marți, 16 mai 2023

TRATAMENTE ŞI REMEDII. PLANTE MEDICINALE

 

De mulţi ani, durerea, slăbiciunea, tuşea, febra, congestia şi diareea pot fi semne ale unor suferinţe mai profunde, pe care le puteţi camufla cu medicamente, dar nu veţi afla originea cauzei.

Pentru dureri ocazionale şi neregularităţi, următoarele remedii naturale sunt excelenţi înlocuitori ai medicamentelor clasice (se găsesc la plafar, farmacii, magazine alimentare, n.a.).

DURERE DE CAP — Remedii naturiste: muşeţel, iarbă moale, valeriană, scoarţă de salcie albă.

SINUZITĂ — Remedii naturiste: timian

ARTRITĂ — Remedii naturiste: baie de sare amară, comprese cu ceai de rozmarin,

DURERI DE URECHI Remedii naturiste: picături otice cu usturoi, lumânărică, ulei de măsline.

DURERI DENTARE — Remedii naturiste: masaj gingival cu usturoi zdrobit sau ulei de cuişoare.

INDIGESTIE, ARSURI — Remedii natur­iste: alge brune, bromelaină (din ananas), ghimber, mentă.

CRAMPE, BALONĂRI — Remedii natur­iste: ceai de muşeţel, ceai de ferigă, ceai de mentă.

GREŢURI — Remedii naturiste: ghimber,

ceai din rădăcină de lemn dulce.

GRIPA — Remedii naturiste: arabino galac-tum, echinacea, usturoi, goldenseal, ceai de măceşe.

FEBRĂ — Remedii naturiste: iarbă moale, verbină, scoarţă de salcie albă.

TUSE — Remedii naturiste: vornic.    (

ANGHINA — Remedii naturiste: gargară cu ceai de rădăcină de goldenseal şi salvie; rădăcină de d rupă.

CONGESTIE — Remedii naturiste: ceai de lemn dulce, urzici, vebrină

CONSTIPAŢIE — Remedii naturiste: psylli-um, ulm alunecos.

DIAREE — Remedii naturiste: afine, boabe de soc, L. acidophillus (cultură de iaurt), frunze de zmeură.

DURERI MENSTRUALE — Remedii naturiste: pulbere de scoarţă de larice (conţine butirat, excelent întăritor al sistemului imunitar), corn jamaican."

 

TRATAMENTE NATURISTE — FITOTERAPIE —

 

ACNEE

1.  Ulei de gălbenele

     Tamponări de 4-5 ori pe zi, în zona leziunilor.

2.   - se spală leziunile cu ceai de muşeţel, apoi se tamponează cu macerat din  cenuşă (arbori fruc­tiferi).

3.   Rădăcină de brusture - infuzie din 3 linguri de rădăcini la 500 ml apă, cantitate care se bea zilnic înainte de mesele principale.

AFTE

1.   Ulei de salvie - badijonări zilnice de 3-4 ori pe zi, sau clătirea gurii cu ceai de românită în care s-au pus câteva picături din aceeaşi substanţă.

2.   Sulfină - infuzie - două linguriţe din plante la 100 ml apă, se face gargară.

3.   Muşeţel - Gargară cu infuzie (2 linguriţe flori la 100 ml apă ) de 3 ori pe zi.

4.   Petale de trandafir -    macerat cu miere de albine ( 2 linguri de petale la 100 ml apă, fierte aprox.  10 min. după care se strecoară şi peste lichid se adaugă mierea - 200 gr). Gargară zilnic de 3-4 ori.

5. Conuri de hamei - comprese cu infuzie din 5 linguri de hamei la 250 ml apă. Nu se consumă alimente bogate în grăsimi animale sau condi­mentate.

 

ALCOOLISM

1.   Ardei iute — tinctură - 10-12 picături turnate într-o băutură slab alcoolizată. Se bea zilnic, în cantităţi mici. (De dorit, să fie băutură preferată).

2.   Salcie — infuzie de frunze 15 gr la 250 ml lapte. Are rol calmant în tulburările de comporta­ment şi sevraj.

3.   Lămâie - zeama de la 3-4 fructe, amestecate cu miere de albină (50 gr). Se lasă circa 30 min, după care se completează cu aproximativ  1 1infuzie de tei.

4.   Aloe - extract - 5 picături la 100 ml apă.      ;

5.   Sunătoare - se beau 3-4 căni pe zi.

 

AMIGDALITĂ

1.   Flori de muşeţel — gargară cu infuzie din două linguri de flori la 200 ml apă de 4-5 ori pe zi.

2.   Gălbenele — tinctură - 20 picături amestecate cu 100 ml apă. Se fac 2-3 gargare pe zi.

3.   Ceai pentru gargară - flori de muşeţel, frunze de salvie, frunze de nalbă, levănţică. Gargară cu infuzie din aceste plante, de 3 ori pe zi. 4. Cimbrişor şi capsule de mac - infuzie - de 3 ori pe zi. (Macul are efecte uşor anestezice).    

 

ANEMIE

1.   Afine - extract amestecat cu alcool (20%) şi •.;.   miere de albine (la 100 ml extract de afine, se adaugă 20 ml, alcool de 40° şi 30 gr miere de ..   albine . Se lasă o noapte pentru omogenizare).

2.   Morcov - suc concentrat - 200 ml (se adaugă şi zeama de la două lămâi) de 3 ori pe zi.

3.   Macerat din  fructe - mere,  morcov,  sfeclă roşie,  lămâie  (fructele  se rad în  prealabil pe răzătoare.  Lămâia împiedică oxidarea lor).  Se consumă înaintea meselor principale.

 

ARTERITĂ

l. Arnică: tinctură, îndoită cu apă (4-5 picături la 100 ml apă). Masaje în zonele afectate, de 3-4 ori pe zi.

 

ARSURI

1. Coada şoricelului - comprese cu infuzie din 2 ,   linguri de flori la o cană cu apă.

2.  Rădăcină de tătăneasă - băi locale sau comp­rese cu decoct (3-4 linguri de rădăcini, la o cană de apă).

3.   Flori de muşeţel - 20 gr flori pisate, ameste­cate cu 30 ml alcool. Se lasă la macerat 2-3 ore, apoi se adaugă ulei (200 ml). Amestecul se fierbe pe baie de apă (3 ore) timp în care se agită. Se fil­trează şi se păstrează la întuneric.

4.  Sunătoare - băi sau comprese cu infuzie de plante (30 gr plantă la un litru apă).

 

ASTM BRONŞIC

1.   Unguraş - infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă - 3-4 căni pe zi (calmează şi spas­mele).

2.   Vâsc - frunze - pulbere - 3 vârfuri de cuţit pe zi sau macerat de frunze, (4 linguri la o cană de apă) 3 căni.

3.   Valeriană - rădăcină, infuzie - o linguriţă de rădăcini, la o cană de apă.

                       - pulbere - de 4 ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă.

4.   Ceai antiasmatic - Flori de coada şoricelului, fructe de Mentă, frunze de Salvie, Unguraş, Isop, Cimbrişor, Talpa Gâştii, Păducel cu flori. Se face o infuzie din aceste plante (câte o lingură din fiecare) şi se beau câte 2-3 căni pe zi, în cure lungi.

   - Flori de soc, frunze de pătlagină, trei fraţi pătaţi - infuzie dintr-o lin­gură de amestec, la o cană de apă (se beau 4-5 căni pe zi)

    - Frunze de vâsc, cimbru de cultură. Macerat la rece: 12 ore. Se bea în amestec cu apa o lingură la 400 ml apă.

 

BRONŞITĂ

1.   Flori de lumânărică - infuzie din o lingură de flori la o cană de apă, se bea de 4-5 ori pe zi.

2.   Flori şi frunze de Fotbal - infuzie de 3-5 lin­guri la 200 ml apă. După răcire, se bea 5-6 căni pe zi.

3.   Muguri de plop - extract hidroalcoolic (se pun plantele la macerat minim 24 ore). Se iau cu apă , 2 linguriţe pe zi.

4.   Rădăcină de săpunariţă - decoct din o linguriţă la o cană de apă, se iau 3-5 căni pe zi.

5.   Chimion - infuzie de 2 linguriţe de fructe la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.

6.   Frunze de Pătlagină - infuzie din 30 gr plantă la1l apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

7.   Tătăneasă – infuzie 10 gr plantă la 200 ml apă.

 

CANDIDOZĂ

1.  Levănţică.: infuzie, 4 linguri plantă la 200 ml apă.  Se face gargară sau administrare  internă, funcţie de localizare.

2.   Salvie   -   extract   uleios   pentru   badijonări externe (4-5 ori pe zi). Clătire repetată a gurii aprox. 15 min (2-3 ori pe zi)

3.   Mierea ursului, Toporaş - tinctură din cele 2 plante (15 gr substanţă la 100 ml apă).

4.   Muşeţel - tinctură - badijonaj sau gargară (15 picături la 100 ml apă) de 4-5 ori pe zi, câte 10 min.

 

CALCULI BILIARI                                    ;

1.   Frunze de Mentă - infuzie două linguriţe la 200 ml apă; se beau 2-3 căni pe zi.

2.   Măceşe - infuzie din 2 linguriţe plantă, la 200 ml apă. Se beau 3-4 căni pe zi, înainte de masă.

3.   Flori de albăstrele - infuzie din 4 linguriţe de flori la un litru apă. Se bea pe parcursul unei zile.

4.   Amestec    de    flori:    Muşeţel,    Albăstrele. Mentă, Mătase de porumb, Măceşe - infuzie de plante (amestecate), 2 linguriţe la 250 ml apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

5.   Ceai în amestec de plante: Sunătoare, rădăcină de Cicoare, rădăcină de Brusture, Rostopască, Turiţă mare, Volbură, frunze de Salvie, frunze de Anghinare - infuzie din 3 linguri de plante la 250 ml apă; se vor bea căni pe zi.

La ceai, poate fi adăugată zeama de la 2 lămâi.

 

CARDIOPATIE ISCHEMICĂ

1.   Păducel - pulbere (se pisează frunzele şi florile uscate);1vârf de cuţit de 3 ori pe zi; infuzie de frunze şi flori - 3 linguri la 500 ml. apă. Se bea înaintea meselor principale.

2.   Odolean - macerat, câte o lingură înainte de masă.

3.   Măceş - infuzie de fructe; 4 căni pe zi.

cistită                        

l    Flori de muşeţel - infuzie din o lingură de flori la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi •   2. Flori de soc - infuzie, 4 linguri la 500 ml apă. Se bea zilnic aprox.1litru.

3.   Coada şoricelului - infuzie din1 lingură de '.•  plantă la o cană apă. Se bea de 3-4 ori pe zi.

4.   Teci de fasole - decoct;1lingură de teci la o cană apă. Se beau 4 căni pe zi.

5.   Muguri de pin - infuzie; 2 linguriţe de muguri la 500 ml, apă. Se bea1litru pe zi, înainte de masă.

6.  Ulei de brad - câte 10 picături într-o cană cu apă. Se beau 4 căni pe zi.    

7. Ghimpe - decoct dintr-un gram de plantă la 200 ml apă. Se consumă înainte de mesele principale.

8.  Pir - vizomi, infuzie sau decoct,1linguriţă la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi.

 

COLITĂ

1.   Muşeţel -  fiind  un  puternic  antiseptic,  are acţiune benefică în infuzii de 1-2 linguriţe de flori la 200 ml apă. Se bea după flecare masă.

