Unsoare buna contra reumatismului
Unguentul de sunatoare are un rol important in combaterea senzatiilor de durere, usturime sau mancarime. Ea este prin excelenta o alifie calmanta, fiind extrem de utila in diminuarea suferintelor, dar si pentru vindecarea arsurilor de gravitate mica si medie, inclusiv a celor solare, a alergiilor si a altor afectiuni dermatologice. Pentru combaterea mancarimilor pielii si a usturimii se adauga in unguentul de sunatoare 10 picaturi de ulei volatil de menta. Unguentul cu ardei iute e bun contra reumatismului, are efecte de intensificare a circulatiei sanguine periferice si de redare a mobilitatii articulatiilor. Se foloseste in artrite, poliartrite reumatoide, la masaj usor in nevralgie si in crizele de lombosciatica, pe articulatiile dureroase. Pe perioada anotimpului rece va fi de un real ajutor persoanelor friguroase, care au extremitatile corpului reci, cu circulatia slaba. Acest unguent nu este suportat de toata lumea, capsicina din ardeiul iute putind declansa reactii alergice severe. Din acest motiv, inainte de a folosi unguentul, se va faceun test, intinzindu-l pe o portiune mica de piele. Daca apar inflamatii, senzatii de mancarime sau usturime intensa, inseamna ca aveti sensibilitate alergica la acest produs.
Alifie din rasina
Rasina o gasim din abundenta in padurile de conifere. Ea este medicamentul produs de acesti arbori in locul unde scoarta le-a fost ranita. Rasina se ia de pe copac cu un briceag, dar fara a o razui, pentru a nu produce noi vatamari. Pentru a obtine un unguent, avem nevoie de grasime, 2-3 lingurite de rasina de pin si ceara de albine cat o aluna. in grasimea incinsa se pun rasina si ceara si se amesteca foarte bine, dupa care se strecoara (deoarece rasina poate avea si bucati de scoarta) intr-un borcan si se lasa la racit. Alifia obtinuta are asupra pielii si a altor tesuturi ale organismului uman exact aceleasi efecte pe care le are si asupra copacului, adica ajuta la inchiderea ranilor si la refacerea tesuturilor distruse. Ca atare, este utila in arsuri si rani, ulcere varicoase, luxatii, entorse si fracturi. Din acest unguent se pot modela si niste supozitoare extrem de eficiente in tratarea hemoroizilor si a ranilor in zona anusului si rectului. Rezultate deosebite se obtin si in afectiunile ginecologice, avind un efect exceptional de cicatrizare si de refacere a tesuturilor. Se pot trata cu succes cervicitele, dar si ranile pe col.
Unguent pentru cancer mamar
Alifia de coada-soricelului se prepara din 15 gr de flori de planta proaspata in 90 grame grasime. Se lasa sa sfaraie un pic, se amesteca si se da tigaia deoparte, lasandu-se la macerat pana a doua zi, cand se incalzeste usor, se strecoara prin tifon si se introduce in borcan uscat, care se pastreaza la frigider. Cu aceasta alifie se trateaza hemoroizii. Alifia de galbenele este celebra pentru puterea ei de vindecare a varicelor, flebitei, ulcerului varicos. Mai e buna si in cancer mamar, degeraturi, arsuri, impotriva ciupercilor de la picioare, a umflaturilor, abceselor, pustulelor, reumatismului. Unguentul cu flori de musetel modifica mediul, astfel incat face imposibila inmultirea microbilor, in acest fel impiedicand putrefactia. De asemenea previne infectiile cu microbi. Are efect cicatrizant, favorizand vindecarea ranilor si ajutand la inchiderea ranilor. Este recomandat in tratarea hemoroizilor, ranilor, arsurilor. Este un unguent foarte bun pentru masaj.
