Pentru raceala, gripa, tristete si oboseala, aprindeti o candela pentru aromoterapie cu ulei de brad, pin, scortisoara, vanilie sau portocala.
Bradul stimuleaza gandirea
Uleiul esential de brad are actiune antiseptica, emolienta, antiinflamatoare, cicatrizanta pentru aparatul respirator si caile urinare. Este indicat in tratarea bronsitei, traheitei, laringitei si sinuzitei. Cetinile de brad (ramurile cu ace verzi) mai pot fi zdrobite sau sub forma de extract apos, pentu uz extern. Intern si extern acest ulei ajuta in T.B.C., pneumonie, gripa, guturai, sinuzita, boli ale sistemului nervos, scleroza in placi, nevralgii, astenie generala, impotenta, frigiditate. Printre proprietatile terapeutice ale uleiului de brad se mai numara si cel diuretic, expectorant, revigorant, stimulent general, stimulent al secretiilor mucoaselor, antinevralgic. Uleiul esential de brad este extras din acele parfumate prin distilare cu vapori. Este utilizat in industria cosmetica (sapunuri, lotiuni, detergenti si parfumuri), in productia de arome alimentare, in industria farmaceutica si aromaterapie. Are proprietati bactericide, dezinfectante. Este un remediu excelent pentru profilaxia infectiilor virale sezoniere si a gripei. Fortifica imunitatea, inlatura oboseala si tensiunea musculara. Este eficient in calmarea durerilor articulare si imbunatateste functia sistemului cardiovascular. in ultima vreme este folosit in prevenirea cancerului. Ajuta sistemul imunitar, este folositor la reinnoirea celulelor si creste acuitatea vederii in supraoboseala oculara. in aromaterapie, este un tonic cerebral rapid si eficient, stimuland gandirea, creativitatea. Reduce pofta de mancare si, in mod special, pofta de dulciuri.
Efectele binefacatoare ale uleiurilor esentiale sunt cunoscute din vremuri stravechi, insa abia in 1926, francezul René Maurice Gatte Fossé a botezat aromaterapie acea terapie care foloseste aromele concentrate ale plantelor. Astazi candelele pentru uleiuri esentiale sunt prezente in fiecare casa si chiar in birouri. Parfumurile care plutesc in aer actioneaza asupra trupului si sufletului, dand o stare de bine. Trebuie doar sa stim de care avem nevoie, pentru obtinerea starii de relaxare sau a unor emotii pozitive. Uleiurile esentiale sunt substante aromatice extrase din plante, de 75-100 ori mai puternice decat ierburile uscate. Cele obtinute din brad, pin, molid, ienupar, adica din arborii si arbustii care raman verzi si iarna, sunt folositoare tocmai afectiunilor de sezon, de la gripa si raceala, la depresie si lipsa de vigoare.
Sanatatea din candela
Uleiurile esentiale se obtin de obicei prin distilare la abur a florilor, frunzelor, fructelor, semintelor, radacinilor sau rasinilor naturale. Pentru un kilogram de ulei de trandafir se folosesc 3-4 tone de petale de trandafiri, in timp ce, pentru uleiul esential de rozmarin, este nevoie de 100 kg de plante. Uleiurile esentiale sunt folosite in special in aromaterapie, dar au si alte intrebuintari. Inhalate, mirosurile plantelor pot reda energia sau, dimpotriva, pot linisti, inducand somnul. in plus, uleiurile esentiale elibereaza ioni negativi (benefici) in atmosfera supraincarcata de ionii pozitivi emanati de dispozitivele electrice. Atunci cand alegem un ulei pentru aromaterapie, este bine sa folosim acea aroma care ne incanta. Daca mirosul nu ni se pare placut, efectul nu va aparea. Uleiul se pune in vaporizatoare, in lampi de aromaterapie, apa de baie sau e folosit la masaj. in incapere, ca odorizant, uleiul esential poate fi pus in aparatele de aer conditionat, in detergentul de spalat vase, in punga de colectare a prafului din aspirator, pe lenjeria de pat. Exista si indicatii pentru folosirea uleiurilor esentiale in uz intern. Dar cel mai frecvent, le folosim in lampa odorizanta pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitiva. Pentru aceasta, se pune apa calduta in farfuria candelei, se adauga 3-5 picaturi de ulei si se aprinde lumanarea. Atata timp cat lumanarea este aprinsa, farfurioara nu trebuie sa ramana fara apa. Uleiurile esentiale nu trebuie folosite nediluate. Este bine ca, la prima utilizare, sa faceti un test de sensibilitate punand pe piele o picatura de ulei diluata in apa. Daca nu apar efecte secundare in 24 de ore, il puteti folosi. Uleiurile esentiale se pastreaza inchise ermetic, in locuri uscate si racoroase, ferite de caldura si lumina.