2.   Sunătoare - infuzie -1linguriţă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

3.   Mentă şi salvie - ceai, 10 gr plante în amestec la 200 ml apă.

4.   Roinită - infuzie - 2 linguriţe la o cană de apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

5.   Talpa gâştii - infuzie - 2 linguriţe la o cană de apă. (Se amestecă şi cu flori de muşeţel). Se beau 3 căni pe zi.             

COLECISTITĂ

1.   Mesteacăn - infuzie din frunze; 2 căni pe zi (10 gr plantă)

2.   Rotopască - infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. (Se bea în reprize de câte 20 gr. infuzie, de mai multe ori pe zi).

3.   Afin - tinctură - 40 picături de 3 ori pe zi.

4.   Mătase de porumb - infuzie;1linguriţă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, înaintea meselor.                                                    ;: '

5. Infuzie de plante combinate: Levănţică, Mentă, Sunătoare, Talpa Gâştii, Conuri de hamei. Se face un amestec de aprox 20 gr din fiecare plantă. La o cană de apă se pune o linguriţă de amestec. Se beau 3 căni pe zi înaintea meselor principale.

 

COLICĂ RENALĂ

1.   Mătase de porumb - infuzie ;1linguriţă la o cană de apă. (Se bea înainte de masă).   

2.   Frunze de afin - infuzie din o lingură de frun­ze la o cană de apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

3.  Ceai din plante medicinale.

Mesteacăn (frunze) - 30 gr       

Coada calului - 20 gr

Frunze de afin - 20 gr      

Rădăcină de valeriană - 15 gr

Tei (flori)-10 gr

Dintr-o lingură de amestec, se prepară 200 ml infuzie. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi.

 

CONSTIPAŢIE             

1.   Cruşin - ceai din coajă uscată 1% !®0 gr; 'kiin-guriţă la o cană de ceai.                2.   în-seminţe - infuzie din frunze;! linguriţă,la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.   

3.   Anghinare - infuzie din frunze:1 linguriţă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

4.   Soc-frunze - infuzie dintr-o linguriţă la o cană de apă. (Se bea înainte de culcare).

5.   Păpădie - infuzie,1linguriţă la 100 ml apă. Se bea de 2-3 ori pe zi.

6.   Ceai laxativ din amestec de plante: Creşin - 30 gr, Flori de porumb - 20 gr. Tei - 20 gr, Păpădie -20 gr. Decoctul se fierbe 2-3 minute. 2 linguriţe amestec la o cană de apă. Se bea înainte de cul­care.

DEGERATURI

Pentru degeraturi uşoare, se pot folosi comprese, prişnite sau băi locale din mai multe plante medici­nale.

1.   Flori de gălbenele - băi sau cataplasmă, 15-20 gr flori la1litru de apă.

2.   Infuzie prin fierbere de următoarele plante medicinale:  muşeţel  -   10  gr,  mentă -  20  gr, gălbenele - 20 gr, camfor - 10 gr.

Se fierbe amestecul de plante (la1litru apă) circa 10-15 min., apoi se aplică mai multe comprese locale.(Vor fi înlocuite după 5 min).

DIABET

l. Frunze de afin - infuzie - l lingură de frunze la o cană de apă, se beau 2-3 căni pe zi.

2.   infuzie din amestec de plante medicinale: dud (frunze) - 5 gr, nuc (frunze) - 5 gr, urzică (frunze) -10 gr.

La o cană de apă se pune1lingură din amestec . Se beau două căni pe zi (dimineaţa şi seara).

3.   Frunze  de  anghinare -  infuzie;  1  linguriţă plante la o cană de apă. Se beau 3 căni pe zi înainte de mese.

4.   Ceai din plante medicinale: afin, merişor, trei fraţi pătaţi, mesteacăn - câte 20 gr din fiecare plantă; 2 linguriţe la o cană de apă.(Se fierbe 2-3 min). Se beau 2 căni pe zi, înainte de mese.

DIAREE

1.   Afine - fructe; 2-3 linguri înainte de masă.

2.   Coajă de stejar - infuzii; 10 gr la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.                                 

3.   Traista ciobanului - infuzie sau decoct;1lin­guriţă la o cană de apă. Se beau 2 căni pe zi (dimineaţa şi seara).

4.   Amestec de plante medicinale: frunze de afin -20 gr, coada şoricelului - 20 gr, nuc-frunze - 20 gr. Decoctul se fierbe 10 min, (la o cană de apă, se pune o lingură din amestecul de plante). Se bea 2-3 căni pe zi.

5.   Fructe de chimion - infuzie; o jumătate de linguriţă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

ECZEME

1.   Muşeţel.- infuzii; 10 gr de plantă la o cană de apă. Se beau 2-3 căni pe zi. (Se fac şi spălături locale).

2.   Viorele - pulbere; 1 linguriţă de 3 ori pe zi.

3.   Săpunăriţă şi tătăneasă (rădăcini) - spălaturi locale cu decoct din 2 linguriţe de plante la1cană apă.

4.   Flori de gălbenele - tinctură sau decoct. Se fac spălaturi locale de 2-3 ori pe zi.

5.   Frunze de nuc - băi locale cu decoct din 40 gr frunze la1litru apă (2-3 ori pe zi).

6.   Rădăcină de Tătăneasă - decoct. Spălaturi de 2-3 ori pe zi. La 50 gr rădăcini se pune1litru apă.

 

EXCITAŢIE SEXUALĂ (Anafrodisiac)

a) Pentru diminuarea apetitului sexual se pot folosi o mulţumi de plante medicinale, fie în infuzie, fie tinctură. Iată câteva exemple:

1.        Conuri de hamei - infuzie 2 linguriţe la o cană apă. Se beau 2 căni pe zi.

2.        Tei - ceai- 10 gr flori la 250 ml apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

3.        Valeriană  (rădăcină)  -  tinctură  20-40 picături de 2 ori pe zi.

b) Sporirea excitaţiei sexuale se obţine prin con­sumarea de infuzii şi tincturi din următoarele plante medicinale: Afin - frunze şi fructe - infuzie; Ţelină -macerat; 20 gr de 3 ori pe zi; Morcov - tinctură - 30 picături de 2 ori pe zi. . „ .

FEBRĂ

l. Plantele medicinale cu acţiune antifebrică şi sudoripară sunt în principiu amare (chinină, salcie, ţintaură). Soc - infuzie1-2 linguriţe la 200 ml apă; 4 căni pe zi; Hamei (conuri) - 10 gr la 200 ml apă; 2-3 căni pe zi; Chinină - pulbere -1vârf de cuţit de 3 ori pe zi.

GUTĂ

1.   Mesteacăn - infuzie din frunze. O mână la 200 ml apă (se bea de 3 ori pe zi).

2.   Frasin - infuzie - 20 gr frunze la 200 ml apă.

Se bea înainte de mese.

GUTURAI, GRIPĂ

1.   Flori de tei - infuzie; 2 linguriţe la o cană de apă. Se bea fierbinte, 2-3 căni pe zi . (Se pune şi suc de la 1/2 lămâie).

2.   Muşeţel - infuzie; 10 gr flori la 200 ml apă. 2-3 căni pe zi.

3.   Amestec de plante medicinale: Flori de tei - 20

gr, Muşeţel - 20 gr, Scorţişoară -1O gr, Cimbrişor

-  10 gr. Se amestecă plantele şi se pun 2 linguriţe la 200 ml apă. Se fierbe 5 min. (Se iau 2-3 căni pe zi).

HEPATITĂ - cronică şi acută

1.   Pedicuţă - infuzie; 10 gr la 200 ml apă. Se beau 3-4 căni pe zi.(Se pune şi zeamă de lămâie, iar pentru îndulcit  folosiţi mierea de albine. Are şi efect regenerator).

2.   Rostopască - infuzie; 10 gr la 200 ml apă. Se beau 3-4 căni pe zi.

3.   Pelin - infuzie - 10 gr la 200 ml apă (de 3 ori pe zi) sau pulbere,1vârf de cuţit înaintea mesei. Cura cu plante medicinale trebuie să fie de 3-6 luni, timp în care se interzice consumarea grăsim­ilor animale, a prăjelilor şi a alcoolului.

4.       Infuzie de plante medicinale: Sunătoare - 25 gr; Rostopască - 10 gr; Cimbrişor - 10 gr; Mentă - 10 gr. La1 litru de apă se pun 3 linguri din amestec. (Se bea 500-1000 ml pe zi).

HERPES

1.   Gălbenele - infuzie - 10% din flori. Se tam­ponează de mai multe ori pe zi.

2.   Muşeţel - macerat cu alcool 40 % . Tamponări de mai multe ori pe zi.

 

HEMOROIZI

l. Ceai din amestec de plante medicinale: creţin (coajă) - 10 gr; coada şoricelului - 10 gr; muşeţel - 10 gr; nalbă - flori - 10 gr. La1litru apă se pun cantităţile enumerate şi se fierbe 5 min. Se bea 2 căni pe zi.

HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ

1.   Traista ciobanului - infuzie;1linguriţă la o cană de apă. Se bea de 3 ori pe zi.     

2.   Tei - infuzie;1linguriţă de flori la o cană de apă. Se bea 2-3 căni pe zi.                

3.   Amestec de plante medicinale: rozmarin -10 gr; vase - frunze - 20 gr; talpa gâştii - 10 gr; isop -1O gr; păducel - 20 gr.

Infuzia se prepară din 3-4 linguri de amestec la 200 ml apă. Se bea în doze mici (3-4 linguri infuzie pe zi).

INFECŢII URINARE

în acest gen de afecţiuni dau rezultate foarte bune plantele folosite în tratarea cistitelor şi colicilor nefritice.

Rezultatele bune se obţin şi din următorul ceai: gălbenele - 10 gr; muşeţel - 10 gr; valeriană - 10 gr; coada calului - 20 gr.

Infuzia se prepară cu 2 linguri de amestec la l cană apă. Se beau 2-3 căni pe zi.

INSOLAŢIE

1.   Gălbenele - ulei; se ung părţile expuse.

2.   Cânepă - ulei - ungere pe părţile expuse.:

INSOMNII

1.   Mac - ceai; la o cană    de apă se pun 2-3 măciulii de mac. Se bea seara câte o cănită de 100 ml.

2.   Ceai calmant cu rol somnifer din amestec de plante: tei - 10 gr; hamei (conuri) - 10 gr; talpa gâştei - 5 gr; valeriană - 10 gr.

La un litru apă se pun cantităţile menţionate. Se bea seara câte o cană.

3.   Ceai sedativ din amestec de plante: tei - 10 gr; sovârv - 5 gr; mentă -1O gr. La o cană de apă se pun cantităţile menţionate. Se bea seara înainte de culcare.

4.   Rozmarin - infuzie - 2 linguriţe la o cană de apă. Se bea înainte de culcare.

LARINGITĂ

1.   Potbal- infuzie de frunze şi flori, 2-3 linguri la o cană cu apă. Se bea îndulcită cu miere, 3-4 căni pe zi. (Se pune şi zeamă de lămâie).

2.   Sfeclă roşie - zeamă. Se scobeşte fructul, apoi se pune la cuptor. Lichidul adunat se bea, 2-3 lin­guriţe, de 3 ori pe zi.

3. Ceai de plante medicinale combinate: pătla­gină - 2 linguri de frunze; sulfină -1linguriţă de plantă; mentă - 10 gr frunze; nalbă - 10 gr flori. Se pun cantităţile enumerate în 500 ml apă. Se fierbe 2-3 minute. Se bea câte o cană înainte de masă.

