Topiti grasimile cu plante din flora Romaniei, mult mai eficiente si mai sanatoase decat produsele chinezesti care promit o slabire miraculoasa
Grasimile sanatoase controleaza apetitul
Regulamentul regimului de slabit cu ceaiuri presupune in primul rand consumul zilnic a cel putin 20 de grame de fibre. Aceasta este cantitatea minima care face ca tranzitul intestinal sa se desfasoare fara probleme si, in plus, ajuta la eliminarea grasimilor in exces. Fibrele au si proprietatea de a scadea valoarea calorica a alimentelor ingerate, concomitent cu reducerea colesterolului rau. Respectati necesarul de calciu si vitamina D, in fiecare zi. Calciul pune in miscare celulele grase din depozitele adipoase. Combinatia calciu vitamina D este esentiala pentru mentinerea unei greutati normale. Vitamina D este stocata in depozitele de grasime. Dar daca organismul primeste suficienta vitamina D, nu o sa mai fie nevoie de depozite, astfel ca acestea se vor dezintegra mai usor. Pe durata unei cure cu ceaiuri, pentru pastrarea sanatatii, trebuie sa consumati grasimi sanatoase, cel putin 1,3 gram zilnic, adica grasimi mononesaturate si omega 3. Astfel, apetitul este tinut sub control. Grasimi sanatoase inseamna avocado, peste gras, nuci si migdale. Beti suficienta apa. Apa este intermediarul tuturor proceselor metabolice si sustine activitatea renala, suprasolicitata de dieta.
Cum scapam de poftele nocturne?
Multi oameni se plang ca, atunci cand incep o dieta, totul merge perfect pana la lasarea intunericului. Seara apar poftele de alimente interzise si toata munca de peste zi devine egala cu zero. Mancatul seara ingrasa, gustarile de dupa cina sunt excese calorice de care organismul nu are nevoie, adeci se depun sub forma de grasimi. Dupa o zi stresanta, o masa bogata in carbohidrati potenteaza starea de bine. Dar majoritatea acestor alimente placute la gust sunt bogate in calorii si duc in timp la dezechilibre metabolice, la cresterea nivelului de glucoza, insulina si grasimi in singe si implicit a riscului de aparitie a diabetului zaharat sau a bolilor cardiovasculare. Mancatul la ore tirzii perturba ritmul somnului, asociat deseori cu anxietate, depresie si obezitate. Cum poate fi controlat acest obicei daunator? In primul rand trebuie sa mancati micul dejun. Daca este bogat in proteine, ajuta la controlarea apetitului pe toata durata zilei. Daca sariti peste mese, seara veti manca peste masura. Tineti tentatiile departe. Daca nu veti gasi nimic de rontait, silueta va fi in siguranta. Incercati sa nu leneviti toata seara, daca veti fi ocupat cu ceva, veti uita de mancare. Peste 90 % dintre cei care tin dieta recistiga greutatea pierduta (sau mai mult) odata ce incheie regimul. Pastrarea unor obiceiuri alimentare sanatoase trebuie sa fie un angajament pentru tot restul vietii.
Greseli care saboteaza cura de slabire
Nu va infometati. Cea mai mare greseala in cursul unei diete este aceea de a priva organismul de necesarul de nutrienti, minerale si vitamine. Aceasta duce la epuizare, la dereglarea grava a metabolismului si la posibile afectiuni. Daca nu mancam suficient, metabolismul nu se pune in miscare. Scaderea sub 1.200 de calorii pe zi, nu numai ca duce la saracirea organismului in nutrientii necesari, ci chiar la ingrasare. Corpul va intra in criza, pregatindu-se pentru infometare si astfel va retine calorii. Aces fenomen se intimpla mai ales atunci cand sarim peste mese. Nu supraestimati caloriile arse prin miscare si nu va premiati cu „ceva bun”. Nu beti prea multe bauturi dietetice, cercetarile arata ca, in 10 ani, veti avea o talie cu 178% mai groasa. Andulcitorii artificiali pot sa creasca nivelul de insulina si sa-l scada pe cel de zahar, ceea ce stimuleaza pofta de mancare, eliberandu-se mai multa dopamina. Riscul de a fi obez creste daca peste jumatate dintre prietenii au aceeasi problema, conform unui studiu realizat la Harvard. Perceptia asupra greutatii corporale se schimba si scade exigenta cu propria persoana. Nu eliminati vinul din dieta. Noile cercetari in domeniu arata ca femeile care beau unul sau doua pahare de vin pe zi cistiga mai putine kilograme in decursul a 13 ani, comparativ cu cele care nu consuma vin deloc. Daca renuntati de tot la carbohidrati sau grasimi, va puteti ingrasa, pentru ca nu mai beneficiati de energia pe care acesti nutrienti v-ar fi oferit-o. Nu degeaba Vitamina C, calciul si vitaminele in general sunt luate de obicei din fructe, care contin si carbohidrati. Fara ei va veti ingrasa la loc in scurt timp, iar fluctuatiile de greutate fac mult rau sanatatii. O stare de spirit buna si controlul greutatii merg mana in mana. Atunci cand apare stresul, este eliberat hormonul numit cortizol, care duce la cresterea apetitului si face ca grasimea sa se depoziteze mai usor, in special in regiunea abdominala. Riscul diabetului creste, iar odata cu acesta se mareste si cel al aparitiei bolilor de inima.
