Din plante putem obtine oteturi aromatice cu care se trateaza reumatismul, eczemele, febra, durerile si obezitatea
Leac pentru sughit
Iata si cateva metode terapeutice de urgenta pe baza de oteturi medicinale, asa cum sunt folosite la sate. Ca sa opriti sughitul, inmuiati o bucata de zahar in otet, il mestecati si-l inghititi. Compresa pentru vanatai: o lingura de otet se pune in apa fiarta. Se acopera vanataia cu o panza inmuiata in aceasta solutie, iar deasupra se pune celofan. Contra anginei, faceti gargara la fiecare ora cu o lingurita de otet de mere la un pahar de apa. Contra artritei, se bea de patru ori pe zi cate un pahar de apa cu o lingurita de otet din mere timp de doua saptamani, apoi se face pauza o saptamana, si se repeta procedura. Contra tusei: se amesteca trei linguri de otet de mere, o lingurita de suc de aloe, o jumatate de pahar de miere de albine. De 3-4 ori pe zi, se iau cate doua lingurite inainte de masa. La intinderile musculare trebuie sa puneti comprese cu 100 g argila lichida si patru linguri de otet de mere, o data pe zi. Aceasta procedura intareste si oasele. Micoza la picioare se trateaza prin tamponare cu otet de mere. Muscaturile de tantari se ung tot cu otet de mere.
Ideal in artrite
Daca aveti dureri de cap, provocate de raceala sau febra, luati o lingura de otet de mere cu terci din doi cartofi rasi. Solutia se intinde pe o panza si se aplica pe frunte. Pentru viermi intestinali, trebuie sa fierbeti in otet de mere cu sare urzica tinara taiata marunt, apoi o mancati. Contra diverselor boli de unghii, faceti comprese din otet de mere, pana la tratarea completa. Contra poliartritei: intr-un pahar de otet se pune un ou crud, 100 g slanina de porc taiata marunt (nesarata), se amesteca bine, se lasa timp de 10 zile la intuneric. Se unge locul dureros, dar daca simtiti ca arde, intrerupeti tratamentul. Daca vi se ridica brusc tensiunea, inveliti timp de cateva minute piciorul cu o carpa inmuiata in otet. Pentru restabilirea culorii parului carunt: se usuca frunze si radacini de patlagina. Se pun 50 g la 0,5 l otet si 0,5 1 apa, se fierb 30 minute, se raceste si se strecoara. Se frectioneaza pielea capului in fiecare seara, timp de cateva zile. Tusea se trateaza cu un amestec din un pahar de miere de albine si sase linguri de otet din miere. Se bea cate o lingura dimineata si seara. Cand incepeti sa tusiti, beti cateva inghitituri de apa cu otet de mere.
Pentru cei ce vor sa slabeasca
Bronsita cronica: se inmoaie o bucata de tesatura din lana in solutie de otet, ulei vegetal si camfor. Se pune pe timpul noptii pe piept. Pe spate se aplica o compresa din hrean dat prin razatoare. Persoanelor cu inima bolnava li se recomanda sa bea otet fiert cu usturoi si miere de albine. Aceasta solutie curata arterele de grasimile depuse si intareste muschiul cordului. Cei care doresc sa slabeasca, pot folosi otet de mere. In timpul fiecarei mese se bea un pahar cu apa si o lingurita de otet din mere. Tratamentul dureaza o luna de zile, timp in care trebuie sa renuntati la dulciuri si paine alba. Hemoragia nazala se opreste cu tampoane de vata imbibate in otet, puse in nas. Cei care sufera de transpiratie abundenta noaptea, inainte de culcare pot sterge tot corpul cu otet din mere. Aceasta procedura trateaza si pruritul cutanat. La arsuri de gradul I, se spala pielea cu otet dizolvat in apa. Aceasta procedura amelioreaza durerea si dezinfecteaza. Pentru varicoza, se toarna otet din mere pe palme si se freaca picioarele de jos in sus dimineata si seara, in fiecare zi, timp de 1-2 luni.
Otetul de pere stimuleaza apetitul
Otetul de pere se obtine prin fierberea lenta a fructelor in otet de vin de calitate. Acest otet se foloseste la marinarea carnii, a pestelui si a legumelor, mai ales cand urmeaza sa fie preparate la gratar. Este indicat, de asemenea, si la prepararea sosurilor pentru salate. in scop terapeutic, e recomandat pentru stimularea poftei de mancare, cresterea tonuslui general, impotriva matretii, eliminarea petelor de pe piele si unghii. Unele cercetari au aratat ca acest otet incetineste dezvoltarea celulelor canceroase si ar preveni cancerul esofagian. Otetul de pere nu e recomandat celor care iau laxative.