LEUCOREE

1.   Flori de gălbenele - infuzie; 2 linguri la o cană de apă. Se bea 3 căni pe zi.  

2.   Spălaturi locale cu infuzie de plante medici­nale: traista ciobanului - 20 gr; urzică - frunze uscate - 20 gr; muşeţel - 30 gr.

Se pun cantităţile specificate în 500 ml apă. Se fierb 2-3 minute. Se fac spălaturi de mai multe ori pe zi.

METROORAGII 

1. Infuzie din amestec de plante medicinale: urzică - frunze - 10 gr; coada şoricelului - 20 gr; traista ciobanului - 30 gr.

La un litru de apă se pune o pătrime din cantitate şi se bea pe parcursul unei zile.

MIGRENĂ

1.   Tei - flori - infuzie; 2 linguri !a1cană apă. Se bea la prânz.

2.   Mentă - infuzie - 2 linguriţe de frunze la o cană de apă. Se bea 2-3 căni pe zi.

3.   Ceai de plante medicinale combinate: tei - 40 gr; levăntică - 10 gr; mentă - 20 gr; rădăcină de valeriană - 30 gr; coada şoricelului - 20 gr.

Se prepară infuzia cu1l de apă la cantităţile spec­ificate. Se bea 2 căni pe zi. 4. Păducel - infuzie - 2 linguriţe la1cana. Se bea de 1-2 ori pe zi.     

NEVRALGII

1.   Ceai din plante medicinale: tei - 10 gr; busuioc - 10 gr; brad-muguri - 30 gr; talpa gâştii - 10 gr; conuri de hamei -. Infuzia din plantele enumerate se prepară cu1l apă. Se bea 2-3 căni pe zi.

2.   Enupăr - frecţii cu ulei. (Soluţia 2% în alcool).

3.   Mentă - frecţii cu ulei volatil. (2% alcool, soluţie).

OBEZITATE

Această afecţiune este caracterizată prin creşterea greutăţii peste limita admisă, funcţie de înălţime.

Tratamentele prescrise, indiferent de reţetă. Se combină obligatoriu cu un regim alimentar   sever, sărac în glucide, lipide.

l .  Ceai din plante medicinale: cruşin - 20 gr; soc- flori   -   20   gr;   mătase   de   porumb   -   20   gr; mesteacăn-frunze - 10 gr.

Decoctul din o lingură de amestec se pune la l cană apă. Se bea neîndulcit de 2-3 ori pe zi.

Ceaiul se consumă înainte de masă .(Fără pâine, zaharuri şi grăsimi animale).

PNEUMONIE

Tratamentul fitoterapeutic naturist, este con­siderat un adjuvant, care se ia în paralel cu tratamen­tul alopat.

1.      Ceai de plante medicinale combinate: muşeţel - 20 gr; potbal-frunze - 30 gr; ciuboţica cucului (rădăcină) -10 gr; tei - 30 gr; cimbru - 10 gr. Decoctul se fierbe 3-4 minute în 2 litri de apă. Se beau 2 căni pe zi (500 ml) îndulcite cu miere şi zeamă de lămâie.

2.      Măceş – ceai. Decoct din 1 lingură fructe la 1 cană apă. Se bea de 2-3 ori pe zi.

3. Cătină - infuzie; 1-2 linguriţe la1cană apă. Se bea de 2 ori pe zi.

PROSTATITĂ

1.   Ghimpe - decoct fiert 5-10 min. într-o cană de apă. Se beau 2 căni de apă pe zi. 12-16 luni.

2.   Ulei de pin volatil - 5-10 picături pe zi, la o cană de apă (eventual ceai de muşeţel). Se beau 3-4 căni pe zi.

3. Amestec de tătăneasă, gălbenele şi urzică uscată -infuzie;1lingură la1cană apă. Se beau 2 căni pe zi.

PSORIAZIS

1.   Mesteacăn - infuzie din frunze, 5% la 500 ml; macerat glicerinat.  Se  beau 3   linguriţe pe zi înainte de mese.

2.   Stejar   -   decoct   din   coajă,   5%.   Se   fac frecţionări zilnice ale zonei afectate.

3.   Rostopască   -   pulbere   din   partea   aeriană a plantei.   Se  face  unguent  pentru  frecţionarea zonei inflamate. (Unguent glicerinat 5% pulbere, la  100 gr glicerina.  Se păstrează la întuneric, înainte de frecţionare, zona afectată se spală cu infuzie de muşeţel).

RAHITISM

Tratamentele compensează lipsa vitaminei D în zonele osoase de creştere ale organismului. Poate fi folosit complementar la tratamentul medical, l. Ceai din plante medicinale amestecate: măceş- fructe - 30 gr; roiniţă - 30 gr; frunze de nuc – 30 gr.

Infuzia de plante se face la1litru apă. Se beau 2 căni pe zi

SCORBUT

Boală cauzată de lipsa vitaminei C. Se mani­festă prin sângerarea gingiilor.

Bogate în vitamina C sunt: măceşele, cătina, fructele de pădure, lămâia.                     potbal - infuzie; 2 linguri de frunze uscate la1cană apă. Se beau 2-3 căni pe zi, comple­mentar la tratamentul medicamentelor.

STOMATITĂ

Inflamarea mucoasei cavităţii bucale.

1.   Muşeţel - decoct, 30 gr la1cană apă. Se face gargară de 4-5 ori pe zi.                         2.   Ceai   din   plante   medicinale   în   amestec: muşeţel - 20 gr; tei - 10 gr; salvie-frunze -1O gr; mentă -1O gr.

Decoctul se face la 1  litru apă. Se fierbe 4-5 minute. Se face gargară înainte de masă şi după.

ULCER GASTRO-DUODENAL

1.   Gălbenele - ulei volatil, sau infuzie de plante.

2.   Aloe cu propolis - câte1linguriţă înainte de masă.

3.   Macerat din alcool 72%, unt de masă - 100 gr la   1/2  1 alcool  şi  300  gr  miere  de  albină. Amestecul se face cald, cam 50-60%, apoi se lasă la întuneric 48 ore. Se bea câte o linguriţă înainte de masă.

4.   Ulei de măsline - 25 gr înainte de masă sau câte o linguriţă. (Se evită mâncărurile condimen­tate sau cu aciditate mare).

TRANSPIRAŢIE

1.   Ceai din plante „antisudoripare" : nuc-frunze -30 gr; coada calului - 20 gr; pir-rizomi - 30 gr. Decoctul se fierbe în1litru apă, timp de 15-20 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.

2.   Stejar - coajă. Decoct 30-40 gr la1litru apă. Se beau 2 căni pe zi.

VĂRSĂTURI

1.   Mentă - frunze. Decoct din 2-3 linguriţe la 1 litru apă. Se bea neîndulcit, rece, în înghiţituri mici.

2.   Ceai din plante combinate: ciuboţica cucului -10 gr; talpa gâştii - 30 gr; tei-flori - 10 gr; mentă-frunze - 10 gr. Decoctul se fierbe 3-4 minute. La l cană se pun 2 linguriţe de amestec. Se beau 3-4 căni pe zi.

3.  Săpunăriţă - rădăcini, decoct de 2-3 linguriţe rădăcini la1cană apă.

Se beau 2 căni pe zi înainte de masă.

(Sunt indicate şi alte infuzii de plante medicinale cu acţiune de calmare).

 

Motto: "Odată cu merele clin pom se culeg .y/ viermii. "

  CAPITOLUL 7 —

HRANA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE

 

Reţetele pe care le inserăm în această lucrare, vă vor da o idee despre dieta tipică grupelor sangvine, studiată de nutritionista Diana Khader.,

In varianta ei, conţinutul de calorii este mod­erat, oferindu-se şi alternative cu limitări proteice, pentru uşurarea controlului asupra greutăţii.

Unele ingrediente sunt contraindicate (sare, piper, boia de ardei iute), dar în cantităţi mici, pot fi tolerate de organism. Prezenta lor vizează doar păs­trarea gustului tipic mâncării, astfel ca persoana care o consumă să nu aibă senzaţia regimului.

*.

In cazul dietelor severe, se renunţă la aceste adjuvante, prin compensarea lor cu înlocuitori toler­aţi.


MODEL DE DIETĂ PENTRU GRUPA SANGVINĂ O

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 1 MENIU STANDARD

Mic dejun

- 2 felii de pâine prăjită cu unt sau unt de soia

-    20 dl suc de legume (morcov, ţelină, sfeclă)

-    banană

-          ceai verde sau ceai de plante

Prânz

-          friptură de vită, 180 g

-          salată de spanac

-          felii de măr sau de ananas

-          apă sau sifon

Gustarea de după-amiază

- 1felie de prăjitură simplă cu sos de mere

-          ceai verde sau de plante

Cina

-    tocană de miel cu sparanghel

-    mere coapte

-    cartof dulce

-    fructe proaspete amestecate - mure, kiwi, struguri, piersici

-    sifon sau ceai de plante (bere sau vin - permise)

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-   1felie de pâine Graham prăjită cu gem integral-natural, cu conţinut scăzut de zahăr

Prânz

-          friptură de vită, 80 g până la 120 g

Gustarea de după-amiază

-    felii de morcov şi baghete de ţelină

-    felii de fructe

-    prăjituri de orez cu un strop de miere

Cina

-    anghinare opărită, cu suc de lămâie  (evitaţi berea şi vinul)

 

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 2

MENIU STANDARD

Mic dejun

-    2 felii de pâine neagră sau Graham cu unt dulce, gem, sau unt de mere

-    2 ouă fierte (ochi românesc)

-    2 dl suc de ananas

-    ceai verde sau ceai de plante

Prânz

-    salată de pui - felii de piept de pui, maioneză, struguri verzi, nucă

-    1 felie de pâine de secară sau salată de legume verzi

-    2 prune

-     apă sau sifon

 Gustare de după-amiază

-    seminţe de dovleac şi nuci, sau prăjituri de orez cu unt de migdale, sau smochine, curmale, prune uscate

Cină

-    friptură de peşte arăbească

-    salată de fasole verde (fasole căţărătoare)

-    verdeţuri opărite şi perpelite cu suc de lămâie

-    ceai verde sau ceai de plante (berea şi vinul — permise, dar nu în fiecare zi)

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-  l felie de pâine neagră sau Graham cu unt de mere

-   1ou fiert (ochi românesc)

Prânz

-    piept de pui fiert     

-    andive şi roşii

-    foi de salată

Gustarea de după-amiază

-    2 dl suc de legume

-    2 fin crisp sau prăjituri de orez cu jeleu natural, cu conţinut scăzut de zahăr

Cină

-    friptură de peşte (evitaţi berea şi vinul)

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 3

MENIU STANDARD

Mic dejun

-    granola de arţar şi nucă cu lapte de soia

-   1ou fiert (ochi românesc)

-    2,5 dl suc de ananas sau prune uscate

-          ceai verde sau ceai de plante

Prânz

-  120—180 g pateu de carne de vită măcinată

-    2 felii de pâine intermediară sau Graham

-    salată de verdeţuri asortată — lăptuci, pătrun­jel, ceapă roşie, morcovi, castravete

-    asezonare cu ulei de măsline sau suc de lămâie

-    apă sau ceai de plante

Gustarea de după-amiază

-    2 prăjituri din fulgi

-    roşcove

-       ceai verde sau de plante

Cină

-    kiftă cu legume prăjite

-    orez brun cu un strat de unt

-    ceai de plante

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-    orez expandat cu lapte degresat

Prânz

- 120 g de pateu de carne de vită măcinată (fără pâine)

Gustarea de după-amiază

-    fructe amestecate

Cină

-  salată de andive (evitaţi berea sau vinul)

 

REŢETE

 

1.   Friptură de vită: 1500 g carne de vită, sare, piper şi cuişoare englezeşti după gust. 6 căţei de usturoi, ulei de măsline, frunze de dafin.