Reguli si precautii
Efectele uleiurilor esentiale sunt rapide si puternice, sunt bine asimilate de organism si nu necesita administrare in doze mari. De aceea, trebuie sa picuram doar 1-2 picaturi, cel putin la inceputul terapiei. Trebuie sa ne luam si o serie de precautii atunci cand le utilizam. Dozele nu sunt aceleasi pentru toate tipurile de uleiuri, este necesar sa respectam doza din prospect. Trebuie avut grija ca uleiul sa nu fie contrafacut, caz in care pot aparea fenomene nedorite: iritatii, hemoragii interne, tulburari digestive. Numarul de doze care se administreaza pe zi este variabil, in medie de 3/zi, in bolile cronice 4/zi, iar in fazele acute ale unor boli ca astmul, bronsita, viroze grave, se ia jumatate de doza din ora in ora. Admistrarea de 3-4 ori pe zi a unui ulej volatil cu proprietati antiseptice puternice confera o imunitate, cel putin partiala, la epidemiile de gripa. Inhalatiile nu sunt recomandate persoanelor care sufera de astm bronsic sau epilepsie. in masaj, doza trebuie respectata, altfel va puteti alege cu iritatii. Dupa un masaj,, uleiul nu trebuie indepartat prin spalare, evitandu-se baia sau dusul timp de 6-8 ore. Astfel se asigura o absorbtie completa a uleiului volatil. in cada, uleiurile se adauga inainte de a incepe baia, nu mai devreme, deoarece isi pierd efectul repede. in cantitati mari, sunt iritante pentru piele si mucoase. Compresele trebuie sa fie din bumbac sau tifon. Deasupra se aplica o folie de plastic si un prosop, pentru a mentine compresa calda. Trebuie sa mai fim atenti si la sursele de foc, deoarece uleiurile esentiale sunt produse concentrate si, in majoritatea cazurilor, inflamabile. Evitati contactul cu ochii si pielea. Nu lasati aceste uleiuri la indemana copiilor. Nu lasati vaporizatoarele si candelele nesupravegheate.
Eucaliptul sporeste vigilenta
Uleiul esential de eucalipt este ideal in tratarea racelilor si a gripei. Proprietatile terapeutice ale acestui ulei sunt: antireumatic, antiseptic al cailor respiratorii si al cailor urinare, calmant al tusei, fluidifiant al expectoratiilor, febrifug, hipoglicemiant, vermifug, bactericid. Pulverizarea unei emulsii de 2% esenta de eucalipt ucide 70% din stafilococii din mediul ambiant. Uleiul de eucalipt alunga tantarii. in uz intern, ajuta in afectiuni respiratorii, urinare, diabet, nevralgii, astenie, paraziti intestinali. in uz extern, picurat pe pansamente, are efect cicatrizant si e indicat in tratamentul plagilor, sinuzitelor, pediculozelor. Este prezent in produse de igiena personala datorita efectului sau antiseptic. Aborigenii din Australia foloseau eucaliptul ca remediu in raceli, dureri de gat (gargara), dificultati de respiratie, infectii si dureri. A devenit foarte cunoscut ca ulei pentru sterilizarea cateterelor in spitalele britanice, in secolul XIX. Din 100 kg de frunze se obtin 3 kg de ulei esential. Cel mai bun mod de a-l folosi este picurarea pe o batista si inhalarea din cand in cand. Amestecarea catorva picaturi de ulei esential de eucalipt cu alte uleiuri pentru masaj are efect calmant asupra corpului. Alunga oboseala fizica si psihica, durerile musculare. Ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui prin cresterea activitatii cardiace. Aroma este indicata in incaperile unde sunt necesare concentrare si vigilenta. Uleiul esential de eucalipt are un efect racoros si dezodorizant cand este aplicat pe corp, alunga migrenele, e bun in tratarea basicilor, a herpesului, a muscaturilor de insecte, calmeaza mancarimile. Uleiul de eucalipt trebuie folosit cu moderatie, altfel poate provoca dureri de cap, ameteli, varsaturi, convulsii. Hipertensivii sau cei cu epilepsie, gravidele si copiii sub 3 ani ar trebui sa evite acest miros.