Otetul de catina scade glicemia
Catina este fructul cel mai vitaminizat. Abunda in antioxidanti, intarind imunitatea. Otetul din catina este un tonic fara egal care regenereaza și stimuleaza toate functiile organismului. Se prepara din 2 kg de fructe de catina, 5 l de apa, 750 g de miere, 250 ml de otet de miere (sau de vin). Se spala fructele și se strivesc cu o furculita, sau se pun la blender, pentru a obtine un terci. Se pot valorifica și resturile ramase de la storcerea fructelor pentru suc proaspat. Se adauga apa si mierea. Otetul de miere sau de vin va grabi fermentarea. Vasul se lasa descoperit 2-3 zile la loc cald (20-30 grade Celsius). in acest timp, se amesteca periodic cu o lingura de lemn, de 2-3 ori pe zi. Vasul se acopera cu tifon, se leaga bine și se aseaza la loc intunecos. Otetul de catina se strecoara prin presare, lichidul rezultat se lasa la rece 2-3 zile, pana se limpezește bine. Se trage in sticle și se depoziteaza la loc racoros și intunecos. O alta varianta de preparare a otetului de catina: se aseaza un strat de boabe de catina pe fundul sticlelor, peste care se toarna otet de vin alb fiert, pana se umple sticla. Se inchid ermetic și se pastreaza la frigider sau la loc rece. Ca intrebuintari medicinale, acest otet ajuta la prevenirea diabetului de tip II, la pierderea in greutate și la imbunatatirea aspectului pielii. Scade tensiunea și trateaza bolile de piele.
De macese, prune sau corcoduse
Se spala macesele (o ceasca) si se piseaza bine intr-un castron, apoi se transfera intr-un borcan de sticla si se acopera cu otet. Se lasa la macerat timp de o luna, ferit de lumina directa sau caldura, dupa care se strecoara printr-un filtru de cafea curat. Se pastreaza in sticle, la loc racoros si intunecat cel mult jumatate de an. Otetul de macese este un leac ideal pentru bolile sezonului rece. Otetul de prune se obtine prin fermentarea fructelor bine coapte si se foloseste la frectii si comprese impotriva racelilor, junghiurilor, indigestii si dureri de cap. Otetul de corcoduse se prepara din fructe bine coapte, fara simburi, date prin sita si lasate la fermentat timp de 10 zile. Se indeparteaza stratul de mucegai si se strecoara lichidul. Din 3 kilograme de corcoduse iese un litru de otet. Este excelent pentru dres ciorbele in loc de bors. Doua linguri din acest otet puse in apa constituie o bautura racoritoare bogata in potasiu.
Cu aroma de afine sau zmeura
Afinele au puternice proprietati antioxidante. Otetul din aceste fructe util la frectii. Se prepara dintr-o cana de afine zdrobite si doua cani de otet de vin alb de calitate. Se macereaza timp de trei zile. Acest otet are un gust rafinat foarte bun in salate. Beneficiile afinelor sunt numeroase, de la tratarea infectiilor tractului urinar si spargerea pietrelor la rinichi, la micsorarea depozitelor de colesterol si imbunatatirea circulatiei. Otetul de afine ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Otetul aromatizat cu zmeura se prepara din otet si zmeura proaspata (1:4 parti). Zmeura se zdrobeste cu furculita, se pune intr-un borcan si se acopera cu otet, apoi se lasa borcanul acoperit, intr-un loc cald pentru cel putin zece zile. La finalul perioadei de macerare, otetul se strecoara si se toarna in sticle. Otetul ajuta la scaderea febrei, prin aplicarea de comprese locale imbibate in otet ori prin frectii cu aceasta solutie. Are culoarea rosu-inchis si un gust picant, dar delicat, de zmeura. Se foloseste mai ales in prepararea salatelor de fructe sau pentru a marina carnea.
Miere si fructe de padure
Otetul din fructe de padure si miere de albine are valoroase principii active, nutritive si medicamentoase datorita continutului inalt de vitamine, minerale si fibre din fructe, care ajuta tranzitul intestinal. Totodata, fructele de padure contin nenumarate substante vegetale secundare, cum ar fi flavonoidele si antocianii, care au efecte antivirale, antioxidante, antiinflamatoare si de reglare a tensiunii. Se prepara dintr-un singur fel de fructe sau din amestec. O varianta contine coacaze rosii si zmeura. Se spala fructele si se usuca pe un prosop de hirtie. Se toarna in sticle si se acopera cu otet. Se lasa la macerat 12-14 zile, agitandu-se periodic. Se strecoara si se pastreaza la loc racoros. E un otet excelent pentru salate. Pornind de la miere se obtine o bautura mai veche de trei milenii, otetul din miere. Acest produs antic se prepara in special din miere de salcatm si se foloseste pe post de cpondiment pentru branzeturi si carne, toate tipurile de salate. Bogat in minerale, enzime si acizi organici, acest otet alimentar e foarte sanatos. Are rol vitamizant, vasodilatator arterial, antiinflamator intestinal, antilitiazic, depurativ, hepatoprotector.
Cu multe secole in urma, cineva a facut o minunata descoperire: vinul uitat intr-un pahar s-a transformat intr-o bautura cu gust intepator. I s-a spus vin acru sau otet si foarte repede i s-au descoperit insusirile terapeutice si culinare, astfel ca aceasta licoare a devenit nelipsita din orice casa. Banalul otet casnic i-a ajutat pe romani atunci cand aveau febra, dureri, infectii. Proprietatile lui n-au disparut, si azi e la fel de eficient la nevoie. Obtinut numai din plante, otetul medicinal are diferite arome si trateaza diferite afectiuni. E ieftin, usor de preparat si inlocuieste cu succes medicamentele de sinteza chimica.
Minunile otetului de mere
Cel mai cunoscut otet terapeutic este de mere. Otetul industrial nu e la fel de curat ca acela preparat acasa. Resturile ramase dupa ce au fost stoarse merele se pun intr-un vas emailat sau din sticla si se acopera cu apa fierbinte (0,5 litri de apa la 0,4 kilograme de mere). Se adauga 100 de grame de miere sau zahar, 10 grame de drojdie si 20 de grame de paine neagra. Amestecul se tine la 20-30 de grade C, la loc intunecat, acoperit cu tifon. Din cand in cand, se amesteca cu o lingura din lemn. Dupa 10 zile, se stoarce prin tifon. Se adauga 50-100 de grame de miere (sau zahar) pentru fiecare litru. Vasul se acopera cu tifon si se pastreaza la caldura pana ce lichidul se opreste din fermentat si se limpezeste. De obicei, otetul de mere este gata dupa 40-60 de zile. Acest leac este un coctail de acizi organici si enzime care stimuleaza digestia si metabolismul, intareste imunitatea si intarzie aparitia semnelor batrinetii. Are un puternic efect antioxidant si reinnoieste hematiile. Echilibreaza sistemul nervos, consolideaza oasele. in cure de o lingura pe zi amestecat cu miere de albine, otetul de mere, are efect antiinflamator articular, ajutandu-i pe reumatici. O lingurita inainte de fiecare masa ajuta la eliminarea pietrelor la fiere. Frectiile cu acest otet alunga durerile de cap si febra.
Din ceapa, ienupar si trandafiri
Otetul de salvie se obtine din flori de salvie inflorite. Se pot adauga in proportii egale si frunze fragede. Taiate marunt, se pun in sticla si se adauga otet de mere, cat cuprinde. Bine inchisa, sticla se lasa la macerat timp de 124 zile linga o sursa de caldura. Se filtreaza, se toarna din nou in sticle de culoare inchisa si se pastreaza la rece. Ajuta in tratarea afectiunilor respiratorii (gargara) si sub forma de frectii in cazuri de paralizie, transpiratii nocturne, tremuraturi ale extremitatilor. Este dezinfectant, revigorat, antisudorific, ajuta in raceli, convalescenta, transpiratie nocturna, organism slabit de efort, astenii. Otetul de ienupar se prepara din 150 grame de boabe de ienupar, 100 ml de alcool de 50 grade si un litru de otet de vin. Macerarea dureaza 7-8 zile. Se foloseste cu succes in tratarea starilor febrile. Otetul de trandafiri se prepara din petale de trandafiri si otet de mere padurete. Cu acest otet se pot face frectii foarte eficiente in scaderea febrei mari. Daca tinem foite de ceapa in otet de fructe doua ore, vom obtine un otet de ceapa care se aplica pe negi si se lasa cateva zile. Dupa tratament constant, negii vor disparea definitiv. Acelasi tratament si pentru bataturi. in solutie diluata, acest otet ajuta la disparitia pistruilor.