Curele de slabire reprezinta una dintre cele mai frecvente preocupari ale omului modern. Din acest motiv, au aparut zeci de diete si produse care promit o silueta de vis. In realitate, nu exista o metoda ideala de slabire, nu exista potiuni magice, grasimea nu dispare ca prin minune. Pentru ca dietele dezamagesc, unele persoane aleg sa se infometeze. Solutiile drastice distrug organismul. Cea mai corecta cale de a regla greutatea organismului este cura cu ceaiuri. Acestea ajuta organismul sa slabeasca sanatos si frumos in acelasi timp. Dar nu va bazati pe ceaiurile chinezesti, care promit o slabire spectaculoasa in scurt timp. Alegeti infuziile din plantele noastre autohtone.
Caldute si fara zahar
Ceaiurile de slabit sunt la mare cautare, insa trebuie sa fiti foarte atenti si selectivi atunci cand le alegeti, deoarece pot sa afecteze grav sanatatea. Alegeti ceaiurile din plante sau fructe autohtone, care sunt extrem de eficiente in lupta cu kilogramele. Baute fara zahar sau alte adaosuri, taie pofta de mancare si reprezinta o mica gustare intre mese, cu zero calorii. Mai ales daca acest ceai e baut caldut. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile. Modul de preparare a ceaiului: pentru o cana de ceai, se toarna 250 ml de apa fierbinte, la 100 – 80°C, peste o cantitate de planta uscata, de obicei, o lingurita. Vasul se lasa acoperit timp de 15 – 20 de minute, si apoi se strecoara. Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Este bine sa incepeti cu o cana pe zi si sa observati eventuala intoleranta. Daca organismul reactioneaza cu simptome neplacute, intrerupeti cura. Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Daca se procedeaza corect, cura de ceai poate ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzatiei de foame, precum si la diminuarea unor boli. Ceaiurile au efect antioxidant, revigorant, energizant, si reduc riscurile aparitiei bolilor respiratorii si cardiace.
Ceai, miscare si alimente sanatoase
Orice cura ar trebui urmata intre 4 si 8 saptamani, pentru ca organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca cu schimbarile care se petrec. Exista mai multe efecte secundare posibile, care dispar in timp: stari de agitatie si irascibilitate (in cazul ceaiului verde), tulburari de somn, stari de insomnie, crampe intestinale puternice, deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid, senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli, senzatie de uscaciune a gurii si a gitului din cauza deshidratarii. Se recomanda sa se consume cel putin 2 litri de apa pe zi, pe linga canile de ceai. E bine sa consultati un nutritionist inainte de a incepe cura cu ceai de slabit. Ceaiurile antiadipoase, de exemplu, au un efect diuretic foarte puternic, ducand la deshidratare si demineralizare a organismului, daca sunt consumate o perioada andelungata. Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii! Aceste ceaiuri pot fi dintr-o singura planta sau din amestec de plante. Intr-o formula de ceai pentru slabit trebuie sa se gaseasca plante cu usor efect laxativ care sa grabeasca tranzitul intestinal, plante cu efect diuretic ca sa elimine excesul de apa si plante cu efect de echilibrare a activitatii endocrine. De fapt, aceste ceaiuri ajuta organismul sa functioneze la cote maxime si sa renunte usor la tot ceea ce nu ii trebuie, adica toxine si grasime in exces. Nu beti acelasi fel de ceai mai mult de trei saptamani. Ceaiurile de slabit, desi sunt foarte eficiente, nu ajuta daca nu renuntati la dulciuri, sucuri acidulate, prajeli si fast-food. In acelasi timp, ceaiurile de slabit nu ajuta persoanele sedentare. Veti da jos kilogramele numai daca faceti si multa miscare.