Scortisoara si portocala aduc fericire
Scortisoara e un afrodisiac si un antiseptic renumit in India. Mirosul uleiului esential regleaza tensiunea, stabilizeaza nervii si revigoreaza simturile. Uleiul de aromaterapie poate ameliora durerile. in uz intern si extern, are calitati antiinflamatorii, antimicrobiene, antivirale, antifungice si hipoglicemiante. Datorita caracteristicilor sale antimicrobiene poate fi folosit pe post de conservant in locul metodelor traditionale. Intern, se iau 2-4 picaturi de ulei diluat in miere de 2-3 ori/zi. Extern, se adauga 10 picaturi la cada dizolvate intr-un solvent (gel de dus, sapun lichid, spuma de baie). Uleiul e bun si pentru masaj, cate 2-3 picaturi incorporate in ulei de masaj, iar la inhalatii se pun 8 picaturi la 100 ml apa fierbinte. Uleiul de scortisoara e recomandat in infectii, dezechilibre hormonale, stres. Uleiul de portocale este indicat in starile de stres, depresii si oboseala. Are efecte tonice, vitaminizante si afrodisiace. Intern, e recomandat in tromboflebita, arteroscleroza, obezitate, diaree cronica, digestie dificila, oboseala, insomnie, spasme musculare, suprasolicitare nervoasa, iar extern ajuta in insomnie, iritabilitate, stari de disconfort psihic, frigiditate, agitatie. Uleiul de portocala, extras din coaja de portocala prin presare la rece, e antihemoragic, antiinfectios, antispastic, calmant, digestiv, febrifug, fluidifica sangele. in aromoterapie, creeaza sentimentul de fericire si de caldura. Are efecte benefice in cazurile de raceala si gripa, elimina toxinele si stimuleaza sistemul limfatic, sprijina formarea de colagen la nivelul pielii. Uleiul de portocale e util pentru echilibrarea retentiei de apa si in cazurile de obezitate. Poate ajuta in constipatie, dispepsie. Nu trebuie aplicat inainte de expunerea la lumina soarelui pe perioade lungi de timp.
Vanilia ne face sa iubim
Foarte potrivit pentru anotimpul rece este si uleiul esential de vanilie. in aromaterapie confera un sentiment de confort si relaxare, indeparteaza anxietatea si stresul. Aroma de vanilie este cunoscuta pentru efectul sau de a creste apetitul sexual. Persoanele sensibile ar trebui sa evite folosirea acestui ulei seara, datorita proprietatilor sale de stimulare a simturilor. Uleiul de vanilie este antioxidant, afrodisiac, anticancerigen, febrifug, antidepresiv, sedativ, tranchilizant si relaxant. Neutralizeaza radicalii liberi din organism si incetineste procesul de imbatranire, protejeaza impotriva infectiilor si chiar a unor forme de cancer, cum ar fi cele de prostata, colon. Uleiul de cuisoare este un ulei foarte puternic, care ar trebui sa fie folosit cu mare grija. in aromoterapie ajuta in stimularea mintii, stimuleaza digestia, alina durerile in artrite și reumatism, amelioreaza problemele respiratorii. cateva picaturi puse in dulap, alunga moliile. Uleiul esential e folosit in parfumuri, vinuri și lichioruri, diverse potiuni și produse stomatologice. in aromaterapie, imbunatateste memoria și combate depresia, slabiciunea și letargia. Are proprietati analgezice, antiseptice, antispastice, e un bun aperitiv, dezinfectant. Uleiul de cuișoare poate fi folosit pentru problemele pielii, acnee, echimoze, arsuri si taieturi, datorita proprietatilor dezinfectante și ca un calmant pentru dureri. Ajuta in cazul durerilor de dinti, afte bucale, reumatism si artrita. Este benefic impotriva varsaturilor, diareei, flatulentei, spasmelor și parazitilor intestinali, precum și contra respiratiei urat mirositoare. Evitati acest ulei in cazurile de alcoolism, hemofilie, cancer de prostata, afectiuni ale rinichilor, probleme hepatice, la sarcina sau daca luati medicamente anticoagulante.
Codul aromelor
Simtul olfactiv influenteaza dispozitia, ca atare, uleiurile esentiale produc sentimente diferite.