De lamaie, praz si hrean
Otetul de mere cu sare este indicat pentru dureri de cap persistente, dar si in dureri reumatice, sub forma de frectii. Se prepara dintr-un bulgare de sare de 200 grame si un litru otet de mere. Sarea se introduce la o sursa puternica de caldura ( jar, cuptor) pana ce atinge temperatura de 55-60 grade. Se ia cu un cleste si se pune in vas de portelan. Se toarna otetul, se acopera vasul si se lasa la macerat timp de 10 ore. Otetul de praz se obtine dintr-o frunza mare de praz, taiata in bucati, care se pune intr-un borcan. Se completeaza cu 250 ml otet de prune. Macerarea dureaza 24 de are, timp in care borcanul e acoperit etans. Acest otet aromat ajuta in tratarea bataturilor, a crapaturilor si a pielii intarite. Calozitatea se cojeste in cate zile. Acneele si racelile rebele trec cu otet cu hrean. Hreanul ras se pune in sticla si se auaduga otet cat cuprinde. Se lasa la macerat timp de 6 ore. Se aplica sub forma de cataplasme. Otetul cu coaja de lamaie se poate prepara din cojile de la doua lamai si 200 ml otet de mere. Timp de macerare: 8 zile. Cu otetul obtinut se aplica bandaje pe negi de mai multe ori, pana ce acestia dispar.
Otet de levantica pentru surmenaj
Pentru mancarimi si eczeme cronice, se recomanda otetul de ventrilica. Se iau 100 grame de varfuri inflorite de ventrilica si se pun in sticla impreuna cu 500 ml otet de mere. Sticla se infasoara in hartie de culoare inchisa si se lasa la macerat (Ia soare) timp de 14 zile. Se filtreaza. Cu acest otet se pun comprese contra durerilor de cap sau se fac frectii. Otetul mentolat se obtine, asa cum arata si numele, din menta, mai ales menta dulce. Folosit extern, este un foarte puternic febrifug, utilizat in toate tipurile de infectii respiratorii si infectii insotite de temperatura ridicata. Mai este recomandat contra durerilor de cap, a durerilor musculare, a reumatismului inflamator, contra starilor de greata la femeile gravide. Otetul de levantica este un foarte bun relaxant, folosit extern in cazurile de surmenaj fizic si intelectual, anxietate, stari de agitatie la copii, insomnie. in arsurile usoare (de gradul I si II), acest otet este un excelent calmant si ajuta la refacerea rapida a pielii. Folosit intern, patru lingurite pe zi, este un remediu excelent contra problemelor biliare (dischinezie, colecistita) si contra infectiilor cu giardia lamblia.
Din scoarta de stejar, rozmarin sau salcie
Otetul de rozmarin este un ingredient al frumusetii pielii, mentinandu-i tineretea si supletea. Frectiile cu otet de rozmarin dau rezultate foarte bune in tratarea paraliziilor de tot felul, facand adevarate minuni in unele cazuri. Intern, otetul de rozmarin (folosit chiar in alimentatie) este un bun stimulent al digestiei, un tratament eficace contra gastritelor hipoacide si a atoniilor digestive. De asemenea, stimuleaza memoria. Otetul de salcie se prepara din 10 g scoarta de salcie si 100 ml otet natural din vin alb. Macerarea dureaza doua saptamani. Se foloseste sub forma de gargara, de 2-3 ori pe zi, cate 5-6 picaturi la o jumatate pahar cu apa. E recomandat in combaterea mirosului neplacut al gurii. Daca scoarta este de stejar, se obtine un otet cu efecte benefice in tratarea fisurilor anale. Scoarta trebuie sa aiba cel putin doi ani, sa fie bine maruntita si fiarta 15 minute. Apoi se macereaza cu un litru de apa si un pahar cu otet din vin (200 ml).
