duminică, 24 noiembrie 2024

Părintele Ilarion Argatu

 

Jertfa la Sfântul Altar

264.- Liturghia de mulţumire se lasă la Sfântul Altar:
-5 prescuri;
-3 lumânări aprinse;
-½ litru vin;
-pomelnic (Numele de botez; mulţumeşte Maicii Domnului şi Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul primit).
265.- Părinte, oricine poate aduce jertfă la Altar?
-Da, oricine, dar sunt şi opriri. Sunt opriţi: cei ce sunt certaţi unii cu alţii, cei care trăiesc necununaţi (în concubinaj), cei care sunt nebotezaţi, cei necuraţi, cei lepădaţi de credinţă, evreii, păgânii, s.a.m.d. Preotul care primeşte jertfa la Sfântul Altar, trebuie să fie atent şi să nu primească. Răspunde. Poate să piardă plata ca preot de la Dumnezeu. Are mare luptă îngerul acelei Biserici cu diavolii care stăpânesc acele suflete.
266.- Părinte, se poate aduce ca jertfă orice are omul în cămara lui?
– Nu poate aduce jertfă la Sfântul Altar orice, decât ceea ce ne învaţă cărţile, adică: vin, făină sau pâine, untdelemn şi lumânări. Nu se pot introduce în Biserică: carne (nici în stare crudă şi nici preparată pentru consum), lapte, ţuică şi alte băuturi spirtoase. Credincioşii care aduc la Biserică, făină şi vin ca jertfă pentru Sfânta Liturghie, să fie foarte atenţi şi cu luare aminte, să nu aducă orice vin şi orice făină. Vinul să fie din struguri curaţi, fără să fie trataţi cu chimicale, cu zahăr şi cu apă. Vinul din comerţ nu este bun, fiind făcut din chimicale este păcat să-l folosim. Să aibă grijă cel ce aduce jertfa, pentru că Dumnezeu se uită la curăţia jertfei lor, aşa cum s-a uitat la jertfa cea curată a lui Abel pe care a primit-o şi nu se uită la necurăţia jertfei, aşa cum nu a vrut să privească la jertfa cea necurată a lui Cain, pe care a respins-o. Sfântul Duh se scârbeşte de vinul şi pâinea necurată. Dacă există în vin chimicale şi zahăr, te faci vinovat de Sângele Domnului pe care cu nesocotinţă îL otrăveşti iar la transformarea sfintelor sileşti şi ceea ce este străin în vin să se transforme.
267.- De ce zahărul ar fi păcat să existe în vin? Unii preoţi nu consideră că vinul îndulcit cu zahăr chiar în timpul facerii, ar fi păcat. Vinul pentru Sfânta Împărtăşanie trebuie să fie dulce şi nu acru!
– Vinul pentru Sfânta Împărtăşanie este mai bine să fie dulce decât acru, din mai multe motive: în primul rând vinul dulce este suportat mai uşor de preoţii care consumă Sfânta Împărtăşanie şi au probleme cu stomacul, este mai bine tolerat; în al doilea rând este agreat de copiii care se împărtăşesc şi primesc cu plăcere Sfânta Împărtăşanie.
Copiii au tendinţa să scuipe Sfânta Împărtăşanie dacă o simt acră. Vinul trebuie să fie dulce din dulceaţa pe care o au strugurii şi nu îndulcit cu zahăr. Sunt soiuri de struguri care au un grad mult ridicat de zahăr (dulceaţă), acei struguri sunt buni pentru vinul care se foloseşte la Sfânta Împărtăşanie. De ce nu este bun zahărul? Din cauză că este fabricat din alte legume sau plante decât strugurii, cum ar fi: sfecla de zahăr sau trestia de zahăr. Este şi mai mare păcatul, pentru că la fabricarea lui se folosesc două elemente pentru coagulare, cristalizare şi albire: praful de oase, cocsul şi piatra de var nestins. Toate aceste elemente din zahăr nu trebuie amestecate cu vinul curat din struguri.