Se îndepărtează grăsimea şi se pune carnea în tigaie. Se asezonează şi se fac despicături, intro­ducând căţei de usturoi tăiaţi şi frunze de dafin. Se unge carnea cu ulei de măsline.

Se pune friptura neacoperită în cuptor la 175° C timp de 90 minute, sau până când se înmoaie carnea. Suficient pentru 6 persoane.

2.  Tocană de miel cu sparanghel:  500 g de frunze proaspete de sparanghel, 150 g carne de miel, tăiată sub formă de cuburi,1ceapă de dimensiuni medii tăiată, 3 linguriţe de unt dulce nesărat,1ceaşcă de apă, sare, piper şi cuişoare englezeşti după gust, sucul de la1lămâie.

Tăiaţi frunzele de sparanghel în bucăţi de 5 cm lungime, aruncând porţiunea tare de la bază. Spălaţi-le şi uscaţi-le.

Perpeliţi carnea şi ceapa în unt până devin de culoare brun deschis. Adăugaţi apă, sare, şi miro­denii. Coaceţi până se înmoaie. Adăugaţi

sparanghelul. Fierbeţi la foc mic 15 minute sau până când se înmoaie. Adăugaţi sucul de lămâie. Rezultă 2 porţii.

3.   Salată   de  spanac:   2  grămezi  de  spanac proaspăt, 1  grămadă praz, tăiat, sucul de la 1lămâie, 1/4 linguriţă de ulei de măsline, sare şi piper după gust.

Spălaţi spanacul bine. Scurgeţi-1 şi tocaţi-1. Presăraţi cu sare. După câteva minute, stoarceţi exce­sul de apă. Adăugaţi prazul, sucul de lămâie, uleiul, sarea şi piperul. Se serveşte imediat. Rezultă 6 porţii.

4.  Friptură de peşte:1peşte mare cu carne albă (1000—1500 g) sau alt peşte, suc de lămâie şi sare după gust,1ceaşcă de ulei,1linguriţă boia,1linguriţă chimion (opţional).

Preîncălziti cuptorul la 175° C,

Spălaţi peştele. Presăraţi-1 cu sare şi suc de lămâie. Lăsaţi-1 astfel 30 minute. Scurgeţi-1.

Ungeţi peştele cu ulei şi mirodenii şi pimeţi-1 într-o tavă de cuptor. Pentru a preveni uscarea peştelui, înveliţi-1 cu o folie uşor unsă cu ulei. Coaceţi 30-40 minute, sau până când peştele este moale şi prinde o uşoară crustă. Rezultă 4-5 porţii.

5. Salată de fasole verde: 500 g de fasole verde, sucul dintr-o lămâie, 3 linguriţe ulei de măsline, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, 1-3 lingurile sare.

Spălaţi fasolea verde proaspătă, îndepărtaţi aţele. Tăiaţi păstăile în bucăţi de 5 cm.

Fierbeti până la înmuiere în apă multă. Scurgeţi. După răcire, puneţi fasolea într-un castron de salată. Asezonaţi după gust cu suc de lămâie, ulei de măsline, usturoi şi sare. Rezultă 4 porţii.

 

MODEL DE DIETA PENTRU GRUPA SANGVINĂ A

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR1MENIU STANDARD

Mic dejun

-    apă cu lămâie (la sculare)

-    făină de ovăz cu lapte de soia şi sirop de arţar sau melasă

-    suc de grape-fruit

-    cafea sau ceai de plante

Prânz

-    salată grecească (lăptuci tocate, ţelina, ceapa verde, castravete, stropite cu brânză fermentată. lămâie şi mentă proaspătă)

-    măr

-   1felie de pâine de grâu germinat

-    ceai de plante

Gustarea de după-amiază

-    2 prăjituri de orez cu unt de arahide

-          2 prune

-    ceai verde sau apă

Cină

-    pâine prăjită cu gem de fructe

- iaurt congelat

- cafea sau ceai de plante (vin roşu dacă doriţi)

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-    fulgi de porumb cu soia

-    lapte şi afine

Gustarea de după-amiază

-    2 prăjituri de orez cu miere

Cină

-    peşte prăjit cu fasole verde, praz, mazăre de iarnă

 

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 2 MENIU STANDARD

Mic dejun

-    apă cu lămâie (la sculare)

-    omletă cu soia

-    suc de grape fruit

-    cafea sau ceai de plante

Prânz

-    supă de legume

-    salată verde asortată

-    l felie pâine de secară

-    apă sau ceai de plante

Gustarea de după-amiază

-    prăjituri cu felii de roşcove sau iaurt cu fructe

-    ceai de plante

Cină

-    chifteluţe de curcan cu roşii

-    salată de fasole căţărătoare

-    iaurt congelat cu conţinut scăzut de grăsimi

  -    cafea sau ceai de plante

-    (vin roşu dacă doriţi)

 

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-    1ou fiert (ochi românesc)

-    1/2 ceaşcă de iaurt cu conţinut scăzut de grăsi­mi, cu bucăţi de fructe

Gustarea de după-amiază

-    peşte alb cu legume crude

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 3 MENIU STANDARD

Mic dejun

-    apă cu lămâie (la sculare)

-    granola de arţar şi nucă cu lapte de soia

-    prune uscate, morcovi, sau suc de legume

-    cafea sau ceai de plante

Prânz

-    supă de fasole neagră

-    salată verde asortată

Gustarea de după-amiază

-    pâine de caise

-    cafea sau ceai de plante

Cină

-    friptură arăbească de peşte sau peşte la grătar

-    salată de spanac

-    fructe proaspete amestecate cu iaurt

-    ceai de plante

-    vin roşu dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-    orez expandat cu lapte degresat

Prânz

-    somon rece pe frunze de salată cu suc de lămâie şi ulei de măsline (în lipsă ştiucă, şalău, plătică)

Gustarea de după-amiază

-  1/2 ceaşcă de iaurt simplu cu un strop de miere

Cină

-  friptură de peşte

 

REŢETE

 

1.  Salată de fasole căţărătoare: 500 g de fasole verde căţărătoare, sucul de la o lămâie, 3 linguri de ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, zdrobiţi, 2-3 linguri de sare.

Spălaţi  cu   grijă   fasolea   verde  proaspătă, îndepărtaţi aţele. Tăiaţi-o în bucăţele de 5 cm. .Fierbeţi-o   în   apă   multă,   până   la   înmuiere Scurgeţi-o. După ce s-a răcit, puneţi-o într-un cas­tron pentru salată. Asezonaţi după gust cu suc de lămâie, ulei de măsline, usturoi şi sare. Rezultă 4 porţii.

2.  Pâine de caise:1şi 1/4 ceaşcă de iaurt simplu degresat,1ou de casă,1ceaşcă caise conservate (îndulcite cu suc de fructe), 2 ceşti de faină de orez  brun,  1  linguriţă  de  cuişoare  englezeşti pisate,1linguriţă de scorţişoară pisată,1linguriţă nucşoară pisată,1şi 1/4 linguriţă bicarbonat de sodiu,  1 ceaşcă caise tocate, uscate, 1 ceaşcă stafide negre.

Ungeţi o tigaie de dimensiuni obişnuite şi încălziţi cuptorul la 175° C. într-un castron de dimensiuni medii, amestecaţi iaurtul, oul, şi gemul. Adăugaţi1ceaşcă de făină şi jumătate din mirodenii, plus bicarbonatul de sodiu. Amestecaţi

până când aluatul este umezit uniform.

Adăugaţi restul de făină şi de mirodenii. Dacă amestecul este prea consistent, puteţi adăuga câteva picături de apă rece sau lapte de soia vani-lat. înglobaţi în aluat caise şi stafide negre.

Turnaţi aluatul în tigaia gresată şi ţineţi la cup­tor timp de 30-40 minute până când este copt. îndepărtaţi pâinea din tigaie şi răciţi-o pe un grătar de sârmă.

3.  Umplutură pentru peşte: 1/3 ceaşcă de nuci de pin sau migdale pisate, 2 linguri de ulei de măsline,1ceaşcă de pătrunjel tocat, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, sare, piper, şi cuişoare englezeşti după gust.

Prăjiţi nucile în ulei de măsline până devin uşor rumenite. Adăugaţi pătrunjel şi mirodenii şi prăjiţi timp de1minut. Umpleţi peştele crud cu amestecul. Rezultă 4 sau 5 porţii.

4.   Salată  de  spanac:   2   legături   de  spanac proaspăt,1legătură arpagic tocat, sucul de la1lămâie, 1/4 lingură de ulei de măsline, sare şi piper după gust.

Spălaţi bine spanacul. Scurgeţi-1 şi tocaţi-l. Presăraţi-1 cu sare. După câteva minute, stoarceţi excesul de apă. Adăugaţi arpagicul, sucul de lămâie, uleiul, sarea şi piperul. Serviţi imediat. Rezultă 6 porţii.

 

MODEL DE DIETA PENTRU GRUPA SANGVINA B

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR l

MENIU STANDARD

 

Mic dejun

-  Cocktail din sucuri de citrice

- 2 felii de pâine Graham cu iaurt cu mirodenii

- ochiuri de ouă

-  ceai verde

Prânz

-  salată grecească: lăptuci, castravete, arpagic, ţelină, brânză feta, ulei şi lămâie

- banană                                       :

- ceai de plante cu gheaţă

Gustarea de după-amiază

- prăjitură quinoa cu sos de mere

- ceai de plante

Cină

- tocană de miel cu sparanghel

- orez brun cu şofran

-  legume opărite (varză roşie, varză de Bruxelles)

-  iaurt congelat

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

- 1felie de pâine de secară

Gustarea de după-amiază

-  brânză cu conţinut scăzut de grăsimi cu felii de pere

Cină

- friptură de pulpă de miel cu sparanghel

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 2

MENIU STANDARD

Mic dejun

- nectar de caise sau morcov

-  cereale cu tarate de orez cu banană şi lapte degresat

- suc de struguri sau cafea

Prânz

- 1felie subţire de brânză

- 1felie subţire de piept de curcan

- 2 felii de pâine de secară albă

- muştar sau maioneză

- salată verde

- ceai de plante

Gustarea de după-amiază

-  iaurt îndulcit cu suc de fructe

- ceai de plante

Cină

-  peşte prăjit

-  legume opărite

-  ingame prăjite cu rozmarin

-  fructe proaspete amestecate

- ceai de plante sau cafea

- vin, dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Gustarea de după-amiază

- 2 felii de piept de curcan

- 1felie de pâine de secară albă

- numai muştar

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 3

MENIU STANDARD

Mic dejun

- suc de morcov

- granola de arţar şi nucă cu lapte de capră

- 1ou moale

- ceai verde şi suc de grape-fruit

Prânz

-  salată de spanac

-  1/2 ceaşcă de ton cu apă şi maioneză

-  2 prăjituri de orez

-  ceai de plante

Gustarea de dupa-amiaza

-  pâine de caise

-  măr

-  ceai de plante sau cafea

Cină

-  nectar de fructe

-  salată verde

-  iaurt congelat

-  ceai de plante

-  vin, dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

- orez expandat cu lapte de capră

Prânz

-  1/2 ceaşcă de ton simplu

- 1felie de pâine Graham

Gustarea de după-amiază

-  iaurt cu conţinut scăzut în grăsimi cu stafide

 

REŢETE

1. Iaurt cu mirodenii: 2 litri de iaurt simplu, degresat, 2 căţei de usturoi tocat mărunt,1lin­guriţă de timian,1linguriţă de busuioc,1lin­guriţă de oregano, sare şi piper după gust,1linguţă de ulei de măsline.