Comprese cu otet, branza de vaci si paine
Otetul de floarea-pastelui este cunoscut pentru efectele sale benefice in tratarea furunculozelor. Otetul din vin are diferite intrebuintari. Se fac bai pentru tonifierea pielii. In cada plina cu apa se toarna 0,5 litri de otet. Astfel de bai sunt bune ca remediu in imbatranirea prematura a pielii. Tot pentru tonifierea si catifelarea pielii, se amesteca doua linguri de faina de ovaz cu o lingura de otet natural din vin. Se unge fata cu acest preparat si se lasa sa actioneze timp de 10 minute. Apoi, se clateste fata cu apa calduta. Compresele cu otet din vin aplicate pe torace si gambe scad febra. Aplicate pe articulatiile dureroase si badijonate cu un sal gros, dau rezultate bune in ameliorarea reumatismului articular si calmarea durerilor. Este bine ca tratamentul sa se repete la fiecare schimbare de anotimp. Se pot face si comprese cu miez de paine imbibat in otet amestecat cu usturoi pisat si sare. Dupa o stoarcere usoara, se aplica pe ranile inflamate. Are efect antiinfectios, antiinflamator, colecteaza si forteaza eliminarea puroiului. Se recomanda in tratarea panaritiului si a furunculelor. Se mai pot face impachetari cu otet si branza de vaci rece, in amestec cu lapte proaspat si cateva picaturi de otet din vin natural. Ingredientele se pun pe o panza uscata si curata, cu care se vor impacheta articulatiile afectate de artroza.
Contra caderii parului, entorselor si amigdalitei
O lingura cu brusture, o lingura cu frunze de mesteacan, 250 ml apa, o lingura cu otet din vin alb sunt ingredientele necesare prepararii unui otet cu rol de lotiune contra caderii parului. Se frectioneaza pielea capului o data pe saptamana, dupa spalare. Tratamentul va opri caderea parului si va stimula cresterea. Daca se inhaleaza aburii rezultati din fierberea a 200 ml apa si doua linguri otet de vin se realizeaza deblocarea sinusurilor prin descompunerea cheagurilor. O lingurita de pulbere din radacina uscata de leustean si 200 ml otet din vin, amestecate si fierte timp de 15-20 de minute este un preparat recomandat in afectiuni reumatice dureroase, enorse si luxatii. Pentru tratarea amigdalelor umflate este indicat un otet din turita-mare. Avem nevoie de 100 grame planta, un litru de apa, 5 g miere si otet din vin alb. Se fierbe planta maruntita pana scade lichidul la o treime. Dupa filtrare si racire, se face gargara, de 4-5 ori pe zi.
Intrebuintari neasteptate ale otetului
- Sterilizarea biberoanelor. Se curata cu apa calda si otet, apoi se pun in frigider. Vor fi eliminati toti microbii.
- Indepartarea cutelor de pe haine. Se stropesc cu o solutie de apa si otet (3:1).
- Capcana pentru muște. Se umple un pahar cu otet de mere și se acopera cu o folie de plastic. Se inteapa suprafata de cateva ori cu o scobitoare.
- Curatarea incaltamintei. Se stropeste interiorul pantofilor cu o solutie de apa cu otet si se impacheteaza peste noapte intr-o punga de hirtie.
- Curatarea lentilelor. Se stropesc cu otet nediluat și șterge-le cu un material moale, care nu lasa scame.
- Desfundarea scurgerii. Se toarna in scurgere praf de copt, otet și apa calda.
- Curatarea cuptorului cu microunde. Se umple un bol pe trei sferturi cu apa și un sfert cu otet. Se incalzește bolul timp de cinci minute și apoi se șterge interiorul cuptorului cu o laveta.
- Distrugerea buruienilor. Se stropeste gradina cu otet alb nediluat și buruienile vor disparea in 24 de ore.
Otetul in istorie
- Primele insemnari istorice referitoare la otet provin din Babylon, din anul 5000 i.H., când babilonienii preparau din curmale vin si otet. Ei foloseau otetul ca aliment si ca agent de conservare, sau pentru a mura fructe si legume.
- in Biblie, otetul este mentionat, atat in Vechiul, cat si in Noul Testament, ca aromatizant al alimentelor sau ca bautura energizanta.
- Hippocrate prescria, in jurul anului 400 i.H., otet de mere amestecat cu miere ca medicament impotriva tusei si a racelii.
- Generalul Hannibal, atunci cand a trecut Alpii pentru a invada Italia, a turnat otet peste bolovani incinsi pentru a-i sfarima, croind astfel drum trupelor si elefantilor.
- Cleopatra, regina Egiptului, a stirnit uimirea generalului roman Marcus Antonius atunci cand a dizolvat o perla extrem de pretioasa in otet si a baut amestecul. A facut acest gest ca sa-i demonstreze ca o masa pentru doua persoane poate costa o avere.
- Otetul diluat a fost folosit ca intaritor si tonic pentru militari. Soldatii romani si samuraii foloseau in mod regulat solutii de otet in apa ca dezinfectant.
- in Evul Mediu, armurile se curatau si se lustruiau folosind otet cu nisip.