Pentru tratarea eczemelor
Cu alifie de ventrilica tratam eczemele. Pentru prepararea unguentului, se fac 250 ml suc proaspat din planta care se amesteca cu 200 ml alcool. Se lasa la macerat o saptamana. Se filtreaza, se adauga 100 ml apa de trandafiri, 100 ml alcool, 200 g grasime topita si se amesteca pana la omogenizare pe baie de aburi. Unguentul din muguri de plop se face din 20 g muguri de plop zdrobiti care se stropesc cu 5 ml alcool. Amestecul va fi lasat 24 de ore, apoi se adauga 100 g de untura, 5 g ceara de albine si se omogenizeaza la cald. Se lasa pe baie de aburi timp de 3 ore, apoi se filtreaza. Se pastreaza in vase de sticla, la frigider. Are actiune cicatrizanta si antiseptica. Alifia din frunze de soc se prepara din frunzele si sucul obtinut din fructele de soc, amestecat foarte bine cu untura sau unt clarifiat. Unguentul are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta si antinevralgica. Pentru tratarea eczemelor se poate prepara un unguent de frunze de podbal, urzica, trei frati patati si cimbru. Amestecul impiedica inmultirea bacteriilor, actionand direct asupra lor. De asemenea alifia are si un bun efect epitelizant.
Alifie cu sacaz
Se pun la fiert 150 g ceara de albine bine maruntita intr-un vas pe baia de abur, si se adauga 75 g sacaz maruntit. Se lasa sa fiarba pana ce sacazul si ceara s-au topit, apoi se adauga 150 ml ulei alimentar. Se amesteca bine. Se strecoara printr-un tifon si se toarna fierbinte intr-un recipient. Cu aceasta alifie se ung ranile provocate de ulcerul varicos, de mai multe ori pe zi.
Alifie din sase plante
Sunt necesare cantitati egale de muguri de plop negru, flori de galbenele, muguri de flori de cicoare, frunze de frasin, radacina de brusture, trei frati patati. Separat se topeste untura de porc, se adauga plantele si se fierbe pana ce plantele se inmoaie. Se da la o parte de pe foc, se lasa sa se raceasca, se strecoara printr-un tifon dublu si se pune intr-un vas care se inchide ermetic. Se pastreaza la frigider si se unge fata dupa ce a fost curatata in prealabil, seara inainte de culcare. Este foarte eficienta in tratarea acneelor sau a tuturor afectiunilor dermatologice.
Alifie contra cheliei
Se amesteca suc de rostopasca, sapun alb si unguent camforat, in parti egale. Cu aceasta alifie se aplica mai intai o cataplasma emolienta, apoi se spala pielea capului si se aplica o alta cataplasma cu un decoct preparat din 200 g planta uscata la 1 l apa. Se lasa pielea capului sa respire timp de 10 minute, apoi se frictioneaza din nou cu alifie. Acest remediu se foloseste in cazul leziunilor scalpului, in tratarea infectiilor micotice, microbiene, seboreea capului, chelie si matreata.
Alifia cu tamaie
Se pune la fiert pe baie de apa un vas cu 10 g seu de oaie topit, 100 ml ulei de soia, 25 g ceara curata, maruntita si 0,5 g tamaie pisata. Se lasa sa fiarba la foc mic amestecand permanent pana la formarea unei paste omogene. Se da la o parte de pe foc, se strecoara printr-un tifon pus in doua si se pune intr-un recipient cu capac. Aceasta alifie este utila in vindecarea ranilor, a mincarimilor sau la calmarea durerilor provocate de reumatism.
