Flori de soc, sanatate si aroma la un loc
Din florile si fructele socului se prepara leacuri pentru raceala si reumatism, dar si socata, delicioasa limonada racoritoare
Ideal in curele de slabire
Avand proprietati diuretice, socul este ideal in regimurile de slabire. Preparatele din soc au o puternica actiune depurativa, eliminand apa din organism, regland digestia, dizolvand stratul adipos in exces. Cura cu tinctura de soc garanteaza pierderea greutatii in exces, fara infometare, fara medicamente care promit o silueta de invidiat intr-un timp senzational de scurt. Trei lingurite de tinctura de soc, administrate zilnic, vreme de trei luni, produc o scadere in greutate fara efort. Se mai poate bea suc proaspat de fructe strivite, cate o lingurita de trei ori pe zi inainte de mese. O alta metoda este sa se puna miere poliflora peste suc de fructe bine filtrat, in proportii egale. Se pastreaza in borcane bine inchise. Se consuma, tot cate o lingurita inainte de mese. In obezitat,e se recomanda si ceaiuri din fructe uscate de soc, zdrobite si fierte timp de 10 minute. Cura de slabire cu soc se asociaza cu reducerea mezelurilor, carnii, a prajelilor, a zaharului, margarinei si a bauturilor carbogazoase. Sunt indicate in mod special cerealele integrale, fructele si legumele proaspete. O alta metoda de reducere a kilogramelor pe baza de tinctura de soc presupune urmatorul program: in prima zi se ia 1 lingurita de tinctura de soc diluata intr-un pahar cu apa, la ora 18. A doua zi, se iau doua lingurite diluate intr-un pahar cu apa, la aceeasi ora. Si asa mai departe pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Dozele se iau progresiv pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat. Daca pe masura ce se creste doza apare diareea, se revine la doza anterioara, iar daca problema persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul.
A inflorit socul! Florile acestui arbust ne aduc aminte de socata, minunata bautura racoritoare pe care o preparam acasa. In vechime, socul a fost pretuit ca leac, dar si ca planta divina, in fata careia oamenii din Evul Mediu isi scoteau palaria. In traditia populara, socul a stat la loc de cinste in farmacia omului simplu, pentru ca, inainte sa apara preparatele de ultima generatie, floarea de soc era considerata medicamentul antiviral numarul unu. Efectele socului asupra organismului nu se limiteaza doar la vindecarea racelilor, sucul de soc este un vitaminizant puternic, un bun tonifiant, antioxidant si prieten de nadejde in combaterea obezitatii.
Socul, leac vechi pe la sate
Popular, socul mai este cunoscut si sub denumirile de coramnic, holer, soace, si a fost folosit dintotdeauna in medicina traditionala. In clasificarea stiintifica, socul face parte din familia Sambucus, care deriva de la grecescul sambyke (instrument muzical). Creste pe linga case si garduri, la marginea padurilor. Din ramurile lui se faceau tevi pentru razboiul de tesut si fluiere. Iar sucul preparat din flori de soc vine din vechime, socata fiind una dintre primele bauturi racoritoare naturale. Fructele se intrebuintau la vopsit in cafeniu, vinat si negru, iar frunzele si scoarta, in galben. Ceaiul din flori se lua contra tusei si afectiunilor respiratorii, dureri de stomac, ficat, vezica biliara. Florile fierte in lapte dulce se puneau la galci. Se mai punea floare pisata amestecata cu faina de grau sau tarate la umflaturi. Baile cu flori de soc erau bune contra reumatismului. Coaja verde fiarta in lapte dulce, sulf si zahar, se administra celor cu afectiuni respiratorii. Coaja rasa de pe soc de sus in jos se punea in rachiu si se bea pentru detoxifierea organismului. Rasa de jos in sus, se recomanda contra varsaturilor. Pentru paraziti intestinali (limbrici), se prepara un terci din ramuri decojite fierte in lapte. Coaja si radacina pisate se storceau, iar zeama se dadea de trei ori cate o cescuta celor ce sufereau de afectiunile splinei. Frunzele crude se puneau pe rani. Boabele negre macerate in palinca se luau la junghiuri sau friguri, vatamaturi. Aceste practici nu erau gresite. Astazi, fitoterapia recomanda socul pentru diferite boli, tratamentul avand la baza tincturi, ceaiuri, decoct si alte preparate din flori si fructe de soc.