Menta si socul micsoreaza talia
Ceaiul de menta cu lamaie este indicat in curele de slabire deoarece combate senzatia de foame si confera o digestie mai usoara. Ceaiul de menta poate fi baut si cald, si rece, calitate care-l face ideal pe canicula. Menta nu constipa, ci regleaza tranzitul intestinal. In plus, ceaiul de menta are calitatea de a taia pofta de dulce, cea aparuta pe fond de stres sau oboseala. Ceaiul de lamaie infuzeaza organismul cu vitamina C si, in plus, taie pofta de mancare. E recomandat inainte de fiecare masa sau macar dimineata, pe stomacul gol, pentru a accelera metabolismul si a nu mai simti atat de acut nevoia de a manca peste masura. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice. Astfel, lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic. Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii. Ceaiul din frunze de soc provoaca o transpiratie abundenta, elimina toxinele din corp si ajuta la scaderea in greutate. Ceaiul are si efect laxativ moderat, fiind benefic persoanelor care sufera de constipatie de origine nervoasa. Ceaiul de soc se poate folosi in in uz extern. Sub forma de comprese, elimina celulita, daca se prepara un ceai concentrat (cantitate dubla de planta). Consumul de soc scade edemele, detoxifica organismul si previne aparitia infectiilor urinare. Tot in scopul eliminarii celulitei, insa cu efect mai rapid, se recomanda tinctura din fructe de soc. Aceasta se obtine prin macerarea fructelor de soc in alcool de cereale dublu rafinat. Se va consuma o lingurita diluata de tinctura inaintea fiecarei cani de ceai de soc.
Frunze verzi care taie pofta de mancare
Ceaiul din frunze de nuc e bogat in vitamina C, uleiuri volatile si minerale, fiind ideal in curele de slabit. Nu este recomandat persoanelor care au boala Basedow sau alta forma de hipertiroidie, datorita continutului ridicat in iod. Ceaiul din frunze de dud e bun pentru persoanele care vor sa slabeasca si care sufera de afectiuni precum: ulcer, diaree, gastrita. Ceaiul de urzici aduce un aport de vitamine C, K, B12, A si are efect curativ in cazul persoanelor anemice, ajuta la combaterea reumatismului, diabetului, diareei, ulcerului, nisipului la rinichi. Ceaiul de anghinare ajuta la eliminarea toxinelor si imbunatateste digestia. Un litru de ceai de anghinare pe zi nu numai ca va imbunatati tonusul, dar va taia pofta de mancare, fara a tulbura sistemul imunitar, anghinarea fiind o planta bogata in vitaminele C, B6 si K, magneziu, fier, potasiu, fibre alimentare si acid folic. Ceaiul de maces elimina toxinele din organism, are un continut bogat in vitamina C, care are efect antioxidant. E diuretic, stimuleaza secretia biliara. Ceaiul din matase de porumb are efect diuretic. Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi. Stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand expectorarea. Ceaiul din coaja de crusin are puternice proprietati purgative. Ceaiul de cicoare favorizeaza secretia biliara, ajuta la detoxifierea ficatului si la refacerea celulelor hepatice. Ceaiul de cimbru sau de cimbrisor stopeaza senzatia de foame datorita calitatilor sale energizante. Dimineata, pe stomacul gol, beti o infuzie de cimbru. Ceaiul de trandafir elimina toxinele din organism, ajuta si la infrumusetarea pielii. Contine vitaminele A, B3, C, D si E si este cunoscut ca agent impotriva infectiilor. De asemenea, previne constipatia si ajuta la silueta.
Papadia si semintele de in
Valeriana, planta medicinala cu efect calmant, despre care se spune ca ar fi cea mai consumata din lume, taie pofta de mancare aparuta mai ales pe fond de stres. Ceaiul de chimen, care stimuleaza digestia si previne balonarea, are si marea calitate de a regla pofta de mancare. Se recomanda mai ales atunci cand regimul alimentar ar putea afecta tranzitul intestinal. Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia. Este o planta ideala pentru slabit. Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative. Ceaiul din frunze de mesteacan are efect diuretic si faciliteaza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp. Nalba este o planta emolient, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ. Trei-frati-patati are proprietati diuretice si expectorante. E o planta depurativa, antialergica si usor laxativa. Lemnul dulce este diuretic si laxativ, trandafirul japonez cunoscut si ca Hibiscus, e laxativ, antiinflamator si antioxidant, lotusul are efect laxativ si detoxifiant, iar ardeiul iute arde caloriile. Patlagina are efect laxativ, favorizand eliminarea toxinelor pe cale intestinala. Semintele de in induc senzatia de satietate si reduc absorbtia grasimilor, pentru ca au un continut bogat de mucilagii care se depun pe suprafata mucoasei gastro-intestinale. Spirulina contribuie la controlul greutatii prin scaderea apetitului, avand totodata si efect hipocolesterolemiant.
Piureurile verzi
In afara de ceaiuri, puteti slabi si cu piureuri verzi, din legume. Se pare ca piureul reprezinta arma secreta in lupta cu kilogramele in plus. E ideal pentru arderea grasimilor, deoarece e foarte bogat in nutrienti si sarac in grasimi. Nu trebuie sa adaugati lapte si iaurt in aceste cocteiluri verzi. Surse bune de calciu, care nu ingrasa, sunt si papadia, varza creata, portocalele, kiwi, smochinele. Eliminati din piure si fructele cu grasimi, cum sunt nuca de cocos si avocado, care ar putea duce la cresterea in greutate. Incercati sa nu adaugati zahar. Bananele coapte sau alte fructe dulci vor tine loc de andulcitor in piure. Nu cumparati piureuri sau lapte vegetal din supermarket, sunt pline de zaharuri si conservanti. Preparati-le singuri acasa, la blender. Evitati alimentele conservate sau ambalate. Fructele proaspete, legumele si verdeturile cu frunze verde inchis sunt pline de fibre si de micronutrienti care stimuleaza metabolismul.
Fiecare ceai, la vremea lui
- Ceaiurile depurative se beau inainte de masa.
- Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa, de preferinta seara pentru ca acestea actioneaza pe parcursul noptii, efectul fiind simtit dimineata.
- Ceaiurile diuretice nu se beau seara, din cauza efectului rapid.
- Incercati sa beti ceaiul la aceeasi ora, pentru a imprima organismului un ritm constant de adaptare.
Trucuri pentru a manca putin
Mancatul in exces este principala cauza a obezitatii si a afectiunilor ce deriva din acest comportament. Iata cateva modalitati eficiente prin care se poate controla mancatul in exces:
1. Folositi farfurii mai mici. Este o metoda eficienta de a pacali mintea, deoarece mancarea asezata pe farfurii mai mici creeaza impresia de mult si iti ofera senzatia ca ai mancat suficient si ca te-ai saturat cu mai putina mancare.
2. Folositi pahare inalte. Daca vreti sa slabitti, este esential sa beti apa inainte de masa, acest lucru va reduce senzatia de foame, lichidele vor umple stomacul.
3. Evitati combinarea alimentelor. Limitati-va la maximum doua categorii de alimente, aromate, in portii mici. Condimentele accelereaza metabolismul, favorizeaza arderile si taie senzatia de foame.
4. Concentrati-va! Atentia si concentrarea asupra mancatului ajuta la controlarea poftei de mancare. Atunci cand atentia este distrasa de altceva, gen televizor, laptop sau telefon, avem tendinta sa mancam mai mult. Mestecati incet, savurand fiecare imbucatura.
5. Respectati cele trei mese principale si apelati la gustari sanatoase bazate pe fructe si legume.
6. Nu tineti mancarea la indemana.
7. Nu neglijati niciodata micul dejun.
8. Cautati alternative mai putin calorice la dulciuri sau mancaruri preferate.
Cititi si Alimente rele si Codul culorilor si Crononutritia si Ceaiuri si Diete periculoase
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.