O vorba din batrani
„Ia frunze de trandafiri si jumatate de frunze sau flori de salvie si amesteca-le cu untura de porc proaspata. Fierbe totul in apa si fa o alifie din asta. Si acolo unde ai o crampa sau o pareza reumatica, unge-te cu alifia asta si iti va merge mai bine.“
Cititi si Pielea si Uleiuri si Reflexologie si Terapia cu pietre si Parabeni si Mezoterapia
Alifiile pe baza de plante, numite popular unsori sau iruri, au fost cunoscute si utilizate ca leacuri populare cu mult inainte de a fi preparate industrial. Asemenea unguente, destul de scumpe acum in comert, pot fi obtinute cu usurinta si acasa, dupa vechile retete. Rezultatele vor fi aceleasi, dar cu cheltuieli minime. in plus, suntem siguri ca am folosit ingrediente de cea mai buna calitate. O alifie preparata casnic are virtuti terapeutice la fel de puternice ca aceea din farmacie, poate chiar mai eficiente, fiindca e facuta chiar de mana dumneavoastra pentru a fi de folos familiei. Asadar, daca vreti sa aveti mereu la indemana unguente 100% naturale, iata care sunt cele mai uzuale alifii din plante, procedele de obtinere si afectiunile in care sunt folositoare.
Ce grasime sta la baza alifiilor?
Exista cateva procedee generale de obtinere a alifiilor medicinale. Nu trebuie sa fiti chimisti ca sa le puteti aplica, sunt metode simple si rapide. De obicei, se folosesc ca baza untura de porc, grasimea de pasare, untul sau uleiul. Alegerea tipului de grasime folosita poate fi o problema, pentru ca bolnavii cu psoriazis, de pilda, nu suporta o alifie de plante pregatita cu grasime de porc. Aceasta prezinta si inconvenientele ca se altereaza usor si miroase cam neplacut. in plus, in functie de ingredientul gras folosit, crema se solidifica sau nu, dupa filtrare. Pentru o alifie mai consistenta, vechile retete mentioneaza un adaos de 15-20 g ceara de albine la 100 g alifie. Ceara rasa sau sfaramata trebuie adaugata cit unsoarea este fierbinte si totul trebuie amestecat mereu pana se raceste, se omogenizeaza si devine un amestec pastos, usor de intins in strat subtire. Alte ingrediente folosite ca adaos sunt propolisul si rasina de brad dizolvata cu terebentina (nu se adauga decat la final, departe de surse de foc), daca se doreste o alifie cu efect puternic dezinfectant si antiinflamator. In cazul alifiilor pentru vindecarea unor rani rebele si de mari dimensiuni, se adauga putina miere de albine.
Procedee de obtinere
Planta proaspata, maruntita, cam 20-50 de grame, se pune in 100 grame grasime si se da in clocot scurt. Se raceste, iar dupa 10-12 ore, amestecul este reincalzit, filtrat si poate fi folosit ca unguent. Alt procedeu consta in incalzirea prelungita, timp de 2-3 ore, pe baie de apa sau la marginea plitei, fara fierbere, a unui amestec din cantitati egale de plante si grasimi, urmata de filtrare imediata. Cel mai complicat procedeu necesita cateva zile. Peste 50-100 g planta proaspata, tocata, se toarna 100-150 g grasime clocotita, se lasa sa se racoreasca pana a doua zi, se incalzeste usor, se filtreaza si se storc plantele. Ulterior, grasimea se completeaza pana la cantitatea initiala si se reia procedeul, cu alte portii de planta proaspata, de citeva ori. Alifiile din plante sunt utilizate in general pentru vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor, umflaturilor (inclusiv tumori), bolilor de piele. Mai sunt folosite si ca suport protector, atunci cand sunt aplicate comprese cu tincturi sau plante iritante.
Unguent de ssnziene pentru infectii
Cele mai cunoscute si folosite sunt alifiile pe baza de frunze de nuc (pentru scabie si rani ce se vindeca greu), coada soricelului sau musetel (pentru rani cu supuratii), rostopasca (ulceratii si umflaturi), sunatoare (arsuri), galbenele (considerata remediu universal). Unguentul de sanziene se prepara din inflorescente proaspete, tocate foarte marunt. Se pastreaza la frigider in cutii sau borcane. Este extrem de eficient in infectiile pielii a caror vindecare treneaza. Cea mai importanta actiune a alifiei este aceea de curatare a pielii de pete, de micile semne ramase in urma arsurilor, a acneei, a iritatiilor. Unguentul se poate folosi insa numai pentru tenul uscat sau normal. Pentru tenul gras este indicata aplicarea pe zonele afectate de comprese cu infuzie concentrata din aceasta planta. Prin masare si frectionare, alifia de sanziene (dragaica) trateaza si boli ale glandei tiroide, ulceratii canceroase.