- Ludovic al XIII al Frantei (1601-1643) a platit 1,3 milioane franci pentru otetul folosit in batalii la racirea tunurilor si protejarea acestora de rugina.
- Se spune ca, in timpul epidemiilor de ciuma, cei care ingropau cadavrele reuseau sa nu se imbolnaveasca bind zilnic cantitati mari de otet infuzate cu usturoi.
Otet pentru masaj
In 200 ml de otet de struguri sau de mere si miere se pun 5-8 linguri (in functie de cat de mult poate ingloba otetul) din planta aleasa maruntita cu rasnita electrica de cafea. Se pune totul intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa macereze 14 zile intr-un loc calduros sau la soare, dupa care se filtreaza prin tifon. Preparatul obtinut se pastreaza intr-un loc racoros, uscat si fara lumina. Se va alege otetul cu un miros cat mai neutru. Un otet cu miros strident acopera aroma specifica plantei folosite.
Oteturi asiatice
Otetul chinezesc poate avea mai multe culori, de la transparent pana la diferite nuante de rosu si maro. Este preparat din orez. Otetul de orez alb este un lichid de culoare pala, cu continut mai ridicat de acid acetic si mai apropiat de otetul european. Cel din orez negru este foarte popular in sudul Chinei. Otetul de Chinkiang, originar din orasul Zhenjiang, este considerat cel mai bun sortiment de otet de orez negru. In mod normal, otetul de orez negru se prepara din orez lipicios. Are culoare inchisa, si o aroma puternica, un pic afumata. Otetul de orez rosu se obtine din drojdia rosie de orez, cultivata pe mucegai de Monascus purpureus. Otetul japonez se prepara prin fermentarea orezului. Un otet special din aceasta tara se numeste awasezu, sau orez condimentat. Se obtine cu adaos de sake, sare si zahar. Acest orez este folosit la sushi si la prepararea de dressing-uri pentru salate. Otetul coreean, Ssal sikcho, sau micho, e preparat din orez lipicios sau brun, amestecat cu „nuruk“, un ingredient ce ajuta procesul de fermentatie.
Zece oteturi naturale pentru frectii
Masarea pielii cu oteturile preparate din plante trateaza cu succes durerile, febra si caderea parului
Cu multe secole in urma, otetului i s-au descoperit insusiri nu doar culinare, ci si terapeutice. Banalul otet casnic i-a ajutat pe români atunci cand aveau febra, dureri, infectii. Obtinut numai din plante, otetul medicinal are diferite arome si trateaza diferite afectiuni ale pielii, dar si multe boli interne, daca se face masaj cu el.
1. Otetul de mere alunga durerile de cap si febra. Este indicat si in dureri reumatice si intinderi musculare. Frectiile cu acest otet trateaza micoza picioarelor, muscaturile de tintari, pruritul. Cei care sufera de transpiratie nocturna, isi pot masa corpul cu otet de mere, inainte de culcare. Pentru varicoza, se freaca cu otet picioarele de jos in sus, dimineata si seara.
2. Otetul de salvie ajuta in cazuri de paralizie, transpiratii nocturne, tremuraturi ale extremitatilor.
3. In tratarea starilor febrile, ajuta cu succes o frectie cu otet de ienupar.
4. Otetul de ceapa se aplica pe negi sau bataturi, timp de citeva zile. In solutie diluata, acest otet ajuta la disparitia pistruilor.
5. Masajul cu otet de praz ajuta in tratarea bataturilor, a crapaturilor si a pielii intarite.
6. Pentru mancarimi si eczeme cronice, se recomanda otetul de ventrilica. Mai e bun si pentru migrene si frectii pe tot corpul.
7. Otetul mentolat (din menta dulce) e un foarte puternic febrifug, utilizat in toate tipurile de infectii respiratorii si infectii insotite de temperatura ridicata. Mai este recomandat contra durerilor de cap, a durerilor musculare, a reumatismului inflamator.
8. Otetul de rozmarin este un ingredient al frumusetii pielii, mentinandu-i tineretea si supletea. Frectiile cu acest otet dau rezultate foarte bune in tratarea paraliziilor.
9. Este cunoscut pentru rezultate bune in tratarea furunculozelor otetul de floarea-pastelui.
10. Contra caderii parului, se frectioneaza pielea capului cu otet de brusture, dupa spalare. Pentru restabilirea culorii parului, se frectioneaza scalpul cu otet de patlagina.
Cititi si Otetul de mere si Aromaterapia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.