Puneţi iaurtul cu lingura într-un tifon. Legaţi tifonul cu sfoară şi lăsaţi iaurtul să se scurgă dea­supra chiuvetei timp de 4 şi 1/2 până la 5 ore.

Scoateţi iaurtul din tifon şi amestecati-1 cu toate mirodeniile şi cu uleiul într-un castron. Acoperiţi amestecul şi răciţi-1 timp de 1-2 ore înainte de a-1 servi. Este foarte bun servit cu legume crude.

2. Orez brun cu sofran: 3 linguri de ulei de măsline,1ceapă spaniolă sau roşie mare,1lin­guriţă de coriandru tocat,1linguriţă de nucşoară, 2 păstăi de nucşoară (folosiţi doar seminţele din interior),1linguriţă de sofran, 2 linguri de apă de trandafiri (găsită în magazinele cu specific orien­tal), 2 ceşti de orez brun, 4 ceşti de apă filtrată (la fierbere), încingeţi uleiul şi perpeliţi ceapa cu mirodeniile cu excepţia şofranului timp de 10 minute la foc mic. într-un vas separat zdrobiţi firele de sofran şi adăugaţi-le la amestecul care fierbe la foc mic. Adăugaţi jumătate din apă de trandafiri la amestecul cu ceapă. Fierbeţi la foc mic alte 15 minute şi apoi adăugaţi orezul cu apă la fierbere. Coaceţi timp de 35-40 minute. Chiar înainte de servire, adăugaţi restul apei de trandafiri. Rezultă 4 porţii.

3.  Ingame prăjite cu rozmarin: 5-6 ingame de dimensiuni medii, tăiate în patru, 1/4 ceaşcă de ulei de măsline,1lingură de rozmarin proaspăt sau 2 linguriţe de rozmarin uscat, praf de ardei roşu sau mirodenii Cajun.

Amestecaţi toate ingredientele şi puneţi-le într-un vas termorezistent. Coaceţi în cuptor la 175-190° C timp de1oră. Este o mâncare min­unată. Servite cu salată verde sau legume per­pelite. Rezultă 4 porţii.

4.  Granola de arţar şi nucă: 4 ceşti de ovăz,1ceaşcă de tarate de orez, 1/2 ceaşcă de fructe de merişor uscate,  1/2 ceaşcă de stafide uscate, 1ceaşcă de nuci zdrobite,1linguriţă de esenţă de vanilie 1/4 ceaşcă de ulei de canola, 3/4 ceaşcă de sirop de arţar.

Preîncălziţi cuptorul la 120° C. Amestecaţi într-un castron mare ovăzul, taratele de orez, fructele uscate, nucile şi vanilia.Adăugaţi uleiul şi amestecaţi uniform.Turnaţi siropul de arţar şi amestecaţi bine până când se umectează uniform.

Amestecul trebuie să fie crocant şi lipicios, întindeţi într-o tavă de cuptor şi coaceţi timp de 90 minute, amestecând la fiecare 15 minute pen­tru a asigura o prăjire uniformă, până când devine brun-auriu şi uscat. Răciţi-1 bine şi păstraţi-1 într-un recipient etanş.

 

MODEL DE DIETĂ PENTRU GRUPA SANGVINĂ AB

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR l

MENIU STANDARD

Mic dejun

- apă cu lămâie la sculare

- 2,5 dl de suc de grape-fruit diluat

- 2 felii de pâine Graham sau intermediara

- brânză cu iaurt şi plante

- cafea

Prânz

-  120 g de felii de piept de curcan

- 2 felii de pâine de secară

- salată "Caesar"

-  2 prune

- ceai de plante

Gustarea de dupa-amiaza

- prăjitură cu brânză şi tofu

-  ceai de plante cu gheaţă

Cina

- omletă simplă

-  legume perpelite

-  salată combinată de fructe

- cafea decofeinizată

-  vin roşu dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

- 1 felie de pâine Graham sau secară

- 1ou (ochi românesc)

Prânz

- 1 felie de pâine de secară sau 2 biscuiţi de secară

Gustarea de după-amiază

-  1/2 ceaşcă de iaurt degresat cu fructe

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 2

MENIU STANDARD

Mic dejun

- apă cu lămâie la sculare

- suc de grape-fruit diluat

- granola de arţar şi nuci cu lapte de soia

- cafea

Prânz

- tabbouleh

-  ciorchine de strugure sau măr

- ceai de plante cu gheaţă

Gustare de după-amiază

-  prăjituri cu felii de roşcove

- cafea sau ceai de plante

Cina

- friptură de iepure

-  salată de fasole căţărătoare

- budincă de orez

-  iaurt congelat

- cafea decofeinizată

- vin roşu, dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Gustarea de după-amiază

-  pepene dulce cu brânză degresată

Cina

- broccoli şi conopidă opărită

 

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 3

MENIU STANDARD

Mic dejun

- apă cu lămâie la sculare

-  suc de grape-fruit diluat

- 1ou fiert

-   2  felii de pâine Graham cu unt organic de migdale

- cafea

Prânz

- clătite cu tofu şi sardine

- salată verde asortată

- 2 prune

-  ceai de plante

Gustarea de după-amiază

-  iaurt îndulcit cu suc de fructe

Cina

- somon prăjit cu măr proaspăt şi lămâie

- orez brun cu şofran

-  salată de spanac

- cafea decofeinizată

- vin roşu, dacă doriţi

 

ALTERNATIVE CU CONTROLUL GREUTĂŢII CORPORALE

Mic dejun

-  1 felie de pâine Graham sau intermediară cu gem cu conţinut scăzut de zahăr

Prânz

- tofu şi legume perpelite

Cina

-sparanghel

 

REŢETE

1. Salată de mei:1ceaşcă de mei copt,1legătură de ceapă verde tocată, 4 legături de pătrunjel tocat,1legătură de mentă tocată, sau 2 linguri de mentă uscată, 1 castravete mare, cojit şi tocat (opţional), 1/3 ceaşcă de ulei de măsline, sucul de la 3 lămâi,1linguriţă de sare.

Puneţi meiul într-un castron mare. Adăugaţi toate legumele tocate şi amestecaţi bine. Adăugaţi uleiul, sucul de lămâie şi sarea. Se serveşte pe lăptuci verzi, proaspete. Consumaţi cu frunze de lăptuci, frunze moi de viţă-de-vie sau cu furculiţa. Este un aperitiv răcoritor sau o salată de picnic. Rezultă 4 porţii.

2.  Friptura de iepure: 2 iepuri,1ceaşcă de oţet din cidru de mere,1ceapă mică tocată, 2 linguriţe de sare, 1/4 ceaşcă de apă,1ceaşcă de făină de orez sau pesmet din pâine fără grâu, 1/4 linguriţă de piper, un praf de scorţişoară,  1/3 ceaşcă de margarină. Curăţaţi  şi  tranşaţi  iepurii.  Marinaţi carnea în oţet, ceapa şi apa sărată timp de câteva ore înainte de a o găti. Stoarceţi carnea. Amestecaţi făina, sarea şi mirodeniile într-o farfurie. Tăvăliţi bucăţile de carne în margarina topită, apoi în făină sau în amestecul de pesmet până când este bine acoperită.

Coaceţi în cuptor la 190° C timp de 30-40 minute. Rezultă 4-6 porţii.

3.  Clătite cu tofu şi sardine:1 cutie de sardine dezosate, 2 felii de 5 cm de tofu de consistenţă medie sau fermă, 1/4 linguriţă de praf de hrean, un strop de oţet de cidru, ulei de măsline. Zdrobiţi   sardinele   cu   furculiţa   până   devin păstoase.   Zdrobiţi   tofu   în  pasta  de   sardine. Presăraţi praful de hrean. Adăugaţi un strop de oţet. Continuaţi să amestecaţi ingredientele până la omogenizare. Porţionaţi amestecul în părţi mici. încălziţi o cantitate mică de ulei de măsline într-o cratiţă groasă. Rumeniţi turtiţele pe ambele părţi sau rumeniţi-le la gril. Această reţetă se asortează bine cu o salată. Rezultă 2 porţii.

4.  Orez brun cu sofran: 3 linguri de ulei de măsline,1ceapă mare spaniolă sau roşie,1lin­guriţă de coriandru pisat,1linguriţă nucşoară, 2 păstăi de nucşoară (folosiţi doar seminţele din interior),1linguriţă de sofran, 2 linguri de apă de trandafiri (se găseşte în magazinele cu specific oriental), 2 ceşti de orez brun, 4 ceşti de apă fil­trată   (la  fierbere).încingeţi   uleiul   şi   perpeliţi ceapa cu mirodeniile cu excepţia şofranului timp de 10 minute la foc mic. într-un vas separat zdro­biţi  şofranul   şi  adăugaţi-le  la  amestecul  care fierbe la foc mic. Adăugaţi jumătate din apa de trandafiri la amestecul cu ceapă. Fierbeţi la foc mic alte 15 minute şi apoi adăugaţi orezul cu apă la fierbere. Coaceţi timp de 35-40 minute. Chiar înainte   de   servire,   adăugaţi   restul   apei   de trandafiri. Rezultă 4 porţii

 

 

Motto: "Omul se otrăveşte o

viaţă întreagă şi sfârşeşte

din cauze naturale "

CAPITOLUL 8

DEZINTOXICAREA DE LA A LA Z

Tratament de dezintoxicare

In ziua dezintoxicării nu se mănâncă după ora 14:00 cu excepţia celor cu diabet care pot mânca nor­mal.

Mod de administrare

Ora 18:00    - se bea o cană de 250 ml din sticla mare, după care se poate bea apă.            Ora 20:00  - se bea o cană de 250 ml din sticla mare, după care se poate bea apă. Ora 22:00    -   se   agită   sticla   mică uleioasă şi se bea toată împreună cu sucul de la două lămâi, după care se stă pe partea dreaptă 20-30 minute. A doua zi la ora 5:00 (dimineaţa) - se bea restul din sticla mare, se stă în pat o oră, după care se mănâncă 3 mere.

ATENŢIE!!!

Veţi avea multe scaune (aşa este normal) Vă rog să vă controlaţi scaunul.

După tratament se vor bea zilnic 1-2 căni de apă pe stomacul gol.

 

Tratament naturist

DIMINEAŢA

-    Cură cu ulei: 10 minute

-    Extract nr. 1: 3 picături în 100 ml apă

-    Baie de trunchi: 10 minute

-     Masă (regim alimentar)

-    Extract nr. 3: o picătură în 100 ml apă

-    Clismă cu cafea: 5 minute

PRÂNZ

Masă (regim alimentar)

SEARA

-    Cură cu ulei: 10 minute

-    Extract nr. l: 3 picături în 100 ml apă

-    Baie de trunchi: 10 minute

-    Masă (regim alimentar)

-    Extract nr. 3: o picătură în 100 ml apă

-    Clismă cu cafea: 5 minute

ATENŢIE!!!

Persoanele care au tensiune vor face clisme cu ceai de muşeţel!