Insecticid si ulei de masaj
Infuzia de soc, preparata din trei lingurite cu flori uscate la 250 ml de apa clocotita, consumata neindulcita, pana la trei cani/zi, reduce aspectul de coaja de portocala a pielii. Cura dureaza doua saptamini. Pentru efect mai rapid, se recomanda asocierea cu tinctura din fructe de soc. Dupa circa o luna de zile, se pot pierde 5-6 kilograme. Aceasta combinatie de ceai si tinctura are efect diuretic, laxativ, sudorific, favorizeaza arderile metabolice, dizolva grasimile si elimina surplusul de apa din organism. Cataplasmele cu flori de soc ajuta la restabilirea circulatiei si la regenerarea celulara locala. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza virusurile, stopand boala si grabind vindecarea. Efectul este constatat chiar si in cazul virusului HIV, unde tinctura de fructe de soc este un bun adjuvant in tratamentul infectiei. Se fac tratamente de lunga durata, cate 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamina de pauza, dupa care se reia. Aceeasi tinctura s-a constatat ca are efect si in tumorile maligne si benigne. O cura de treizeci de zile are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar. Alte intrebuintari ale socului: radacina arbustului este insecticida, deoarece s-a observat ca bursucii se maseaza puternic pe blana cu ea pentru a scapa de paduchi. Florile sunt utilizate in medicina, in industria alimentara si cea cosmetica, la obtinerea parfumurilor, a sampoanelor si a odorizantelor. Mirosul de soc alunga rozatoarele, de aceea se pun ramuri de soc in jurul hambarelor. Baie de abur cu flori de soc lumineaza tenul. Uleiul de flori de soc este ideal in masajul pielii uscate, dar trateaza si arsurile solare. Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori de soc, peste care se adauga 1/2 l ulei de floarea-soarelui sau de masline. Se lasa la macerat doua saptamani, in borcanul inchis ermetic, dupa care se filtreaza.
Vaccin antigripal natural
In scopuri medicinale, folosim de la soc florile, fructele si scoarta, bogate in ulei volatil, tanin, mucilagii, flavonozide, amine, etilamina, vitamina C si vitaminele din complexul B, izobutilamina. Aceasta compozitie confera socului proprietati sudorifice, laxative, diuretice, antiinflamatoare, antiseptice si antireumatice. Gasim in farmacii flori si fructe de soc in ceaiurile depurative, sudorifice si antireumatice. Fructele de soc contin 5,5-9% zaharuri, 0,7% substante minerale (potasiu, calciu, magneziu), provitamina A. Sunt de circa doua ori mai bogate in vitamina C decat lamaile si portocalele. Au o valoare energetica de 46 kcal la 100 g. Florile de soc sunt renumite pentru efectul sudorific, fiind excelente ca remediu in gripe si raceli, tuse si bronsite, rinite. Infuzia din flori de soc, provocand transpiratie abundenta, va scoate raceala din organism si va scadea febra, ajutand, in acelasi timp, la eliminarea toxinelor. Se prepara din 1-2 lingurite de flori de soc infuzate in 250 ml apa clocotita. Se consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Cercetatorii sustin ca efectul antiviral al extractului de soc este unic, reusind sa combata zeci de tipuri de virusuri ale gripei. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa, se fac cure de doua saptamini, in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca boala s-a instalat, se iau pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Gripa se va sfirsi mai repede, iar simptome precum febra, dureri musculare, slabiciune, vor fi mult diminuate. Infuzia din flori de soc concentrata (30-40 g fierte intr-un litru de apa) se foloseste in furunculoza (ajuta la colectarea furunculului), nevralgii, sciatica, arsuri si intepaturi de insecte.
Tratament pentru colon si rinichi
Tinctura se prepara din o parte planta la cinci parti alcool 25%. In afectiunile respiratorii se iau 20 de picaturi intr-un pahar cu apa, de trei ori pe zi, dupa mese. O alta metoda de a obtine tinctura de soc are la baza sucul proaspat de fructe de soc. Se amesteca sucul rezultat din zdrobirea fructelor cu alcool alimentar de 90 de grade. Se agita si se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii. In tratamentul inflamatiilor gitului si gingivita, se foloseste decoctul. Se pun 50 g flori la un litru de apa. Fierbeti timp de 5 minute, apoi lasati amestecul sa se raceasca. Folositi decoctul ca gargara sau ca apa de gura, de 4-6 ori pe zi, dupa mese. Prin diureza pe care o produce, infuzia de flori de soc se recomanda in reumatism, boli de rinichi si de vezica. Ceaiul de flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Sucul proaspat de boabe de soc se ia pe stomacul gol, dimineata, pentru tratarea constipatiei. Daca la doua pahare de suc proaspat de fructe de soc adaugam doua pahare de zahar brun si coaja rasa de la doua lamai, vom obtine un delicios sirop. Se pune acest amestec pe foc pana la primul clocot. Se consuma diluat cu apa de izvor sau ca tare, cate 4-5 lingurite pe zi, pentru un efect usor laxativ, tonic, vitaminizant si remineralizant. Si fructele uscate sunt folositoare, pulberea tratand avitaminozele, bolile oftalmologice, diareea. Pentru imbunatatirea vederii nocturne, se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Pentru tratarea cistitei, litiazei urinare, a nefritei cronice sau a altor afectiuni renale se vor prepara ceaiuri din flori de soc, fierte timp de zece minute.