- fericire: busuioc, portocala, ghimbir
- energie si rapiditate in gandire: busuioc, piper negru, eucalipt, lamaie, ienupar
- bucurie: trandafir, santal, chiparos
- pace sufleteasca: bergamota, tamiie, smirna, trandafir, angelica
- in credere si respect de sine: chiparos, ghimbir, grapefruit, iasomie, lavanda, pin, santal
- creativitate: chiparos, ienupar, geranium,santal
- purificare: eucalipt, chimen dulce, ienupar, lamaie, menta
Pinul si molidul alunga singuratatea
Uleiurile de pin si de brad sunt vedetele anotimpului rece. Cel de pin are actiune antiseptica, emolienta, antiinflamatoare, cicatrizanta pentru aparatul respirator si caile urinare si este diuretic. Este indicat in tratarea bronsitei, laringitei, sinuzitei si cistitei. Este un stimulent sexual utilizat ca adjuvant in congestii uterine si impotenta. Fiind stimulant al sistemului nervos, este indicat in astenie si in epuizarea nervoasa. Actiunea hipertensiva il face util in hipotensiunea arteriala. Uleiul de pin este un tonic general. Intern, se recomanda 2-4 picaturi, diluate in miere, de 2-3 ori pe zi, pentru gripe si raceli (si alte afectiuni ale cailor respiratorii), litiaza biliara, rahitism, afectiuni urinare. in uz extern, se pun 10 picaturi de ulei de pin in sapun lichid si se face baie. 2- picaturi se pot incorpora in uleiul de masaj. in inhalatii se recomanda 8 picaturi la 100 ml apa fierbinte, iar in candela de aromaterapie, se pot pune 3-5 picaturi in 50 ml apa. Prin inhalare, ajuta in afectiunile cailor respiratorii, reumatism, guta, frigiditate, impotenta, timiditate, anxietate. Elimina inhibitiile si stresul. Uleiul esential de molid e util in apa de baie, pentru ca revigoreaza pielea. in candela de aromaterapie, este recomandat la raceala si pentru dezinfectarea aerului. Se spune ca inveseleste sufletul atunci cand esti singur. Ca ulei de masaj (5-7 picaturi de ulei de molid la 10 ml de ulei vegetal), ajuta in durerile reumatismale, musculare, imbunatateste circulatia sanguina deficitara si se recomanda in masajul pieptului la raceala. Amestecat cu alcool (10 picaturi la 10 ml de alcool), uleiul de molid se foloseste ca unguent impotriva mirosului picioarelor.
Ienupar, pentru situatii dificile
Uleiul esential de ienupar, extras din fructele acestui arbust, actioneaza ca diuretic, sudorific, expectorant, antitusiv, antispastic si antiseptic. Este indicat in tratarea bronsitei cronice, enterocolitelor, litiazelor renale, afectiunilor pectorale, reumatismului, indigestiilor, edemelor renale si gutei. Intern, se ia in digestii lente, acumulari de gaze, afectiuni ale cailor urinare, blenoragie, cistite, albuminurie, ciroza, arteroscleroza, guta, reumatism. Masajul cu ulei de ienupar e indicat in reumatism, sinuzita, depresii, stari de anxietate, sechele ale paraliziilor, acnee, ulceratii, dermatoze, nevralgii dentare. Este un ulei antidiabetic, favorizeaza eliminarea acidului uric si a toxinelor, soporific, tonic al functiilor viscerale, al sistemului nervos si al tubului digestiv, cicatrizant. Este utilizat in aromoterapie pentru a ajuta la stimularea și intarirea nervilor și consolidarea starii de spirit in situatii dificile. Este util atunci cand prostata este marita si la reglarea ciclului menstrual. Un alt ulei esential benefic pentru sanatate este cel de cedru, unul dintre primele uleiuri esentiale obtinute in antichitate. in aromaterapie, are rol antidepresiv, afrodisiac, calmant, favorizeaza meditatia, previne caderea parului. Combate ciupercile, are proprietati insecticide, alungand furnicile, termitele, moliile si alte insecte daunatoare. Uleiul de cedru este tonifiant, linistitor. Sub forma de inhalatii sau in candele, are efecte benefice in tuse, bronsite. Tonifica rinichii si este util in cistite. in aceste situatii se fac bai sau masaj local. Aplicarea uleiului de cedru, sub forma de comprese sau masaj, poate calma durerile in caz de reumatism sau artrita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.