plombele si smaltul. 7. Uleiul de masline extra virgin albeste dintii, daca ii frecati cu o cirpa curata pe care ati turnat din acest ulei natural.
8. Mustarul amestecat cu ulei de masline curata dintii.
9. Lemnul de frasin sub forma de lesie este un agent de albire. Un remediu popular este periajul cu cenusa de lemn.
10. Bicarbonatul de sodiu face dantura mai alba inca de la prima utilizare.
11. Sarea albeste dintii, daca nu frecam foarte tare, putind distruge smaltul.
12. Ceaiul verde contine antioxidanti foarte puternici, care omoara bacteriile orale care convertesc zaharul in tartru. De asemenea, combate respiratia urat mirositoare.
13. Kiwi intareste gingiile.
14. Menta (frunzele proaspete) mentine o respiratie proaspata pentru un timp indelungat.
15. Ciupercile Shiitake (ciuperca nativa din Asia de Est) ajuta la prevenirea formarii tartrului.
16. Hreanul inhiba cresterea bacteriilor care determina aoaritia cariilor dentare.
17. Hidratarea suficienta este cea mai buna metoda pentru a mentine un flux salivar optim. Saliva lupta cu bacteriile daunatoare care formeaza cariile si placa bacteriana. O simpla clatire a gurii cu apa spala resturile alimentare, privind astfel bacteriile de hrana.
18. Afinele contracareaza efectul bacteriei Streptococcus mutans, principala responsabila pentru aparitia cariei dentare.
19. Vinul, atat cel rosu, cat si cel alb, combate bacteriile care determina aparitia placii bacteriene.
20. Frunzele proaspete de salvie albesc si redau luciul dintilor. Ajuta si la improspatarea respiratiei.
Pentru dinti albi si stralucitori pe o perioada mai indelungata, evitati consumul in exces de cafea, sosuri, bauturi carbogazoase colorate, ciocolata, ceai negru, tigari.
Sapte alimente care pun sangele in miscare
Cu o alimentatie adecvata, putem invinge usor gerul iernii
Alimentatia din timpul iernii e diferita fata de cea din alte anotimpuri. Nutritionistii sunt de parere ca iarna, ca sa ne fie cald, trebuie sa ne bazam foarte mult pe mancarea gatita si sa renuntam la hrana rece, care oricum nu este tocmai benefica organismului. Exista anumite alimente care, odata ajunse in organism pun sangele in miscare si confera o senzatie placuta de caldura. Iata care sunt acestea:
1. Ardeiul iute. Ca aliment, da imediat senzatia de caldura, pentru ca imbunatateste circulatia sanguina. Uleiul de ardei iute, aplicat pe maini si picioare, rezolva problema extremitatilor reci.
2. Supa calda de legume. Incalzeste, hidrateaza, e balsam pentru caile respiratorii si asigura necesarul de fibre, vitamine si minerale.
3. Condimentele. Nutritionistii ne sfatuiesc sa condimentam cu incredere mancarurile. Cu cat mai mult piper si ardei iute, cu atit vom avea imediat o senzatie de caldura si vom fi si mai feriti de raceala.
4. Ceaiurile. Cele de coada calului reusesc sa ofere senzatia de caldura. In plus, asigura un somn bun si actioneaza ca o aspirina. Si ceaiul de musetel, cu lamaie si miere, incalzeste corpul.
5. Carnea. Proteinele din carne ridica nivelul pH-ului sanguin, ceea ce va face ca sangele sa fie mai cald. Carnea rosie stimuleaza productia de hormoni tiroidieni, care produc energie termica in organism.
6. Fructele si legumele. Sunt bogate in vitamina C, un supliment indispensabil iarna. Piersicile, papaya si caisele stimuleaza circulatia sangelui. Totodata, spanacul, fiind foarte bogat in fier, ajuta la termoreglare.
7. Grasimile bune. Untul si uleiul de masline ajuta la echilibrarea pH-ului din sange si duce astfel la incalzirea lui.
Cu ce putem inlocui sarea?
Pentru persoanele care au probleme cu tensiunea sau rinichii, condimentele si legumele verzi pot da gust bun mincarurilor la fel ca sarea de bucatarie Incidenta bolilor cardiovasculare generate de consumul ridicat de sare (NaCl) a crescut dupa unele statistici cu 24%. Avem nevoie de 1.500-2.400 mg de sodiu pe zi, dar majoritatea persoanelor consuma peste 3.000 mg de sodiu pe zi, ca sa aiba mancarea gust. Persoanele care au probleme cu tensiunea sau rinichii sunt nevoite sa reduca sau chiar sa elimine sarea din bucate, restrictie care inseamna abtinerea de la anumite placeri gustative. Emininand sodiul, insa, nu reducem gustul alimentelor. Exista citeva ierburi si condimente care tin loc de sare, dind mincarii gust poate chiar mai delicios. Iata citeva sfaturi pentru bolnavi, dar si pentru cei sanatosi care stiu ca mai putina clorura de sodiu nu strica niciodata:
1. In loc de sare, adaugati condimente din belsug: piper, rozmarin, pudra de usturoi, pudra de chili si alte ierburi proaspete.
2. Cititi etichetele produselor si feriti-va de ingrediente cum ar fi: sare, sodiu sau monoglutamat de sodiu. Cautati produse care sunt etichetate „Fara Sodiu“ care, de fapt, contin 5 mg din acest element. Diluati cantitatea de sodiu din conserve prin inmuiere in apa.
3. Consumati mai multe produse proaspete si mai putin produse procesate. Fructele si legumele proaspete au un continut scazut de sodiu, la fel si carnea, mancarea prelucrata contine multa sare. Mancati acasa mai des decit la restaurant, ca sa puteti controla cantitatea de sodiu ingerata.
4. Puteti sa inlocuiti sarea cu clorura de magneziu sau clorura de potasiu, insa daca adaugati prea multa, veti obtine un gust de chimicale. Atentie, unele medicamente pentru tensiune nu se imbina prea bine cu inlocuitorii de sare. Consultati un medic inainte de a folosi inlocuitori de sare.
5. Schimbati-va obiceiurile: nu mai presarati sare in mancare cand gatiti, nu mai tineti solnita pe masa.
6. Alimentele bogate in sare sunt: laptele de vaca, branza, ou, mezeluri, pestele de mare, piine integrala, paine alba, fulgi de ovaz, fructe uscate, banane, spanac. Printre cele sarace in sare se numara carnea de vaca, de vitel, de porc, pestele de apa dulce, paste fainoase, orez, leguminoase, varza, untdelemn.
7. Zeama de lamaie si otetul de mere „sareaza“ cartofii fierti. Alti substituenti: bors, zeama de fructe crude (agurida, prune, corcoduse, agrise), suc de ceapa cruda, foaie de dafin, maghiran, frunze de verdeturi (patrunjel, marar, leustean, telina), tarhon, chimen, cimbru, rosii decojite, bulion, macris, iaurt, zer acrit 1-2 zile la caldura, mujdei, boia dulce (sau picanta), ienibahar, cuisoare, coriandru, ceapa verde, usturoi verde, arpagic, praz, hrean (iarna se pot folosi si frunzele verzi de hrean).
Trucuri de preparare a mancarurilor sanatoase
Pana si rantasul poate fi preparat astfel incat sa nu dauneze sanatatii Dintre toate vietuitoarele, numai omul prepara alimentele in diferite moduri, pentru a le spori gustul si digestibilitatea. Pregatirea alimentelor a devenit de-a lungul istoriei o adevarata arta. Gastrotehnia este stiinta care studiaza toate transformarile suferite de alimente in cursul prepararii lor prin diverse tehnici culinare si influenta acestor transformari asupra starii de sanatate a omului. Iata cateva dintre cele mai importante principii pe care trebuie sa le urmam in bucatarie pentru a ne bucura de bucate ramanand sanatosi:
- metodele culinare nu trebuie sa distruga sau sa micsoreze factorii de nutritie pe care le contin alimentele.
- prin pregatire culinara, alimentele nu trebuie sa devina iritante sau nocive. - alimentul, dupa preparare, trebuie sa devina mai usor de digerat si sa aiba aspect si gust placut.
- prin tehnicile culinare se urmareste profilaxia sau vindecarea diferitelor afectiuni, mai ales a bolilor care se datoreaza prepararii necorespunzatoare sau irationale a mancarii.
- inainte de prepararea alimentelor, trebuie sa ne asiguram ca folosim alimente curate si nealterate.
- alimentele nu se fragmenteaza in bucati prea mici, deaorece aceasta duce la pierderi importante de vitamine.
- pregatirea alimentelor trebuie facuta cu putin timp inaintea prepararii si a tratamentului termic.
- trebuie sa evitam sa mentinem alimentele mult timp in apa pentru spalare, deoarece astfel se pierd nutrienti.
- se recomanda reducerea la minimum a indepartarii partilor externe ale legumelor si fructelor.
- prin tratament termic se pot pierde factori nutritivi hidrosolubili (glucide cu molecula mica, vitamine si saruri minerale). Pentru micsorarea acestor pierderi, se recomanda fierberea legumelor in vapori de apa sub presiune, in vase speciale.
- evitati reincalzirile repetate ale mancarii.
- pentru fierberea in apa, se creste temperatura treptat sau se introduc alimentele in apa clocotita de la inceput.
- prajirea (introducerea in grasime incinsa) este total contraindicata atit la omul bolnav, cat si la cel sanatos, deoarece favorizeaza aparitia unor compusi toxici si degradeaza vitaminele.
- frigerea si coacerea sunt manopere sanatoase.
- nu se va renunta la rintasuri, dar se va modifica tehnica de preparare. Iata cum se prepara rantasul dietetic: fpana se rumeneste in tigaie uscata, fara grasime. Se adauga apa rece. Se incalzeste lichidul de baza al sosului (suc de rosii, zeama de supa de carne, sau supa de legume) si, cand fierbe, se rastoarna faina dizolvata, amestecand continuu. Se adauga ulei imediat, care se va fierbe in acel sos. Se adauga sare si condimente aromate (cimbru, dafin, maghiran).
- Dietetic, se recomanda fierberea directa in apa clocotinda a oului spart de coaja.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.