Bai aromate contra reumatismului
Extern, socul are numeroase aplicatii medicinale. Sub forma de bai sau cataplasme, este indicat in furunculoze, abcese, arsuri, calmand durerile, dand umflaturile inapoi, fluidificand puroiul. In cazul nevralgiei de trigemen se vor aplica cataplasme cu soc sau infuzie de flori uscate pe zonele afectate. Baile cu decoct de flori de soc ajuta in durerile reumatice. Pentru decoct, se fierb timp de 10 minute 300 g flori in 5 litri de apa. Se toarna apoi in baie la temperatura de 37 grade C. Durata unei bai este de 15-20 de minute. Pentru afectiuni dermatologice de tipul psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, rezistente la tratamentele clasice, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este de mare folos. Pomada cu mizga, obtinuta din scoarta de soc, se fierbe in untura pe baie de apa si se aplica pe zonele dureroase, avand rol calmant. Si frunzele au efecte tamaduitoare, daca sunt aplicate intregi sau maruntite si fierte pe rani, furuncule, arsuri, contuzii, pistrui. Tot pentru uz extern se pot prepara alifii din 5-6 flori de soc, 250 ml ulei de masline si 40 g de ceara de albine. Se incalzesc intr-o oala florile si uleiul, se lasa sa se raceasca si se tin la rece peste noapte. A doua zi se incalzesc din nou. Dupa 12-24 ore, se strecoara, se incinge uleiul la 40 grade C, se inncorporeaza ceara de albine si se lasa pe foc moale sa se topeasca, amestecand intruna. Se toarna cald in sticlute sau in cutii de crema (din portelan), se inchid cu capac si se pastreaza la intuneric si racoare, cel mult un an. Aceasta crema inmoaie pielea aspra, vindeca buzele crapate, inchide repede ranile. La primele simptome ale unei eruptii herpetice, se ia o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze.
Socata, bautura naturala a verii
In alimentatie, florile de soc sunt utile adaugate in compoturi de fructe, in dulceturi si gemuri. Potenteaza aroma agriselor sau a rubarbei. Glazurand inflorescentele de soc cu un aluat subtire ca de clatite, pe care apoi le prajim putin si le pudram cu zahar, obtinem un desert crocant. Tot din flori de soc putem prepara o crema aromata, folosind lapte fiert, zahar, un praf de sare, flori de soc si amidon. Daca mustului, inainte de fermentatie, i se adauga cateva flori de soc, acesta va capata aroma de otonel. Viticultorii pastreaza in conditii bune strugurii punand in ladite un rand de struguri si un rand de flori de soc uscate. Din fructele negre de soc se pot face vin rosu, lichior, tuica, otet, sampanie, chiar si supa. Fructele bine coapte pot fi folosite la placinte, prajituri, in amestec cu alte fructe. Sunt un bun colorant alimentar si se pot pastra la congelator. Cea mai cunoscuta este insa socata, bautura racoritoare delicioasa obtinuta din flori de soc. La un litru de apa, se pun o lingura de flori, 120 grame de zahar si sucul unei lamai. Apa si zaharul se pun intr-un borcan si se adauga florile si lamaia. Apoi se acopera borcanul cu o panza subtire sau cu o farfurioara si se lasa pe masa de bucatarie sa fermenteze vreo trei zile, amestecandu-se cu o lingura curata de 3-4 ori pe zi. Cand incepe sa faca basicute pe margine, limonada se trage la sticle care se tin la frigider. Se consuma in doua zile. Uneori se adauga drojdie de bere, pentru a grabi fermentatia. Cu drojdie, bautura racoritoare devine alcoolizata, amanunt de care trebuie sa tina seama persoanele care urmeaza anumite tratamente medicale. Limonada fara drojdie de bere are un gust mai placut si e si mult mai sanatoasa. Socata este foarte apreciata pe canicula.
Trebuie sa stim ca...
- Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devin toxice in reteta bauturii racoritoare. - Nu supradozati preparatele din soc. Fructele sunt foarte puternice, in cantitati mari, peste 200 g, fructele de soc pot deveni toxice. Simptomele intoxicatiei: voma, arsuri la stomac, dificultati la respiratie, coma. In aceste cazuri, se intervine cu spalaturi si carbune medicinal. Cel mai bine este sa folosim preparatele din magazinele naturiste si in dozele recomandate.
- Florile proaspete nu se aplica pe piele sau mucoase pentru ca produc eriteme.
- Atentie, aceste fructe nu se consuma in stare cruda! Daca doriti sa preparati singuri remedii din soc, trebuie sa fierbeti fructele la minimum 80 grade C. Gustul va ramane neschimbat.
- Tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronica sau acuta, colita de fermentatie, balonare. Desi este unul dintre purgativele cel mai usor de tolerat (este mult mai putin iritant decat crusinul), fructele de soc pot produce iritatii persoanelor cu colon sensibil.
- Uzul excesiv sau prelungit de soc poate duce la pierderi mari de potasiu prin urina.
- Persoanele cu predispozitie la alergii vor lua la inceput doze mici de soc, iar in cazul in care terapia cu este tolerata, se va intrerupe.
- Tinctura de fructe de soc nu se administreaza niciodata nediluata, ci numai in combinatie cu apa.
Cititi si Sucuri naturale si Detoxifierea si Vaccinuri naturale si Ceaiuri rare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.