Pentru o cicatrizare rapida
Un bun cicatrizant si antiinfectios este si unguentul pe baza de marul lupului. Planta uscata se macina fin cu risnita de cafea si se cerne de doua ori printr-o sita de faina. Se iau 3 lingurite din aceasta pulbere extrem de fina si se pun in untura, atunci cand acesta are consistenta semilichida, amestecandu-se foarte bine, pana se omogenizeaza perfect. Se pastreaza la frigider. Unguentul e folosit pentru zgarieturi, rani inchise (inclusiv cele ramase de pe urma operatiilor chirurgicale), arsuri, ulcere pe piele, inclusiv ulcere varicoase. De asemenea, este util in tratarea tumorilor benigne si maligne. Se aplica pe zonele afectate, de 2-3 ori/zi. Deoarece efectul cicatrizant al acestei plante este foarte puternic, este bine ca inainte de a aplica alifia pe rani sa se faca o dezinfectie cu alcool. Stratul de unguent nu trebuie sa fie prea gros, ci atat cat sa fie absorbit de piele. Planta este toxica pentru uz intern, motiv pentru care va fi manipulata cu grija si nu va fi lasata la indemsna copiilor. Unguentul nu va fi aplicat pe rani deschise, mai ales atunci cand au o intindere mare.
Alifia care intareste articulatiile
Alifia de tataneasa se prepara din tinctura de tataneasa astfel: in grasimea fierbinte se pune o lingurita de ceara de albine curata si se amesteca pana se dizolva complet, dupa care se lasa la racit. Atunci cand amestecul are consistenta semisolida, se adauga treptat tinctura de tataneasa, amestecand energic. Se pune atata tinctura cata poate grasimea sa absoarba. Aceasta alifie este un remediu care nu ar trebui sa lipseasca din farmacia casei. Ajuta la refacerea rapida a pielii dupa rani, arsuri, interventii chirurgicale. De asemenea, favorizeaza consolidarea articulatiilor dupa entorse si luxatii, iar in cazul fracturilor accelereaza refacerea tesutului osos si intarirea oaselor. in perioada de toamna-iarna, masajul cu acest unguent pe tot corpul, dupa baie, va fi excelent pentru prevenirea reumatismului si a problemelor pielii generate de frig. Pentru persoanele cu o constitutie firava, bolnavicioase, masajul cu unguent de tataneasa are efecte vitalizante exceptionale. Este util in cicatrizarea estetica, fiind aplicat imediat dupa inchiderea ranilor si incetarea supuratiilor. De asemenea, se foloseste ca adjuvant in cazul cancerului de piele, al cicatricilor cheloide, este extrem de indicat in infectiile si leziunile cu localizare genitala.
Miere, catina si mustar
Nu strica sa avem in casa si o alifie cu catina si miere. Atunci cand nu dispunem de pasta de catina, se iau 3 linguri cu fructe de catina alba, se strivesc si se amesteca cu doua linguri de miere de albine poliflora. Pasta obtinuta se asaza intre doua bucati de tifon si se aplica pe rani greu vindecabile sau chiar pe hemoroizi care singereaza. Alifia cu mustar se prepara astfel: se amesteca o lingurita de mustar cu o lingurita de ulei de masline sau seu de oaie topit. Se adauga o lingurita de miere de albine, una de tinctura de propolis, un ou crud batut ca pentru omleta, iar la final cand ingredientele sunt bine omogenizate se adauga o lingura rasa de faina de grsu si se amesteca. Trebuie sa devina o pasta mai consistenta. Daca nu s-a intarit indeajuns, se mai adauga faina. Pasta astfel obtinuta se aplica pe o bucata de tifon si se aplica fie peste un furuncul sau pe nodulii aparuti pe san.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.