 

Reacţii ce pot apare în timpul tratamentului

1.   Febră, frisoane, transpiraţii abundente.

2.   Migrene,   dureri   musculare,   inflamaţii   ale articulaţiilor.

3.   Stări de agitaţie datorate mişcăm toxinelor la nivel cerebral.

Acestea apar doar în prima perioadă de trata­ment. Pacienţii vor fi irascibili, nu le va conveni nimic, vor căuta să se certe din orice. Se vor admin­istra calmante, familia va încerca să treacă peste aceste stări cu mult tact şi înţelegere.

4.   Stări de vomă, greaţă. Acestea apar în momen­tul în care are loc curăţarea ficatului. Duodenul nu poate prelua toate sucurile biliare din ficat, astfel că o parte din ele vor refula în stomac dând stările arătate mai sus.  Se va consuma mult ceai de mentă şi fulgi de ovăz. Este foarte bine dacă bol­navul reuşeşte să vomite.

5.  în timpul tratamentului toate bolile cronice ascunse ale bolnavului se vor acutiza. astfel că vor putea apărea stări de inflamaţie conjugate de 2-3 afecţiuni deodată, în momentul când aceste stări apar, este foarte bine ca bolnavul să-şi aducă aminte de afecţiunile mai vechi tratate cu medica­mente, pe care le considera "vindecate" şi îi va fi mult mai uşor să treacă peste aceste crize de vindecare.

6.   în cazul unor ciroze sau cancere hepatice, este posibil să apară trecătoare stări icterice, din cauza cantităţii mari de bilirubină acumulate în ficat.

7.   Dacă bolnavul prezintă o piele sănătoasă, este posibil ca aceasta să se umple de coşuri sau alte bubiţe (erupţii), datorate puterii organismului de a scoate în exterior o anumită cantitate de toxine.

8.   Urina multor bolnavi va căpăta o culoare şi un miros deosebit, mai ales dacă sfera renală este afectată.

Explicaţii

1.   CURA CU ULEI: se ia o lingură cu ulei de floarea soarelui rafinat, se mestecă în gură timp de 10 min., după care se scuipă şi se curăţă limba cu o periuţă de dinţi.

2.   EXTRACTUL NR. 1: 3 picături de pipetă din acest extract, se vor amesteca cu  100 ml apă. Extractul se va ţine la întuneric, iar pipeta nu se va spăla şi nici nu se va folosi la alt extract.

3.   BAIE DE TRUNCHI: cu o bucată de pânză aspră înmuiată în apă rece (20° C), se freacă abdomenul numai de sus în jos timp de 10 min., bolnavul stând cu picioarele într-un lighean cu apă caldă. După 2-3 zile e posibil să apară în zona masată mici pustiile (semn de drenaj); se contin­uă masajul.

4.  REGIM ALIMENTAR: alimente permise:

- fructe şi sucuri de fructe obţinute cu ajutorul storcătorului de fructe: mere, portocale, grape fruit, kiwi, mandarine, lămâi, stafide (dimineaţa);

- legume sub formă de salate, sucuri: varză, morcovi, ţelină, sfeclă roşie, ridiche neagră, usturoi, ceapă, praz, salată verde, urz­ică, spanac, lobodă, pătrunjel, păstârnac, mazăre, cartofi (copţi, fierţi);

- carne albă (peşte, curcan sau pui); cereale: fulgi de ovăz, orz, secară, grâu, orez decorticat, porumb fiert; pentru îndulcirea alimentelor se va uti­liza mierea de albine de provenienţă sigură;

- ceaiurile de plante neîndulcite;

- pâine neagră, graham (nu se va folosi proaspătă), mămăligă;

- sarea este interzisă.

5.   EXTRACT NR. 3: o picătură se amestecă cu 100 ml apă.

6.   CLISMA  CU   CAFEA  (SAU   CEAI   DE MUŞEŢEL pentru  persoanele  cu  tensiune): două linguri de cafea proaspăt măcinată se fierb zece minute în 700 ml apă. Cafeaua călduţă se strecoară şi se introduce în intestin cu ajutorul irigatorului, unde se va ţine aproximativ 5 minute, bolnavul   fiind   culcat   pe  partea  dreaptă,   cu picioarele uşor îndoite la piept (două linguri de muşeţel la 700 ml apă).

 

Rolul clismelor

Clisma, această modalitate importantă de eliminare a toxinelor din organism, este un adjuvant terapeutic, o formă de îndepărtare a gunoiului, de recâştigare a vitalităţii, încorsetat în mantia unei false pudori, omul de azi, grăbit şi greşit informat, se consideră apărat de medicamente (fată de constipaţii).

Prin clismă nu urmărim doar prevenirea constipaţiei, ci şi asigurarea funcţionării - din aproape în aproape - a tuturor organelor interne, de jos în sus, terminând cu plămânii, inima, cu tonusul vital, întârzierea digestiei şi a eliminării deşeurilor este cauză şi efect pentru lenevirea intestinelor.

De ce se spune "arăţi ca un constipat". pentru că ai înfăţişarea unui om obosit, apatic, irascibil, lip­sit de vlagă, ros de suferinţă. Nici un medicament nu rezolvă cauza, ci este doar simtomatic. Organismul are suficiente resurse pentru a-şi echilibra funcţiile, dacă ştim să ne comportăm cu măsura cuviinţei, neîntrecând limitele rezonabile în alimentaţie, efort, surescitare.

În al doilea rând, să reţinem un lucru foarte important, şi anume că deşi avem scaun zilnic, nu eliminăm decât preaplinul!

Toxinele se resorb, repuse în circulaţia san­guină, cauzând otrăvirea generală, de obicei ascunsă (obosirea progresivă a persoanei).

Curăţirea intestinului gros este o terapie blândă. Spală-ţi intestinul aşa cum îţi speli şi faţa.

Durerile de cap, spre exemplu, sunt semnul care arată că eliminările nu se fac în măsura nece­sarului, în acest caz tubul digestiv suferă de o stare patologică la nivelul colonului, unde se produce o supraîncărcare. De aici necesitatea de a proceda, din când în când, la irigaţii ale colonului, în caz de febră, astenie, oboseală accentuată, dureri ale stomacului şi ale altor organe interne, apelaţi la acest remediu cla­sic, a cărei eficienţă a fost verificată, nu de câţiva ani, ci de mii de ani, din totdeauna am putea spune. Toxinele neeliminate irită sistemul nervos, cauzează insomnii, absenţa randamentului la muncă, oboseală cronică, durere, boală.

Este demn de remarcat modul în care se înnoieşte faţa celui care face periodic clismă. Faţa cu pete roşii începe să se descongestioneze şi să-şi recapete aspectul normal. Ochii tulburi devin limpezi, privirea nesigură devine fermă, tenul spre maro-gri al fumătorului se luminează, obrazul gri-palid al celor obosiţi devine mai liniştit, primeşte consistenţă, fineţe şi prospeţime. Ochii încep să se lumineze, pielea devine elastică şi fină, se netezesc ridurile.

Saint-Simone în "Memoriile" sale, vorbeşte despre purgaţiile ce le făceau cei de la curtea "Regelui Soare" Ludovic al XlV-lea al Franţei, conştient de rolul acestora în menţinerea tinereţii, virilităţii şi a stării de sănătate.

Cine nu crede în şansa vindecării prin sine însuşi, refuzând să se ajute singur, apelând la darurile naturii, consimte la boală, ignorantă, suferind, dar cu ce preţ?

Clismă se face astfel: vă aşezaţi pe coate şi pe genunchi şi introduceţi canula unsă cu grăsime adânc în anus. în timp ce lăsaţi lichidul să intre, staţi cât mai relaxat. Apoi faceţi câteva mişcări, astfel încât să asiguraţi spălarea completă a intestinului gros. Ajută rapid la îndepărtarea senzaţiei de foame, a durerilor de cap şi de încheieturi.

Prin clismă creşte rezistenţa organismului la agresorii externi întrucât 70% din imunitate o dau intestinele.

Profilactic, omul sănătos, chiar dacă are un tranzit bun, să facă una-două clisme pe săptămână, în caz de constipaţie, febră, răceli, migrene, impotenţă, alte afecţiuni cronice, dureri insuportabile, faceţi una-două clisme pe zi. în fond, aceasta ţine de nivelul de informare şi de educaţia fiecăruia dintre noi.

Multe persoane sunt constipate deoarece ele nu beau destulă apă. Dacă vrei să fii sănătos este indispensabil  să bei  minim 2  litri de apă pe zi, deoarece alimentele formează o pastă în stomac şi în intestin, din care sunt extrase substanţele nutritive. Astfel, când reziduurile ajung în colon, ele formează o masă dură şi uscată care adesea nu poate fi elimi­nată fără să provoace dureri. Singurul mijloc de a elimina această masă este acela de a asigura umidificarea corectă. Laxativele care se vând în comerţ sunt iritante astfel încât intestinele ajung să aspire prin pereţii   lor  umiditatea  sângelui  provocând  astfel deshidratarea, în prezent mâncăm alimente artifi­ciale,  conserve,  care  adesea au  un  volum mic. Reziduurile  nu  sunt  suficiente  pentru umplerea intestinului şi mişcările intestinale nu pot duce la eliminarea lor. Este indispensabil să se supravegheze regimul alimentar. Voi repeta mereu faptul că modul de hrănire, consistenţa alimentaţiei şi consumul de apă sunt factori indispensabili în păstrarea sănătăţii. Persoanele care mănâncă prea repede vor avea în mod cert probleme de digestie întrucât stomacul este forţat să lucreze de două ori mai mult. In lumea de astăzi, majoritatea oamenilor au supărătorul obicei ca după ce mănâncă să se repeadă în stradă, să alerge după autobuz sau după cumpărături. Intestinul nu are timpul necesar să-şi ducă la îndeplinire sarcina, se lasă păgubaş şi devine din ce în ce mai leneş. Natura nu ţine cont de programul nostru zilnic şi trebuie să i se lase timp să lucreze.

ARGILA este un adevărat miracol!

În experienţa personală de 15 ani am asistat la vindecări spectaculoase în multe afecţiuni pentru care medicina practicată la cel mai înalt nivel nu mai avea soluţii.

ARGILA are un bogat conţinut de minerale. Este bogată în calciu, magneziu, fier şi purifică apele de izvor sau de fântână. Este dotată cu "inteligenţa naturii".

Tratamentul cu argilă echilibrează întregul organism, linişteşte nervii, redă bucuria de a trăi. Este extrem de eficientă în tratarea ulcerului, gastritelor, infecţiilor urinare. Nu am întâlnit nici o per­soană care să-nu îşi vindece una din aceste boli, dacă a făcut tratamentul! Cu cât bolile sunt mai grave, cu atât vindecarea este mai spectaculoasă! Un principiu al medicinii spune că trebuie să tratăm cauza unei boli şi nu efectul acesteia.

Hipertensiunea arterială este provocată în cele mai multe cazuri de o boală a rinichilor, nefrite, etc. Medicina bazată pe medicamente obţinute prin sinteza chimică (o afacere foarte profitabilă) se mulţumeşte să prescrie bolnavilor medicamente hipotensive, fără a rezolva cauza bolii, în acest caz tratamentul prescris de mine scade tensiunea, nemaifiind necesare medicamente. Am fost vizitai de o persoană care avea retenţie de apă şi tensiunea 24/13, sub tratament cu medicamente. După un tratament de trei săptămâni cu argilă, tensiunea s-a stabilizat la 13/8, renunţând la folosirea medicamentelor, în aces­te cazuri, când bolnavul este dependent de medica­mente, este necesar ca doza de medicamente să scadă, urmând, când tensiunea ajunge la limite nor­male, să se renunţe complet la acestea.