Jocuri de noroc
268.– Părinte, e bine să joci la LOTO şi în general la jocuri de noroc?
– Nu este bine ! Pentru că din aceste jocuri, numai unul sau câţiva câştigă, iar ceilalţi care au dat bani şi au pierdut, înjură pe Dumnezeu, Crucea, pe sfinţi, pe mamă, pe cel care a câştigat, îl drăcui, îl blestemă şi de aici cei care câştigă păţesc accidente şi morţi groaznice. Banii aceia nu sunt munciţi. Toţi care joacă, vor să câştige.
De obicei banii câştigaţi necinstit aduc necazuri ca şi banii câştigaţi în zile de duminică şi sărbători. Dacă te-a forţat de la serviciu să lucrezi în zile de duminică sau de sărbători, banii aceia nu trebuie să-i bagi în casă. Calculezi câţi bani vin pe zi şi înmulţeşti cu zilele de duminică şi sărbători muncite şi-i dai la săraci sau la o biserică.
269.- Părinte, este bine ca banii pe care-i câştigi la loz în plic, loto sau jocuri de noroc, să-i dai la Biserică şi mai ales acolo unde se zideşte o Biserică să o ajuţi?
-Nu este bine! Nu este jertfa cea curată şi plăcută lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca ceea ce-i aducem să fie din muncă cinstită şi curată, pe când banii câştigaţi la loto şi jocuri de noroc nu sunt curaţi. Dacă preotul primeşte astfel de bani înseamnă că-i face şi celui rău parte la lucrarea închinată lui Dumnezeu. Pentru aceasta va avea mult de pătimit, în Biserică vor fi multe certuri şi neînţelegeri, multă tulburare, multe furtuni şi nelinişte, pentru că diavolul se crede şi el cu drept în acea Biserică.
Să vă dau un exemplu personal, ce mi s-a întâmplat mie. Când am început să zidesc Biserica de la Boroaia, se câştigau maşini la loz în plic. Ce mi-a trecut prin minte, să pun rugăciuni înaintea lui Dumnezeu ca să-mi dea un loz câştigător, să câştig o maşină. Pe atunci, cu banii de pe o maşină, ridicai toată biserica. Am zis că am să vând maşina şi cu banii de pe ea am să cumpăr toată cărămida şi toate materialele ce-mi trebuiau. După câteva zile de post şi rugăciuni mi se arată Maica Domnului, pe malul Mării Negre, şi-mi spune:
-Ai cerut de la Creatorul să-ţi ajute să câştigi o maşină?
-Da ! I-am răspuns eu. Vreau s-o vând şi cu banii de pe ea să zidesc Biserica.
-Uită-te în spate şi vezi maşina ta! Când mi-a spus aceste cuvinte, am văzut în ochii Maicii Domnului curgând lacrimi şi a dispărut. Când m-am uitat în spate, am văzut o Dacie de culoare roşie, nouă şi foarte frumoasă. Dar, pe botul ei erau doi drăcuşori, la volan era altul şi pe capota din spate alţi doi. Când m-am întors, aceştia au început să se legene pe maşină şi să se bucure, zicând:
-Uite-l! A lui e maşina dar stăpâni pe maşină suntem noi, noi o s-o conducem şi o să-l înecăm în marea asta! Atunci, eu le-am zis:
-Dacă-i vorba că voi sunteţi stăpâni pe ea şi voi o s-o conduceţi, mie nu-mi mai trebuie!
-Daaaa…!? Au exclamat ei parcă dezamăgiţi şi de ciudă au împins maşina în mare. Am văzut cum se afunda maşina în apa mării. Această arătare, a fost mesajul primit de la Dumnezeu că nu-i place astfel de jertfe pentru zidirea Bisericii Sale şi că nu este bine să pui la zidirea unei Biserici banii câştigaţi la loto sau la jocuri de noroc, bani necinstiţi şi nemunciţi, am lepădat gândul acesta ca pe o cârpă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor