Biserica noastră a rânduit sâmbăta ca zi de rugăciune pentru cei morţi, precum şi anumite zile de peste an, în care ducem colivă la biserică şi dăm pomelnic pentru toţi cei morţi ai noştri.
REŢETĂ COLIVĂ
INGREDIENTE
1kg de grâu (arpacaş)
1kg de nuci
1 kg de zahăr
coaja rasă de la două lămâi
un pachet de biscuiţi (să fie de post)
1 plic de scorţişoară
2 plicuri de zahăr vanilat
o sticluţă de esenţă de rom
1 cană orez
1 linguriţă sare
zahăr pudră (pentru ornare)
cacao, bomboane (pentru ornare)
PREPARARE
Eliminăm toate corpurile străine din grâu, apoi îl spălăm în mai multe ape (de regulă 9).
Într-o oală de 10 kg, unsă cu ulei, se răstoarnă grâul şi peste el turnăm apă clocotită, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palmă (4 degete).
Se pune la foc potrivit. De preferat peste ochiul de aragaz se pune o tablă pentru a preveni lipirea şi afumarea colivei.
Când începe să clocotească se adaugă sarea şi orezul bine spălat. Se fierbe până când apa scade, iar compoziţia este fluidă.
Se adaugă tot zahărul tos. Compoziţia se va lichefia, dar se fierbe în continuare la foc mic până când scade din nou.
Se presară în ploaie grişul, se mai dă în câteva clocote încă 5-10 minute, apoi se răstoarnă într-un lighean.
Se adaugă scorţişoara şi coaja rasă de lămâie, se amestecă bine, se întinde compoziţia cu o lingură de lemn şi se acoperă suprafaţa cu un şervet ud pentru a nu forma crustă.
După răcire înlăturăm coaja (în caz că totuşi s-a format) şi adăugăm esenţa de rom, zahărul vanilat şi nuca tăiată fin cu cuţitul, pisată sau râşnită, după preferinţă.
În continuare, amestecăm uşor toate ingredientele, până se omogenizează.
Compoziţia o aşezăm pe un platou curat şi o modelăm uniform, ca să capete o formă frumoasă.
Deasupra cernem pesmetul obţinut din biscuiţi, pe care îl presăm puţin cu un carton ca să fie mai dens şi neted, apoi cernem un strat uniform de zahăr pudră, gros de cel puţin 1 mm (oricum să acopere bine pesmetul), pe care îl presăm, ca şi pe pesmet.
Pentru ornat, putem folosi un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puţină cacao. De asemenea, putem folosi diverse ornamente ca: drajeuri, migdale trase în zahăr şi altele, după preferinţa şi inspiraţia noastră.
Curăţăm bine marginile platoului de pesmetul şi de zahărul căzut la cernut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.