În acelaşi timp, argila ajută şi la ameliorarea hipertensiunii.

Diareea şi dizenteria se vindecă rapid şi fără efecte secundare, în cazul dizenteriei am obişnuit să folosesc ceea ce eu numesc "doza de cal".

Rezultatele foarte bune se obţin şi în echili­brarea funcţiilor glandelor endocrine. Aici rezul­tatele sunt diferite de la caz la caz. Am întâlnit cazuri de vindecări de guşă, scăderea glicemiei şi a colesterolului.

ARGILA este un detergent interior, ea curăţă sângele şi rinichii de toxine.

În cazul hemoroizilor se pot folosi (pe cură internă) şi mici bucăţi ca supozitor.

 

Modul de folosire al argilei

Cura de argilă durează trei săptămâni. La o jumătate de oră înaintea meselor principale, de 2-3 ori pe zi, în funcţie de gravitatea bolii, se bea un pahar de apă argiloasă foarte tulbure. Pregătirea se face din ajun: într-un pahar cu apă (se foloseşte numai sticlă sau porţelan) se pune o linguriţă plină cu argilă. Se lasă până dimineaţa, când se amestecă bine şi se bea apa tulbure pe stomacul gol. Sedimentul ^c aruncă, este ca un zaţ de cafea şi se pregăteşte imedi­at apa cu argilă pentru masa următoare.

Dacă în primele zile de tratament urina şi scaunul au un miros neplăcut, nu vă impacientaţi: se elimină toxinele din organism\ De asemenea, dacă vă constipaţi în primele zile fiţi liniştiţi, totul se va regla de la sine. Nu întrerupeţi tratamentul!

 

In timpul tratamentului nu se consumă grăsimi şi alcool!

Efectele benefice ale argilei pot fi văzute ime­diat făcând o mască de frumuseţe. Dintr-un cas­travete mic se stoarce sucul în care se dizolvă o lin­guriţă de argilă şi se lasă 15 minute. Pasta astfel for­mată se întinde pe toată faţa şi se lasă 15 minute până se usucă, după care se spală cu apă caldă. Faţa devine ca porţelanul.

Pentru acnee se recomandă, pe lângă cura internă, masca de argilă, aplicată zilnic până la rezolvarea problemei.

Stările  de  stres  cauzează  eliminarea  mineralelor atât de necesare organismului. In acest caz, pentru întreţinere, se recomandă folosirea apei argiloase, numai dimineaţa, timp de 10 zile, în fiecare lună. Este indicat să se folosească apa de izvor sau de fântână! Succes

 

Cura de ulei

Cura de ulei se foloseşte în vederea eliminării unei cantităţi mari de toxine acumulate în organism. Dimineaţa, pe stomacul gol, se ia o lingură de ulei care se mestecă timp de aproximativ zece minute până se formează un lichid gros, puţin spumos, pe care îl ejectăm până la ultima picătură. Curăţarea cavităţii bucale trebuie să se facă cu o periuţă de dinţi şi prin gargară cu apă şi alcool medicinal. Uleiul se bea dintr-un păhărel, pentru a înlesni absorbirea de aer. In timp ce sorbiţi uleiul, încercaţi să vă opriţi res­piraţia. Uleiul indicat este cel de floarea soarelui sau uleiul de măsline. Evitaţi înghiţirea uleiului: chiar şi o picătură din acest amestec este pur şi simplu otravă pentru organism. Amestecul care se formează, conţine o multitudine de toxine extrase prin salivă din glandele cavităţii bucale.

Acesta este o cumplită otravă organică, otravă care în Evul Mediu era larg folosită pentru că nu se puteau depista substanţele care provocau moartea (cloruri, sulfocianuri, potasiu etc.). La sfârşitul unei zile de activitate, în care am fost supuşi stresului cotidian şi am consumat alimente preparate termic, murături, sare, oţet, piper, muştar, prăjeli, organismul nostru reuşeşte în timpul nopţii să încheie toate pro­cesele chimice. Dimineaţa, toxinele rezultate în urma metabolismului proteic sunt depozitate în glandele bucale.

După ce aţi luat uleiul, prin jocul limbii, trim­iteţi mereu lichidul în vestibulul bucal (între buze şi dinţi) apoi trageţi-1 înapoi între dinţi, in timpul mestecării uleiului se va căuta o ocupaţie relaxantă.

Jumătatea posterioară a limbii blochează orice acces spre esofag; dacă simţiţi nevoia să înghiţiţi, opriţi-vă din mestecat, blocaţi limba şi înghiţiţi-1 în sec. Senzaţia de ulei pe gât rămâne doar o senzaţie, dacă respectaţi această formă de blocaj.

Odată cu trecerea timpului şi cu acumularea de salivă, lăsaţi capul în jos; lichidul rămâne astfel, prin greutatea sa, în partea anterioară a limbii. Este bine ca, înainte de a lua uleiul să vă suflaţi nasul şi să încercaţi să expectoraţi, curăţând faringele şi laringele, evitând astfel necesitatea de a elimina eventualele secreţii tocmai în timpul curei cu ulei.

După primele 5-7 minute gustul de ulei dis­pare. Dacă tehnica descrisă mai sus este aplicată corect, lichidul ejectat va fi alb, cu uşoare tente găl­bui.

Primele efecte ale curei cu ulei sunt: albirea dinţilor, elasticizarea coronarienelor, dispariţia sen­zaţiei de oboseală fizică şi psihică.

Cei care vă consideraţi sănătoşi; testaţi minim 10 dimineţi la rând, această tehnică, notând orice modificare fiziologică, în mod cert veţi avea sur­prize, constatând că, de fapt, eraţi afectat de o anume dereglare sau stare de nesănătate de care nu aveaţi cunoştinţă. Veţi observa o considerabilă uşurare în mişcări, veţi scăpa de constipaţii (sau veţi avea scaune mai consistente), veţi avea un somn, efectiv odihnitor şi o stare generală de bine.

Celor cu afecţiuni grave de sănătate li se reco­mandă ca această cură de ulei să devină o obişnuinţă. Se poate repeta chiar de 4-5 ori pe zi, dar întotdeau­na pe stomacul gol. Stoarcerea zilnică a otrăvurilor din organism prin cura de ulei, precum şi aprovizionarea corectă a organismului cu substanţe esenţiale contribuie enorm la vindecări.

Vi se pare prea frumos ca să fie adevărat. Aşa au crezut şi mulţi bolnavi care au avut diabet, noduli, tumori etc. şi care s-au vindecat. Naturismul alimen­tar este o practică veche de zeci de ani în ţările dez­voltate, iar cura cu ulei este folosită cu succes în Institutul Oncologic din Kiev.

 

 

Ciorbă fără foc

(reţetă)

Se curăţă zarzavatul (pătrunjel, ţelină, păstârnac, morcovi) şi se pune într-un vas emailat. Pentru două porţii de supă se pun două farfurii de apă, se curăţă o ceapă şi se toacă mărunt. Se freacă un gălbenuş cu 2-3 linguri de smântână. Se amestecă toate, se adaugă puţină sare marină şi se acreşte cu zeamă de lămâie sau borş. Deasupra se pune verdeaţă tocată mărunt. Se poate încălzi înainte de a fi con­sumată.

Pentru diversificare puteţi să adăugaţi varză albă sau gulii.

 

 

Cura de micro-presopunctură

Presopunctura este o terapie specială practi­cată de chinezi din cele mai vechi timpuri, cu aju­torul căreia se vindecă o serie de afecţiuni Fireşte, pentru fiecare boală în parte, presopunctura are prac­tici precis individualizate de către medicii specializa­ţi care urmăresc evoluţia în tratament şi intervin pe parcurs cu indicaţiile corespunzătoare.

Dar, fiecare dintre noi poate beneficia de avantajele acestei tehnici, practicând-o la modul gen­eral, în scopul ajutării organismului. Masajul tălpilor dimineaţa după trezire şi seara înainte de culcare, ajută starea noastră de sănătate şi contribuie, chiar şi indirect, la procesul de vindecare în orice boală am avea.

Pentru a înţelege pe ce se bazează afirmaţiile noastre optimiste dar şi pentru cei ce nu au cunoştinţe despre presopunctura, dăm câteva infor­maţii: în diverse puncte ale tălpilor există terminaţii periferice ale nervilor rahidieni care, prin creier, au legătură cu organele noastre interne, fiecare organ fiind coordonat de un centru nervos. Prin excitarea punctelor , unde există terminaţiile nervoase, se declanşează în sistemul nervos central fenomene care duc la îmbunătăţirea activităţii organului respec­tiv, la creşterea capacităţii lui de apărare, la tonifierea lui, etc. Prin presopunctura se realizează tocmai asemenea intervenţii stimulative cu efecte benefice. Astfel, fără medicamente (fără otrăvirea sau obosirea organismului cu produse chimice) se tratează con­tracţiile dureroase, sciatica, lumbago, spasme, cefalee rebelă, nevralgii, mialgii. dureri ale muşchilor, dureri articulare în general, tulburări funcţionale ale diverselor organe (secreţie de bilă, de insulina etc.). Masajul tălpilor, acţionând asupra tuturor punctelor, va influenţa pozitiv şi nervul core­spunzător organului bolnav. Pentru a şti anume unde să insistaţi cu masajul, urmăriţi „harta" tălpilor, hartă pe care o prezentăm alăturat.

 

 

Talpa   dreaptă

 

  1. Encefal-creier mare
  2. Hipofiza
  3. Epifiza
  4. Sinus
  5. Cerebel-creier mic
  6. Ceafa
  7. Nerv trigemen tâmplă
  8. Nas
  9. Paratiroid
  10. Tiroida
  11. Timus
  12. Ochi
  13. Ureche
  14. Muşchi trapez
  15. Plămân şi bronhii
  16. Umăr (articulaţii şi ganglioni axilari)
  17. Stomac
  18. Duoden.
  19. Pancreas
  20. Ficat
  21. Vezica biliară
  22. Plex solar
  23. Suprarenal
  24. Rinichi
  25. Ureteră
  26. Vezica urinară
  27. Intestinul subţire
  28. Apendice
  29. Valva ileocecală
  30. Colon ascendent
  31. Colon transversal
  32. Colon descendent
  33. Rect
  34. Anus
  35. Inima
  36. Splina
  37. Genunchi
  38. Nerv sciatic
  39. Ovar, testicol

 

 

 

 

 

 

 

          Talpa   stângă

 

                               

 

 

Motto: "Bunul Dumnezeu ne-a

dat de toate, dar noi am vrut

să-i contrafacem darurile "

— CAPITOLUL 9 — CONSIDERENTE FINALE

 

Aşa cum spuneam, Natura este o sursă inepuizabilă de medicamente, antidoturi, remedii. Tot ce conţine o farmacie se găseşte şi în plante, sem­inţe, fructe, numai că pentru a face ca vitaminele, mineralele şi substanţele hrănitoare, să ajungă în cir­cuitul organismului, trebuie să ştim ce şi cum mâncăm.

— Legumele şi fructele se spală înainte de con­sum.

— Plantele uscate pentru ceaiuri nu se vor fierbe, ci se vor adăuga atunci când temperatura apei a ajuns la 80 - 90°C, apoi vasul se ţine acoperit 10— 20 minute.

— Fierberea îndelungată a zarzavaturilor duce la distrugerea   vitaminelor.   De   aceea,   la   supe, tocăniţe, ghiveciuri, ele se vor adăuga la final. La fel şi plantele aromate sau condimentele.

— Nu consumaţi fructe fermentate sau depreci­ate.

— Carnea pentru grătar nu se arde, fiind prefer­abilă consumarea ei în "sânge".

— Chiar dacă folosim alimente vegetale, trebuie să reţinem că trecerea lor prin procedee de con­servare, le scade potenţialul energetic şi reduce vitaminele  (congelarea,  uscarea,  vidarea,  pasteurizarea).

— Alegerea salatelor va ţine cont de grupa san­guină şi boala de care suferim, în cazurile atipice, evităm ceea ce ne face rău, pentru că am putea avea şi alte afecţiuni ascunse sau, pur şi simplu, nu digerăm o anumită legumă.

— Alimentaţia naturistă nu obligă la eliminarea cărnii şi a produselor din carne din dieta noastră, ci doar restricţionează unele sorturi bogate în grăsimi şi lectine, iar pentru altele, stabileşte cantităţi-portii în funcţie de calorii, proteine, lipide.

— Sucurile,   nectarurile  şi  apa  plată  uşurează digestia, împiedică formarea nodulilor alimentari în stomac şi intestine, evită constipaţia.

— în timpul mesei, fiţi detaşaţi, calmi. Nu mân­caţi pe fugă, înghiţind dumicaturi mari, greu de digerat şi neînmuiate în salivă.

  Rezervaţi-vă timp pentru siestă şi ordonati-vă programul astfel ca mesele să vă fie regulate şi la ore exacte.

— Cantitatea de alimente consumată la o masă, nu  trebuie    depăşească  necesarul.   Deci.   nu mâncăm cât putem, ci cât să ne simţim bine.

 

Doctor şi pacient în acelaşi timp

Pe lângă alte avantaje, medicina naturistă oferă posibilitatea bolnavilor de a se trata singuri. Fireşte, ţinând cont de sfaturile terapeutului.

În acest capitol, mă voi ocupa de cancer, afecţiune considerată de medicina clasică — incur­abilă. Total neadevărat. Cancerul se poate vindeca prin tratamentul meu, dacă este depistat la timp şi se respectă dieta prescrisă.

Pentru început, să vedem care sunt "semnele" prevestitoare ale acestei boli.

— Apariţia unor pete pe corp sau modificarea celor existente.

— Creşterea  unor noduli   la  sâni,   dezvoltarea umflăturilor inexplicabile.

— Modificări majore în activitatea intestinului.

— Hemoragii repetate printr-un orificiu al corpu­lui, exceptând ciclul menstrual.

— Răguşeală, tuse în accese, dificultăţi la înghiţit (apare de obicei la persoane în vârstă).

— Plăgi care nu se vindecă, indiferent de trata­ment.

— Scăderi substanţiale în greutate, fără un anume motiv.

— Edeme permanente (tumefieri).

  Lipsa senzaţiei de foame şi a poftei de mân­care.

Fireşte, aceste simptome-"semne" nu înseam­nă obligatoriu că sunteţi atinşi de cancer, dar prezenţa lor necesită contractarea urgentă a unui medic şi efectuarea investigaţiilor necesare.

În cadrul terapiei naturiste pe care o practic, vă propun următoarea cură totală foarte eficientă şi adoptată de mai mulţi specialişti occidentali (de exemplu, Reţe Breuss n.a.).

Se iau 300 gr sfeclă roşie, 100 gr morcovi, 100 gr bulbi de ţelină ridiche neagră (nedecojită) şi un cartof de dimensiunea oului de găină (cartoful este eficient în cancerul hepatic şi poate fi înlocuit cu o cană de ceai din coji de cartofi, băută zilnic n.a.).

Toate legumele enumerate se dau prin mixer, apoi se storc printr-o bucată de tifon.

Sucul obţinut se va bea zilnic, timp de 42 zile, timp în care nu se consumă alimente deloc. El va fi completat cu ceaiuri.

Fireşte, va avea loc şi o scădere în greutate de 5 — 15 kg, dar acest lucru nu trebuie să vă sperie. Important este ca după această perioadă de regim draconic, tumoarea dispare total şi ireversibil.

Mai detaliat, metoda curei se desfăşoară ast­fel: dimineaţa, se bea o jumătate de ceaşcă de ceai pentru curăţarea rinichilor. După aproximativ o oră, se beau două ceşti de ceai cald de salvie. amestecat cu roiniţă, sunătoare şi mentă. (Ceaiul nu trebuie fiert, ci preparat în apă de 80-90° C), după o jumătate de oră luaţi o înghiţitură de suc fără să vă grăbiţi (însalivaţi-1 bine n.a.) apoi con­tinuaţi să-1 beţi pe îndelete, cu linguriţa, până la prânz (puteţi să-1 alternaţi cu ceai de salvie, funcţie de senzaţia de foame).

La prânz şi seara se bea câte o ceşcuţă cu ceai pentru rinichi (atenţie, ceaiul pentru rinichi se bea numai 3 săptămâni, iar "cantitatea de suc poate ajunge la 300-400 ml zilnic" n.a.). De asemenea este absolut necesar să consumaţi şi ceai de năprasnic, cam o ceşcuţă pe zi.

În timpul curei, repaosul la pat nu este obligatoriu, iar după cele 42 zile se reia mâncatul progresiv, începând cu alimentaţia uşoară şi fără sare.

Funcţie de localizarea bolii se mai beau următoarele ceaiuri:

-    la constipaţie, ceai laxativ (sau clisme cu ceai de muşeţel);

-    în tumoare cerebrală,  1-2 ceşti de ceai de roiniţă, în înghiţituri mici (se lasă 10 minute în apă clocotită);

-    în cancer mamar, ovarian şi uterin se bea o ceaşcă   de   ceai   de   alchemilla   alpina   şi   de creţişoară  cu   urzică  moartă  sau   galbenă,  în înghiţituri mici (ceaiul se prepară prin macerarea plantelor în apa fierbinte, câte o priză la o ceaşcă);

-    în cancer al zonei gurii şi laringelui, ceai de anason  (pimpinella)  pe  toată  durata  curei  cu prima lingură se face gargară, apoi se scuipă. La fel şi cea de-a doua. Se înghite abia de la a treia linguriţă);

-    în cancer cutanat, de mici dimensiuni 0,5-1 cm, tamponaţi de câteva ori pe zi zona afectată cu suc proaspăt de rostopască. Dacă este mai mare suprafaţa bolnavă, extinderi tamponarea până la partea sănătoasă. Iarna se poate aplica şi ceaiul; o priză de grog macerat în apă fierbinte timp de1O minute;

-    în cancer osos, pulmonar şi TBC pulmonar, se bea ceai de pătlagină şi muşchi de piatră, plăminarică, dacă se poate Koun Metallina. Toate plantele se vor introduce în ceai, după ce au stat la macerat 10 minute, în TBC, odată cu ceaiul, se ia şi o linguriţă de seminţe de breizwegench;

-    în cancer de ficat: 2 ceşti de ceai din cozi de cartofi zilnic, băut în înghiţituri mici (ceaiul se prepară  prin  fierberea  unui   pumn  de  coji   de cartofi timp de 3-4 minute. Dacă la băut dă o sen­zaţie dezagreabilă, renunţaţi la el. Ficatul îl resp­inge), în cancerul de ficat, sunt indicate şi împa­chetările în foi de varză, iar ulterior, frecţionări cu ulei de măsline sau ulei de sunătoare (se iau 3 foi de varză, se curăţă de nervuri, apoi se zdrobesc cu o sticlă până se moaie. Se aşează cu faţa interioară pe   spate,    cuprinzând   zona   ficatului,    apoi înfăşuraţi-vă strâns cu un bandaj făcut dintr-o bucată de pânză. Deasupra înveliţi-vă cu un fular sau pătură călduroasă şi  staţi până dimineaţa. Dacă nu v-aţi înfăşurat bine apare senzaţia de răceală sau chiar frisoane. Apoi puteţi da jos com­presele, n.a.). Când se scoate împachetarea; se spală bine locul cu apă caldă şi se şterge apăsat. După această operaţiune, frecaţi zona bolnavă cu ulei   încălzit,  apoi  acoperiţi-vă  pentru  câteva minute cu o cârpă caldă;

-    în cancer de stomac se bea zilnic o ceaşcă de ceai de pelin sau de fierea pământului (o priză de plantă se lasă 3 secunde la macerat într-o ceaşcă de apă fierbinte). Dacă suferiţi şi de o afecţiune gastrică pe bază nervoasă, se bea şi o ceaşcă de ceai de odolean cu pelin, zilnic (1/2 linguriţă de odolean se fierbe 3 minute, după care se toarnă peste pelin şi se tine 3 secunde).

-    în cancer de splină şi pancreas se bea zilnic ceai de salvie, cam1l şi se fac împachetări cu flori de fân, coada calului, paie de ovăz. Dacă nu ştiţi să faceţi împachetările corect, renunţaţi la ele.

-    în cancer de prostată şi testicule, se beau zil­nic 2 ceşti de ceai rece cu ghimpe, cu flori mici, macerat timp de 10 minute în apă fierbinte.

 

Iată cum, iubite cititorule, şi cancerul poate fi învins. Respectând cu stricteţe aceste sfaturi, deveniţi propriul terapeut.

Trebuie să evitaţi în timpul curei orice medicament, injecţii şi iradieri.

Nu începeţi cura după operaţie, ci lăsaţi să se cicatrizeze locul 3-4 luni de zile. în această perioadă puteţi consuma 50-70 ml suc de legume, eventual carne uşoară, dar în cantităţi mici.

Cura totală de cancer pe care v-am prescris-o are efecte şi în tratarea altor boli ca: arterite, artroze, coxartroze, astioporuze, spondiloză.

În aceste cazuri, tratamentul durează doar 3 săptămâni. Ocazional, se poate consuma puţin suc de lămâie (niciodată suc de mere), ceaiuri de mentă, roiniţă şi sunătoare.

Cura dă rezultate pozitive şi în profilaxia can­cerului, tratamente regeneratoare, slăbirea pentru persoane supraponderale; ameliorează sângele, şi vindecă afecţiuni ale încheieturilor.

De reţinut: fumătorii trebuie să renunţe definitiv la fumat, altfel cura nu are efect.

Preferabil ar fi ca persoanele diagnosticate cu boli de cancer, sau cele care prezintă semnele enu­merate la începutul acestui capitol, să mă contacteze telefonic, dacă nu pot veni la cabinet. Nu trebuie să disperaţi şi să vă lăsaţi cuprinşi de pesimism. Am tre­cut şi eu prin această crâncenă încercare şi am învins. Ca mine au fost sute de persoane, pe care le-am avut în îngrijire şi tratament. Toţi cei care au respectat ter­apia anti-cancer prescrisă de mine şi s-au conformat rigorilor impuse de cura totală, trăiesc, sunt vinde­caţi şi duc o viaţă normală.

Nu neglijaţi nici unul din sfaturile inserate în această carte. Toate sunt de folos şi au menirea de a vă ajuta în păstrarea sănătăţii, învingerea bolilor, indiferent de gravitatea lor, începerea unei vieţi noi, sănătoase, bazate pe principiile medicinei naturiste.

Împreună vom învinge, iar următorul pas vă revine dvs., cititorii mei. Eu îmi pun experienţa şi cunoştinţele în slujba tuturor care îmi solicită sprijin­ul. Apoi, spun DOAMNE, AJUTA că nimic nu se poate împlini fără voia Domnului.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor